Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λύση"
  • [02] Νέα ρεκόρ για το πετρέλαιο
  • [03] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

  • [01] "Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λύση"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε στη μία μετά το μεσημέρι, την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, εκφράζοντας τη θλίψη του για τα θύματα και τη συμπαράστασή του σε όσους επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

    «Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την περιφέρεια Σετσουάν στην Κίνα, αφήνοντας μεγάλο αριθμο νεκρών και τραυματιών, έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, εγείροντας συναισθήματα τρόμου για το μέγεθος της φυσικής καταστροφής και βαθιά θλίψη γι' αυτούς που χάθηκαν. Η Ελλάδα συμμερίζεται τον πόνο του κινεζικού λαού και το πένθος. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι κοντά σε όσους επλήγησαν", έγραψε ο πρωθυπουργός στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Στις 5:30 το απόγευμα, ο κ.Καραμανλής θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και τις Σέρρες.

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το 424 Γενικός Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στις 13:30 τον αγροτικό συνεταιρισμό εθνικού δρυμού Πρεσπών στη Φλώρινα.

    Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε διημερίδα του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής", που πραγματοποιείται με την επιστημονική συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Σερρών. Στις 18.30 θα πάει στα αποκαλυπτήρια αδριάντος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

    "Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λύση"

    Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο κ. Κ.Καραμανλής μιλώντας στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

    Επιδιώκουμε μια διευθέτηση με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Εξήγησε ότι στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια κοινή απόφαση και πρόσθεσε ότι έχει έλθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκκρεμεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένως και ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. Αυτή είναι μια στρατηγική θέση η οποία δεν επιδέχεται εξαιρέσεις ή εκπτώσεις. Οι όροι της προσχώρησης τους οποίους έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και οι σύμμαχοι αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.

    Η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και 28 χρόνια και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από μισό αιώνα έχει υποστηρίξει σθεναρά και με συνέπεια την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί υπήρξαμε πρωτοπόροι στη στρατηγική αυτή, στοχεύοντας στην αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων σε μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Ελλάδα υπονοεί ότι κάθε χώρα που επιλέγει το ευρωπαϊκό της μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται σε θεμελιώδεις αρχές, το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι έχει ως προϋπόθεση την αταλάντευτη υποστήριξη και σεβασμό καλών γειτονικών σχέσεων και την υιοθέτηση κοινών αρχών που θα εφαρμόζονται εξίσου σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Για τη στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ''δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας.''

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου λέγοντας ότι είναι η πρόκληση - κλειδί για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι η λύση στο θέμα του Κοσόβου πρέπει να είναι μέσα από μια συναινετική διευθέτηση.

    Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα του Κοσόβου γιατί οι αξίες της Ευρώπης είναι εκείνες που παρέχουν τις εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Σερβία εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα οδηγήσουν σε γόνιμο αποτέλεσμα για το σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να εργάζεται για να καταλάβει η Σερβία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια που της ανήκει.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τη βουλγαρική Προεδρία για τις δραστηριότητές της που συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στη μετεξέλιξή της και στην ενίσχυση του θεσμικού της πλαισίου. Η Διάσκεψη Συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για την ίδρυση συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή.

    Η γραμματεία του Συμβουλίου θα έχει έδρα στο Σεράγεβο στο κτίριο ελληνοβοσνιακής φιλίας που έχει κατασκευάσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι διαγράφεται μια νέα εποχή για την περιφερειακή συνεργασία που σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών - μελών για τα θέματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία για την ίδρυση περιφερειακού αναπτυξιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

    Επισήμανε ακόμη ότι η περιφερειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Η διαβαλκανική συνεργασία αναγνωρίζεται σήμερα ως ο θεσμός εκείνος που συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Αναβαθμίζοντας την περιφερειακή συνεργασία οι χώρες των δυτικών βαλκανίων πραγματοποιούν ουσιαστικά ένα βήμα προς την εκπλήρωση ενός εκ των βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξή τους. Ουσιαστικά ενισχυόμενη θεσμικά η διαβαλκανική συνεργασία αποκτά τα εχέγγυα για να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το νοτιοανατολικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Νέα ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν σήμερα οι τιμές του αργού τύπου μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού, στα 135,14 δολάρια και 135,09 δολάρια, αντιστοίχως - αν και στη συνέχεια υποχώρησαν - λόγω ανησυχιών των επενδυτών για το βαθμό επάρκειας της προσφοράς μακροπρόθεσμα και τη σημαντική πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων.

    Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 59 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 133,76 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 134,19 δολάρια, κερδίζοντας 1,49 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Ο τελευταίος γύρος στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ξεκίνησε χθες βράδυ, μετά την απρόσμενη, κατά 5,4 εκατομύρια βαρέλια, των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, μειώθηκαν επίσης και τα αποθέματα βενζίνης (κατά 800.000 βαρέλια).

    Παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016 του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε στα 143 δολάρια το βαρέλι, λόγω φόβων για "σφικτή" προσφορά μακροπρόθεσμα.

    Νέα απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία των τιμών προήλθε σήμερα από τον Τζον Πραβίν, τον επικεφαλής για τη χάραξη επενδυτής στρατηγικής στην Prudential Investments Avisers LLC - μονάδα της Prudential Financial Inc. - η οποία διαχειρίζεται άνω των 630 δισ. δολαρίων. Μιλώντας σε συνέδριο στη Σεούλ, ο Πραβίν προέβη στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου "θα κυμαίνονται πιθανώς στην περιοχή των 120 με 130 ή 140 δολαρίων. Στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιβραδύνονται οι ΗΠΑ, ενδέχεται να ανακουφιστούμε κάπως".

    Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Σαμ Μπόντμαν είπε χθες ότι η αγορά αντικατοπτρίζει σφικτή προσφορά και ισχυρή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κάταρ Αμπντάλα αλ Ατίγια κινήθηκαν στη γραμμή της επίσημης στάσης του ΟΠΕΚ που θεωρεί "υπεύθυνους" για τον καλπασμό των τιμών παράγοντες εκτός του ελέγχου του.

    "Παράγουμε στο ανώτατο επίπεδο των δυνατοτήτων μας. Δεν βλέπουμε έλλειψη προσφοράς", τόνισε ο αλ Ατίγια, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ. "Η Σαουδική Αραβία είπε ότι θα παράγει περισσότερο πετρέλαιο και παρόλα αυτά η τιμή κατέγραψε άνοδο. Δεν διαθέτουμε μαγική λύση. Τη δεκαετία του '90, δεχθήκαμε, έντονα, συμβουλές από τις καταναλώτριες χώρες να αφήσουμε την αγορά να καθορίσει τις τιμές και αυτό κάνουμε", πρόσθεσε.

    Το αργό ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ξεκίνησε μιά φρενήρη πορεία περνώντας τα 110 δολάρια τον Μάρτιο, τα 120 δολάρια στις 5 Μαίου και τα 125 δολάρια στις 9 Μαίου.

    Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι εν μεσω εκτιμήσεων ότι μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια σε 6 έως 24 μήνες.

    "Το σενάριο αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη" εκτιμά ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Εντ Γιαρντενί, προσθέτοντας ότι "η πιό πιθανή συνεπεια θα είξαι μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας".

    Η απογείωση των τιμών του μαύρου χρυσού "πλήττει την παγκόσμια οικονομία που είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευάλωτη από ό,τι στη διάρκεια των προηγουμένων πετρελαικών κρίσεων" σημειώνει ο αναλυτής Ηθαν Χάρις της Lehman Brothers.

    Σύμφωνα με τον Χάρις, κάθε αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,4% της αμερικανικής ανάπτυξης και κατά τι λιγότερο στην Ασία και στην Ευρώπη.

    Ποιοι λόγοι οδήγησαν την τιμή του αργού πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι

    Η μεγάλη ζήτηση και η εξασθένηση του δολαρίου έχουν πυροδοτήσει καλπασμό των τιμής του πετρελαίου από την υποχώρησή της κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007.

    Σε αποπληθωρισμένες τιμές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαίνεται πλέον πάνω από το ρεκόρ των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

    Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη:

    Η εξασθένηση του δολαρίου

    Η πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων έχει συμβάλει στην αύξηση των τοποθετήσεων σε εμπορεύματα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τις επενδύσεις σε δολάρια σχετικά φθηνές. Εχει, παράλληλα, μειώσει την αγοραστική ισχύ των εσόδων του ΟΠΕΚ από πετρέλαιο και έχει αυξήσει την αγοραστική ισχύ ορισμένων καταναλωτών εκτός δολαρίου.

    Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχουν σημειώσει ότι, αν και οι ονομαστικές τιμές έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ο πληθωρισμός και το δολάριο έχουν απαλύνει τον αντίκτυπο. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι επενδυτές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως αντιστάθμισμα στο εξασθενημένο δολάριο.

    Ο ρόλος των επενδυτικών ταμείων

    Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου σε μείωση των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν δισεκατομύρια δολάρια στις χρηματοοικονομικές αγορές για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η πιστωτική αγορά, έχουν καταγράψει άνοδο οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

    Οι εισροές κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds στα εμπορεύματα, του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου, έχουν ενταθεί. Ομοίως έχουν ενταθεί και οι κερδοσκοπικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια πιστωτική στενότητα έχει φέρει ορισμένες αγορές σε πραγματική στασιμότητα. Μέρος των κεφαλαίων από αυτές τις αγορές διοχετεύεται στην ενέργεια και σε εμπορεύματα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

    Η ζήτηση για πετρέλαιο

    Αν και οι προηγούμενες κορυφώσεις των τιμών πυροδοτήθηκαν από διακοπές στην τροφοδοσία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η ζήτηση από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός του σημερινού καλπασμού τους.

    Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνθηκε μετά την εκτίναξη του 2004, αλλά η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Προς το παρόν, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κόσμος αντεπεξέρχεται στις υψηλές ονομαστικές τιμές γιατί, σε προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κορυφώσεων και ορισμένες οικονομίες έχουν εξελιχθεί σε οικονομίες λιγότερης έντασης ενέργειας.

    Ο περιορισμός της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ

    Ο ΟΠΕΚ, πηγή άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει αρχίσει, από τα τέλη του 2006, να μειώνει την παραγωγή του, ως μέτρο ανάσχεσης της πτώσης των τιμών στις διεθνείς αγορές.

    Η είσοδος στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά λιγότερων βαρελιών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ συνετέλεσε στην πυροδότηση του καλπασμού των τιμών και οι καταναλώτριες χώρες, με εκφραστή τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, προτρέπουν το καρτέλ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

    Στις συναντήσεις, σε υπουργικό επίπεδο από τον Δεκεμβρίου του 2007 μέχρι σήμερα, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του, υποστηρίζοντας ότι υπάρχου επαρκείς ποσότητες στην αγορά. Η επόμενη συνάντηση του διεθνούς οργανισμού είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.

  • Νιγηρία: Η προσφορά αργού από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής, έχει μειωθεί από το Φεβρουάριο του 2006, λόγω των επιθέσεων ανταρτών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

    Οι πετρελαϊκές εταιρίες αναφέρουν ότι περίπου 559.000 βαρέλια νιγηριανού αργού την ημέρα "απουσιάζουν" από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, λόγω των επιθέσεων ανταρτών και των πράξεων δολιοφθοράς.

  • Ιράν: Οι καταναλωτές πετρελαίου ανησυχούν για το ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του πλανήτη, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε διαμάχη με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Οι Δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για παραγωγή ενέργειας ως προκάλυμμα για την ανάπτυξη ατομικού οπλοστασίου. Το Ιράν αρνείται κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι χρειάζεται πυρηνικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ιράκ: Το Ιράκ δυσκολεύεται στην προσπάθεια να ορθοποδήσει η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μετά από δεκαετίες πολέμων, κυρώσεων και κατώτερων των απαιτούμενων επενδύσεων.

    Σταθεροποιούνται οι εξαγωγές αργού από τα πεδία άντλησης του Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς το σύστημα ανακάμπτει από τα τεχνικά προβλήματα τα οποία είχαν καταστήσει, ως επί το πλείστον, ανενεργό τον πετρελαιαγωγό από τη εισβολή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.

    Στενότητα στα διυλιστήρια

    Η περιορισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία διύλισης των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, όπως των ΗΠΑ, βρίσκεται εν μέρει πίσω από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πέρυσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κατώτερη των προηγούμενων προσδοκιών, καθώς η αύξηση του κόστους και η έλλειψη μηχανικών έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην κατασκευή νέων μονάδων διύλισης.

    [03] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

    Όλα τα ηλιέλαια, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και ημερομηνίας εισαγωγής στην χώρα μας, αποσύρονται από την ελληνική αγορά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελών χρέη προέδρου του ΕΦΕΤ, αντιπρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας, διότι, όπως γνωστοποίησε, βρέθηκε μια παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου - το οποίο έχει ανακληθεί - που εισήχθηκε στη χώρα μας στις 7 Ιανουαρίου.

    Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση από τα ράφια του συνόλου των ποσοτήτων του ραφιναρισμένου ηλιελαίου, το οποίο θα ελεγχθεί και, μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τότε θα επιστρέψει στα ράφια του λιανεμπορίου. Για την ανάκληση του συνόλου των ποσοτήτων ηλιελαίου από την αγορά, ενημερωθηκαν ήδη οι επιχειρήσεις και οι νομαρχίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.

    Στο μεταξύ, απαγορεύτηκαν από χθες, όλες οι εισαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλεξ. Κοντού.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση απαγορεύτηκε η εισαγωγή ουκρανικού ηλιέλαιου που έφτασε στις 20 Μαΐου 2008, στα Ψαχνά Ευβοίας, για λογαριασμό της εταιρίας "ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ", όπως επίσης και η εισαγωγή ηλιέλαιου που επρόκειτο να φτάσει στο ίδιο λιμάνι, χθες.

    Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες 3.000 τόνων που πέρασαν στην εγχώρια αγορά στις 17 Μαρτίου από την Σόγια Ελλάς, ο κ.Ζαμπέλας ανέφερε ότι ραφιναρίστηκαν και έμεινε μια ποσότητα 2.885 τόνων, εκ των οποίων οι 2.000 τόνοι έχουν πουληθεί σε εταιρεία εμπορίας λαδιών, ενώ αναζητούνται από τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 885 τόνοι.

    Επίσης ο κ.Ζαμπέλας αναφέρθηκε στην τοξικολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση του επιμολυσμένου ηλιελαίου και σημείωσε ότι 20 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι με τα 300 ppm που περιέχει το επιμολυσμένο ηλιέλαιο, ένας άνθρωπος θα πρέπει να τρώει τέσσερα κιλά τέτοιο λάδι την ημέρα για να υπερβεί το όριο.

    Ρουσόπουλος: Η έρευνα συνεζίζεται

    Αναφερόμενος στο θέμα του νοθευμένου ηλιελαίου και αν πρέπει να ανησυχούν ή όχι οι καταναλωτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αφού παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια την Τρίτη, αλλά και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τόνισε πως η έρευνα συνεχίζεται.

    Παράλληλα θύμισε ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημέρωση για παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου, προερχόμενου από την Ουκρανία, σε μία σειρά από χώρες, τις οποίες και ανέφερε. Συμπλήρωσε ότι υπήρχε πληροφορία, έγινε έλεγχος και απεδείχθη η πληροφορία αληθής, στη δε συνέχεια το Γενικό Χημείο του κράτους έκανε επιπλέον ελέγχους και απεδείχθη ότι και σε δεύτερο φορτίο υπήρχε αντίστοιχη επιμόλυνση και έτσι αποφασίστηκε να αποσυρθεί το ηλιέλαιο και τα παράγωγα προϊόντα του.

    "Αυτή είναι η στοιχειώδης αντιμετώπιση που οφείλει η Πολιτεία στους έλληνες καταναλωτές", σημείωσε και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα κάνει σχόλιο για δήλωση του βουλευτή Π.Τατούλη περί πλημμελών ελέγχων.

    Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι στους ελέγχους που κάνουν οι χημικές υπηρεσίες των τελωνείων δεν γίνονται έλεγχοι για ορυκτέλαια και γι' αυτό σε κανένα τελωνείο και σε καμία χώρα δεν εντοπίστηκαν αυτές οι επιμολύνσεις, ενώ εξειδικευμένοι έλεγχοι γίνονται εφόσον υπάρχει υπόνοια ή κάποια καταγγελία.

    Σε ερώτηση με ποιο τρόπο βρέθηκε το πρώτο δείγμα στη Γαλλία, απάντησε πως δεν γνωρίζει, ενώ σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ελέγχων στην ΕΕ είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει και θα ρωτήσει το αρμόδιο υπουργείο που το έχει αντιμετωπίσει στις διακρατικές συζητήσεις για το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ερευνώνται ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν αποφασίζει η Βουλή και δεν είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά θέμα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μπορεί, επειδή η ζωή μας αλλάζει, να θεωρήσει ότι πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές, που έχουν οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ελέγχους.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν προφυλάξεις ώστε στο μέλλον να μην έχουμε ανάλογο κρούσμα σε κάποιο άλλο προϊόν, επανέλαβε ότι οι προδιαγραφές δεν τίθενται από το νόμο και κάλεσε τους δημοσιογράφους να είναι επιφυλακτικοί αν έρθει μια κυβέρνηση και πει ότι με νόμο θα οριστούν ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται, ενώ σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα είπε ότι πρέπει τα πράγματα να είναι στη σωστή τους βάση και να μη δημιουργείται μεγαλύτερη ή μικρότερη εντύπωση.

    Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος θα φάει ηλιέλαιο, είπε ότι όλοι οι άνθρωποι ζούμε στην ίδια κοινωνία και ο ίδιος ενδιαφέρεται, όπως όλοι οι πολίτες, και αφού σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί τα όσα λέει η επιστημονική κοινότητα, είπε πως στη χώρα του λαδιού καλό είναι να τιμούμε τα ελληνικά προϊόντα και να προσπαθούμε να τα προωθούμε.

    Δήλωση Ε.Λάζου

    Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Λάζος αναφέρει:

    «Ελπίζω η αλλαγή προσώπων να αποτελέσει απαρχή για την πραγματική επιτάχυνση και άμεση ανταπόκριση όλων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος θα αποτελεί τη μία κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου των τροφίμων που θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη προς τούτο νομική ισχύ.

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος του ηλιελαίου και αφού περίσσεψαν οι παντός είδους ειδικοί παραθύρων και μη, έχω να σημειώσω ότι: Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή, με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος και πάντα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει και τις δυνατότητες που του έχουν παρασχεθεί».

    ΕΕ για ουκρανικό ηλιέλαιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν παρέσχε εγγυήσεις ότι το ηλιέλαιο που στέλνει δεν περιέχει ορυκτέλαια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Πρόθεσή μας είναι να απαγορεύσουμε το ηλιέλαιο από την Ουκρανία", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απαγόρευση είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ αύριο Πέμπτη.

    "Περιμέναμε να μας ενημερώσουν ότι υπάρχει δέσμευση πως δεν θα εξαχθεί στην ΕΕ ηλιέλαιο μολυσμένο με ορυκτέλαιο. (Οι Ουκρανοί) δεν το έκαναν και η προθεσμία εξέπνευσε χθες", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

    Οι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές της ΕΕ είχαν ενημερωθεί τον Απρίλιο ότι ένα φορτίο 40.000 τόννων μη ραφιναρισμένου ηλιελαίου, που είχε σταλεί δια θαλάσσης από την Ουκρανία στη Γαλλία, διαμοιράστηκε σε επτά φορτία για επανεξαγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, και για να διακινηθεί στο εσωτερικό της Γαλλίας.

    Αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν μολυσμένο από ένα πολύ παχύρευστο έλαιο από υδρογονάνθρακα, πιθανόν λιπαντικό, που οι ειδικοί λένε πως έχει χαμηλό επίπεδο τοξικότητας και δεν δημιουργεί απειλή για την υγεία.

    Τώρα φαίνεται πως το μολυσμένο λάδι έφτασε σε συνολικά 13 χώρες της ΕΕ και σε τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν έκανε γνωστό ποιές είναι αυτές οι χώρες.

    Ειδικοί της Επιτροπής στον τομέα των τροφίμων αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή ως απάτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 12:30:28 UTC