Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας"
  • [02] Εξεταστική για τη Siemens
  • [03] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

  • [01] "Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας"

    Για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κ. Καραμανλής και της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Το θέμα της ακρίβειας προκαλεί αναταράξεις στις οικονομίες και πλήττει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επιστολή που έχει στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο για να αποτελέσει η ακρίβεια αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πρέπει, κατά προτεραιότητα να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελλάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πάρει μέτρα για το θέμα και σημείωσε ως θετικό ότι δεν αντέδρασε με πανικό.

    Πρόσθεσε, ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, να ελεγχθούν οι τιμές των προϊόντων και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να στηρίξουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, το επίπεδο των πολιτών μας.

    Στη συνάντησή τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις για τις οποίες συμφώνησαν ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή. "Είμαστε έτοιμοι για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κυρίως μετά τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ να ενεργοποιήσουν παλαιότερη συμφωνία του 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου - Ταλάτ".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι θέλουμε να στηρίξουμε την προοπτική της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι συνεπής στα όσα έχει πει και έχει κάνει στο Βουκουρέστι.

    Αλλο θέμα που απασχόλησε τους δυο πρωθυπουργούς είναι το θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Στο θέμα αυτό ο κ. Γκουζενμπάουερ σημείωσε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι κοινό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέφερε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τούς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπισή του με το οποίο η Αυστρία συμφωνεί.

    Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Βίλχελμ Μόλτερερ και κατόπιν με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος και πρώην καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    σύσκεψη για το σεισμό

    Ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα προεδρεύσει συσκέψεως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν απο το σεισμό.

    Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κληθεί οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος και Ευαγ. Μεϊμαράκης.

    Αρχικά, ο κ. Καραμανλής είχε προγραμματίσει να παραμείνει στην Αυστρία και επρόκειτο να παρακολουθήσει τον αυριανό αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου εναντίον της Αυστρίας για τη διοργάνωση του Euro 2008.

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή για το σεισμό

    Τη θλίψη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από τον ισχυρό σεισμό στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

    "Η σκέψη μου αυτές τις ώρες είναι στους συμπολίτες μας που πλήττονται", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Μαζί με τη θλίψη όλων για τα συμβαίνοντα και για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι η Πολιτεία και πάλι θα βρεθεί στο πλευρό όσων δοκιμάζονται".

    "Έδωσα ήδη εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να κινήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πέρυσι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε αμέσως όσοι έχασαν τη μόνιμη κατοικία τους να λάβουν μία πρώτη οικονομική αρωγή", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, ήταν σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ενημερώθηκε για όλες τις παραμέτρους που αφορούν το σεισμό και έδωσε εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

    [02] Εξεταστική για τη Siemens

    Ας μην προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής. Και η υπόθεση της Siemens φανερώνει ότι το εύρος και το βάθος της σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής γύρω από το μονοπωλιακό κεφάλαιο είναι τεράστια. Η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να εξαντληθούν όποια περιθώρια υπάρχουν για την διαλεύκανση της υπόθεσης, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση για τον σεισμό που έπληξε την ΒΔ Πελοπόννησο το ΚΚΕ συλλυπείται τις οικογένειες των νεκρών και καλεί τους εργαζόμενους «να θέσουν στους κύριους στόχους της πάλης το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τώρα, προτού να είναι αργά».

    «Ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος, κυριολεκτικά γυμνός, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα» αναφέρει το ΚΚΕ και ζητάει «να αρχίσουν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πρώτα απβ όλα στις μεγάλες πόλεις της χώρας».

    Επίσης επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις "εξαιρετικά σεισμογενείς" περιοχές και προσθέτει ότι «επιστήμονες προέβλεπαν ότι τι επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν νέες εστίες».

    Για περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα όπως: ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα στήριξης των πληγέντων και ειδικά επιπλέον μέτρα για τους τυχόν άνεργους που κτυπήθηκαν από το σεισμό.

    [03] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

    Υποχωρούν σήμερα πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρούσε κατά 1,06 δολάρια στα 137,48 δολάρια το βαρέλι από τα 138,54 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης το πρωί κατά 1,30 δολάρια στα 136,39 δολάρια.

    Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθούν έως και στα 150 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Goldman Sachs για τις αγορές εμπορευμάτων, λόγω της συρρίκνωσης των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων και του γεγονότος ότι η πιο σφικτή προσφορά βαραίνει περισσότερο από ό,τι η μείωση της ζήτησης.

    Αντίθετα, σε αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της πορείας των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές προχώρησε η Lehman Brothers, προβλέποντας ισχυρό ενδεχόμενο απότομης πτώσης των τιμών στα τέλη του 2008 με αρχές του επόμενου χρόνου καθώς θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται τα στοιχεία για το πλήγμα που καταφέρνει στη ζήτηση η σημερινή εκτίναξη πλησίον των 140 δολαρίων το βαρέλι.

    Μιλώντας στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Goldman Sachs για τις αγορές εμπορευμάτων Τζέφρι Κάρι, είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι - ένα μήνα νωρίτερα, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα άνω την εκτίμησή της στα 141 δολάρια κατά μέσον όρο το βαρέλι του αμερικανικού ελαφρού αργού στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, από 107 δολάρια προηγουμένως - και να "κλείσουν" τη χρονιά περίπου στα 150 δολάρια το βαρέλι.

    Η Goldman Sachs, η επενδυτική τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές και ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν εδώ και δύο χρόνια, και περισσότερο, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τριψήφιο νούμερο, είπε, το Μάιο, ότι "το πετρέλαιο ενδέχεται να απογειωθεί έως και στα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στην επόμενη διετία στο πλαίσιο μιας 'υπερεκτίναξης'".

    Την περασμένη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας προς στιγμήν τα 139,12 δολάρια το βαρέλι, η Morgan Stanley, άλλος μεγάλος παίκτης της Γουόλ Στριτ στις ενεργειακές αγορές, προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί, μέχρι τις 4 Ιουλίου, στα 150 δολάρια το βαρέλι.

    Αντιθέτως, οι αναλυτές Ανταμ Ρόμπινσον και Μάικλ Ουόλντρον στη Lehman Brothers εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να σημειώσουν μεγάλη πτώση προς τα τέλη του 2008 ή στις αρχές του 2009, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται προφανείς οι ενδείξεις της εξασθένησης της ζήτησης στις Ασιατικές οικονομίες.

    "Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιρουμένης μιας οικονομικής κατάρρευσης, τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να επαληθεύσουμε τη θέση μας ως προς την αγορά πετρελαίου δεν είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμα πριν από το φθινόπωρο", τονίζουν.

    Η "καταστροφή" της ζήτησης έχει αρχίσει να γίνεται προφανής και στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της American Automobile Association, η τιμή της βενζίνης στις αντλίες υπερέβη, για πρώτη φορά, τα 4 δολάρια το γαλόνι. Σφυγμομέτρηση της Ipsos Public Affairs, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι σε ποσοστό 74% οι Αμερικανοί αυτοκινητιστές θα αλλάξουν συνήθειές του εάν η τιμή της βενζίνης υπερβεί τα 4 δολάρια το γαλόνι.

    "Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο φέτος, σαφώς και υπάρχει επιπλέον κίνδυνος εκτίναξης της τιμής σε μία ανυπόμονη αγορά. Ωστόσο, όταν είναι διαθέσιμα πλέον τα στοιχεία, η τάση της τιμής ενδέχεται να είναι τόσο απότομη προς τα κάτω όσο και προς τα πάνω", υποστηρίζουν οι Ρόμπινσον και Ουόλντρον.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πενταπλασιαστεί από το 2003.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2008 - 10:51:36 UTC