Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας

  • [01] Κ.Καραμανλής: Μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το Μουσείο Δημοκρατίας εγκαινίασε στον ¶η Στράτη το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί για τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

    Ο κ.Καραμανλής υπενθύμισε στο χαιρετισμό του, κατά τα εγκαίνια του Μουσείου, ότι ανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία του το 2003 και το έργο δρομολογήθηκε κατά τη δεύτερη επίσκεψή του το 2005.

    "Σήμερα εγκαινιάζουμε μαζί το Μουσείο Δημοκρατίας, ένα έργο μνήμης και τιμής .Ο χώρος που τα πέτρινα χρόνια της ελληνικής ιστορίας του περασμένου αιώνα στέγαζε το νοσηλευτήριο εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα- ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μάνος Κατράκης, ο Τίτος Πατρίκιος- διασώζεται αναδεικνύεται, παραδίδεται σε αυτή τη γενιά και τις επόμενες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα και στα 33 χρόνια της μεταπολίτευσης, όλοι μαζί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου "πετύχαμε να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τις διαχωριστικές γραμμές και τις ταμπέλες που δίχασαν την κοινωνία και πλήγωσαν τη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ποιότητα της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε σήμερα, η εθνική συμφιλίωση, η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων, μπροστά στα μεγάλα και στα σημαντικά δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Για να φτάσουμε εδώ, είπε, χρειάζεται να ξεπεράσουμε όλοι μισαλλοδοξίες και προκαταλήψεις, να επουλώσουμε πληγές δεκαετιών και χρειάστηκε υπεύθυνη πολιτική και οραματιστές ηγέτες απ`όλες τις πλευρές να κάνουν θαρραλέα βήματα μπροστά.

    Αναφέρθηκε στον Κ.Καραμανλή, τον Α.Παπανδρέου, τον Χ.Φλωράκη, τον Π.Κανελλόπουλο, τον Η.Ηλιού, τον Λ.Κύρκο και τον Μ.Θεοδωράκη.

    Έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να κλείσουμε "τα αυτιά στις σειρήνες του διχασμού, της πόλωσης και της οξύτητας και να αγωνιστούμε έμπρακτα για τη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη, καθώς και για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη και ειδικότερα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".

    Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διάλογο και συνεννόηση με στόχο μια κοινωνία που τολμά να σπάει τα αδιέξοδα, να αναμετριέται με τα προβλήματα και να δίνει λύσεις.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτική, η οποία χτίζεται, όπως είπε, πάνω στις βάσεις της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας.

    "Δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να δώσουμε ρεαλιστικές και αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα που μας κληροδότησε το χτες. Δεν λέω ότι όλα έγιναν τέλεια, κοιτάζοντάς σας όμως στα μάτια, μπορώ να πω ότι πετύχαμε πολλά και σημαντικά. Ότι κάθε μέρα που περνά με το έργο μας βελτιώνουμε το σήμερα και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο αύριο".

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι η κατάσταση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Σημείωσε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού. Επίσης, ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την αναστήλωση και αξιοποίηση του παλαιού οικισμού πως το ΠΕΧΩΔΕ αύξησε τα επιδοτούμενα ποσά για τις εργασίες επισκευής των ζημιών, που προκάλεσε ο σεισμός του 2005.

    Ανέφερε τέλος, ότι σύντομα θα προχωρήσει η συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου της Μαρασλείου που θα στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

    Μένουν ακόμη πολλά, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    "Με γνώμονα τα διδάγματα της ιστορίας, με δείκτης τις δυνάμεις μας, ενωμένοι όσο ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βγαίνουμε μπροστά. Από εδώ από τον Αη Στράτη, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, στέλνουμε μήνυμα δημοκρατίας" κατέληξε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός αναχώρησε το βράδυ της Πέμπτης από τη Σαλαμίνα με τη φρεγάτα "Ψαρά" συνοδευόμενος από τους υπουργούς ¶μυνας Ε.Μεϊμαράκη, Ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκη και Πολιτισμού Μιχ.Λιάπη.

    Κατά τη διάρκεια του πλου, παρακολούθησε ασκήσεις ετοιμότητας ενώ δείπνησε και με τους ναύτες.Στις 8.15 το πρωί στο στίγμα που είχε χαθεί ο αεροπόρος Σιαλμάς, "έριξε" στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής.

    Το πρωί στο λιμάνι του Αη Στράτη, τον υποδέχθηκαν ο κοινοτάρχης, οι κάτοικοι και οι μαθητές του σχολείου, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε στο κοινοτικό γραφείο για τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τοπικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, χάρισε στα παιδιά προσωπικούς υπολογιστές, έναν ''προτζέκτορα,'' κι ένα home cinema, και στη συνέχεια ήπιε καφέ στο καφενείο του χωριού με τους κατοίκους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 December 2007 - 5:30:17 UTC