Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Διασφάλιση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

  • [01] «Διασφάλιση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ξεκίνησαν στην πόλη της Δράμας οι εργασίες του 12ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε).

    Ο κ. Παπανδρέου, από την αρχή της ομιλίας του έθεσε ως πρώτιστη και βασική προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία της Τοπική Αυτοδιοίκησης τη διασφάλιση πόρων και αρμοδιοτήτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διακρίνεται από συνέπεια λόγων και έργων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να συμπληρώσει λέγοντας, «δεν έχει τη βούληση. Οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες της για αποκέντρωση είναι γράμμα κενό. Στο διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χρονίζοντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διογκώθηκαν. Εκείνο που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους αλλά και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Ενώ γενικευμένα φαινόμενα υποχρηματοδότησης των Νομαρχιών έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία αυτών των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις «ωμών παρεμβάσεων από τους διορισμένους περιφερειάρχες σε αποφάσεις αιρετών», αλλά και σε περιπτώσεις καθυστέρησης χρηματοδότησης προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την αδυναμία του θεσμού, όπως είπε, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των καλοκαιρινών πυρκαγιών.

    «Στην εξέλιξη και μετεξέλιξη του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «η κυβέρνησης κινείται χωρίς στόχευση, και προγραμματισμό. Αρκείται στην πάγια τακτική της να διαρρέει θέσεις και απόψεις στα ΜΜΕ ώστε να δει αντιδράσεις, ενώ αποφεύγει να καταθέσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας».

    «Το κείμενο που η κυβέρνηση έστειλε στην ΕΝΑΕ για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «είναι ένα γκρίζο κείμενο με λάθη και παραλείψεις, ένα κείμενο συντηρητικό κα οπισθοδρομικό χωρίς καμία πρωτοτυπία, ενώ διατηρεί όλες τις διατάξεις που λειτουργούν ως ανάχωμα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος τους για μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε, που θα στηρίζεται στην αναδιοργάνωση και αποκέντρωση του κράτους. Έκανε λόγο για ένα επιτελικό κράτος, λιτό, αυτόνομο αλλά και ισχυρό, που όμως θα μπορεί γρήγορα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες εξελίξεις και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και θα παραμένει αναλλοίωτο στα κάθε είδους πολιτικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα των ΜΜΕ.

    «Ένα επιτελικό κράτος», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, «δεν μπορεί να παρακολουθεί με απάθεια τα όσα γίνονται στον ΟΤΕ, στην Ολυμπιακή και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ένα επιτελικό κράτος δεν μπορεί νβ απαξιώνει θεσμούς όπως η ΔΕΗ και το ασφαλιστικό και να εκχωρεί κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας σε άγνωστα χέρια ιδιωτών που στοχεύουν μόνο στην κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενοι κάποιοι την κυβερνητική αδράνεια».

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες που έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η οποία όπως είπε μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά και καθοριστικά σε θέματα ανάπτυξης, παιδείας, πρόνοιας ακόμα και σύγχρονων τεχνολογιών.

    Αναφερόμενος στη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με έναν αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο αλλά με διατήρηση του θεσμού και του ρόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για τις νησιώτικες περιοχές της χώρας.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά της λογικής των λιγοστών ευνοούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μπορούν και πρέπει να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 December 2007 - 21:30:24 UTC