Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο
  • [02] "Ανάδειξη του τουρισμού"
  • [03] Ανασφάλεια στους πολίτες της ΕΕ

  • [01] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο

    Μια γυναίκα 34 ετών με το ανήλικο παιδί της έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής απανθρακωμένοι στο ξενοδοχείο "Δωδώνη" στη διασταύρωση Μαιζώνος και Μάγερ στην πλατεία Βάθη, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στις 06.10 το πρωί.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στο δεύτερο όροφο, όπου προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

    Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τέσσερα κλιμακοφόρα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική Αθηνών , με τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τους ορόφους του ξενοδοχείου συνολικά 11 άτομα.

    Όταν τελείωσε όμως το έργο της κατάσβεσης σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου βρέθηκαν απανθρακωμένοι η 34χρονη και το παιδί της , ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

    Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος και εμπειρογνώμονες , οι οποίοι θα διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [02] "Ανάδειξη του τουρισμού"

    Με στόχο την ανάδειξη του τουρισμού ως πρώτης δύναμης στην ελληνική οικονομία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θα δώσει τη μάχη προκειμένου να καταστεί κοινή συνείδηση όλων στη χώρα μας ότι ο τουρισμός είναι ουσιαστικά ο μοναδικός πλέον ανερχόμενος κλάδος της εγχώριας οικονομίας, καθώς ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας βρίσκονται σε φυσιολογική ύφεση.

    Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε κρατικές παραλείψεις και δυσλειτουργίες, που δεν ευνοούν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ή την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Για την τουριστική κίνηση φέτος, θεωρεί ότι το ισχυρό ευρώ δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον ελληνικό τουρισμό. Επίσης εκτιμά ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρέπει να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες.

    Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

    ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέα διοίκηση του ΣΕΤΕ και ποιές πρωτοβουλίες έχετε σκοπό να αναλάβετε;

    ΑΠ: Μετά την ένταξη όλων του κλάδων του τουρισμού στον ΣΕΤΕ, ο'' νούμερο ένας ''στόχος μας είναι να μπεί ο Τουρισμός στη συνείδηση όλων ως ο μοναδικός πλέον ανερχόμενος κλάδος της οικονομίας, γιατί αναντίρρητα και νομοτελειακά ο πρωτογενής και ο δευτερογενής κλάδος της οικονομίας είναι σε ύφεση φυσιολογική. Επίσης ο τουρισμός, από την πλευρά του, στον τομέα της απασχόλησης μπορεί να καλύψει κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλους τομείς.

    ΕΡ: Πρόσφατα ανακοινώθηκε η είσοδος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ( στο ΣΕΤΕ, με στόχο την ενιαία συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Για σας ποιό πρέπει πλέον να είναι το επόμενο βήμα;

    ΑΠ: Ενωμένοι, πλέον, κάτω από μια στέγη, με μια φωνή, στόχος είναι να δώσουμε στον τουρισμό τη θέση που του αναλογεί, όχι για να πάρουμε μικρο-οφέλη, αλλά για να κινητοποιήσουμε την εξουσία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις διαχρονικά δεν έχουν δώσει τόση πολλή σημασία στον τουρισμό. Ισως φταίμε και εμείς, ο ιδωτικός τομέας, που δεν δώσαμε το ανάλογο στίγμα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν δώσει τη σημασία και το βάρος που θα έπρεπε, για να αποκομίσουν τα οφέλη που μπορούν.

    ΕΡ: Τι εκτιμάτε για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος;

    ΑΠ: Είναι πια γνωστό ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας. Η δυσκολία μπορεί να είναι εντονότερη σε χώρες όπως η δική μας, διότι ο κυριότερος ανταγωνιστής μας είναι το ακριβό ευρώ. Οι εναλλακτικές λύσεις των πελατών προς χώρες της ζώνης του δολαρίου είναι ελκυστικές, διότι με λιγότερα χρήματα μπορούν να περάσουν το ίδιο καλά. Μια δεύτερη σοβαρή αιτία είναι η ακρίβεια. Ο τουρισμός είναι ελαστική δαπάνη, είναι από τις δαπάνες που κανείς μπορεί να αποφύγει ή να τις μειώσει. Δεν είναι ούτε το φαγητό του, ούτε το ενοίκιό του, ούτε η παιδεία του. Αρα (σ.σ. ο καταναλωτής) θα αρχίσει να κόβει απο εκεί - και σε διάρκεια και σε ποιοτικό επίπεδο, αλλά και σε κόστος.

    ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος με την εξέλιξη των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

    ΑΠ: Εαν εννοούμε τις επενδύσεις των Ελλήνων, τότε ίσως σε μερικές περιπτώσεις ξεπεράσαμε αυτές που θα έπρεπε να κάναμε, δεδομένου ότι έχουμε μια τεράστια υπερπροσφορά κλινών, που καταλήγει σε συμπίεση όλου του συστήματος (τιμές, απασχόληση κ.α). Θα έπρεπε να λύσουμε το θέμα της υπερπροσφοράς πρώτα απο όλα και αυτό λύνεται με τη μέθοδο της απόσυρσης, μέθοδο που εφάρμοσαν επιτυχώς στην Ισπανία, στη Μάλτα, στην Κύπρο, δίνοντας κίνητρα, πολεοδομικά και άλλα, για να αποσύρονται τα απαξιωμένα τουριστικά προϊόντα. Ο κλάδος είναι πανηγυρικά έτοιμος, υπάρχουν τέτοια ξενοδοχεία που, πριν γίνουν περιθωριακά, συμπιέζουν τα καλά καταλύματα. Ισχύει κι εδώ η νομισματική θεωρία, ότι το κακό νόμισμα διώχνει το καλό, δηλαδή το κακό ξενοδοχείο συμπιέζει το καλό και το κάνει μη βιώσιμο.

    Σε ό,τι αφορά την εισροή των ξένων κεφαλαίων, είναι γνωστά σε αριθμό, τα ξέρουμε από έξω πλέον και για διαφόρους λόγους δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι επενδύσεις. Μερικοί λόγοι είναι πραγματικοί, αλλά σε άλλες περιπτώσεις έχουμε περάσει τα όρια του ανεκτού. Μοιραία δεν ξεκινάει κανείς την απόφασή του να επενδύσει σήμερα, όταν έχουν περάσει πέντε, έξι ή και δέκα χρόνια, με συνέπεια να μην μπορεί να υλοποιήσει την επένδυσή του.

    Άρα το επενδυτικό πλαίσιο, όπως είναι στην Ελλάδα, λειτουργεί απωθητικά. Υπάρχουν π.χ. τα περίφημα εμπόδια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι πια υπερβολές, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εχει καταλήξει η μισή Ελλάδα να ανήκει στο Natura. Εχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εδαφών Natura σε όλο τον κόσμο. Απο την άλλη πλευρά, η αρχαιολογία είναι μια άλλη περίπτωση, αλλά μπορείς να συνεννοηθείς. Εαν είναι αρχαία, είναι αρχαία, δεν μπορεί να σου βγάλουν αρχαίο, ένα μέρος που δεν είναι.

    Εμείς ως ιδιώτες επενδυτές χρειαστήκαμε τρία χρόνια για να πάρουμε όσες άδειες χρειάζονται για να κτίσουμε σε ένα μέρος, όπου μάλιστα δεν υπήρχε υποψία αρχαιοτήτων, βιοτόπων κ.α.

    ΕΡ: Ανέκαθεν το υπουργείο Τουρισμού είχε πρόβλημα συναρμοδιοτήτων. Πιστεύετε ότι συνεχίζεται αυτό το πρόβλημα και τι μπορεί τελικά να γίνει;

    ΑΠ: Το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων συνεχίζεται και δεν διαφαίνεται κανένα ίχνος φωτός προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι υπουργοί των ισχυρών υπουργείων περιφρουρούν τα πεδία που έχουν και είναι ευρύτατα, καμιά φορά χωρίς να ελέγξουν αν μερικές από τις αρμοδιότητες που έχουν, είναι άχρηστες τελείως, ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμες αν πήγαιναν στο αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχει πλήθος μικρο-αρμοδιοτήτων που θα μπορούσε να έχει το υπουργείο Τουρισμού και να τις διεκπεραιώνει πολύ πιο γρήγορα. Εαν δεν αποφασίζει το συναρμόδιο υπουργείο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τι μπορεί να κάνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης; Τίποτα δεν μπορεί να κάνει.

    ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και ποια η γνώμη που σχηματίζει ο υποψήφιος επισκέπτης για την Ελλάδα;

    ΑΠ: Υπάρχει μια ονειρική σχέση του ξένου επισκέπττη με την Ελλάδα, γιατί του έρχονται στο μυαλό τα καλά της ιστορίας, τα αρχαία, ο Ζορμπάς... Αυτά είναι όλα καλά, είναι ισχυρά στοιχεία, ωστόσο με το χρόνο εκφυλίζονται. Εχουμε επείγουσα ανάγκη να δημιουργήσουμε τη νέα μας ταυτότητα, όπου ο ξένος θα σκέφτεται κάτι άλλο, κάτι καινούριο, κάτι ελκυστικό, που θα τον κάνει να έρθει στην Ελλάδα για την Ελλάδα και όχι για τη θάλασσα, που μπορεί να βρεί και αλλού και φτηνότερα. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε παραμελήσει επί 20 χρόνια. Οταν έρθει στην Ελλάδα ο τουρίστας, κατά κανόνα περνάει καλά, αρκεί να φτάσει στον προορισμό του. Το πρόβλημα είναι το αεροδρόμιο και η διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο ή ο περιβάλλων χώρος.

    [03] Ανασφάλεια στους πολίτες της ΕΕ

    Η ανεργία, η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια είναι από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τόσο τους Ελληνες όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την περίοδο, οι Ελληνες απαντούν ότι τους απασχολεί περισσότερο η ανεργία (40%, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η οικονομική κατάσταση (επίσης 40%, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), ενώ ακολουθεί η ακρίβεια (33%, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

    Τους Ελληνες απασχολούν ακόμη οι συντάξεις (21%, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η εγκληματικότητα (14%, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η υγεία (13%, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο). Στους «27» τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, είναι η ακρίβεια (37%, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η ανεργία (24%, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), η οικονομική κατάσταση (20%, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και η ανασφάλεια (20%, σημειώνοντας μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

    Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 39% των Ελλήνων απαντούν ότι «η ζωή τους σε γενικές γραμμές θα βελτιωθεί» (αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο έναντι 32% στους "27" με αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 21% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί (αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 16% στους "27" με αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 40% ότι θα παραμείνει ή ίδια (μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 49% στους "27" με μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 10% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 16% στους "27" με μείωση 8% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 65% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 46% στους "27" με αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 25% ότι κατάσταση θα παραμείνει η ίδια (μείωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 33% στους "27" με μείωση 11% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 9% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (22% στους 27 με μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 35% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (25% στους 27 με αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 45% ότι θα παραμείνει η ίδια (μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (50% στους 27 με μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 7% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο)- (21% στους 27 με μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), το 66% ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (39% στους 27 με αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 27% ότι θα παραμείνει η ίδια (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (34% στους 27 με μείωση 9% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Σε γενικές γραμμές το 25% των Ελλήνων θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (32% στους "27" με μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το 56% εκτιμά ότι «τα πράγματα στη χώρα τους κινούνται προς λάθος κατεύθυνση» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (45% στους "27" με αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Τέλος, σε ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας, το 34% των Ελλήνων δηλώνει ότι «τείνει να την εμπιστεύεται» (μείωση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (32% στους "27" με μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 66% ότι «τείνει να μην την εμπιστεύεται» (αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (62% στους "27" με αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 47% των Ελλήνων θεωρεί ότι «η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί θετικό στοιχείο» (μείωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (52% στους 27 με μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο). Ακόμη το 59% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ (μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) - (50% στους 27 με αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

    Παράλληλα, το 67% των Ελλήνων -πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στους «27»- εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (έναντι 43% στους «27»). Ακόμη το 92% των Κυπρίων και το 90% των Ελλήνων θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο (στους «27» είναι 62%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 2008 - 6:30:15 UTC