Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"
  • [02] Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι συζήτησαν τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, ορισμένες από τις οποίες βλέπουμε και στη χώρα μας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπογράμμισε ο υπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη να προχωρήσει με όλα τα μέσα στην καλή υλοποίηση του προϋπολογισμού με τον έλεγχο των δαπανών και την προσπάθεια για την επίτευξη όλων των στόχων και τα έσοδα.

    Επίσης, είπε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει και στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην ελληνική οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται για να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά και με την περαιτέρω καλή πορεία της οικονομίας.

    Κ.Καραμανλής: "Υποχρέωση η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

    Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες παρεμβάσεις σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

    «Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση. Είναι ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία (το πετρέλαιο από 26 δολάρια το βαρέλι που ήταν το 2003 αγγίζει σήμερα τα 140), τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ που μετέφερε τους κραδασμούς της σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον πληθωρισμό που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και σημείωσε: «Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, σβ ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα, οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να δρουν αποτελεσματικά, εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα διεθνή δεδομένα. Οφείλουν να συνεργάζονται με τους πολιτικούς και οικονομικούς τους εταίρους, μα προπάντων με τους διεθνείς οργανισμούς. Οφείλουν να συνεννοούνται για να ρυθμίζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, τις ροές του κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουν να διαμορφώνουν συνθήκες εξωστρέφειας, ώστε να προσαρμόζονται ευκολότερα, ταχύτερα και αποδοτικότερα στις παγκόσμιες αλλαγές».

    Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη θέση της χώρας μας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα, έχοντας ως βάση την ισότιμη παρουσία της στην Ε.Ε. και επιδιώκοντας την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με όλους τους γείτονές της. Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. - παρά τη δυστοκία ορισμένων μελών της - είναι η δύναμη του κοινού μέλλοντός μας. Είναι δύναμη αλλαγής, όχι μόνο για τις χώρες-μέλη της, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο. Η στρατηγική της απέναντι στην παγκοσμιότητα και τις αβεβαιότητες που αυτή συνεπάγεται, βασισμένη αφενός στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αφετέρου στη Στρατηγική της Λισαβόνας, εγγυάται μια πιο ασφαλή και ελπιδοφόρο πορεία στους δύσκολους καιρούς του νέου αιώνα».

    Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε ότι η Ελλάδα τη θέλει να αναδειχθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Συνεργάζεται με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ενδεικτικά ανέφερε ότι 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και 3.000 καταστήματα ελληνικών Τραπεζών δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί:

    - Νβ ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την εκπαίδευση και την έρευνα.

    - Nα γίνει πόλος για τη ζύμωση ιδεών.

    - Nα συμβάλλει στην κατανόηση των πολιτικών, των οικονομικών και των τεχνολογικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

    - Να δημιουργήσει μία δυναμική εκπαιδευτική κοινότητα, με πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες και φοιτητές, απβ όλο τον κόσμο. Μια κοινότητα ικανή να συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη των πολιτισμών, των κοινών προκλήσεων, αλλά και των νέων ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.

    «Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο ανοίγει στη χώρα μας το δρόμο που της επιτρέπει να μοιράζεται με τους γείτονές της την ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησε, αλλά και να συμπαράγει νέα γνώση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε πως ένα ακόμη βήμα με στόχο τη διεθνοποίηση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας γίνεται- στο διάστημα αυτό- με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Διότι:

    - Δίδεται έτσι στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα η δυνατότητα να δημιουργούν κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Αλλά και να παρέχουν διπλώματα ή τίτλους, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και σε άλλες γλώσσες.

    - Ενισχύεται η δυνατότητά τους να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του Εξωτερικού, έτσι ώστε η γνώση να κινείται ταχύτερα και να διαχέεται ευρύτερα.

    - Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινών προβληματισμών, η σύνθεση διαφορετικών εκτιμήσεων, η ζύμωση νέων ιδεών. Είναι άλλωστε πασιφανές ότι στη νέα εποχή οι διαπολιτισμικές επιρροές -συνυφασμένες με την ιστορία των λαών- γίνονται πιο ισχυρές, πιο ορατές και πιο άμεσες.

    Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημόσια Διοίκηση των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια διεθνής πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ένα ουσιαστικό βήμα συνένωσης δυνάμεων, με στόχο την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας σε ό,τι αφορά τη διοικητική δράση. Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την πορεία της Ν.Α. Ευρώπης στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Λειτουργεί ήδη ως χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό Κέντρο για την ευρύτερη περιοχή μας. Λειτουργεί ως έδρα για στρατηγικές επενδύσεις της Δύσης, αλλά και ως πύλη για την είσοδο της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου και της Ασίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

    [02] Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι από τα Γλυκά Νερά και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, αποτεφρώνοντας ένα από τα τελευταία πευκοδάση της περιοχής.

    Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα, ένα προς την κορυφογραμμή και τις περιοχές Παπάγου και Χολαργού και ένα άλλο προς την Παιανία, οι οποίες όμως είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 90 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα ακόμη 4 οχήματα από τη Στερεά Ελλάδα, 3 από την Πελοπόννησο και 4 από τη Δυτική Ελλάδα κατευθύνονται.

    Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αισιοδοξούν ότι θα θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά σύντομα εάν κοπάσουν λίγο οι άνεμοι οι οποίοι πνεουν Β-ΒΑ εντάσεως 5-6 μποφόρ.

    Από την πυρκαγιά κατέρρευσαν πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα και στο συνοικισμό Ποντίων στον Αγιο Στέφανο αλλά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Σημειώνεται ότι στο Κέντρο της Πυροσβεστικής έγιναν τηλεφωνήματα που ανέφεραν για πυρκαγιές στην Αίγινα και στο Αττικό Αλσος αλλά οι δυνάμεις που πήγαν εκεί δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο γι΄αυτό εκτιμαται ότι επρόκειτο για παραπλανητικά τηλεφωνήματα.

    Το αρχηγείο της Πυροσβεστικης λογω της πυρκαγιάς στον Υμηττό και την επικινδύνότητα στην Αττική μετακίνησε δυνάμεις για ενίσχυση στο λεκανοπέδιο από την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 2008 - 12:30:15 UTC