Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας
  • [02] "Εδώ και τώρα όλα στο φως"
  • [03] "Σε τέλμα η πολιτική ζωή"
  • [04] Επιφυλακή για πυρκαγιές

  • [01] Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας

    Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας, θέματα λαθρομετανάστευσης, ζητήματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η ακρίβεια που πλήττει την Ευρώπη, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς Θαπατέρο.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, που απασχολούν εξίσου τις δυο χώρες.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι προωθείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης συνόρων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου περιπολιών, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο του διαθέσιμου τεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος μετά από αίτηση άλλου κράτους, μπορεί να διατεθεί προσωρινά.

    "Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τα παράκτια μέλη της ΕΕ, εφόσον οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στην πράξη πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, προκειμένου όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια. Διευκρίνισε ότι το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής θα μπορούσε να γίνει στο επίπεδο των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ και "αυτό μπορεί να αποβεί πολύ επωφελές για όλη την ΕΕ".

    Εξέφρασε τη στήριξή του στο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και επισήμανε ότι η Ελλάδα δίνει κυρίως έμφαση στο επίπεδο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της αντιμετώπισης των δουλεμπόρων και της καταγγελίας των χωρών εκείνων, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους ιδίως σε ό,τι αφορά στα θέματα της επανεισδοχής.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, είπε ότι το θέμα είναι διεθνές, αφορά όλον τον κόσμο και οφείλεται τόσο στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όσο και στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών.

    Δεν είναι πρόβλημα στενά οικονομικό, είπε, αλλά βαθύτατα κοινωνικό. Πλήττει πολλούς συμπολίτες μας και κυρίως τους εισοδηματικά ασθενέστερους και εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε εκείνους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    "Οφείλουμε όμως", είπε ο πρωθυπουργός, "να διασφαλισουμε και όσα με θυσίες πετύχαμε στα χρόνια που πέρασαν στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, για να μην ανοίξει πάλι ένας νέος φαύλος κύκλος ελλειμμάτων και χρεών".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ έχουν διττό στόχο: να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα σημερινά προβλήματα και να προετοιμάσουν τις οικονομίες, ώστε να επωφεληθούν από την ανακάμψη της διεθνούς οικονομίας, που θα ακολουθήσει.

    Είπε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί στοχευμένα μέτρα για τη εισοδηματική στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών της ΕΕ και την ενίσχυση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του ο κ. Θαπατέρο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας, και εξέφρασε τη στήριξή του στις εκθέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών.

    Αναφέρθηκε στη λαθρομετανάστευση και διευκρίνισε ότι για να αντιμετωπιστεί, "πρέπει να υποστηριχθούν αναπτυξιακά οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, ώστε να μπορούν να συγκρατούν τον κόσμο στις εστίες τους".

    Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι "η Ευρώπη σέβεται τους μετανάστες, δεν θα μετατραπεί ποτέ σε φρούριο, αλλά δεν μπορεί να επιτρέπει σε κανέναν να μπαίνει από οπουδήποτε θέλει, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες".

    Ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν το Κυπριακό, τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αλλά και της Τουρκίας.

    Συνεργασία για την Οικονομία

    Συνεργασία διάρκειας μιάμισης ώρας είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τους τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο και μετά, "προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι και η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η αύξηση της απασχόλησης, και η καλή κατάσταση που έχουμε αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι πρωτοβουλίες θα στοχεύουν στη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περνάμε μια δύσκολη συγκυρία διεθνώς, και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου αυτή η δύσκολη συγκυρία να περάσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [02] "Εδώ και τώρα όλα στο φως"

    Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο θερινό τμήμα της Βουλής επί προτάσεως νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στηλίτευσε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, υποστηρίζοντας ότι «επιδεικνύει αβουλία, ευνοεί την αδιαφάνεια, ή έστω την επιλεκτική τιμωρία».

    «Προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας, όταν νομίζετε πως μπορεί να παίζετε με τους θεσμούς", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: "Παιχνίδι είναι η πρότασή σας για διακομματική επιτροπή για το πολιτικό χρήμα τον Οκτώβριο, όταν η κοινωνία βοά. Όλοι ξέρουμε ότι απλώς θέλετε να αποφύγετε μέχρι νεωτέρας, τις δικές σας ευθύνες. Μέτρα για τη διαφάνεια σάς είχαμε προτείνει. Μπορούσατε εδώ και τέσσερα χρόνια να τα λάβετε για να σταματήσετε την αυθαιρεσία και τη διαφθορά».

    Εξακολουθώντας τη φραστική επίθεσή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατύπωσε: "Εμείς λέμε και τώρα, «όλα στο φως, διαφάνεια παντού, για όλους και για όλα. Επιμένω και τονίζω: Εμείς θέλουμε και μπορούμε, εσείς αρνείστε. Ζητούμε σύγκληση της Ολομέλειας, Εξεταστική Επιτροπή και παράλληλη ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη λήψη μέτρων προστασίας των θεσμών. Επανεξέταση όλων των εν ενεργεία συμβάσεων του Δημοσίου με την Siemens, αποκλεισμό της εταιρείας μέχρι να επανεξεταστεί η υπόθεση, ενεργοποίηση της Επιτροπής Ζορμπά για το μαύρο πολιτικό χρήμαββ υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, χρέωσε στον κ. Παπανδρέου «ανακρίβεια και υποκρισία», υπενθυμίζοντας πως η απαρχή του σκανδάλου και τα μέχρι στιγμή στοιχεία, αφορούν τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ.

    «Μέχρι τώρα ο κ. Παπανδρέου και η αξιωματική αντιπολίτευση, μπορούν να απολογούνται για το παρελθόν τους, αλλά όχι να κατηγορούν κανέναν άλλον», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όταν η Δικαιοσύνη προχωρά με τέτοιους ρυθμούς, σε τι θα βοηθούσε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα; Τι θα προλάβαινε να κάνει η Εξεταστική μέσα στο καλοκαίρι, που δεν θα κάνει τον Οκτώβριο; Η πρότασή σας παρουσιάζεται ως πανάκεια, αλλά, είτε είναι πρόταση αμηχανίας, είτε πρόκειται περί προσπάθειας να σταματήσει το έργο της Δικαιοσύνης, γιατί τα μέχρι τώρα στοιχεία παραπέμπουν στις μέρες σας και τους ανθρώπους σας».

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι «Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί, όταν ολοκληρώσει η Δικαιοσύνη το ρόλο της».

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τη Διακομματική Επιτροπή

    Το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τη Διακομματική Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτό που απορρίπτουμε, τόνισε, είναι η καθυστέρηση και υπογράμμισε ότι "αν χρειαστεί, θα καταθέσουμε και εκεί τις απόψεις μας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, όπως η σύγκληση της Ολομέλειας και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα και η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία, όπως τόνισε, είναι διακομματική και στην επιτροπή αυτή, που λειτουργεί και στο θερινό τμήμα, μπορούν να συζητηθούν, όχι μόνο η πρόταση του πρωθυπουργού για το παράνομο πολιτικό χρήμα, αλλά και όλες οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, όπως ανέφερε, μπορεί να γίνει τώρα και όχι τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει η πρόταση του κ. Καραμανλή.

    Για τα θέματα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα σταλούν επιστολές του κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών περί πρότασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν ήθελαν τα δύο μεγάλα κόμματα, θα κρατούσαν ανοιχτή τη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά να ανοίξει η Βουλή πρόσθεσε ότι "θα περίμενε από έναν πολιτικό αρχηγό τεκμηριωμένες προτάσεις και όχι τηλεοπτικές ατάκες για προβλήματα, όπως είναι η Siemens και η διαφάνεια".

    Επίσης, ανέφερε ότι ως το 2004 τα κόμματα της Αριστεράς ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη και μετά το 2004, μιλούν για δικομματισμό. Αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να εξηγήσουν την αλλαγή στρατηγικής.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή ανέστειλε την κομματική ιδιότητα των κ. Μαντέλη και Τσουκάτου, όχι επειδή υπήρχε τεκμήριο ενοχής, αλλά επειδή υπάρχει τεκμήριο πολιτικής ευθύνης" και πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία κινήθηκε και για τον κ. Μαντά, ο οποίος, κατά το δημοσίευμα, φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Siemens.

    Αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε μεταξύ ΔΕΗ και Siemens, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η επιχείρηση αύξησε τα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει 3,5 εκατομύρια ευρώ στη Siemens η οποία δεν παρέδωσε, ως είχε υποχρέωση, αναβαθμισμένες δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν πείθεται από την απάντηση της ΔΕΗ και περιμένει εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ.Φώλια.

    Μίλησε επίσης για τις 2.000 προσλήψεις, που κάνει η επιχείρηση, ισχυριζόμενος ότι "στο ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει πληροφορίες για τη σύνθεση των επιτροπών, στις οποίες θα μετέχουν επώνυμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας", υπαισσόμενος ότι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κομματικά, καθώς "η διαδικασία προσλήψεων έχει φθάσει στην προφορική συνέντευξη".

    Αναφερόμενος στα θέματα οικονομίας, ο κ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε τον κ. Αλογοσκούφη ο οποίος, όπως είπε, τώρα αναγνωρίζει ότι έχουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό. "Καλωσορίζουμε τον κ. Αλογοσκούφη στην Ελλάδα της ακρίβειας και της κυβέρνησης που δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον υπουργό να εξηγήσει "τι συνέβη από τον Ιανουάριο ως σήμερα και η οικονομία από θωρακισμένη που ήταν, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, έφθασε σήμερα στο χείλος της καταστροφής".

    Στον κ. Αλογοσκούφη απηύθυνε και δεύτερο ερώτημα: "αν, πράγματι, η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση". Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να δηλώσει οτι δεν προτίθεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ.

    [03] "Σε τέλμα η πολιτική ζωή"

    Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ρυθμίσεις για τις εκλογικές δαπάνες και την πλήρη δημοσιοποίηση κάθε σύμβασης του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρότεινε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Αλέκος Αλαβάνος, Φώτης Κουβέλης και Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι αντί να υπάρχει στη χώρα κόκκινος συναγερμός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας η πολιτική ζωή βρίσκεται σε τέλμα- αναφερόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς- και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτιμώντας όμως ότι και πάλι δεν θα διορθωθούν τα προβλήματα.

    Η υπόθεση Siemens, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν είναι εξαίρεση. Η διαφθορά είναι κανόνας και όρος λειτουργίας του συστήματος είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι η Ελλάδα του κ. Καραμανλή, σε συνέχεια του κ. Σημίτη θυμίζει τη Ρωσία του Γιέλτσιν, όπου δεν ίσχυε και δεν εφαρμοζόταν κανένας κανόνας.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα και αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κόμματός του για την παρουσίαση του εναλλακτικού προγράμματος.

    Την παρουσίαση των προτάσεων για τη διαφάνεια έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης.

    Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, γιατί είναι ήδη ηθικά απαξιωμένος απέναντι στη συνείδηση του Ελληνα πολίτη.

    Ο κ. Κουβέλης είπε ότι για να αλλάξει ο νόμος αυτός με την κανονική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αναθέσει στο επιστημονικό συμβούλιο να εξετάσει τη δυνατότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να ληφθεί υπόψη η σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς που κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2008 και προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων σε θεσμικό επίπεδο για την ποινικοποίηση και την επιβολή του νόμου σε ορισμένα αδικήματα, όπως της δωροδοκίας των δημοσίων λειτουργών.

    Ο κ. Κουβέλης πρότεινε την αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης κομμάτων, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι απαιτείται και εσωτερικός έλεγχος από τα κόμματα, γιατί όποιο κόμμα θέλει να παραβιάσει το νόμο θα βρει τρόπο να το κάνει.

  • ** Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι με το συντονιστικό των σωματείων Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνικής Μέριμνας».

    "Είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε πολιτική αλλαγή", δήλωσε χθες ο κ.Τσίπρας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΝ θα ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατό, την εναλλακτική πρότασή του και θα παλέψει "για την ανασυγκρότηση της χώρας και για ιδεολογική και αξιακή κυριαρχία στο λαό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν πλέον να υποσχεθούν τίποτα στο λαό, δεν μπορούν ούτε να καρπώνονται τη φθορά του άλλου κόμματος και επίσης διατύπωσε επικρίσεις ότι "επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα".

    Έκανε ακόμη λόγο για "απίστευτο βαθμό χειραγώγησης της δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι είναι έκθετοι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης για τις τοποθετήσεις τους ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Siemens.

    Είπε ότι αν κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν διελεύκανση της υπόθεσης δεν θα έκλειναν τη Βουλή, δεν θα έκλειναν το φάκελο της προανάκρισης και εξέφρασε τη διαφωνία του για έλεγχο του ΣΔΟΕ στη Siemens, επειδή -όπως είπε- δε θα βρεί τα μαύρα ταμεία. Πρόσθεσε ότι "αν θέλουν έρευνα, ο ΣΔΟΕ να ερευνήσει το πόθεν έσχες υπουργών και διευθυντικών στελεχών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι η κρίση δεν είναι ηθική, αλλά κοινωνική και προέβλεψε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα έχει έτοιμη την εναλλακτική πρότασή του ως το τέλος του χρόνου και εφόσον υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη πολιτική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το κλίμα ρευστότητας και τις χαρακτήρισε κρίσιμη αναμέτρηση.

    Για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του από το ΚΚΕ, με αιχμή τη φράση της κ. Παπαρήγα που παρομοίασε τον ΣΥΝ με τη "Μαρία την άσχημη", ο κ. Τσίπρας είπε ότι το νέο που έμαθε από τις δηλώσεις της Γραμματέως του ΚΚΕ είναι ότι η κ. Παπαρήγα παρακολουθεί σίριαλ, που έχουν απήχηση στα λαικά στρώματα και ίσως -πρόσθεσε- γι αυτό το λόγο τα παρακολουθεί.

    Επί της ουσίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ -είναι ότι η κριτική του ΚΚΕ προς το ΣΥΝ είναι άστοχη και άδικη, γιατί "αν είναι να κάνουμε τόσο μεγάλη μεταμόρφωση στη χώρα, τότε γιατί αυτή την προοπτική τη βλέπουν με κακό μάτι;"

    Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι "αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που η Αριστερά θα είναι ενωμένη".

    Στην μακρά εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε εκτενή ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην ΕΕ τονίζοντας ότι "ήταν αναπόφευκτη η κρίση στην Ένωση μετά το ιρλανδικό όχι και την πρόβλεψη για οικονομική ύφεση", αλλά - όπως τόνισε - το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση με τον ίδιο τρόπο, που την προκάλεσε δηλαδή με λιτότητα, με απελευθέρωση των αγορών, με συνέχιση δηλαδή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, "το οποίο όμως έχει αποτύχει".

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ τονίζοντας ότι "σήμερα, ειδικά, θα ήταν πιο δύσκολη η θέση της χώρας εκτός της Ενωσης". Για τη θέση του ΚΚΕ που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, είπε ότι "το κόμμα αυτό συνεργάζεται με δυνάμεις, που δεν έχουν την ίδια θέση" και υπογράμμισε ότι ο αγώνας γίνεται για μια δημοκρατική Ευρώπη με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή "για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών".

    Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, γιατί "κρύβουν κινδύνους για την περιοχή", ενώ τόνισε ότι χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τη διευθέτηση του θέματος των εποίκων, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα, δηλώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    [04] Επιφυλακή για πυρκαγιές

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής και Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Για αύριο Παρασκευή, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    Β· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Β· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    Β· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 July 2008 - 14:30:22 UTC