Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπομνήματα από χρηματιστές

  • [01] Υπομνήματα από χρηματιστές

    Υπομνήματα με τις θέσεις τους παρέδωσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου δύο χρηματιστές και δύο εκπρόσωποι υπεράκτιων εταιριών που εμπλέκονται στη διακίνηση χρημάτων από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Οι δύο χρηματιστές προς λογαριασμούς των οποίων κατέληξαν εμβάσματα πολλών εκατομυρίων ευρώ υποστηρίζουν στα υπομνήματά τους ότι εξυπηρέτησαν άλλους χρηματιστές χωρίς να γνωρίζουν τίποτε περί "μαύρων ταμείων". Ο ένας μάλιστα υποστηρίζει ότι ο χρηματιστής που εξυπηρέτησε έχει πεθάνει.

    Οι δύο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών επίσης φαίνεται να υποστηρίζουν ότι διακίνησαν χρήματα με σκοπό να εξυπηρετήσουν πρώην στέλεχος της Siemens στον οποίο και κατέληξαν τα επίμαχα ποσά.

    Ο κ. Αθανασίου έλαβε σήμερα κατάθεση και από τον τότε εκπρόσωπο ανταγωνίστριας της εταιρίας Saic στη διεκδίκηση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο μεταξύ ο εισαγγελικός λειτουργός υπέβαλε σήμερα αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να ανοίξει συγκεκριμένος λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας προς τον οποίο φαίνεται να έχουν κατευθυνθεί ποσά σε μάρκα και σε ευρώ.

    Θ. Ρουσόπουλος για Siemens

    "Αν υπάρχει κάποιος, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Siemens, οφείλει να το δηλώσει", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ύστερα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο υπουργός συνταξίδεψε με τον κ. Χριστοφοράκο, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι οι φήμες ισοπεδώνουν τους πάντες.

    "Δεν προτίθεμαι να απαντώ κάθε φορά σε διάφορες φήμες. Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο, μπορεί να το καταθέσει δημόσια ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Αν μένουν οι φήμες ή αν καταγράφονται μόνο οι φήμες - και δεν εννοώ εδώ πέρα ότι καταγράφονται ερήμην των όποιων καταθέσεων, εγώ δεν αμφισβητώ την κατάθεση που μπορεί να έχει γίνει - είναι τόσο αόριστο, τόσο αφηρημένο αυτό το οποίο κατατίθεται και τόσο ισοπεδωτικό για την πολιτική ζωή του τόπου που δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εγώ περισσότερο στη φημολογία σχολιάζοντάς το", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση, αν στην υπόθεση υπάρχουν αναμεμειγμένοι υπουργοί, υπογράμμισε ότι ισχύει αυτό που είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

    "Δε μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή κάποιος υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρίας, της συγκεκριμένης εταιρίας που αναφέρεται. Γι'αυτό και είπα ότι δεν προτίθεμαι να σχολιάσω φήμες. Όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, να το πει, στη δημόσια σφαίρα ζούμε όλοι, ώστε να μπορεί αντιμετωπιστεί", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ερώτημα, αν πρέπει να βγουν και αν το πουν όσα στελέχη από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται, είπε ότι υπάρχει ήδη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έδωσε στοιχεία και στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη.

    "Από την άλλη πλευρά έχουμε όργιο φημών", πρόσθεσε ο υπουργός. "Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω. Όποιος μετέχει απλώς ισοπεδώνει το πολιτικό σκηνικό και μένει κλίμα ανησυχίας και απαξίωσης για όλο τον πολιτικό κόσμο. Με φήμες δε γίνεται σοβαρή πολιτική ή σοβαρή δημοσιογραφία. Γενικότητες αφηρημένες δε θα σχολιάσω", συνέχισε.

    Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της κοινής γνώμης ότι η υπόθεση θα "κουκουλωθεί", είπε πως "όντως υπάρχει κλίμα απαξίας" και δεν θεωρεί ότι θα "κουκουλωθεί" η υπόθεση.

    Για το αν θεωρεί πως ο κ.Καρατζαφέρης συμμετέχει στην προσπάθεια απαξίωσης για την οποία έκανε λόγο, είπε ότι "δε χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία και στην τριτολογία του" ενώ ερωτηθείς να πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και από ποιον, είπε ότι δε θα μπει σε σενάρια γιατί θα υπηρετούσε άλλη πλευρά φημολογίας.

    Σε ερώτηση για το αν οι υπουργοί είναι ελεύθεροι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά διαφόρων μέσων, είπε πως "ένα στέλεχος της κυβέρνησης, μέλος της Βουλής, έχει την αυτονομία των κινήσεων εφόσον κρίνει ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του και μπορεί να κάνει χρήση των νόμων σε μια συντεταγμένη Πολιτεία".

    Για το αν θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά των κομμάτων και να επιβληθούν κυρώσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως πρόκειται για θέμα που αφορά τη Βουλή και σημείωσε ότι την Παρασκευή, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε πως όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή και εκεί θα ερευνηθούν όλα τα θέματα.

    "Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα εκτιμήσει αν χρειάζεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για το αν, μετά τα όσα δήλωσε ο κ. Τσουκάτος, θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν μπορεί να εμπλακεί στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που είναι ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη θέση του βουλευτή Γ. Μανώλη, ότι η βάση θέλει τη διαγραφή του Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ισχύουν όσα έχει πει στο παρελθόν για την υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 June 2008 - 16:30:12 UTC