Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Think Green, think Greece»

  • [01] «Think Green, think Greece»

    Την «πράσινη» διάσταση των διακοπών αναζητούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θέτοντας την τουριστική βιομηχανία μπροστά σε μία κρίσιμη επιλογή, πώς να μπορέσει να είναι κερδοφόρα εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνει, αλλά αντίθετα αναδεικνύοντας τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση.

    Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, «προικισμένο» με πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας (δαντελωτές ακτές, επιβλητικά βουνά, σπήλαια και φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, βιοτόπους, μοναδικά οικοσυστήματα), έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η τάση για φιλικότερες προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες και οι μεμονωμένες προσπάθειες επιχειρηματιών να την ακολουθήσουν, σταδιακά εξελίσσονται σε ένα πιο οργανωμένο μοντέλο, που υπό την καθοδήγηση και με τη συνδρομή της Πολιτείας, δύναται να αποτελέσει την απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το μέλλον του τουρισμού στη χώρα». Οικολογικά καταλύματα, οικολογικά κάμπινγκ, οικολογικές κατασκηνώσεις, κάνουν την εμφάνισή τους σε παραλίες και βουνά προσελκύοντας όλο και περισσότερους παραθεριστές.

    Με σύνθημα «Think Green, think Greece» δημιουργούμε μία νέα τάση με περιβαλλοντική ευαισθησία και πράσινη πρωτοπορία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο πράσινος τουρισμός είναι ο αναξιοποίητος κρυφός άσος της Ελλάδας.

    Ο υπουργός καλεί όλους τους παράγοντες του τουριστικού κόσμου να δείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει περιβαλλοντικό πρόσωπο και όχι προσωπείο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «στις πράσινες επενδύσεις δεν χωράει η λογική της αρπαχτής».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Σπηλιωτόπουλου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία παγκόσμια τάση προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχετε διαπιστώσει ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, καθώς κατατίθενται ενστάσεις ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από τα περιβαλλοντικά κριτήρια σε θέματα όπως η κατανάλωση ενέργειας και η επιβάρυνση εδάφους και υδάτων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η χρήση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού δείχνει το δρόμο προς το αύριο. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε όλες οι επίσημες έρευνες που καταγράφουν την παγκόσμια τουριστική τάση. Τα τελευταία χρόνια- και φαντάζομαι στο μέλλον ακόμα περισσότερο- όλο και μεγαλύτερος αριθμός τουριστών θα στρέφονται προς νέες μορφές τουρισμού. Σε αυτές δηλαδή που ικανοποιούν εξειδικευμένες ανάγκες και πολύ συγκεκριμένες πελατειακές απαιτήσεις. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η εποχή του μαζικοποιημένου τουριστικού προϊόντος έχει παρέλθει οριστικά. Τούτο, όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα ασκήσουμε την τουριστική πολιτική για τη χώρα μας. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, και σε συνεργασία με τη διεθνή κοινοπραξία που κληρονόμησα από την προκάτοχό μου στο Υπουργείο, διαπιστώθηκε η ανάγκη να ξεφύγουμε από το παλαιομοδίτικο κλισέ του ήλιος θάλασσα. Να επεκταθούμε σε νέα τουριστικά προϊόντα με ευρύτερη πελατειακή βάση και, ως εκ τούτου, πιο επικερδή από πλευράς εισροής συναλλάγματος. Με άξονα την ποικιλομορφία, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα εμπλουτίσαμε το τουριστικού προϊόν με νέους θεματικούς τομείς ή, αλλιώς, εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι προφανές ότι θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους διορατικούς και δημιουργικούς επαγγελματίες του κλάδου. Όσους δηλαδή βλέπουν το μέλλον και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επενδύσουν σε νέα τουριστικά προϊόντα μεταξύ των οποίων ασφαλώς δεσπόζουσα θέση κατέχει ο πράσινος τουρισμός. Είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικό ότι, παρά τις όποιες επιμέρους αποκλίσεις αρκετών επιχειρήσεων- τουριστικών και μη- από τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, δημιουργείται μία νέα δυναμική. Με την ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που στοχεύουν σε παγκόσμιες περιβαλλοντικές πρωτιές. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι οι ξενοδόχοι που εξετάζουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μετατρέποντας το ξενοδοχείο τους σε μονάδα φιλική προς το περιβάλλον. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε.

    ΕΡ.: Σε πρόσφατες επισκέψεις σας σε Νομούς και συναντήσεις σας με τους αρμόδιους φορείς προχωρήσατε σε εξαγγελίες για δημιουργία οικολογικών κάμπινγκ και οικολογικών μαρίνων. Σε τι θα διαφοροποιούνται αυτές από τις συμβατικές και ποιο είναι το συνολικό ύψος των επενδύσεων που σχεδιάζει το υπουργείο για την ανάπτυξη του «πράσινου» τουρισμού;

    ΑΠ.: Το πρόγραμμα του Υπουργείου για την ανάπτυξη του τουρισμού περιλαμβάνει έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν τόσο από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και από ιδιώτες. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι παράλληλα δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα δρόμο ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη δρομολογηθεί, προβλέπουν την κατασκευή οικολογικών μαρίνων, κάμπινγκ και γηπέδων γκολφ. Σε αυτά θα ήθελα να μην παραλείψω να αναφερθώ στην κεντρική θέση που κατέχει στον προγραμματισμό μας η ανασυγκρότηση από τις πληγείσες περιοχές του περασμένου καλοκαιριού της λίμνης Καϊάφα αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού στο οποίο έχουν ήδη γίνει εργασίες εκσυγχρονισμού συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πιλοτικά προγράμματα για το μέλλον, γιατί ο πράσινος τουρισμός είναι ο τομέας στον οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι ο αναξιοποίητος κρυφός άσος της Ελλάδας. Εδώ, δηλαδή, όπου δεν έχουμε ακόμη ανταγωνισμό από τους άλλους. Το πρότυπο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τον πράσινο τουρισμό έχει, όπως σας είπα, ως γνώμονα την ανάπτυξη του πράσινου τουρισμού με μία σειρά από eco camping, eco marinas αλλά και καινοτόμες δράσεις όπως περιβαλλοντικές διαδρομές, περίπτερα και παρατηρητήρια. Σας πληροφορώ ότι ήδη προχωρούμε στην μετατροπή αρκετών κάμπινγκ σε οικολογικά στη Σκοτίνα και στο Παλιούρι, στην Ασπροβάλτα και στο Φανάρι στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και στη δημιουργία οικολογικής μαρίνας στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Με σύνθημα «Think Green, think Greece» δημιουργούμε μία νέα τάση με περιβαλλοντική ευαισθησία και πράσινη πρωτοπορία.

    ΕΡ.: Προβάλλεται η ένσταση ότι η ύπαρξη αρκετών περιβαλλοντικών σημάτων που πιστοποιούν την περιβαλλοντική επίδοση τουριστικών καταλυμάτων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον τουριστικό πελάτη. Πως σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

    ΑΠ.: Ο ξένος επισκέπτης που έρχεται Ελλάδα, δεν επιλέγει τυχαία τη χώρα μας. Την ξεχωρίζει για τις φυσικές της ομορφιές αλλά κυρίως για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον. Διότι- το έχω πει αλλά θα το ξαναπώ άλλη μία φορά- η τουριστική τάση διεθνώς κατευθύνεται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά κυρίως σε προϊόντα που αναδεικνύουν και σέβονται το φυσικό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να δώσουμε στις τουριστικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ασκήσουν περιβαλλοντική πολιτική, εισάγοντας διαχειριστικές και τεχνικές πρακτικές για την υλοποίηση συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας περιβάλλον είναι αναπόφευκτο να κινητοποιήσει την τουριστική βιομηχανία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και εργαλείων περιβαλλοντικής διαχείρισης για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τόσο τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης όσο και το κοινοτικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος για τα τουριστικά καταλύματα αποτελούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου εφαρμόζεται ήδη κάποιο σύστημα διαχείρισης. Απαιτούν κατά το σχεδιασμό και την υλοποίησή του εξειδικευμένο προσωπικό, χρόνο και δέσμευση οικονομικών πόρων. Είναι αλήθεια, όπως και αναμενόμενο, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα μικρού μεγέθους να μην είναι εύκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ίσως συναντήσουν δυσχέρειες κατά την αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων. Αλλά, ακριβώς γιβ αυτές τις περιπτώσεις, έχουν αναπτυχθεί από διεθνείς τουριστικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς απλοί οδηγοί καλής πρακτικής, τεχνικά εγχειρίδια και άλλες πρωτοβουλίες. Σημασία λοιπόν έχει να κινητροδοτήσουμε τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες προκειμένου να παλέψουν για να υπαχθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες περιβαλλοντικής πιστοποίησης. Και την ανταμοιβή για αυτό, δεν θα την δώσει άλλος από τον ίδιο τον ξένο και εγχώριο ταξιδευτή.

    ΕΡ.: Έχει αρχίσει η απονομή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Ecolabel) σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και αν ναι σε πόσες έχει απονεμηθεί;

    ΑΠ.: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να υποστηρίξει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνικών για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η προώθηση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος «Ecolabel» για τουριστικά καταλύματα καθώς και του Κοινοτικού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS: Eco-Management & Audit Scheme) σε επιχειρήσεις του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συν-χρηματοδοτήσει αρκετά έργα τα οποία στοχεύουν να διευκολύνουν την υιοθέτηση του Ecolabel και του EMAS, μέσω της δημιουργίας συγκεκριμένων μέσων και εργαλείων για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στόχος των μέσων και των εργαλείων αυτών, είναι, μεταξύ άλλων, η χρήση και εξοικονόμηση ενεργειακών και υδάτινων πόρων, οι οικολογικές προμήθειες, όπως π.χ. η χρήση οικολογικών απορρυπαντικών και απολυμαντικών, η διαχείριση απορριμμάτων και η ενημέρωση των επισκεπτών. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία Ανώνυμης Συγκριτικής Αξιολόγησης (benchmarking) των περιβαλλοντικών επιδόσεων τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο έργου με Ευρωπαϊκή συνχρηματοδότηση. Κάθε μέρα γίνονται βήματα, αλλά πρέπει να τρέξουμε με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Είναι στο χέρι όλων των παραγόντων του τουριστικού κόσμου να δείξουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει περιβαλλοντικό πρόσωπο και όχι προσωπείο?

    ΕΡ.: Συμμερίζεστε την άποψη που έχουν εκφράσει Ενώσεις Ξενοδόχων ότι η απόκτηση του σήματος Ecolabel, απαιτεί μία μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία και ότι η ετήσια συνδρομή είναι δυσβάσταχτη για τις μικρές μονάδες που θέλουν να αποκτήσουν τη διαπίστευση;

    ΑΠ.: Κάθε άποψη, κάθε διαφωνία ή ένσταση είναι πάντοτε σεβαστή και την εξετάζω πολύ προσεχτικά. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες ενώσεις ξενοδόχων έχουν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις όπως αυτές που επισημάνατε. Κοιτάμε πώς θα ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια αναφύονται και είμαι βέβαιος ότι με καλή πρόθεση και διάθεση για συνεργασία μπορούμε να τα υπερβούμε. Το περιβάλλον είναι το μέλλον της Ελλάδας και του τουρισμού της. Άρα εδώ υπάρχει ένας λόγος παραπάνω που η συνέργια, η συνεννόηση και- γιατί όχι;- η κατανόηση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

    ΕΡ.: Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι το υπουργείο προχωρά από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε μελέτη, ώστε να καταγραφούν όλα τα οικολογικά ξενοδοχεία που υπάρχουν στη χώρα και να καθοριστούν τα κριτήρια για την πιστοποίησή τους. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή;

    ΑΠ.: Το συντομότερο δυνατόν. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να σας πω αν θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα ή σε δέκα μήνες, αλλά η καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων θεωρώ ότι προκαταλαμβάνει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Που δεν θα είναι άλλο από την καταγραφή των οικολογικών ξενοδοχείων που υπάρχουν στη χώρα και στον καθορισμό των κριτηρίων για την πιστοποίησή τους. Η ΠΟΞ κατέθεσε μία πρόταση για την εκπόνηση προγράμματος πιστοποίησης και χορήγησης ειδικού σήματος Eco-Hotels σε ξενοδοχειακές μονάδες που τηρούν πολιτική φιλική προς το περιβάλλον ως προς τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Την αποδέχτηκα με μεγάλη ικανοποίηση αφού θεωρώ ότι η σωστή οργάνωση, ο καθορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων και η επιβράβευση των οικολογικών ξενοδοχείων δείχνει το δρόμο για μία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη. Αυτό θα είναι το διαβατήριο της τουριστικής Ελλάδας προς το μέλλον.

    ΕΡ.: Η χώρα μας σήμερα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση- κυρίως από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης- τουριστικών καταλυμάτων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον;

    ΑΠ.: Κάνουμε σημαντικά βήματα. Πρέπει ασφαλώς να τρέξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα για να προσελκύσουμε το μεγάλο πελατειακό ρεύμα εντός κι εκτός Ευρώπης που επιζητεί φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες. Αν, για κάποιους, η προστασία του περιβάλλοντος είναι επίκαιρη επειδή το επιβάλλει η αισθητική των καιρών, για εμάς είναι αναγκαία επειδή την επιβάλλει η ίδια η ζωή. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνιστά μόνο μία ηθική υποχρέωση, αλλά μία σημαντική αναπτυξιακή τουριστική ευκαιρία για τη χώρα μας. Εθνικός στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην παγκόσμια σκηνή. Τουρισμός και περιβάλλον είναι έννοιες αλληλένδετες. Και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εδραιωθεί μεταξύ των κορυφαίων προορισμών και να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη του τουριστικού χάρτη. Γιβ αυτό, δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο λειτουργίας. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό είναι άμεσα συνδεδεμένο και θα τολμούσα να πω εξαρτημένο, από την ικανότητά μας να προστατεύουμε το περιβάλλον, να διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους και να ενσωματώνουμε την παράδοση και την αρχιτεκτονική σε νέες μορφές τουρισμού που θα μας δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά και συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει για εμάς πράσινος τουρισμός. Αυτό τελικά σημαίνει σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

    ΕΡ.: Έχετε κάνει λόγο για «νοοτροπία αρπαχτής». Υπάρχει κίνδυνος η παγκόσμια τάση για φιλικότερες προς το περιβάλλον τουριστικές υπηρεσίες να προσελκύσει στο χώρο ανθρώπους που έχουν ως σκοπό μόνο το πρόσκαιρο κέρδος και αν ναι τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε έτσι ώστε αυτό να αποφευχθεί;

    ΑΠ.: Θεωρώ λάθος μία τέτοια αντίληψη για τον απλούστατο λόγο ότι όποιος επιλέγει να εναποθέσει τα χρήματά του σε περιβαλλοντικές τουριστικές επενδύσεις ξέρει ότι η προοπτική κέρδους έχει μακροπρόθεσμη βάση. Στις πράσινες επενδύσεις δεν χωράει η λογική της αρπαχτής. Άλλωστε, τα περιβαλλοντικά κριτήρια που τίθενται είναι τόσο αυστηρά που δεν αφήνουν περιθώρια για καιροσκόπους και κακούς επαγγελματίες. Αυτοί οι λίγοι ούτως ή άλλως, σταδιακά περιθωριοποιούνται, απομονώνονται. Και μαζί με αυτούς και η λογική του γρήγορου και εύκολου κέρδους.

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

    Στην Ελλάδα ο οικολογικός τουρισμός είθισται να ταυτίζεται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός ή ο τουρισμός Υπαίθρου, προσέγγιση που αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς αφενός υπάρχουν και τουριστικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών φιλικές προς το περιβάλλον (ξενοδοχεία πολυτελείας, γήπεδα golf, οικολογικές μαρίνες), αφετέρου υπάρχουν αγροτουριστικές επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από περιβαλλοντικά κριτήρια.

    «Με τον όρο Οικολογικός Τουρισμός εννοούμε τουρισμό με οικολογικό πολιτικό προσανατολισμό, ενώ με τον όρο Οικοτουρισμός συναντάμε τον θεματικό τουρισμό σε περιοχές NATURA, τουρισμό σε υγροβιότοπους, αλλά ακόμα και τουρισμό σε περιοχές οι οποίες είναι υποανάπτυκτες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αγροξένια», Δημήτρης Μιχαηλίδης. «Σήμερα», προσθέτει, «σε έναν χώρο οικολογικού τουρισμού πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο δίκτυα νερού, ένα για χρήση από ανακυκλωμένο νερό και ένα για πόσιμο, ο εξοπλισμός να αποτελείται από υλικά μικρής ενθαλπίας, όπως ξύλινα έπιπλα, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης με φυσικές μεθόδους (υλικά μεγάλης θερμικής αδράνειας), βιολογικοί καθαρισμοί χωρίς κατανάλωση ενέργειας».

    ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι τουρίστες ή οικοτουρίστες είναι πιο εύποροι καταναλωτές, γεγονός που συνεπάγεται καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τη χώρα που τους υποδέχεται. Η οικολογική σήμανση των τουριστικών υπηρεσιών είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυσή τους, μία πραγματικότητα που έχουν αντιληφθεί και οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι ζητούν από τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται να αποδεικνύουν την περιβαλλοντική τους δέσμευση.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά οικολογικά σήματα και σφραγίδες περιβαλλοντικής ποιότητας (ISO 14001/EMAS). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε πριν από μερικά χρόνια- με την απόφαση 2003/287/ΕΚ- τα κριτήρια για την απονομή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Ecolabel) στις υπηρεσίες παροχής τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο έχει σκοπό την επιβράβευση και την προβολή των καταλυμάτων που υιοθετούν πρακτικές και συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Τα κριτήρια αυτά αφορούν στον περιορισμό των κυριότερων επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια και των τριών φάσεων του κύκλου ζωής της τουριστικής υπηρεσίας (αγορά, παροχή υπηρεσίας, απόβλητα) και ειδικότερα στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, στον περιορισμό αποβλήτων και απορριμμάτων, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διαχείριση χημικών ουσιών και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία.

    Το σήμα Ecolabel, με έμβλημα ένα λουλούδι, έχει ξεκινήσει ήδη να απονέμεται σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, που εκπλήρωσαν τα απαιτούμενα κριτήρια (τα ξενοδοχεία Eagle Palace και Πέλλα Beach στη Χαλκιδική, το Sunwing Resort Kallithea στη Ρόδο κ.α.), ενώ αρκετές ακόμη ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πιστοποίησή τους.

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

    Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε οικολογικά κριτήρια για την απονομή του σήματος Ecolabel και σε κάμπινγκ.

    Τα κάμπινγκ αποτελούν ούτως ή άλλως μία ήπια μορφή τουρισμού, καθώς σε αυτά προβλέπεται η ελάχιστη δυνατή δόμηση και υποχρεωτική δενδροφύτευση, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο νόμου που να καθορίζει τον όρο οικολογικό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντινομάρχης Τουρισμού Χαλκιδικής, Διονύσης Αριστοτελίδης, καλωσορίζοντας, πάντως, την πρωτοβουλία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την δημιουργία μία σειράς οικολογικών κάμπινγκ.

    Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τον οικολογικό τουρισμό, ώστε να ενσωματωθούν και οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, Αντώνης Δεληδημητρίου. Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον κ.Δεληδημητρίου, τα περισσότερα κάμπινγκ -τα 25 μεγαλύτερα στο σύνολο των 40- εφαρμόζουν με δική τους πρωτοβουλία περιβαλλοντικές δράσεις όπως ανακύκλωση, διαχείριση σκουπιδιών, εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιλογή βιολογικών προϊόντων κ.α.

    Ο οικολογικός τουρισμός έχει βρει πολλά πεδία ανάπτυξης, παραμένει ωστόσο πάντοτε συνυφασμένος με δραστηριότητες που προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες για γνωριμία με το περιβάλλον και την ύπαιθρο. Στις εναλλακτικές κατασκηνώσεις, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, τα μικρά παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη Φύση συμμετέχοντας στις σχετικές δραστηριότητες (μπορούν να θερίσουν, να ζυμώσουν τα ίδια το ψωμί τους, να φροντίσουν τα ζώα μίας φάρμας κ.α.).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα ανέλαβε -για τα επόμενα τέσσερα χρόνια- την Προεδρία της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), γεγονός που αναμένεται να δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στον οικολογικό τουρισμό στη χώρα μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2008 - 8:30:15 UTC