Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σκληρή διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ»
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

  • [01] «Σκληρή διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ»

    Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν η υπουργός Εξωτερικών συναντηθεί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντάται αυτή την ώρα με τον κ. Νίμιτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική ως προς τις πρώτες πρωτοβουλίες Νίμιτς το 2005, ενώ εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση στο θέμα αυτό ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ το 2004.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι'' η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί σκληρά για το θέμα αυτό, ενώ η κεντρική του θέση είναι ότι η αναζήτηση διεθνούς ονομασίας η οποία θα αντανακλά τις γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής θα είναι μία, για όλους και για κάθε χρήση και όχι μία διεθνής ονομασία εντός μιας διπλής ονομασίας''.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Αλί Μπαμπατζάν

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα, με τα πρώτα 25 λεπτά να καλύπτονται από κατ' ιδίαν συζήτηση, μετά από αίτημα του κ. Μπαμπατζάν, ενώ στο δεύτερο ημίωρο παρακάθησαν και αντιπρόσωποι από τις δυο πλευρές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος τώρα κατέχει την θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στο πολιτικό και συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, ετέθησαν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και αυτά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη γείτονα χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, έθεσε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ως βασικές προϋποθέσεις προς υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού και της εφαρμογής από την Τουρκία όλων των όρων και προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπατζάν, ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και την βούλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση και εφαρμογή των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν, επίσης, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για επίλυση του Κυπριακού, καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό διεθνές πρόβλημα, ενώ ζήτησε και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων τελωνειακής ένωσης ως υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από τη μεριά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να κινηθεί για επίλυση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ.

    Η ωριαία συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ενώ ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στην πολιτική του κ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, στην πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις, στη συμβολή του στην βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Άγκυρα και η τουρκική πλευρά αναμένει την επίσκεψή του οποτεδήποτε το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

    Συνάντηση με τον Χ. Μουμπάρακ

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκεσε μία ώρα.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Μεσανατολικό υπό το φως της συνδιάσκεψης της Ανάπολης, οι προϋποθέσεις λύσεις του Παλαιστινιακού και ο ρόλος της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο δε Aιγύπτιος Πρόεδρος θυμήθηκε παλαιότερες επισκέψεις του στην Ελλάδα και τη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου ένα φωτογραφικό λεύκωμα για το Αιγαίο.

    Τον κ.Παπανδρέου συνόδευαν οι κ.κ. Π.Μπεγλίτης και Δ.Δρούτσας.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

    Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού γιορτάζεται σήμερα σ'όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και την αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποιήσης στη συμβολή τους στην κοινωνία.

    Κάθε 5η Δεκεμβρίου,παρέχεται η ευκαιρία για εθελοντική ανάμειξη Οργανώσεων και εθελοντών σε προγράμματα και εκστρατείες που προωθούν τη συνεισφορά τους στην κοινωνική ανάπτυξη των χωρών στις οποίες δρούν.

    Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, εγκαθιδρύθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου του 1985, μέσω του ψηφίσματος 40/212, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 December 2007 - 9:30:31 UTC