Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη"
  • [02] Inflation remains at 4.9% in June
  • [03] Υψηλές θερμοκρασίες
  • [04] "Σύνοδος των φτωχών"

  • [01] "Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη"

    "Η γαλλική προεδρία δεν θα είναι εύκολη". Η ανάληψή της γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία που αφορά τόσο τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όσο και τη διεθνή οικονομική κρίση. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι "χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη" και διαβεβαιώνει τη Γαλλία για "την πλήρη υποστήριξή της", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ambassador/s forum, το οποίο οργάνωσε η Υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλία και με κύριο ομιλητή τον γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Φαρνό.

    "Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, η οποία θα έχει διεθνή ρόλο και θα συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, όχι μόνον μια Ευρώπη των ελεύθερων συναλλαγών", υπερθεμάτισε ο κ. Φαρνό και τόνισε ότι η Ελλάδα μοιράζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας και "η Γαλλία μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα".

    Διαγράφοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρέσβης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "ρεαλισμός, συλλογικότητα και απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών".

    Ως προς τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της γαλλικής προεδρίας, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυνας, (συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ), για την Ενωση για τη Μεσόγειο, που θα πλαισιώσει και θα δώσει νέα ώθηση στη Διαδικασία της Βαρκελώνης μέσω δράσεων, όπως η διασύνδεση των θαλασσίων οδών, η αντιμετώπιση της ρύπανσης της Μεσογείου, ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης, η διεύρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σε ερώτηση για την πορεία της Συνθήκης της Λισαβόνας μετά το ιρλανδικό "όχι", είπε ότι, "σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να στιγματίσουμε τον ιρλανδικό λαό, πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο για περίσκεψη και να δούμε τη γενικότερη δυναμική που αναπτύσσεται στην ΕΕ".

    Η κα Μπακογιάννη, για το ίδιο θέμα, είπε ότι "διέξοδος υπάρχει, όταν υπάρχει πολιτική βούληση" και τόνισε ότι "σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε πολύ αρνητικές κατευθύνσεις". Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

    Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κλιματική αλλαγή, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με στόχο "να διατηρήσουμε μια ζωντανή και σύγχρονη ύπαιθρο στις χώρες μας", για την ανάπτυξη της θαλάσσιας πολιτικής, για μεγαλύτερη συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης, όπου "η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις", για νέα ώθηση στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν πάντα θετική σ' αυτή. Τέλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την Ενωση για τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της οργανώτριας του forum Υπηρεσίας Ενημέρωσης, Γ. Κουμουτσάκος, είπε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των "27" το θέμα της "γλώσσας" με την οποία η ΕΕ "μιλάει" στους πολίτες της, λέγοντας ότι είναι μια "γλώσσα της γραφειοκρατίας", της "εποικοδομητικής ασάφειας", που μεγαλώνει την απόσταση των Βρυξελλών με τον ευρωπαίο πολίτη.

    Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για να καλυφθεί αυτό το κενό, διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι αυτό δεν είναι θέμα ενός εξαμήνου και μιας προεδρίας μόνον.

    Ο κ. Φαρνό απάντησε ότι πρέπει να γίνει δουλειά σε πολιτιστικό επίπεδο και αυτό κάνει η Γαλλία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το "οχι" στα ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα έχει πολύ υψηλά ποσοστά μεταξύ των νέων, ενδεικτικό του ότι οι νέοι της Ευρώπης είναι στο περιθώριο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

    [02] Inflation remains at 4.9% in June

    Greek inflation rate was 4.9 percent in June, unchanged from May, but sharply up compared with a 2.6-pct rate in June 2007, the National Statistics Service announced on Monday.

    Commenting on the figures, NSS secretary-general Manolis Kontopyrakis said the 4.9-pct reading of the consumers' price index reflected a decline in vegetable and fruit prices and stable prices in supermarkets, despite a 3.9-pct increase in the price of petrol.

    The statistics service said the consumers' price index rose by an average 4.48 pct in the first half of 2008, up from a 2.62 pct average increase in the corresponding period last year.

    The 4.9 pct inflation rate in June, reflected a 6.0 pct increase in food and beverage prices, a 10.2 pct rise in housing prices, a 6.6 pct increase in transportation prices, a 3.7 pct rise in healthcare prices and rises of 3.1 pct and 3.2 pct in durable goods and clothing/footwear prices respectively.

    Hotel, coffee, restaurant prices rose 5.6 pct, education prices were up 4.6 pct and alcohol/tobacco prices rose 2.2 pct in June, compared with the same month last year.

    Greece's harmonised inflation rate was 4.9 pct in June, unchanged from May, while the core inflation eased to 4.0 pct in June from 4.2 pct in May. Average core inflation was 3.6 pct in the first six months of 2008, up from 2.6 pct last year.

    Kontopyrakis, once again, stressed that any prediction over the course of the inflation rate in July was impossible because of volatility in oil prices and international financial markets.

    Caption: ANA-MPA file photo.

    [03] Υψηλές θερμοκρασίες

    Πολύ θερμή αναμένεται η εβδομάδα αυτή, καθώς ο καύσωνας θα επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Τρίτη, όταν ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 41 βαθμούς.

    Ειδικότερα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 και πιθανώς κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία, Ανατ.Στερεά και Ανατ.Πελοπόννησο τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς και στα Νησιά Ανατ.Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Από το βράδυ της Τρίτης αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στα Δυτικά και Βόρεια, ενώ από Τετάρτη αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στα τέσσερα ΚΕΠ αρμοδιότητας της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιά, ενόψει του καύσωνα, οι κλιματιζόμενες αίθουσές τους θα παραμείνουν ανοιχτές για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μετά από απόφαση της Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς κ. Ντίνας Μπέη.

    Τα ΚΕΠ αυτά βρίσκονται στο Σύνταγμα (Αμαλίας 2 & Οθωνος 10), τον Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14-16), το Κερατσίνι (Αριάδνης 2 και Πηνειού 4) και τη λεωφόρο Κηφισίας 125 - 127.

    Παράλληλα, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ότι το κεντρικό κτίριο της στην Ελευσίνα (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 78), που διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους, θα παραμείνει ανοιχτό για τη φιλοξενία πολιτών, αύριο και μεθαύριο, έως τις 22.00.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες της πόλης που υποφέρουν από τη ζέστη θα μπορούν να σπεύδουν στα κλιματιζόμενα γραφεία της ΕΥΑΘ επί της Οδού Εγνατίας 127. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της θα παραμείνουν ανοιχτά τις δύο αυτές ημέρες, από τις 7 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ.

    Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται. Η ΔΕΗ, που βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ζητεί από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση των ενεργειοβόρων συσκευών ειδικά τις ώρες αιχμής. Ωστόσο, αν σημειωθούν διακοπές ρεύματος, θα είναι τμηματικές και περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

    Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

    Στο πλαίσιο εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θέτει σε κατάσταση ετοιμότητας το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και εφαρμόζει το επιχειρησιακό Σχέδιο "ΠΕΡΣΕΑΣ" σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Μονάδες Πρόνοιας της χώρας.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα αναφέρει:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

  • Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

  • Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.

    Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

  • Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

  • Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

  • Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.

  • Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

  • Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

  • Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν το διαμέρισμα δεν είναι δροσερό , προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε πιο δροσερές περιοχές

  • Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων κατοικιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

  • Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

  • Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

    [04] "Σύνοδος των φτωχών"

    Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου πήραν μέρος σήμερα Κυριακή στην έναρξη της "συνόδου για τους φτωχούς" που γίνεται στο Κατιμπουγκού κοντά στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, και η οποία ογανώνεται --παράλληλα με την σύνοδο της G-8 στην Ιαπωνία-- από πολίτες που μετέχουν σε οργάνωση που τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Οι οργανωτές,παρουσιάζουν την"σύνοδο για τους φτωχούς" ώς μια εκδήλωση σε αντίστιξη με την G-8 στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και διεξάγεται στο Τογιάκο της Ιαπωνίας από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της οργάνωσης Μπάρι Αμινάτα Τουρέ, τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης ως μέσο αναπόφευκτο για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

    "Οι κυβερνήσεις των χωρών που μετέχουν στην G-8, χώρες εξαιρετικά ανεπτυγμένες βιομηχανικά, είναι αυτές που ευθύνονται πλήρως για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και την διεθνή επισιτιστική κρίση που μαστίζει τον κόσμο" είπε μεταξύ άλλων η κ. Τουρέ.

    Στη διάρκεια των εργασιών της "συνόδου των φτωχών" οι μετέχοντες αναφέρθηκαν διεξοδικά σε θέματα που σχετίζονται με την επιμόρφωση των πολιτών των υπανάπτυκτων χωρών κυρίως της Αφρικής, το εξωτερικό χρέος , τη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη.

    Προτεραιότητα της "συνόδου των φτωχών" είναι η κατάσταση των γυναικών και των νέων στην αφρικανική ήπειρο και προτάσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματά τους.

    Η έναρξη της συνόδου συνοδεύτηκε με μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 July 2008 - 14:30:23 UTC