Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα-Ρωσία: «Στρατηγικής σημασίας σχέση»
  • [02] Γ.Παπανδρέου: «Βασικό εργαλείο του δημοσίου ο ΟΤΕ»
  • [03] Ο Αλ. Τσίπρας υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΝ

  • [01] Ελλάδα-Ρωσία: «Στρατηγικής σημασίας σχέση»

    Τη δυναμική ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων που εξελίσσονται σε σχέση "στρατηγικής σημασίας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών σήμερα στο Κρεμλίνο.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που επισκέφθηκε ξανά τη Μόσχα και τόνισε ότι η δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών "βασίζεται στην κοινή ιστορική κληρονομιά αιώνων, που έχει δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των λαών μας".

    Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι το 2008 συμπληρώνονται 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας,σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό "η Ρωσία έδειξε ενεργά την αλληλεγγύη της σε ζωτικά θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα".

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την "πολύτιμη, άμεση και ουσιαστική βοήθεια της Ρωσίας στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, χάρη και στην προσωπική παρέμβαση" του ρώσου Προέδρου.

    Συνεχάρη δε εκ νέου τον κ.Β. Πούτιν για την πρόσφατη εκλογική νίκη της Ενιαίας Ρωσίας.

    Εξ άλλου, την ικανοποίησή του για τη νέα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή "σε κλίμα αλληλοκατανόησης, ανοιχτού διαλόγου και εποικοδομητικών συνομιλιών",εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών.

    Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στην "ουσιαστική πρόοδο σε όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων", κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο όγκος των συναλλαγών των δύο χωρών αυξάνεται κατά 40% ετησίως.

    "Με ιδιαίτερη χαρά συναντώ την αντιπροσωπεία μιας φίλης χώρας με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί",είπε ο Πούτιν,τονίζοντας ότι "είμαστε πεπεισμένοι πως η επίσκεψή σας ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και μια νέα φάση για το μέλλον τους".

    Κατ`ιδίαν συνάντηση Κ.Καραμανλή-Βλ. Πούτιν

    Κατ`ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα.

    Κατά την υποδοχή του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η πέμπτη συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες η κάθε μία από αυτές ήταν επιτυχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική.

    Ο κ.Πούτιν μίλησε για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας των δύο χωρών ενισχύονται με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα που έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε τη Ρωσία εταίρο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας και σημείωσε ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο τον Β'.

    Στην προσφώνησή του ο πατριάρχης σημείωσε ότι οι Έλληνες και οι Ρώσοι είναι αδελφικοί λαοί με κοινή κληρονομιά την Αγία Ορθοδοξία.

    Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε άριστες σχέσεις, ανέφερε ο πατριάρχης και ακολούθως εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και πρόσθεσε ότι προσευχόμαστε για να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση.

    Ο κ.Αλέξιος μίλησε ακόμη για τις συχνές επισκέψεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση των σχέσεων των δύο λαών θα συνεχιστεί.

    Στην αντιφώνησή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει ο πατριάρχης στην ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης.

    Επισήμανε ότι οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς πηγαίνουν πολλούς αιώνες πίσω, ξεκινούν από το Βυζάντιο κι έχουν ως συνδετικό κρίκο το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η μητέρα εκκλησία και των δύο εκκλησιών.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι ο χριστιανισμός και η ορθοδοξία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία της ανθρώπινης προσωπικότητας και των ηθικών αξιών και πρόσθεσε ότι περισσότερο παρά ποτέ, σήμερα χρειάζεται κατανόηση, συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών.

    Εξέφρασε την ελπίδα οι εκκλησίες να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο με τις λοιπές χριστιανικές θρησκείες.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τη συχνότητα των επισκέψεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς.

    Σήμερα εκτός από την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ζούμπκοφ και επίσημο δείπνο στο Κρεμλίνο.

    Συνυπογράφηκε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνυπεγράφη λίγο πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών του προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το πρωί στο Κρεμλίνο.

    Από ελληνικής πλευράς έβαλαν την υπογραφή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο γενικός διευθυντής της ελληνικής κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ ΑΕ Χρήστος Δήμας.

    Από ρωσικής πλευράς υπέγραψε ο Δημήτρη Γιεφστράτοφ, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και από βουλγαρικής πλευράς ο Στέφαν Γκούντσεφ πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της συντονίστριας ρωσικής εταιρίας ΤΡΑΝΣ ΝΕΦΤ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι πρόκειται για "μια ξεχωριστή μέρα και νομίζω πως δρομολογείται μια νέα εποχή, όχι απλά στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και σε πολλά περισσότερα επίπεδα''.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας είμαστε πλέον "με τα φτυάρια στα χέρια" και σε πραγματικούς πλέον ρυθμούς "δρομολογείται η δημιουργία της εταιρίας, η οποία θα υλοποιήσει το όραμα των ηγετών μας".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή του ότι "μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 τα έργα θα έχουν ξεκινήσει, καθώς οι ρυθμοί που έχουν εγκαινιαστεί πια είναι παρά πολύ γρήγοροι".

    Εξίσου αισιόδοξος ήταν στις δηλώσεις του και ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Αντρέι Ντεμέντιεφ, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή και δήλωσε ότι "είναι ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και τώρα πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής εντός του 2008. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμφωνηθούν εγκαίρως, ώστε η υλοποίηση του έργου να προχωρήσει γοργά".

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό πρωτόκολλο η έδρα της εταιρίας θα είναι η Ολλανδία. Ολοι οι συμμετέχοντες στην υπογραφή κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο Κρεμλίνο, όπου και συμμετέχουν τώρα στην διευρυμένη συνάντηση της ελληνικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας, υπό τους προέδρους Πούτιν και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [02] Γ.Παπανδρέου: «Βασικό εργαλείο του δημοσίου ο ΟΤΕ»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου επισκέφθηκε σήμερα το διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με την διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του Οργανισμού.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του ευχαρίστησε τους εργαζομένους στον Οργανισμό για τη "θερμή υποδοχή" που του επεφύλαξαν και πρόσθεσε λέγοντας ότι "ξέρω πως η παρουσία σας εδώ είναι και λόγω της αγωνίας που έχετε, την οποία συμμεριζόμαστε όλοι μας, για το μέλλον αυτού του μεγάλου οργανισμού, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, και στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας μας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ είναι ένας οργανισμός που "έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας και έχει πάει σε πολλές άλλες, γειτονικές και όχι μόνο, κοινωνίες και χώρες, με πολύ μεγάλη επιτυχία" και τόνισε πως "αυτός ο οργανισμός πρέπει να παραμείνει βασικό εργαλείο του δημοσίου, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της επικοινωνίας, της τηλεπικοινωνίας στη χώρα μας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως "αυτός ο οργανισμός πρέπει οπωσδήποτε να είναι ένας οργανισμός αναπτυξιακός, ένας οργανισμός που θα παρέχει ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες στον Έλληνα καταναλωτή, ένας οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο σχεδιασμού από το δημόσιο, από την πολιτεία, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτεία και εκάστοτε κυβέρνηση".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως "γιβ αυτό εμείς έχουμε αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης. Έχουμε βασικές αντιρρήσεις για την πορεία του ΟΤΕ, όλα αυτά τα χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ. Γιβ αυτό και κάνουμε τον αγώνα μαζί σας, για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα, τουλάχιστον τον δημόσιο έλεγχο αυτού του οργανισμού, μαζί με εσάς, μαζί με τους συνδικαλιστές σας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας, στον αγώνα, δίπλα σας, σε όλες τις προσπάθειές σας, για να διασφαλίσουμε αυτές τις βασικές αρχές".

    [03] Ο Αλ. Τσίπρας υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΝ

    Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΝ ανακοίνωσε σήμερα,κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σε δήλωσή του ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι αποδεχθηκε την πρόταση να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία παρά τους αρχικούς δισταγμούς του και μετά από συζητήσεις που είχε με στελέχη του ΣΥΝ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στη δήλωσή του ότι "είναι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς.Και τότε αποφάσεις και διλήμματα, που αρχικά φαίνονται πολύ μεγάλα,ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε".

    Στις τελευταίες εκλογές, προσθέτει, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων,ιδιαίτερα νέες και νέοι,μας τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη.Σήμερα,σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών διεργασιών,οι προσδοκίες των μελών και των φίλων μας, οι προσδοκίες της κοινωνίας που ασφυκτιά μέσα στη κρίση του πολιτικού συστήματος,είναι ακόμη μεγαλύτερες,σημειώνει.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι υπάρχουν "όλες οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε σ΄αυτές τις υψηλές προσδοκίες και να οικοδομήσουμε μια μεγάλη Αριστερά,σύγχρονη και μαχητική,ικανή να συμβάλει στην ανατροπή των σημερινών παραλυτικών ισορροπιών και στη δημιουργία νέων κοινωνικών συσχετισμών".

    Και καταλήγει:

    "Σε κάθε περίπτωση, το άλμα προς τα εμπρός, είναι υπόθεση συλλογικής και συντροφικής δουλειάς όλων μας.Των καταστατικών οργάνων του κόμματος,που έχουν πάντα τον τελικό λόγο, αλλά και του καθενός και της καθεμίας από εμάς ξεχωριστά.Είναι η στιγμή που, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας".

    Συναντήσεις με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 December 2007 - 13:30:25 UTC