Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Γ. Παπανδρέου στον Ν. Σαρκοζί
  • [02] Διάσκεψη για τα Βαλκάνια

  • [01] Επιστολή Γ. Παπανδρέου στον Ν. Σαρκοζί

    Την ανησυχία του για τα δυτικά Βαλκάνια και την περίοδο ρευστότητας και αστάθειας στην οποία επανέρχονται εκφράζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Σαρκοζί ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον επόμενο μήνα, τονίζει ότι όποιες λύσεις δοθούν στην περιοχή δεν πρέπει να αναπαράξουν νέες εντάσεις και εθνικισμούς. Και επισημαίνει ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του από ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση των "27", δεν έχει συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, η Ευρώπη χάνει την αξιοπιστία της ως σταθεροποιητική δύναμη, ενώ πλήττεται σοβαρά η ευρωπαϊκή στρατηγική και τα Βαλκάνια. Και ζητεί από τον κ. Σαρκοζί να "επαναφέρει στο κέντρο της προτεραιοτήτων της Ένωσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών κρατών".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την υποστήριξη της Γαλλίας στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πολιτικού κεκτημένου, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό αποτελεί βασική ευθύνη και υποχρέωση από την πλευρά της Γαλλίας, όπως και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και τα λανθασμένα μηνύματα τα οποία τροφοδοτούν την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό δυνάμεων που είναι προσκολλημένες στο παρελθόν.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων "αποτελεί το μεγάλο "Σχέδιο Ειρήνης" για την Ευρώπη".

    Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραμένει σταθερή και συνεπής στις αποφάσεις και στη στρατηγική που έχει αποφασισθεί συλλογικά και παράλληλα να μην επιτρέψει την αλλοίωση των αποφάσεών της από την Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί με όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ένωση και τα κράτη μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Σαρκοζί για ειδική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας ότι "οφείλουμε να παραμένουμε συνεπείς στην ευρωπαϊκή προοπτική με στόχο την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Ιδιαίτερα κατά τον κ. Παπανδρέου αυτό έχει σημασία στη σημερινή συγκυρία "όπου επιχειρείται συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας στο Κυπριακό.

    Καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις και τη διχοτόμηση κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιβάλλεται, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλική Προεδρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της κινητικότητας που διαφαίνεται με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη μεταβατική περίοδο, στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών κρίνονται και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς και την ιστορία. Στην περίοδο αυτή, πρόσθεσε, απαιτούνται ολοκληρωμένες στρατηγικές προτάσεις για το ρόλο της Ευρώπης.

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ.

    [02] Διάσκεψη για τα Βαλκάνια

    Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Γκρατσιέλα Μάσια ανοίγουν οι εργασίες της Διάσκεψης με θέμα «Εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», που συνδιοργανώνουν, το Σάββατοκύριακο 7-8 Ιουνίου 2008, το ΚΕΑ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στο Συνεδριακό Κέντρο «Νίκος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη.

    Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συνεδριάσεις σε τρεις θεματικές ενότητες.

  • Η κατάσταση στα Βαλκάνια - Ειρήνη και Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

  • Δυνατότητες και πρωτοβουλίες ανάπτυξης διαβαλκανικής συνεργασίας

  • Οικολογική αλληλεξάρτηση - Πρόταση για έναν Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη

    Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες κομμάτων από σχεδόν όλες τις Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Τουρκία). Επίσης η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από το ΑΚΕΛ και δύο Τουρκοκυπριακά κόμματα, Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος.

    Εισηγήσεις θα κάνουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανική Αριστερά (Die Linke) που θα συμμετέχει με 3μελή αντιπροσωπεία, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Μολδαβικής Βουλής Γκριγκόρε Πετρένκο, που αναμένεται να αναφερθεί και στα θέματα της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της οποίας την προεδρία ανέλαβε πρόσφατα η χώρα του.

    Πέραν της εναρκτήριας ομιλίας, ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει εισήγηση για το περιβάλλον και την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

    Στη διάσκεψη θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της περιοχής και για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής.

    Στόχος του ΚΕΑ και του ΣΥΝ είναι η διάσκεψη να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα κοινών δράσεων σε πολλούς τομείς, με την συμμετοχή όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων για την προώθηση της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της κοινωνικής και οικολογικής προστασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 June 2008 - 21:23:39 UTC