Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα άνοδος των επιτοκίων
  • [02] Πρόγραμμα για παιδικούς σταθμούς
  • [03] Φεστιβάλ Αγροτουρισμού
  • [04] Ευρωπαίοι και πυρηνική ενέργεια

  • [01] Νέα άνοδος των επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

    "Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθούν εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις και να εξουδετερώσουμε τους αυξανόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο" επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, εξηγώντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ζ.Κ.Τρισέ τόνισε πως "η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο". Όπως σημείωσε, υπάρχει αποφασιστικότητα (εκ μέρους της ΕΚΤ) να διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο) σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στην ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πως η αύξηση του πληθωρισμού σε ανησυχητικά επίπεδα (από 3,7% το Μάιο ανήλθε στο 4% τον Ιούνιο) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές αυξήσεις που εμφανίζουν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη και "βάσει των τιμών που ισχύουν για τα εμπορεύματα, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα αρκετά πάνω από το 2% (σσ. το στόχο της ΕΚΤ) πριν υποχωρήσει μόνο σταδιακά το 2009".

    Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ.Τρισέ επανέλαβε -για μια ακόμα φορά- ότι η Τράπεζα θεωρεί σημαντικό να υπάρξει εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων τους (για έναν υγιή προϋπολογισμό) σε συμφωνία με την απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2008.

    Συνεχίζεται το ράλι στο πετρέλαιο

    Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε στις διεθνείς αγορές και τα 145 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας το ενδεχόμενο να ξεπεράσει σύντομα και το ψυχολογικό όριο των 150 δολαρίων.

    Το συμβόλαιο Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού έφτασε έως τα 145,85, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Μπρεντ ανήλθε έως τα 146,69 δολάρια, επίσης τιμή-ρεκόρ.

    Πριν περίπου ένα μήνα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley είχε ανακοινώσει ότι το αργό ενδέχεται να αγγίξει τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι την 4η Ιουλίου -- Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ -- εξαιτίας της ενίσχυσης της ζήτησης στην περιοχή της Ασίας και την πτώση των αποθεμάτων.

    Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι σημείωσε πως οι αυξήσεις στις τιμές ενισχύθηκαν από τη ροή κεφαλαίων, το αδύναμο δολάριο, τη γεωπολιτική, το φόβο ότι εξαντλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τα ορυκτά καύσιμα και τις φυσικές καταστροφές. "Το να συνδυάσεις όλα αυτά, και να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις τι θα κάνουν οι τιμές αποτελεί ένα δύσκολο έργο για τον οποιοδήποτε".

    Ο Πρόεδρος ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ προέβλεψε τιμές πιθανόν στα 150-170 δολάρια μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Αυτό ίσως υποχωρήσει κατά το τέλος του έτους".

    Επίσης σημείωσε πως "οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιες και σε μεγάλο βαθμό ευμετάβλητες. Δεν ξέρουμε αν θα σταθεροποιηθούν ή θα μειωθούν".

    [02] Πρόγραμμα για παιδικούς σταθμούς

    Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ, που αφορά 16.000 παιδιά, τα οποία, μέσω οργανισμού Εργατικής Εστίας, θα τοποθετηθούν σε βρεφικούς σταθμούς, σε βρεφονηπιακούς, σε βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας, σε παιδικούς, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

    Το πρόγραμμα -έργο που προκηρύσσεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2007-2013- παρουσίασαν η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Η κα Πετραλια έκανε λόγο για "βήμα προς την εμπέδωση της ισότητας, προς την κατοχύρωση στην πράξη της συμφιλίωσης του εργασιακού και οικογενειακού βίου με την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας".

    Όπως τονίσθηκε, η βοήθεια θα δίνεται στις μητέρες άμεσα (με τη μορφή κουπονιού, που δεν προϋποθέτει προσωπική συμμετοχή) και θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πέντε σταθμούς στο νομό της δικαιούχου.

    Ως κριτήρια επιλογής των δικαιούχων ορίζονται ο χρόνος απασχόλησης (με προτεραιότητα στις γυναίκες με μικρότερο χρόνο), η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες με οικογενειακό εισόδημα, μικρότερο από το διπλάσιο του αφορολογήτου ορίου, προσαυξημένο κατά ένα πόσο ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αφορά δημόσιους ή δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς, που θα δίνουν τιμή εξυπηρέτησης εντός των ορίων του προγράμματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για "αύξηση της προοπτικής απασχόλησης και ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, μέσω της παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών".

    Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη συνέχεια των προγραμμάτων αυτών στο μέλλον με πόρους, ιδίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κάλεσε του δήμους να προχωρήσουν σε προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού, ώστε να τακτοποιηθεί και η πλευρά των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

    [03] Φεστιβάλ Αγροτουρισμού

    Η Αγροτουριστική Α.Ε. και ο Δήμος Επιδαύρου, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία τους στη διοργάνωση των Γιορτών του Αγροτουρισμού, διοργανώνουν για 10η συνεχόμενη χρονιά ''Πανηγύρι Αγροτουρισμού'', στο λιμανάκι της Παλαιάς Επιδαύρου, πλαισιώνοντας το Μουσικό Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο και το Φεστιβάλ του Αρχαίου Θεάτρου.

    Ο Δήμος Επιδαύρου και η Αγροτουριστική, ως διοργανωτές, ετοιμάζουν φέτος μια σειρά σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων αλλά και καινοτομιών για το ''Πανηγύρι'' που θα ανανεώσουν το θεσμό και θα του δώσουν μια νέα διάσταση. Η έκθεση των προϊόντων θα παραμείνει ανοιχτή και την Κυριακή, και, εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και του Μουσικού Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο, θα υπάρξουν και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ξεκινώντας από σήμερα Παρασκευή 4 Ιουλίου και τελειώνοντας την Κυριακή 27 του ίδιου μήνα, το Πανηγύρι του Αγροτουρισμού περιμένει όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την παράδοση και τα προϊόντα του Νομού Αργολίδας, αλλά και επιλεγμένα αγροτουριστικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.

    Το πανηγύρι του Αγροτουρισμού της Επιδαύρου δεν αποτελεί μια κοινή εμπορική έκθεση. Δεν επιδιώκεται η περιστασιακή πώληση των προϊόντων για τις μέρες του πανηγυριού, αλλά η εμπορική προβολή των συμμετεχόντων, ώστε να υπάρξει μια μετέπειτα εμπορική ώθηση και αύξηση των πωλήσεών τους. Στο Πανηγύρι επιδιώκονται η παρουσίαση όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών και μοναδικών προϊόντων, που συνδέονται με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε κάθε περιοχή, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της σε όλους τους τομείς.

    Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται φέτος η συμμετοχή όχι μόνο των παραγωγών προϊόντων αλλά και όλων των επιχειρήσεων που μπορούν να συμβάλουν στο ολοκληρωμένο αγροτουριστικό προϊόν της χώρας. Συγκεκριμένα προσκαλούνται καταλύματα, αγροκτήματα, παραδοσιακοί ξενώνες, θεματικά πάρκα, οργανώσεις ή επιχειρήσεις που ασχολούνται με αθλήματα περιπέτειας και οικοτουρισμό, αγροτικές, πολιτιστικές, λαογραφικές, παραδοσιακές δραστηριότητες, γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί. Θα εκτεθούν και θα πωληθούν επίσης αγροτουριστικά προϊόντα που παράγονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (αγροτικά προϊόντα, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης, κεραμικά, υπηρεσίες που προωθούν τον αγροτουρισμό κ.α).

    [04] Ευρωπαίοι και πυρηνική ενέργεια

    Αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι οι Έλληνες με ποσοστό 79%, έναντι 45% στην Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση-ευρωβαρόμετρο για την πυρηνική ενέργεια που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην Ε.Ε., όπου περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, πάνω από επτά στους 10 Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν «άγνοια» για την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις των ραδιενεργών αποβλήτων.

    Συγκεκριμένα, το 74% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 76% των Ελλήνων.

    Επίσης, το 18% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, έναντι 79% που δηλώνει κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. των «27» είναι 44% και 45%. Οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους πλέον πολέμιους της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, μαζί με τους Κύπριους (80% κατά) και τους Αυστριακούς (83%). Υπέρ είναι, σε γενικές γραμμές, οι πολίτες των χωρών που διαθέτουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, όπως οι Τσέχοι και οι Λιθουανοί (64% υπέρ), οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι (63%), οι Σουηδοί (62%) και οι Φινλανδοί (61%).

    Επιπλέον, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα διευκόλυνε την Ε.Ε. να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της;», το 63% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 32% που διαφωνεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο απάντησαν ότι συμφωνούν, με 64%, και ότι διαφωνούν, με 21%.

    Σε ό,τι αφορά την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η περισσότερη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση, έναντι 63% των Ευρωπαίων πολιτών. Με αυτήν την άποψη διαφωνεί το 41% των Ελλήνων, έναντι 23% των Ευρωπαίων πολιτών.

    Επίσης, το 51% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 41% των Ευρωπαίων πολιτών. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 32% των Ελλήνων, έναντι 31% των Ευρωπαίων πολιτών.

    Τέλος, στην ερώτηση «τι θα σας απασχολούσε περισσότερο αν κοντά στην περιοχή που διαμένετε άνοιγε χώρος απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων;», το 61% των Ελλήνων και το 51% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι θα τους απασχολούσαν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Το 29% των Ελλήνων και το 30% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι περισσότερο θα τους ανησυχούσε ο κίνδυνος ραδιενεργών διαρροών.

    Στην Ε.Ε. λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια σε 15 κράτη-μέλη: στις Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρόλο που η επίσημη στάση της Ε.Ε. ως προς την πυρηνική ενέργεια παραμένει επιφυλακτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στο «Πρόγραμμα Δράσης Ενεργειακή Πολιτική για την Ευρώπη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 July 2008 - 6:30:16 UTC