Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] SOS για το Περιβάλλον

  • [01] SOS για το Περιβάλλον

    Τριήμερη εκδήλωση, από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιουνίου, διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενημέρωσή τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 8 το βράδυ με την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο θηβαίο, Σάκη Μπουλά και τους «Μπλέ».

    Στο μεταξύ, δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Σύνταγμα για να μεταδώσουν μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι μαθητές, άλλοι με κόκκινα και άλλοι με μαύρα μπλουζάκια, συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, σχηματίζοντας με τα σώματά τους τη φράση "ΟΧΙ CO2" και φωνάζοντας "'όχι στο διοξείδιο του άνθρακα".

    Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη συμβολική αυτή κίνηση προέρχονταν από ορισμένα από τα δεκάδες σχολεία που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης με τίτλο "Το κλίμα είναι στο χέρι σου".

    "Αυτό που κάναμε σήμερα είναι η συνέχεια μιας δράσης η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας, συμπληρώνοντας ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν μάθει "από πρώτο χέρι" τι είναι κλιματική αλλαγή, ποιο είναι το πρόβλημα και η λύση, αλλά ακόμα έχουν μάθει και τη σημασία της ατομικής ευθύνης στο περιβαλλοντικό ζήτημα.

    "Για μας, είναι άλλη μια μέρα δουλειάς και είναι καλό μια φορά το χρόνο να μιλάμε για το περιβάλλον, όμως είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτούν μια διαρκή ενασχόληση, επαγρύπνηση και συμμετοχή, αλλιώς δεν πρόκειται να λυθούν", τόνισε ο κ. Καραβέλλας.

    Το φετινό μήνυμα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ για την ημέρα είναι «Διώξτε τη Συνήθεια». Ανάμεσα στις δράσεις που προτείνει στους πολίτες συγκαταλέγεται η πλύση των ρούχων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η χρήση ποδηλάτου και αστικών συγκοινωνιών αντί για το αυτοκίνητο και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    "Μόνο μία Γη έχουμε"

    «Μόνο μία Γη έχουμε - Ας μην την εξαντλούμε!» είναι το μήνυμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας, της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης με θέμα την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, η οποία άρχισε την Τρίτη και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα απονεμηθούν τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία για το περιβάλλον-2008 και τα βραβεία LIFE-Περιβάλλον 2007-2008 Μεταξύ των νικητών είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έργο διαχείρισης οινοποιητικών αποβλήτων.

    Συγκεκριμένα, οι 38 συνεδρίες της φετινής διάσκεψης θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων μεταξύ των οποίων, το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η εξοικονόμηση νερού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων, τα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, οι οικονομικές συνέπειες της απώλειας της βιοποικιλότητας και η εφαρμογή της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τα προϊόντα.

    Μηνύματα για το Περιβάλλον

    "Η εξάρτηση είναι ένα φοβερό πράγμα. Μας φθείρει, μας εξουσιάζει, μας κάνει να μη βλέπουμε την αλήθεια. Η εξάρτηση δεν μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Ο κόσμος μας έχει πιαστεί στα δίχτυα της εξάρτησης από τον άνθρακα", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μεγάλες. Τα οικοσυστήματα - από τα βουνά ως τους ωκεανούς, από τους Πόλους ως τους τροπικούς - μεταβάλλονται. Πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο κινδυνεύουν από πλημμύρες, εύφορες περιοχές μετατρέπονται σε ερήμους, ενώ τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτα.

    Το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας. Οι φτωχοί θα είναι αυτοί που θα πληγούν σκληρότερα από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα αλλά και από τις αυξανόμενες τιμές των βασικών τροφίμων. Ωστόσο και τα πλούσια κράτη αντιμετωπίζουν την προοπτική της οικονομικής ύφεσης αι ενός κόσμου γεμάτου με συγκρούσεις εξαιτίας των μειούμενων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

    "Η αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη ηθική, πολιτική και οικονομική πρόκληση της εποχής μας. Απαιτεί εμπέδωση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο σύνολο της. Απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατήγγειλε την «υποκριτική» στάση της κυβέρνησης, της ΕΕ και οργανώσεων που μιλούν μεν για περιβαλλοντικές δράσεις αλλά υστερούν στα έργα. «Δεν φταίει γενικά ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις του για τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον. Φταίει η υποταγή τους στα μονοπώλια, στο σιδερένιο ναό του κέρδους, της λεγόμενης 'επιχειρηματικότητας' και 'ανταγωνιστικότητας» τονίζει το ΚΚΕ.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι η Νεολαία του κόμματος και ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθούν την Πέμπτη την περιοχή κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της παραλίας.

    "Τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα και εμβέλεια. Είναι θέματα σύνθετα με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και με επιστημονική διάσταση. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους απαιτεί τη δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά των φορέων και των πολιτικών που ευθύνονται και προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οδηγούν τον πλανήτη στην καταστροφή", αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η ΓΣΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 June 2008 - 14:15:24 UTC