Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Ομόφωνα ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή το μεσημέρι το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και αφορά τη Δημοτική Αστυνομία. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τις συζητήσεις που έγιναν στο ECOFIN.

    Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία είναι σημαντικό, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, γιατί οριοθετεί τις σχέσεις ανάμεσα σε αστυνομία και δημοτική αστυνομία, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά με συγκεκριμένους ρόλους. Θα μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να ασχολείται με θέματα καθημερινότητας, που είναι αυστηρά στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, ενώ η Δημοτική Αστυνομία θα ασχολείται με θέματα τοπικών υποθέσεων ώστε να είναι και οι δυο πιο αποτελεσματικές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Το σχέδιο νόμου όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, καθορίζει επ'ακριβώς ποιές είναι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και αυτό κατέστη δυνατόν ύστερα από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που καθόριζε τις αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

    «Ετσι, η Δημοτική Αστυνομία ξέρει τί είναι εκείνο που πρέπει να κάνει, το κάνει αφήνοντας την ΕΛ.ΑΣ. να ασχοληθεί με τα δικά της καθήκοντα και με τον τρόπο αυτό γίνονται και οι δυο πιο αποτελεσματικές», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Επίσης με το νέο νομοσχέδιο οργανώνεται η Δημοτική Αστυνομία, σαν αυτοτελής μονάδα με τις δικές της υποδομές και τέλος, προβλέπει τη δημιουργία ιεραρχίας και πραγματοποίησης κρίσεων στην ηγεσία της.

  • ** Το πρωί, ο πρωθυπουργός δέχτηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Γερμανίας (CSU).

  • ** Αύριο στις 12 το μεσημέρι ο κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Λ. Θαπατέρο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ενημέρωση Γ.Αλογοσκούφη

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και την Κυβερνητική Επιτροπή για τις συζητήσεις που έγιναν στο ECOFIN, σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Ευρώπη.

    Σε δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι σαφές πως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η άνοδος του διεθνούς πληθωρισμού, όπως φαίνεται από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, επηρεάζουν σημαντικά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Υπάρχουν ενδείξεις για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και για επιτάχυνση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε το ECOFIN.

    Η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, είπε, παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε η κρίση να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι παραμένει σταθερή κατεύθυνση για την κυβέρνηση η στήριξη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών του πετρελάιου και των τροφίμων.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ο πληθωρισμός, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες η ανάπτυξη στη χώρα μας παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό.

    Κ.Καραμανλής: "Διακομματική Επιτροπή για τη διαφάνεια"

    Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος, ζητά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα. Τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη (27.6.2008) Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    « Όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου "πολιτικού" χρήματος, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι, μάλιστα, σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, έτσι ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

    Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργασθεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές.

    Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα Κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου βίου και του δημόσιου τομέα».

    Στο μεταξύ, την διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί ο αγώνας διαρκείας της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς και των πρακτικών που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ.

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού.

    «Ο αγώνας διαρκείας για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί συνεχίζεται με αμείωτη αποφασιστικότητα και θα ολοκληρωθεί. Όλες οι δεσμεύσεις μας, για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού ισχύουν στο ακέραιο», τόνισε ο κ.Καραμανλής..

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ακρίβεια που πλήττει την αγορά και κάλεσε τους επιχειρηματίες να αποδεικνύουν καθημερινά, έμπρακτα το σεβασμό τους απέναντι στους νόμους του κράτους, απέναντι στον πολίτη καταναλωτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 2008 - 12:30:16 UTC