Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τέλος σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση "
  • [02] Δηλώσεις Μιχ. Λιάπη
  • [03] Υψηλές θερμοκρασίες

  • [01] "Τέλος σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση "

    «Άβουλο μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τον πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του για την υπόθεση της Siemens που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής «αδυνατεί και φοβάται να αναλάβει τις βασικές του ευθύνες», ενώ του καταλόγισε και ότι «βρίσκεται υπό ομηρία».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται υπό ομηρία, λόγω του σκανδάλου της Siemens, επισημαίνοντας την ανάγκη απαλλαγής από την ομηρία. Παράλληλα, όπως ανέφερε, για να γίνει αυτό, χρειάζεται πολιτικό και προσωπικό θάρρος. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το θάρρος χρειάζεται για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όλοι όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο. Και επιπλέον για να διαμορφωθεί ένα άλλο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων που δεν θα υπονομεύει τη δημοκρατική έκφραση του λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου επεξέτεινε την έντονη κριτική του κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι «προκαλεί πολιτικές εκτροπές, για να καλύψει τις αμαρτίες της κυβέρνησής του», καθώς και ότι έχει γίνει μέρος του προβλήματος.

    Θεωρεί, εξάλλου, ότι υπάρχει «σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα» με τον κ. Λιάπη, λόγω του ότι ήταν φιλοξενούμενος εταιρίας, η οποία έπαιρνε προμήθειες από φορείς εποπτευόμενους από τον κ. Λιάπη στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε δύο άλλες πλευρές του σκανδάλου της Siemens. Πρώτο, ότι το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η φιλοξενία ενός υπουργού, αλλά το που πήγαν τα τεράστια ποσά που αναφέρει η Γερμανική Δικαιοσύνη ότι διακινήθηκαν στην Ελλάδα. Και έθεσε το ερώτημα: «Πάλι θα συγκαλυφθούν όλα, όπως στις προηγούμενες υποθέσεις»; εννοώντας υποθέσεις, όπως οι απαγωγή Πακιστανών, οι υποκλοπές και τα ομόλογα.

    Η δεύτερη διάσταση που έβαλε ο κ. Παπανδρέου αφορά στο ποιος πληρώνει τις «μίζες». Όπως δήλωσε, «οι μίζες που δίνονται σε μια δημόσια προμήθεια μεταφράζονται σε μεγαλύτερο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο», ο οποίος πληρώνει σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα που αγοράζει, όταν προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει «μίζες».

    Με αυτό τον τρόπο ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε τα σκάνδαλα και τα θέματα διαφάνειας με την «υπεράσπιση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens. Ειδικότερα ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το κόμμα του ζητά:

    - Να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    - Να στραφεί νομικά, η κυβέρνηση, κατά της Siemens, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

    - Να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, όπως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

    - Να δραστηριοποιηθεί η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ζορμπάς.

    - Να μη παίρνει προμήθειες του ελληνικού δημοσίου μια εταιρία που έχει ομολογήσει ότι έδωσε μίζες για να πάρει δουλειές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να προειδοποιήσει ότι οι ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο σε όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο Siemens, αλλά και «σε όσους επιχειρούν να συγκαλύψουν αυτή την υπόθεση», καθώς και ότι «αυτές οι ευθύνες θα καταλογιστούν».

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε πως, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται θάρρος για την αλήθεια και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει πού πήγε το ένα εκατομμύριο μάρκα, που εισέρευσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, "ποια συμφωνία επισφράγισαν ή ποια προκαταβολή εξυπηρέτησαν".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου ζητά αυτό που ανακοινώθηκε χθες, δηλαδή την εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση για ενεργοποίηση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, ενώ όπως επισήμανε, ο κ. Παπανδρέου την Παρασκευή απέρριψε τη πρόταση του πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής επιτροπής.

    "Κανείς δεν ξεχνά τη λευκή σελίδα του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Ο κ. Παπανδρέου, με τη σημερινή του δήλωση, δεν απευθύνθηκε στους πολίτες, προσπάθησε να ανακτήσει δυνάμεις στο εσωτερικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη διακομματική επιτροπή και να σταματήσει τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, αφού, "κάθε φορά που αποκαλύπτονται στοιχεία το ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται στη Δικαιοσύνη λυσσαλέα".

    Επίσης, είπε πως διαψεύστηκαν περίτρανα από την πραγματικότητα όσα περί καθυστερήσεων λέγονταν για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος και συμπλήρωσε πως θα διαψευσθούν και στην υπόθεση που ερευνάται σήμερα.

    [02] Δηλώσεις Μιχ. Λιάπη

    Για ανελέητη επίθεση που δέχεται για ένα ταξίδι που έκανε με το γιο του, μίλησε ο κ. Μιχ. Λιάπης, σε δηλώσεις του στο υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για κέντρα που απεργάζονται τις επιθέσεις αυτές. Τόνισε επίσης ότι δεν παραιτείται όποιος μάχεται για την αλήθεια και διερωτήθηκε "ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση".

    Αναλυτικά, η δήλωση του Μιχάλη Λιάπη:

    "Όλες αυτές τις μέρες δέχομαι μια ανελέητη επίθεση. Λάσπη κατά κύματα συκοφαντίες χωρίς όρια και αυτό γιατί πήγα με το γιο μου, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες να δούμε την εθνική μας ομάδα. Ένα ιδιωτικό ταξίδι με δικά μου έξοδα. Μέγα θέμα για ορισμένους. Για μένα μεγάλη υποκρισία. Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό; Ένα ταξίδι του υπουργού;

    Και συνεχίστηκαν αυτές οι επιθέσεις για κακοδιαχείριση, τάχα, στον ΟΣΕ. Κατέπεσαν όμως όλα και καταρρίφθηκαν. Και σήμερα το άκρον άωτον, κατηγορούμαι και για τον ΟΤΕ, όταν σε όλους ήταν γνωστό ότι δεν είχα καμία ανάμιξη, καμία σχέση στη διοίκηση του οργανισμού. Κανένα λόγο ούτε για τα μικρά ούτε για τα μεγάλα της εταιρίας. Έλεος πια ακόμη και τα πιό ασύστολα ψεύδη έχουν τα όριά τους. Τι συμβαίνει λοιπόν; για ποιό λόγο γίνεται αυτή η επίθεση, η άδικη επίθεση στο πρόσωπό μου;

    Ωσάν να μεταφέρω στις πλάτες μου τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Ποιοί κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση και τι επιδιώκουν. Η επιδίωξής τους είναι μόνο να αποπροσανατολίσουν το λαό να δημιουργήσουν σύγχυση και να αποκρύψουν, να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους. Επιδίωξή τους είναι μόνο να χτυπήσουν τον Λιάπη και να τραυματίσουν την κυβέρνηση και να την πληγώσουν. Μήπως αυτά τα κέντρα έχουν άλλους σχεδιασμούς, απεργάζονται άλλα σχέδια για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα; Και μέχρι που θα φτάσουν; Ποιά ακόμη μέσα θα χρησιμοποιήσουν; Είναι σοβαρά ερωτήματα. Ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλους τους Έλληνες για να δούμε που πάει αυτή η υπόθεση.

    Το ζητάει η ελληνική πολιτεία το ζητάνε όλοι οι Έλληνες πολίτες".

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί, ο κ. Λιάπης είπε ότι: "Δεν παραιτείται κάποιος όταν δίνει τη μάχη για την εντιμότητα, την αλήθεια και το δίκιο".

    Σχόλιο Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Παρά την παράσταση που έδωσε σήμερα ο κ. Λιάπης, παραμένει έκθετος. Είναι προφανές ότι, επιμένει να παριστάνει πως δεν έχει αντιληφθεί τίποτα. Η έννοια της πολιτικής ευθύνης, απουσιάζει από το λεξιλόγιο του. Και υπάρχει πολιτική ευθύνη, όταν υπάρχουν σκιές στις σχέσεις ενός υπουργού με επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία διεκδικούν και παίρνουν προμήθειες από φορείς του Δημοσίου, που ο ίδιος εποπτεύει. Επ΄αυτού, ο κ. Λιάπης δεν είπε τίποτα" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού.

    "Σε αυτήν την υπόθεση όμως, διπλά έκθετος είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος για άλλη μια φορά -τώρα και για λόγους συγγένειας- επιλέγει την σιωπή και την συγκάλυψη, αντί της αλήθειας, της διαφάνειας και της ανάληψης των δικών του ευθυνών. Οι πολίτες πάντως, έχουν καταλάβει πια" κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Υψηλές θερμοκρασίες

    Πολύ θερμή αναμένεται η εβδομάδα αυτή, καθώς ο καύσωνας θα επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι πιό ζεστές μέρες θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, όταν ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 βαθμούς, ενώ από την Πέμπτη το βράδυ οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν.

    Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται. Η ΔΕΗ, που βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ζητεί από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση των ενεργειοβόρων συσκευών ειδικά τις ώρες αιχμής. Ωστόσο, αν σημειωθούν διακοπές ρεύματος, θα είναι τμηματικές και περιορισμένης χρονικής διάρκειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 July 2008 - 8:30:15 UTC