Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιογραφικό συνέδριο

  • [01] Δημοσιογραφικό συνέδριο

    Με τη συμμετοχή 300 και πλέον εκπροσώπων του Τύπου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, έκλεισαν νωρίς το απόγευμα στη Σαμοθράκη, οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η νομαρχία Έβρου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    Για το φετινό θέμα της διοργάνωσης - "Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους - Οι προκλήσεις, οι αλλαγές, τα προβλήματα" - τοποθετήθηκαν 35 και πλέον εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, καθηγητές ΑΕΙ και αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο νομάρχης Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Ι. Πετρούδας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δ. Σιούφας, διβ επιστολής που ανέγνωσε ο βουλευτής Γ. Δημαράς, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δ. Σταμάτης και η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ε. Μαγιάση.

    Θορυβημένοι από τις εσχάτως διατυπωμένες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη μεταφορά της διοργάνωσης σε άλλη ελληνική περιφέρεια, οι εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της ΤΑ διατράνωσαν το αίτημά τους για παραμονή του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στο νησί των Καβείρων και δεσμεύτηκαν ότι, η υποδομή του τόπου, τόσο σε κτηριακό όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας, οδεύει σε ουσιαστική βελτίωση.

    Οι τοπικοί άρχοντες μίλησαν επιπλέον, για το ρόλο των δημοσιογράφων και τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών στη νέα ψηφιακή εποχή, κατά την οποία ο στόχος των δημοσιογράφων θα έπρεπε να είναι "όχι μόνο η κοινωνική χειραφέτηση του πολίτη, αναγνώστη, θεατή, ακροατή αλλά και η μεταμόρφωσή του, από παθητικό καταναλωτή, σε ενεργό πρωταγωνιστή στο χώρο της ενημέρωσης".

    Για μία ψηφιακή εποχή που αλλάζει τον τρόπο της ενημέρωσης και που καθρεπτίζει τη μετατροπή ολόκληρης της διαδικασίας επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών μίλησε ο Γ. Γραμματέας Επικοινωνίας, Κ. Λειβαδάς κηρύσσοντας, χθες, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

    Οι χθεσινές εργασίες του Συνεδρίου

    Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου συζητήθηκαν τα προβλήματα των παραδοσιακών ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.

    Με συντονιστή συζήτησης, στον πρώτο κύκλο των εργασιών, το γγ της ΕΣΗΕΑ Κ. Μπετινάκη, τοποθετήθηκαν οι: Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ ΑΕ, Β. Μίλεν (με επιστολή του), πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Δημοσιογράφων, Γ. Γαρεδάκης, εκδότης της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, Σπ. Κουζινόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Π. Λουκόπουλος, δημοσιογράφος του ΑΠΕ. Γ. Μαλούχος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελ. Τύπος, Α. Μπόμης, δημοσιογράφος-διευθυντής της σχολής του Αντ1, Β. Παπαφιλίππου, πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοπτικών Περιφερειακών Σταθμών, Δ. Φραγγεδάκη, εκδότρια εφ. Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών, Χρ. Χαλεπλίδου, αρχισυντάκτρια εφ. Μακεδονία.

    Στα σημαντικά βήματα της δημόσιας τηλεόρασης για εναρμονισμό της με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής αναφέρθηκε ο Χρ. Παναγόπουλος. Για ανάγκη νέων στρατηγικών, νέας δομής και αξιοποίησης του δημοσιογραφικού προσωπικού και επενδύσεων για κάλυψη των ειδήσεων με ήχο και εικόνα, μίλησε ο Σπ. Κουζινόπουλος και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) την τελευταία διετία, προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αισιοδοξία για το μέλλον του παραδοσιακού επαρχιακού Τύπου, παρά την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο των ΜΜΕ, διατύπωσαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαρχιακών εφημερίδων.

    Στο δεύτερο κύκλο εργασιών, κατά τη χθεσινή μέρα του Συνεδρίου, συζητήθηκε το θέμα: "Ευέλικτες μορφές απασχόλησης - Ασφαλιστικά Δικαιώματα: Απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία". Με συντονιστή συζήτησης το δημοσιογράφο Δημήτρη Τσαλαπάτη, τοποθετήθηκαν οι: Γ. Βώκος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Ελένη Καρατζιά, μέλος του ΔΣ Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Τζ. Κοντράρου, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Α. Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Μπαζαίος, εκπρόσωπος ΕΣΠΗΤ στο ΤΑΙΣΥΤ, Λ. Μπελίτσης, νομικός σύμβουλος ΕΣΗΕΑ, Γ. Στεφανής δημοσιογράφος του ΑΠΕ, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ και Κ. Τσουπαρόπουλος, α' αντιπρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ.

    Στην ανάγκη των ασφαλιστικών ταμείων του Τύπου να καταγράψουν τις νέες ειδικότητες επαγγελματιών, που προκύπτουν από την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι εισηγητές-εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Τύπου, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες και αφανίζει παλιές ειδικότητες.

    Για την εργασία με εναλλακτικές μορφές αμοιβής (ΔΠΥ, συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη κλπ), την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου που τη διέπει και τις αναπροσαρμογές, που επιβάλλεται να γίνουν, ενόψει της άνθισης των διαδικτυακών μορφών ενημέρωσης, μίλησαν οι εισηγητές-νομικοί και κάλεσαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις να εξαντλήσουν τη δυναμική τους, "αν δεν θέλουν να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις".

    Στις επιπτώσεις της τεχνολογίας σε βάρος των παραδοσιακών ΜΜΕ στην Κύπρο, επικέντρωσε την τοποθέτησή της η εκπρόσωπος των Κυπρίων δημοσιογράφων Ελένη Καρατζιά.

    Οι σημερινές εργασίες του Συνεδρίου

    Με θέμα "Οι πολίτες ενημερώνουν: Διαδικτυακοί τόποι, μπλογκς κ.α." και συντονίστρια την αρχισυντάκτρια της εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χρ. Χαλεπλίδου, τοποθετήθηκαν οι: Δ. Μεσσίνης, πρόεδρος Ένωσης Ανταποκριτών Ξένων Τύπου-Δ/ντης Φωτογραφικού Τμήματος Associated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μ. Αντώναρος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ ΑΕ - ZOUGLA.GR, Α. Μποσνακούδης, Δημοσιογράφος - Μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΠΗΤ, Ν. Μποζίνη, δημοσιογράφος - μέλος ΠΟΕΣΥ, Α. Παναγόπουλος, δημοσιογράφος - επικεφαλής μπλογκ ANemos, Ι. Σαμπανίκος, δημοσιογράφος εφ. Τρικαλινά Νέα.

    Για εντελώς καινούργιο παράδειγμα λόγου, επικοινωνίας και περιεχομένου, μίλησαν στην πλειονότητά τους οι εισηγητές, αναφερόμενοι στα ιστολόγια. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι η "επικοινωνία" δεν ερμηνεύεται ως "ενημέρωση" και υπογράμμισαν τους κινδύνους, που απορρέουν από την ανωνυμία των διαδικτυακών σχολιαστών. Τόνισαν επίσης, ότι "ορθώς τα μπλογκς υπάρχουν, στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγους και της έκφρασης, πλην όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα".

    Με θέμα "Η Δημοκρατία στην εποχή των ψηφιακών ΜΜΕ" και συντονίστρια τη δημοσιογράφο της εφ. Ελευθεροτυπία, Κύρα Αδάμ, τοποθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρία της διοργάνωσης οι: Αν. Γιουρμετάκης, δημοσιογράφος - διευθυντής της Θεσσαλικής Τηλεόρασης Ραδιοφωνίας, Δ. Δανίκας, δημοσιογράφος εφ. ΤΑ ΝΕΑ, και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, βουλευτής Α. Ντινόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Έβρου Γ. Ντόλιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Π. Ράμμος, δημοσιογράφος εφ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από το ΚΚΕ, Αλεξ. Μπίστης εκ μέρους του ΣΥΝ και Μ. Αναστασόπουλος από το ΛΑΟΣ.

    Για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που οφείλει να ευνοεί τη συνύπαρξη «δημοκρατίας» του διαδικτύου και «ολιγαρχίας» των ΜΜΕ, ασκώντας ανάλογες πολιτικές, που θα προσφέρουν αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, "επειδή τα ψηφιακά καρτέλ, μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα από τα διατροφικά", μίλησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων τη χώρας και παράλληλα, άσκησαν αυστηρή κριτική στο ως τώρα προσφερόμενο προϊόν έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Έκκληση για βοήθεια στον αγώνα "να αλλάξει το ανθρωποφάγο" σύστημα, που οδηγεί σε μαζική απαξίωση ιδεών και δράσεων", απηύθυνε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νομάρχης, Ν. Ζαμπουνίδης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής συντονισμού του Συνεδρίου, που θα δώσει ώθηση στο θεσμό, ώστε μέσα από σωστό προβληματισμό και συζήτηση να προκύπτουν "διέξοδοι σε αδιέξοδα".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 June 2008 - 14:30:56 UTC