Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχητικά σενάρια
  • [02] Οι διακρίσεις στην ΕΕ
  • [03] Ο Ηλίας Ηλιάδης σημαιοφόρος

  • [01] Ανησυχητικά σενάρια

    Ανοδική τάση επικράτησε στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά όπου αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι "δύσκολο πράγμα", να ισορροπήσουν μεσοπρόθεσμα προσφορά και ζήτηση του προϊόντος και ενώ άμεσα διαμορφώνεται κλίμα έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σημαντικής πετρελαιοπαραγωγού χώρας, μέλους του ΟΠΕΚ.

    Ετσι, στη Νέα Υόρκη με άνοδο από ημέρα σε ημέρα 2,60 δολαρίων, το βαρέλι ελαφρού πετρελαίου άμεσης παράδοσης έφθασε χθες και τα 142,60 δολάρια --κοντά στο ρεκόρ των 143,67 δολαρίων, τη Δευτέρα-- ενώ το Brent είχε από την πλευρά του ημερήσια άνοδο 2,90 δολαρίων το βαρέλι φθάνοντας στα τέλη της συνεδρίασης τα 142,73 δολάρια.

    Τελικά, έκλεισε στα 140,97 δολάρια, αυξημένο κατά 97 σεντς. Ανοδο κατά 84 σεντς κατέγραψε και η τιμή του Μπρεντ, στα 140,67 δολάρια, υποχωρώντας από τα επίπεδα των 142 δολαρίων όπου βρέθηκε στο μέσο των συνεδριάσεων.

    Η κερδοσκοπία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος στην προσπάθεια εξήγησης της εκτίναξης σε ύψη ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία οφείλεται στη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στους φόβους για μελλοντική έλλειψη, εκτίμησε η Υπηρεσία Ενέργειας αναφέροντας ότι «ο κυρίαρχος παράγοντας για τη σημερινή εκτίναξη των τιμών είναι η ισχυρή αύξηση της ζήτησης σε χώρες με ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αύξηση της προσφοράς τα τελευταία χρόνια».

    Ένα σταθερό δολάριο και η εξάλειψη του ενδεχόμενου ενός πολέμου κατά του Ιράν αποτελούν παράγοντες που θα σταθεροποιούσαν τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ.

    Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν προκαλούνται από την έλλειψη εφοδιασμού, επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ - που είναι επίσης ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας - κατά η διάρκεια του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συμβουλίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

    Ο αλγερινός αξιωματούχος απέδωσε τις υψηλές τιμές στην υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία που υπάρχει στις αγορές, στην γεωπολιτική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, καθώς και στις επιπτώσεις της βιοαιθανόλης, που έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κίνησης.

    Όπως είπε "δεν πρόκειται για ζήτημα εφοδιασμού" και πρόσθεσε πως "αν δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες, δεν πρόκειται να δούμε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου". Στη συνέχεια επισήμανε ότι "υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική και το δολάριο".

    Νωρίτερα, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ από το Κουβέιτ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα δήλωσε πως οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή, καθώς οι αυξήσεις στην αγορά σχετίζονται με την κερδοσκοπία και τους φόρους.

    Ανησυχητικά σενάρια

    Τα μεγάλης κλίμακας ισραηλινά πολεμικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο τον Ιούνιο τροφοδότησαν πολλά σενάρια για μιάν ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, όπως και η ιρανική επίσημη διαβεβαίωση για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ (απ'όπου μετακινείται το 40% της παγκόσμια παραγωγής 'μαύρου χρυσού' καθημερινά) --διαβεβαίωση που έτυχε αντίκρουσης από υψηλά ιστάμενη πηγή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

    Με όλα αυτά, σε σύγκριση με τα χαμηλά του έτους 2002 παρατηρείται περίπου επταπλασιαμός της τιμής καυσίμων το φετινό καλοκαίρι, με εντονότατη ζήτηση του πετρελαίου από την Κίνα.

    Από έτος σε έτος, έχουμε ανατίμηση καυσίμων περίπου 40%.

    Μεγάλος αριθμός κερδοσκόπων εγκαταλείπει στο μεταξύ συστηματικά την αγορά του δολαρίου των ΗΠΑ--μετακινείται προς την πετρελαϊκή, προς άγραν μεγάλων κερδών με διάρκεια...

    "Δεν μας αρέσει τόσο υψηλή τιμή του προϊόντος, δεν κάνουμε τίποτε εμείς γιαυτήν" τόνισε άλλη μία φορά ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι αλ Νάϊμι--η χώρα του είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός παγκοσμίως.

    Οι αναλυτές κρίνουν από την πλευρά τους ότι, το Ριάντ έχει συμφέρον και μπορεί να ενεργήσει στην κατεύθυνση αυτή, να μειωθεί η υψηλή τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης συμβάλλοντας, μέσω του φθηνότερου πετρελαίου, στη δημιουργία "ρυθμιστικών" αποθεμάτων του από τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους διεθνώς. Ομως για την ώρα, πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί μείωση ως και κατά 200 χιλιάδες βαρέλια των "μη-στρατηγικών" αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων...

    [02] Οι διακρίσεις στην ΕΕ

    Το 7% των Ελλήνων και το 15% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έπεσαν, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, θύματα κάποιας μορφής διάκρισης (λόγω φύλου, σωματικού μειονεκτήματος, εθνικής καταγωγής, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας η πεποιθήσεων), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του ευρωβαρόμετρου, με θέμα τις διακρίσεις στην ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στους «27» τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν ότι έπεσαν θύμα διάκρισης παρατηρούνται στην Αυστρία με 25%, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία με 19% και τη Σουηδία με 18%. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό στους «27», ενώ χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία με 10%.

    Εξάλλου, 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα τους οι διακρίσεις, λόγω «εθνικής καταγωγής», είναι «πολύ ή σε κάποιο βαθμό διαδεδομένες» (62% στους «27»), 73% ότι είναι λόγω «σεξουαλικού προσανατολισμού» (51% στους «27»), 49% λόγω «κάποιου μειονεκτήματος» (45% στους «27»), 48% λόγω «θρησκείας ή πεποιθήσεων» (42% στους «27») , 47% λόγω «ηλικίας» (42% στους «27») και 44% λόγω «φύλου» (36% στους «27»).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων και το 47% των Ευρωπαίων θεωρούν ικανοποιητικές τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, ενώ 35% των συμπολιτών μας και 33% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση που πέσουν θύμα κάποιας μορφής διάκρισης.

    Ακόμη, 42% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα στην ιδέα να έχουν κάποιο γείτονα Ρομ (36% στους «27»), 26% ότι δεν αισθάνονται άνετα (24% στους «27»), ενώ μόνο 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις ή δεσμούς με Ρομ (14% στους «27).

    [03] Ο Ηλίας Ηλιάδης σημαιοφόρος

    Ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης θα είναι ο πρώτος αθλητής που θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 8 Αυγούστου. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ψηφίστηκε από την ολομέλεια να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής που θα παρελάσει πρώτη απ΄όλες τις χώρες που μετέχουν στους αγώνες.

    Οι Ελληνες σημαιοφόροι από το 1908

    Το 1908 στο Λονδίνο, παρέλασαν για πρώτη φορά οι σημαίες των χωρών που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί και η Ελλάδα. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία, Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 σημαιοφόρος ήταν ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια, ενώ στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.

    Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο επίσης αθλητής του στίβου, Αντώνης Καρυοφύλλης.

    Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης και τώρα ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοϊα με 4, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία και το τζούντο με 1. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.

    Αναλυτικά, όλοι οι Έλληνες σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

    ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΑΘΛΗΜΑ

    1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος

    1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος

    1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία

    1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος

    1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος

    1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος

    1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος

    1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοϊα

    1952 Νίκος Σύλλας Στίβος

    1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος

    1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοϊα

    1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος

    1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

    1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

    1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος

    1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοϊα

    1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη

    1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη

    1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος

    1996 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

    2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοϊα

    2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

    2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2008 - 6:30:24 UTC