Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη του ΣΥΝ για την Υγεία
  • [02] "Το χειρόγραφο του Μιχαήλ"
  • [03] Στο ρυθμό της Eurovision
  • [04] "Ατυχείς" δηλώσεις της Χίλαρι

  • [01] Σύσκεψη του ΣΥΝ για την Υγεία

    Πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο ΣΥΝ με αντικείμενο την πολιτική του κόμματος για τα θέματα υγείας.Οι εργασίες της Πανελλαδικής σύσκεψης θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ. με χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα.

    «Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού είναι το κύριο χαρακτηριστικό σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Η συνεχιζόμενη απαξίωση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο", δήλωσε ο κ.Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο του Βόλου.

    Το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τον αυτονόητο. Διεκδικούν συνθήκες εργασίας με πενθήμερο, με 8ωρο. Διεκδικούν να μην δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα και να παίρνουν τα ρεπό τους, ανέφερε.

    Βλέπουμε εκατοντάδες νέους ανθρώπους μέσα στο νοσοκομείο και σε θέσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού να εργάζονται στα προγράμματα stage, μισής δουλειάς, μισής ζωής, χωρίς ασφάλιση, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Γι αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να αγωνιστούμε, να σταθούμε στο πλευρό τους, να διεκδικήσουμε μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Γιατί αυτή η χώρα που τρώει από τις σάρκες της, η χώρα που τρώει τα παιδιά της είναι η χώρα που δεν μας αξίζει, υπογράμμισε.

    [02] "Το χειρόγραφο του Μιχαήλ"

    Ένα σπουδαίο μεσαιωνικό χειρόγραφο που είχε χαθεί για αιώνες, «Το Χειρόγραφο του Μιχαήλ της Ρόδου», με το οποίο ασχολούνται κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ Press των ΗΠΑ, θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο μεσαιωνικό συμπόσιο, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαιωνικό Ρόδο, στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 Μαΐου.

    Το Μεσαιωνικό Ρόδο, σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά, ένα ακόμα σημαντικό μεσαιωνικό συμπόσιο, αφιερωμένο στη Ναυπηγική Τέχνη που χάνεται.

    «Εις το όνομα του Πατρός, εγώ, ο Μιχαήλ της Ρόδου, θα γράψω παρακάτω για την εποχή που ήρθα στη Βενετία. Ήταν 5 Ιουνίου του 1401».

    Έτσι ξεκινάει το χειρόγραφο του ο Michale da Ruodo, όπως συνήθιζε να υπογράφει το έργο του, ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος, για να αφήσει πίσω του την παλαιότερη και εκτενέστερη πραγματεία που υπάρχει παγκοσμίως για τη ναυπηγική τέχνη: Τετρακόσιες σελίδες γραμμένες ιδιοχείρως, με σπάνιες πληροφορίες για την αστρολογία, με σχέδια και σχόλια καθώς και τα μαθηματικά που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, στη ναυσιπλοΐα. Πληροφορίες για τη ζωή των ναυτικών της εποχής και στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό, από έναν ιδιαίτερης ευφυΐας άνθρωπο.

    Ο Μιχαήλ πρέπει να γεννήθηκε στη Ρόδο γύρω στο 1385 και σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στο Βενετικό στόλο ως κωπηλάτης. Δε γνωρίζουμε περισσότερα για την καταγωγή του, αλλά μάλλον πρόκειται για έναν φτωχό, αλλά φιλόδοξο Έλληνα πάροικο ή ακόμα και δούλο, που αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στο στόλο της Βενετίας. Αυτό ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στο νησί εκείνη την περίοδο, καθώς είχε αναπτυγμένο το εμπόριο και τις σχέσεις με τη Βενετία. Αυτό όμως που διαφοροποιεί το Μιχαήλ, είναι ότι κατόρθωσε, μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, να αναρριχηθεί από την έσχατη αυτή θέση του κωπηλάτη και να καταλάβει το ανώτατο αξίωμα που θα μπορούσε να έχει ένας μη ευγενής εκείνη την εποχή και μάλιστα όχι Βενετός, δηλαδή να έχει την επίβλεψη και τη φροντίδα ολόκληρου του πληρώματος του πλοίου.

    Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Ρόδιος νέος έπλευσε με πολλά πολεμικά πλοία και έζησε μεγάλες θαλάσσιες, αιματηρές συμπλοκές, από τις οποίες κατάφερε να επιβιώσει. Είδε να κυνηγούν πειρατές στις θάλασσες, να επιτίθενται σε πόλεις και να κάνουν τρομερές μάχες.

    Αργότερα μεταπήδησε στο εμπορικό ναυτικό και φαίνεται να ξαναεπισκέφτηκε τη Ρόδο το 1423, όταν πήγαινε με κάποιο εμπορικό πλοίο στην Αλεξάνδρεια και το 1440, πηγαίνοντας προς Βηρυτό, αφού συνόδευσε το Βυζαντινό Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Μιχαήλ της Ρόδου πρέπει να παντρεύτηκε τρεις φορές και να έζησε μέχρι το 1445, οπότε πέθανε σε ηλικία περίπου 60 ετών, φτωχός και άρρωστος.

    ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ

    Το χειρόγραφο του Μιχαήλ της Ρόδου βρισκόταν στην αφάνεια για 400 χρόνια μέχρι που εμφανίστηκε το 1966 και ξανά το 2000, όταν παραχωρήθηκε για μελέτη στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ντίμπνερ. Στόχος της μελέτης του χειρόγραφου του Μιχαήλ της Ρόδου, που ανέλαβε το Ινστιτούτο του Ντίπνερ, είναι να δημοσιοποιήσει, για πρώτη φορά, το περιεχόμενό του στο ευρύτερο κοινό, στους φοιτητές και μελετητές, μέσα από το Διαδίκτυο και να δημοσιεύσει την έκδοση της επιστημονικής μελέτης του χειρόγραφου.

    Αυτό που κάνει σημαντικό το έργο του Μιχαήλ είναι η καταγραφή των στοιχείων που παραθέτει, καθώς στο σύνολό τους αποτελούν την παλαιότερη, ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει παγκοσμίως, σχετικά με τη ναυπηγική τέχνη και τη ναυσιπλοΐα. Πριν από το χειρόγραφο υπήρχαν μόνο αποσπασματικές ή επιδερμικές αναφορές στο θέμα. Στην Ελλάδα μάλιστα, ελάχιστες είναι οι αναφορές που γίνονται στη ναυπηγική τέχνη πριν από το 18ο αιώνα.

    Το έργο του μεσαιωνικού συμπατριώτη μας, συνολικά 200 σελίδων, άρχισε να γράφεται το 1434 και αφού ολοκληρώθηκε, πέρασε μετά το θάνατό του από πολλούς μελετητές και συλλέκτες παλιών χειρογράφων, για να καταλήξει τελικά, μετά από πλειστηριασμό που έγινε στο Λονδίνο, στην ιδιοκτησία του ινστιτούτου του Dibner στο Cambridge της Μασσαχουσέτης. Το ινστιτούτο συγκρότησε την επιστημονική ομάδα η οποία ανέλαβε να εξετάσει αυτό το σημαντικό κληρονόμημα, τα τελευταία 5 χρόνια. Σήμερα, το χειρόγραφο φιλοξενείται στο Ινστιτούτο και Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

    Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε, σε μεγάλο ποσοστό, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης και το Εθνικό Ίδρυμα Χρηματοδότησης Κλασσικών Μελετών όπως και από πολλά άλλα ιδρύματα.

    Εννέα διακεκριμένοι επιστήμονες, από διαφορετικές χώρες του κόσμου, ξεκίνησαν τη μελέτη του έργου του Μιχαήλ από το 2003 και επεξεργαστήκαν τα θέματα που καλύπτει το χειρόγραφο. Διδάκτορες και ερευνητές στο χώρο της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της μεσαιωνικής τέχνης, της ναυτικής τέχνης και ναυσιπλοΐας, της νομισματολογίας, των θετικών επιστημών, μελετητές χαρτών, αξιόλογοι παλαιογράφοι και ειδικοί στη μεσαιωνική χρονολογία και ιατρική, από χώρες όπως: οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βενετία.

    Οι επικεφαλείς της ομάδας, και προσκαλεσμένοι του Μεσαιωνικού Ρόδου, είναι η Δρ. Πάμελα Ο. Λόνγκ, ανεξάρτητη επιστήμονας και συγγραφέας, βραβευθείσα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και ο Δρ. Άλαν Μ. Σταλ, αξιόλογος ιστορικός από τη Βενετία, διευθυντής Νομισματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πολυσέλιδο αυτό έργο, θα οδηγήσει στην επιστημονική έκδοση του περιεχομένου του χειρόγραφου, και θα δημοσιευθεί το 2009 σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΙΤ PRESS του κορυφαίου Πανεπιστημίου των επιστημών στις ΗΠΑ. Η έκδοση του πολύτομου έργου θα περιλαμβάνει το ακριβές αντίγραφο, τη μετάφραση του και επιστημονικά σχόλια, καθώς επίσης και κείμενα που θα αναφέρονται στο πρόσωπο του Μιχαήλ, στο χειρόγραφό του και σε θέματα που ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά εκείνη την εποχή.

    Η παρουσίαση του πιο σημαντικού μεσαιωνικού χειρόγραφου, που ήρθε στην επιφάνεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θα γίνει από δύο διακεκριμένους επιστήμονες που το μελέτησαν, την Δρα. Πάμελα Ο. Λόνγκ, και τον Δρ. Άλαν Μ. Σταλ και η ομιλία τους θα έχει θέμα: «Μιχαήλ της Ρόδου: Ένας ναυτικός του 15ου αιώνα και το βιβλίο του»

    Τις εισηγήσεις των δύο ερευνητών θα πλαισιώσουν εξίσου διακεκριμένοι επιστήμονες από τη Ρόδο, δίνοντας μας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εποχή, ειδικά σε σχέση με τη ζωή στο λιμάνι και τη θάλασσα.

    [03] Στο ρυθμό της Eurovision

    Διεξάγεται το βράδυ ο τελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, στο Βελιγράδι, ο οποίος θα μεταδοθεί από την τηλεόραση της ΝΕΤ.

    Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Καλομοίρα με το τραγούδι Secret Combination σε σύνθεση του Κωνσταντίνου Παντζή και στίχους του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου.Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 21η θέση, σε σύνολο 25 χωρών.

    Θα πλαισιώνεται στα φωνητικά από την Βικτώρια Χαλκίτη και τον Νεκτάριο Γεωργιάδη- ενώ η ίδια και οι χορευτές θα εκτελέσουν τη σύνθετη χορογραφία που συνοδεύει το κομμάτι.

    Το σκηνικό της ελληνικής συμμετοχής επιμελήθηκε ο Ηλίας Λεδάκης, τη χορογραφία ο Τζουλιάνο και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Κώστα Καπετανίδη.

    Οι χώρες που προκρίθηκαν στους δύο ημιτελικούς και θα λάβουν μέρος στον τελικό είναι η Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Ρωσία, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Πολωνία, Νορβηγία, Ουκρανία, Κροατία, Αλβανία, Ισλανδία, Γεωργία, Δανία, Σουηδία, Λετονία, Τουρκία, Πορτογαλία. Εκτός τελικού βρέθηκε η Κύπρος, που δεν προκρίθηκε στο β΄ημιτελικό.

    Πέντε χώρες, η Σερβία (ως διοργανώτρια), η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία πέρασαν στον τελικό απευθείας.

    [04] "Ατυχείς" δηλώσεις της Χίλαρι

    Μία αδέξια αναφορά της υποψήφιας για το Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον στη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραμονή της στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, προκάλεσε κατάπληξη στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

    "Ο σύζυγός μου Μπιλ Κλίντον δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 έως ότου κερδίσει τις προκριματικές της Καλιφόρνιας προς τα μέσα Ιουνίου, έτσι δεν είναι; Θυμόμαστε πάντα τη δολοφονία του Μπόμπι Κένεντι τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια", είπε η Κλίντον στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους της Sioux Falls Argues Leader, μιας εφημερίδας της Νότιας Ντακότα (βόρειες ΗΠΑ).

    Ο Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφός του προέδρου που είχε επίσης σκοτωθεί από πυροβολισμούς, δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1968 ενώ διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Η Κλίντον ήθελε να πει πως η αναμέτρηση για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών μπορεί να μην έχει αναδείξει νικητή πριν από τον Ιούνιο, αλλά η αναφορά στον Ρόμπερτ Κένεντι προκάλεσε κατάπληξη και οργή στο στρατόπεδο του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα.

    Εκείνος ο οποίος μπορεί να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται υπό την προστασία των αστυνομικών της Μυστικής Υπηρεσίας, του ομοσπονδιακού γραφείου που είναι επιφορτισμένο με την προστασία των προσωπικοτήτων, από την αρχή της προεκλογικής εστρατείας του. Οι οπαδοί του έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο φόβο τους ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι μπορεί να δολοφονηθεί όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι ή ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Απρίλιο του 1968.

    Η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πως δεν είχε σκοπό να φανεί "προσβλητική" και πως προσεύχεται για την οικογένεια Κένεντι. Ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, μικρότερος αδελφός του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, διαγνώστηκε αυτήν την εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο.

    "Λυπάμαι εάν οι αναφορές μου σε αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας μας, ιδιαίτερα για την οικογένεια Κένεντι, πλήγωσαν κάποιον όποιος κι αν είναι αυτός", είπε ο Κλίντον.

    Είπε επίσης για να δικαιολογηθεί πως είχε αναστατωθεί αυτή την εβδομάδα από τις ειδήσεις για την υγεία του Έντουαρντ Κένεντι και ότι ανακάλεσε πολλές φορές στη μνήμη της το όνομα των Κένεντι.

    Ωστόσο, το περιοδικό Τάιμ υπενθύμισε στην ιστοσελίδα του πως η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα ίδια λόγια σε μια δημόσια συνομιλία με το περιοδικό στις 6 Μαρτίου.

    Όταν ρωτήθηκε εάν κατά τη γνώμη της οι μακρές προκριματικές εκλογές δεν επρόκειτο να βλάψουν το Δημοκρατικό Κόμμα η Κλίντον απάντησε: "Θυμόμαστε όλοι αυτή τη μεγάλη τραγωδία όταν δολοφονήθηκε ο Μπομπ Κένεντι. Ο σύζυγός μου δεν είχε εξασφαλίσει το χρίσμα το 1992 παρά τον Ιούνιο. Το να έχεις μια κούρσα για το χρίσμα που διαρκεί έως τον Ιούνιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο".

    "Η δικαιολογία της κ. Κλίντον σήμερα είναι πως οι Κένεντι απασχόλησαν πολύ το πνεύμα της τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αρρώστιας του Έντουαρντ Κένεντι, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί το είχε στο μυαλό της εδώ και περισσότερους από δύο μήνες", σχολίασε η δημοσιογράφος του Τάιμ Κάρεν Τάμαλτι.

    Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Μπέρτον, καταδίκασε τις "ατυχείς" δηλώσεις της Κλίντον, λέγοντας πως "δεν έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 May 2008 - 6:30:22 UTC