Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την οικονομία ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [02] "Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας"

  • [01] Για την οικονομία ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

    Οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος, μεταξύ των Αραβικών χωρών. Εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο κρατών και αναφέρθηκε στις τρέχουσες εμπορικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι "διαπιστώσαμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε πολλά επίπεδα, όπως ο ενεργειακός τομέας και ο ναυτιλιακός".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μουμπάρακ να κινηθούν οι δύο χώρες πιο εντατικά στην περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών δεσμών τους.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συζητήθηκαν κι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στα βήματα αυτά είμαστε συνοδοιπόροι, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην περιοχή, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τόσο διεθνώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του κ. Μουμπάρακ για ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού. Με αυτό το πνεύμα η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμμετείχαν στην διεθνή διάσκεψη της Ανάπολης,που συνιστά πρόοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης,που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια συνολική επίλυση του Μεσανατολικού".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στηρίζει την προσπάθεια αυτή.

    Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Κυπριακό,τα ελληνοτουρκικά και τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ειδικότερα για τα ζητήματα αυτά θα γίνει ευρύτερη συζήτηση στο γεύμα που παρέθεσε στη συνέχεια στον Πρόεδρο Μουμπάρακ.

    Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε αισθήματα ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας για την υποδοχή που του επιφύλαξε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρόοδο που σημειώνεται στις διμερείς σχέσεις από το 2004, όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο ο κ. Καραμανλής, μέχρι σήμερα.

    Παρακολουθούμε την πρόοδο της Ελλάδος, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων στην οικονομία, στο εμπόριο, στην πολιτική και στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε στις συμφωνίες που συνήψαν οι δύο χώρες για θέματα φόρων, δασμών και τραπεζικών διευκολύνσεων, καθώς και γενικότερων οικονομικών διευκολύνσεων,που απέδωσαν, όπως είπε, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Συζητήσαμε επίσης το θέμα της προώθησης εργατών, τη ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών καθώς και θέματα τουριστικών και πολιτιστικών επενδύσεων, είπε ο κ. Μουμπάρακ.

    Τέλος εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες που είχε στην Αθήνα θα δώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

  • ** Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει απόψε στις 19.30 στο 18ο ετήσιο συνέδριο "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί στις 11:00 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, στις 12 το μεσημέρι με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, στη 13:00 με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στις 13.30 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τρέχοντα θέματα.

    [02] "Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας"

    Ως επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων και της βούλησης των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία, χαρακτήρισαν η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν την συνάντηση που είχαν σήμερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στην βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε ότι «οι ευκαιρίες που δίνει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να αξιοποιηθούν» και συνέχισε:

    «Η πλήρης ένταξη μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, μέσα από την πλήρη ανταπόκριση στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά αυτή την προοπτική της Τουρκίας. Είναι συνειδητή μας επιλογή για ασφαλή ειρήνη, ακλόνητη σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ισχυρότερη δημοκρατία. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση των διμερών μας σχέσεων».

    Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «ο δρόμος του αμοιβαίου συμφέροντος πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας σε αρχές και αξίες που διέπουν την σύγχρονη Ευρώπη».

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια της χώρας του.

    Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των ενεργειακών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και, αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σύνολο αξιών τις οποίες μοιράζονται τα κράτη - μέλη, τόνισε ότι η πολιτική των ανοιχτών πυλών σηματοδοτεί την εν γένει ειρηνοποιό πολιτική της Ένωσης και κατέληξε ότι «η οριοθέτηση της διεύρυνσης θα ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους των Ευρωπαίων».

    Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, νέα δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία περιλαμβάνουν:

    - Ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Αρχηγών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα της στρατιωτικής διοίκησης

    - Δημιουργία κοινής επιχειρησιακής διακλαδικής μονάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    - Την ίδρυση κοινής χερσαίας μονάδας, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

    - Την σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσηςγια αντιμετώπιση καταστροφών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα

    - Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μονάδων της ελληνοτουρκικής μεθορίου της Θράκης.

    Νωρίτερα ο κ. Μπαμπατζάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου και μετά το Υπουργείο των Εξωτερικών επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με τον Αλι Μπαμπατζάν

    Ο κ. Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Τούρκο αξιωματούχο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη, η οποία , εκτός των άλλων, «προετοιμάζει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στην Άγκυρα».

    «'Εχω προσπαθήσει κι εγώ σαν υπουργός των Εξωτερικών και έδωσα πολλά στην προσπάθεια συνεννόησης Ελλάδος-Τουρκίας. Και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα το Πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια, κάτι που είναι μια καθυστέρηση. Εναπόκειται σε σας, στις νεώτερες γενιές, να το ξεπεράσουμε, να το εμπλουτίσουμε και να είναι μια βάση καλής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και πρόσθεσε:«Και όπως λένε "το φίλο σου τον διαλέγεις, τον γείτονά σου δεν τον διαλέγεις". Είμαστε από την ιστορία καθορισμένοι ότι θα ζήσουμε μαζί και πρέπει να τα ζήσουμε ειρηνικά, για να μπορέσουμε να δώσουμε στους λαούς μας προοπτικές συνεργασίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία «θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν. Και πιστεύω ότι με τις συνομιλίες τις οποίες είχατε με την κυρία Υπουργό θα το εντοπίσατε και εσείς ότι μερικά πράγματα είναι ώριμα για να γίνουν».

    Καταλήγοντας ο Κάρολος Παπούλιας είπε στον Αλί Μπαμπατζάν:

    «Εύχομαι να πετύχετε στην προσπάθεια. Το θεωρώ πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, γιατί προσωπικά είμαι μαθητής της μεγάλης σχολής του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ατατούρκ,γιατί αυτοί οι δύο μεγάλοι άνδρες έβλεπαν μπροστά και δούλεψαν για το καλό των δύο λαών μας. Με χρέος, λοιπόν, στην παρακαταθήκη αυτών των δύο ανδρών θα δουλέψουμε εμείς προς αυτή την κατεύθυνση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 December 2007 - 13:30:28 UTC