Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ για τους μετανάστες
  • [02] "Διάλυση και παρακμή"
  • [03] "Να χυθεί άπλετο φως"
  • [04] Συνεχίζεται η έρευνα
  • [05] Αίσιο τέλος για το "Θεόφιλος"
  • [06] Η μάχη για το τρόπαιο

  • [01] ΚΚΕ για τους μετανάστες

    Στο 8ο τριήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τους μετανάστες, στο πάρκο ΦΙΞ, θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά όποτε κι αν γίνουν πρέπει να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση των ψηφοφόρων, να ενισχυθεί το ΚΚΕ και η εναλλακτική λύση που προτείνει, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βέροια, κατά την διάρκεια της περιοδείας της στην Ημαθία που συνεχίζεται και σήμερα.

    Είπε ότι στις εκλογές δεν πρέπει να κυριαρχήσει μόνο η συζήτηση για τα σκάνδαλα, αλλά να συζητηθούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και σημείωσε: «Είμαστε εδώ για καλέσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν σταυρό, δηλαδή να ξεμπερδέψουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τελειώσουν οι ελπίδες και αυταπάτες. Κάθε ανοχή στα κόμματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

    Κάλεσε τους ψηφοφόρους «να κρατούν τα μάτια ανοικτά μπροστά στα εναλλακτικά σχέδια της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, με αλατοπίπερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ που είναι διαθέσιμα υποστυλώματα για αντιλαϊκές λύσεις».

    Σε ότι αφορά την υπόθεση της SIEMENS τόνισε ότι έρευνα άρχισε όταν μπήκε στα εξοπλιστικά προγράμματα, και γίνεται από ανταγωνιστικές εταιρίες που δίνουν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία επιθυμούν.

    Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εποχικούς εργάτες, τους αγρότες και τους μικρούς παραγωγούς.

    Ομιλία στη Βουλή

    Βάλτε λίστα κε πρωθυπουργέ για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από κάθε επιχειρηματία, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και τη διακίνηση του πολιτικού χρήματος, πριν η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της.

    Όπως είπε, "επειδή η αλήθεια δεν περνάει πάντα μέσα από την Δικαιοσύνη, το ΚΚΕ πιστεύει πως ό,τι περάσει μέσα από τη Βουλή και ό,τι φανεί, αυτό καλό είναι". Ανέφερε δε ότι "όλοι έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε" και να μην κρύψουμε το έδαφος στο οποίο γίνονται αυτά.

    Αναφερόμενη στα περί διαφθοράς, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τις στρατηγικές του και τις θέσεις του, ένα διατήρησε: "Είναι ανοιχτά εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και παλεύει για μια κοινωνία που θα το καταργήσει".

    "Οι καπιταλιστές είναι αντίπαλοι κι εχθροί", είπε "και το ΚΚΕ δεν ανέχεται καμία συναλλαγή μαζί τους".Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν δέχεται "την ξώπετση τοποθέτηση περί διαφθοράς".

    "Εμείς στρέφουμε την προσοχή μας στη νόμιμη και παράνομη διαφθορά και αυτό που είναι φανερό, είναι ο πόλεμος ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις, που βρίσκουν ανθρώπους να τους εξαγοράζουν, ώστε να συμβάλλουν στο κλείσιμο κρατικών συμβολαίων".

    Αμφισβήτησε την τοποθέτηση πως η όλη απάντηση είναι να ελεγχθούν τα κόμματα και η χρηματοδότησή τους, ισχυριζόμενη πως "η διαπόμπευση των κομμάτων μπροστά στο μέγεθος της διαφθοράς είναι φύλλο συκής". Συμπλήρωσε πως και η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων συνιστά μορφή εξάρτησης, ενώ, όπως είπε, "δεν είναι ξεκομμένες από το περιβάλλον αυτό, οι σχέσεις των κομμάτων με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ".

    Για το ζήτημα της ακρίβειας, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως δεν οφείλεται κατβ ανάγκην στην διεθνή συγκυρία, αλλά "στο καθεστώς της καπιταλιστικής αγοράς, που διαμορφώθηκε με την βοήθεια του πολιτικού συστήματος και εκθειάζει τον ανταγωνισμό, ο οποίος αφήνει έδαφος στις μίζες, και επιτρέπει τον έλεγχο της αγοράς από τρεις - τέσσερις ομίλους, που διακινούν το σύνολο των προϊόντων, άρα την μονοπωλούν".

    «Είναι ζήτημα ταξικής πάλης», είπε η γγ του ΚΚΕ και ανέφερε πως το καταναλωτικό κίνημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού κι αυτό βοηθάει, απλώς, τους καταναλωτές να διαλέγουν.

    Χαρακτήρισε, τέλος, μέτρα "απάτης και αυταπάτης" τα όσα εφαρμόζονται και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, για αύξηση του κατώτατου μισθού και της σύνταξης, κατάργηση του ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους νέους, διακοπή των κατασχέσεων για χρέη δανείων για την πρώτη κατοικία.

    "Εμείς παλεύουμε για μέτρα, που αν ο λαός παλέψει, μπορεί να τα επιβάλλει", κατέληξε.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα καταλόγισε "έλλειψη βούλησης των μεγάλων κομμάτων να λάβουν λαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κάτι που θα σημάνει την μείωση των κερδών του κεφαλαίου" και διαχώρισε γι άλλη μια φορά τη θέση του κόμματός της από τις παρατάξεις που "στηρίζουν τον καπιταλισμό".

    "Οταν το ΚΚΕ μιλά για μέτρα, εννοεί να αφαιρεθούν τα κέρδη από το κεφάλαιο" τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "αύξησε τους έμμεσους φόρους, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι χαμηλόμισθοι".

    Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του Γ. Παπανδρέου, η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως "ναι, υπήρξαν διαχρονικά φαινόμενα διαφθοράς στον σοσιαλισμό, όταν κάποιοι υπέκυψαν στον νόμο της αγοράς, που πιστεύετε όλοι εδώ μέσα». Χαρακτήρισε δε, «παρονυχίδα» το σκάνδαλο Κοσκωτά, "μπροστά σε αυτά που γίνονται".

    Σε σχέση με τα σενάρια περί εκλογών, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε πως, για το κόμμα της, το θέμα δεν είναι αυτό αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα είτε τώρα είτε μετά, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. "Εμείς, είπε, επιλέγουμε να μην ζαλίζουμε το λαό με τέτοια, αφού έχει άλλα προβλήματα".

    Ανέφερε, εξάλλου, πως δεν θα αλλάξει η τάξη που κυβερνάει κάθε φορά τη χώρα, γι αυτό - υπογράμμισε - ούτε αποκλείει, ούτε την απασχολεί αν υπάρξει οποιαδήποτε σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν μπαίνει στη λογική του "πότε θα πάμε σε εκλογές ζυγίζοντας ποιός έκανε τα περισσότερα σκάνδαλα", εκτίμησε πως ο λαός δεν θα παρακολουθήσει αυτή την ιστορία και ζήτησε "να μην καλλιεργείται η εντύπωση πως αν εξυγιανθεί ο πολιτικός κόσμος από αυτή, θα βελτιωθεί και το επίπεδο του ελληνικού λαού".

    [02] "Διάλυση και παρακμή"

    «Δεν αξίζει στη νέα γενιά να ζει σε μια χώρα βουλιαγμένη στο βούρκο» είπε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή. Εκανε λόγο για "διάλυση" και "παρακμή" του πολιτικού συστήματος", που επικρατεί και συμπαρασύρει ενόχους και αθώους από την υπόθεση της Siemens και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση.

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «και τα δυο κόμματα εμπλέκονται στα ζητήματα της διαφθοράς, με τον πολίτη να ακούει διάφορα σενάρια για πολιτικά στελέχη τους, ενώ από τα ΜΜΕ περνούν σοβαρά πρόσωπα και τσαρλατάνοι, λέγοντας ότι γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα, χωρίς αποδείξεις».

    Ωστόσο, τόνισε ο κ.Αλαβάνος υπάρχει ένα άλλο σημαντικότερο θέμα. «Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που αρχίζουν να νιώθουν την πείνα» είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα έχει ξεπέσει στο πάτο του βαρελιού».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προτείνει μέτρα και θα τα καταθέσει σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης "παραμύθι" και "γιατροσόφια".

    «Όσο πιο λίγα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, τόση μεγαλύτερη ελπίδα θα έχει ο πολίτης», είπε ο κ. Αλαβάνος και συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου, το κεντρικό μέτρο που αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, είναι να φύγει όσο πιο σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία, με ουσιαστικό ρόλο της αριστεράς, ώστε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νησίδες ταξικές, που πλήττουν τα χαμηλά στρώματα» και ζήτησε την αντίδραση των πολιτών, ώστε να καταγγέλεται -όπως είπε- αυτό «το σύστημα που καταδικάζει την ανθρωπότητα».

    «Βλέπουμε τη κυβέρνηση να σκύβει το κεφάλι και να φέρνει παλαιομένες συνταγές. Είμαστε σαν το Γιέλτσιν και τις άλλες χώρες, που καταρρεύσανε ξεπουλώντας τα πάντα. Η χώρα μας πλήττεται πιο έντονα, γιατί ανέχθηκε κυκλώματα κερδοσκοπίας, τα καρτέλ, και τις ομάδες που δυναστεύουν τον πολίτη», κατέληξε ο Α. Αλαβάνος.

    "Αλλά, ένα είναι το κεντρικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Πρέπει να κλείσει επιτέλους ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του, μίλησε για "ποτήρι που έχει ξεχειλίσει", με ένα σύστημα που δεν λειτουργεί, και σημείωσε την ανάγκη "να πάει η χώρα προς μια μεγάλη αλλαγή".

    "Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και να δώσουμε απαντήσεις. Είναι τέτοιες οι παρενέργειες που έρχονται, υπαρκτά ή ανύπαρκτα θέματα που συγκαλύπτουν την ακρίβεια, την παιδεία τα δάση και τα άλλα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος κάνοντας, παράλληλα, λόγο για "ολοκλήρωση του κύκλου του δικομματισμού".

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι τα χρήματα της "Siemens πληρώνονται από το δημόσιο" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για δημόσιο τομέα, όταν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν γονατισμένος σε ιδιοτελείς σχέσεις των κομμάτων της εξουσίας".

    Κλείνοντας ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    "Αυτό που πέτυχε η αριστερά το 1958 δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επιτυγχάνεται και σήμερα. Όταν δεν ακολουθεί αυτόνομο δρόμο και δεν περιορίζεται μόνο στις κομματικές αλλαγές, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Εμείς δεν συμφωνούμε με το σύστημα να έχουμε 2-3 παραπάνω μονάδες για ένα έχουμε ένα κομμάτι παραπάνω στην αυλή του συστήματος. Η αριστερά πρέπει να σηκώσει το γάντι».

    [03] "Να χυθεί άπλετο φως"

    "Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει η αλήθεια και η διαφάνεια", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για "εμπλοκή και ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων στην υπόθεση της Siemens", στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, στη Βουλή, επανέλαβε την καταγγελία περί "συμμετοχής γιου πρωθυπουργού της ΝΔ στο ΔΣ της εταιρίας, την περίοδο των μεγάλων λαδωμάτων", όπως είπε, και πρότεινε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    «Ο Έλληνας πολίτης αγκομαχά βασανιστικά την ίδια ώρα που ακούει για μεγάλα σκάνδαλα και τεράστια ποσά και εμείς δεν μπορούμε τον βοηθήσουμε και να τον απαλλάξουμε από αυτούς, που ενθυλακώνουν μίζες σε βάρος του δημόσιου χρήματος», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει την πολιτική βούληση να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απέρριψε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί, όπως υποστήριξε, δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και ζήτησε άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής «για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση».

    Επιπλέον, άφησε αιχμές ότι "ο εισαγγελέας Αθανασίου, που επισκέφθηκε τη Siemens, δεν φόρτωσε ένα καμιόνι με τα στοιχεία για τα λαδώματα, αλλά έφυγε, λέγοντας στους υπαλλήλους της εταιρίας στείλτε μου ό,τι είναι χρήσιμο".

    Yποστήριξε πως, "ενώ ο κ. Αθανασίου οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανοιχτούν κάποιοι λογαριασμοί και ζήτησε δικαστική αρωγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός το κράτησε ένα μήνα στο γραφείο του".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να αλλάξει ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών".

    Στη δευτερολογία του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν έχει τη πολιτική βούληση να ελέγξει αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του καταναλωτή".

    "Μπορείτε να τους ελέγξετε. Καλέστε τους, κ. πρωθυπουργέ, μια μέρα στο γραφείο σας, πείτε τους να πουλάνε όσο και στη Γερμανία και αν δεν το κάνουν, πείτε τους ότι θα έχουν καθημερινό επισκεπτήριο το ΣΔΟΕ», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Siemens, υποστήριξε ότι, "αν μιλήσει ο κ. Χριστοφοράκος, το πολιτικό σύστημα θα έχει την τύχη που είχε ο Ντι Πιέτρο".

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην απόφαση, που ελήφθη το 1990, επί οικουμενικής κυβέρνησης, με αρχηγούς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Χαρίλαο Φλωράκη, "για να ανατεθούν, όπως υποστήριξε, τα ψηφιακά κέντρα, σε κοινοπραξία με τη συμμετοχή της Siemens".

    Στην αναφορά αυτή του προέδρου του ΛΑΟΣ, αντέδρασε έντονα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας ότι «πετάει λάσπη όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία".

    "Πράγματι, είμαι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Κάθε βράδι έρχεται στον ύπνο μου ο Στάλιν και μου λέει τι να κάνω", αντέτεινε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [04] Συνεχίζεται η έρευνα

    Με την εξέταση μαρτύρων και υπόπτων, συνεχίζει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Αύριο ο εισαγγελέας έχει καλέσει σε κατάθεση ως υπόπτους δύο χρηματιστές προς τους οποίους κατευθύνθηκαν εμβάσματα από δύο υπεράκτιες εταιρίες που διακινούσαν "μαύρα χρήματα" της Siemens.

    Εχει καλέσει επίσης σε συμπληρωματική κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τους δύο εκπροσώπους των δύο προαναφερόμενων υπεράκτιων εταιριών.

    Κατάθεση για περίπου 2,5 ώρες έδωσε το Σάββατο στον εισαγγελέα κ.Αθανασίου, ο Θόδωρος Τσουκάτος, που κλήθηκε ως ύποπτος για την υπόθεση του ποσού του ενός εκατομμυρίου μάρκων, που φαίνεται να διατέθηκαν το 1999 από τη Ζίμενς, με τελικό αποδέκτη, όπως λέει ο πρώην βουλευτής, το ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσουκάτος, συνοδευόμενος από το συνηγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, παρέδωσε στον εισαγγελέα εξασέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναφέρει όλα όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της επίμαχης κατάθεσης από τη Ζίμενς σε λογαριασμό επιχειρηματία.

    Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο κ. Τσουκάτος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επανέλαβε αυτά που έχει υποστηρίξει στην αρχική του δήλωση, ότι δηλαδή "το ποσό κατατέθηκε τμηματικά στο ΠΑΣΟΚ ενόψει προεκλογικών αναμετρήσεων".

    Αναφερόμενος στα πρόσωπα που εμπλέκονται ως δικαιούχοι λογαριασμών προς τους οποίους μοιράστηκε το αρχικό ποσό, ο κ. Τσουκάτος, είπε: "Νιώθω την ηθική υποχρέωση να τονίσω, για τα άτομα που ενεπλάκησαν στη μεταφορά, ότι δεν έχουν καμία ευθύνη".

    Οπως ανέφερε ο κ. Τσουκάτος "νιώθω δυνατός γιατί δεν έκανα κάτι για ίδιο όφελος, αλλά νιώθω και πικραμένος γιατί η παράταξη που υπηρέτησα πιστά επί 30 χρόνια με εγκατέλειψε και χωρίς αλληλεγγύη και θάρρος με άφησε μόνο μου".

    Ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου, κ. Γκούσκος, αναφερόμενος στη νομική πλευρά της υπόθεσης επισήμανε ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ότι ο κ. Τσουκάτος ενήργησε χωρίς ταπεινά αίτια και ανιδιοτελώς. Επανέλαβε, επίσης, ότι ο κ. Τσουκάτος δεν κατείχε θέση κρατικού λειτουργού και επομένως, όπως είπε, δεν υπήρχε σχέση παροχής και αντιπαροχής με τη Ζίμενς.

    "Ακολούθησε μία πεπαλαιωμένη πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας κατά την οποία οι μεγάλες χορηγίες δεν περνάνε στα βιβλία των κομμάτων. Ολοι οι μεγάλοι χορηγοί μένουν στο απυρόβλητο".

    Στο μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πρώην και νυν υπουργών στην υπόθεση της Siemens, η Εισαγγελία Πρωτοδικών επισημαίνει ότι από την έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου, δεν έχει προκύψει κανένα τέτοιο στοιχείο.

    [05] Αίσιο τέλος για το "Θεόφιλος"

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση αποβίβασης στις Οινούσσες των 475 επιβατών του επιβατηγού -οχηματαγωγού πλοίου Θεόφιλος το οποίο προσέκρουσε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου σε ξέρα έξω από τις Οινούσσες και υπέστη ρήγμα.

    Το πλοίο έπλευσε αυτοδύναμα μέχρι το λιμάνι των Οινουσσών και το σχέδιο μετεπιβίβασης των επιβατών, σε μικρότερα σκάφη, τέθηκε σε εφαρμογή όταν διαπιστώθηκε από τον πλοίαρχο αλλά και τους αξιωματικούς του πλοίου ότι από το δημιουργηθέν ρήγμα είχαν εισρεύσει νερά.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στην περιοχή που προσάραξε το Θεόφιλος είχαν σπεύσει για βοήθεια ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, καθώς και πολλά μικρότερα παραπλέοντα σκάφη.

    Το Θεόφιλος θα επιθεωρηθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το ατύχημα συνέβη από ανθρώπινο λάθος.

    [06] Η μάχη για το τρόπαιο

    Στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιένης θα είναι σήμερα (21:45-ΝΕΤ) στραμμένα όλα τα ποδοσφαιρικά βλέμματα της υφηλίου -και ειδικότερα- της Ευρώπης, καθώς στο στάδιο της αυστριακής πρωτεύουσας, θα διεξαχθεί ο τελικός του EURO 2008. Το βαρύτιμο τρόπαιο θα διεκδικήσουν δύο από τις ομάδες που θεωρούντο φαβορί πριν αρχίσει η κορυφαία διοργάνωση και συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Ισπανία.

    Οπως σε κάθε τελικό, έτσι και στη σημερινή αναμέτρηση προβλέψεις δεν χωρούν. Τόσο οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ, όσο και εκείνοι του Λουϊς Αραγονές, απέδειξαν στους αγώνες που έδωσαν μέχρι τώρα στην διοργάνωση, ότι διαθέτουν το «μέταλο» για να κατακτήσουν το κύπελλο και να διαδεχθούν τους Ελληνες συναδέλφους τους, που προ τετραετίας πανηγύριζαν στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας.

    Με βάση όσα έχουν δείξει μέχρι τώρα, οι Γερμανοί θα στηριχθούν στην άριστη φυσική κατάσταση και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, ιδιαίτερα στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Με ηγέτη τον Μίκαελ Μπάλακ, που είναι ωριμότερος από ποτέ, τα «πάντσερ» θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τα «νεκρά» διαστήματα των Ισπανών και με αντεπιθέσεις από τα άκρα να φτάσουν στο γκολ. Εκφραστές αυτών των ενεργειών, θα είναι οι Λαμ, Ποντόλσκι και Σβαϊνστάιγκερ, με τον Κλόζε να καραδοκεί στην περιοχή του Κασίγιας. Αυτό που οπωσδήποτε θα πρέπει να προσέξουν οι Γερμανοί, είναι η ευκολία με την οποία δέχονται γκολ, γεγονός που σε συνδυασμό με την εκτελεστική δεινότητα των Ιβήρων, ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα του τελικού.

    Από την πλευρά του, ο «γερόλυκος» Αραγονές, προβληματίζεται από την απουσία του Νταβίντ Βίγια, ο οποίος θα μείνει εκτός γηπέδων για περίπου δέκα ημέρες. Ομως η εμπειρία του Ισπανού τεχνικού, βρίσκει λύσεις ακόμη και για απώλεια τέτοιου επιπέδου, όπως αποδείχθηκε στον ημιτελικό με τους Ρώσους. Ο Αραγονές έριξε στον αγώνα τον Σεσκ Φάμπρεγας, που με την απόδοση του άλλαξε την εικόνα της αναμέτρησης, οδηγώντας στον θρίαμβο τους «φούριας ρόχας». Ο νεαρός μεσοεπιθετικός αναμένεται να είναι στο αρχικό σχήμα, εκτός και αν ο Αραγονές προτιμήσει τον Γκουϊθα, που είναι το «πουλέν» του και δείχνει να τον δικαιώνει με τις εμφανίσεις του. Οι Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος θα επωμισθούν την ανασταλτική λειτουργία, ο Σένα θα «καταπίνει» χιλιόμετρα και οι Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον Τόρες.

    Ακόμη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο τους τελικού είναι και η «μάχη» για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Με δεδομένη την απουσία του Βίγια, ο οποίος έχει πετύχει τέσσερα γκολ, ο Ποντόλσκι (σ.σ. τρία γκολ) έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να διεκδικήσει το βραβείο, εφόσον παραβιάσει την εστία του Κασίγιας.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Ροζέτι με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Γκριζέλι και Καλκάνιο, ενώ οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μετζέλντερ, Λαμ, Φρινγκς, Χιτζλσπέργκερ (Ρόλφες), Σβαϊνστάιγκερ, Μπάλακ, Ποντόλσκι, Κλόζε.

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουϊς Αραγονές): Κασίγιας, Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Μαρτσένα, Καπντεβίλα, Ινιέστα, Μάρκος Σένα, Τσάβι, Φάμπρεγας (Γκουϊθα), Σίλβα, Τόρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 June 2008 - 6:30:24 UTC