Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [02] ΛΑ.Ο.Σ: Ανυποχώρητος για την ονομασία της ΠΓΔΜ

  • [01] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Η 23η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Β¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Ανδρεουλάκος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές Απ. Σταύρου, Απ. Κακλαμάνης, Βέρα Νικολάου, Φ. Κουβέλης, Μαν. Βασιλακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργ. Καρράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Γκλέτσος, ο πρώην βουλευτής Μιλ. Παπαιωάννου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κ. Μπακάλης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

    «Ο απολογισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στον τομέα της Δικαιοσύνης, δεν είναι καθόλου θετικός. Και υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία έχουν τεθεί για τη δημοκρατία μας, όπως είναι το θέμα της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων, για το οποίο ακόμα δεν έχουμε μάθει την αλήθεια, αν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, τι έγινε με το πόρισμα Ζορμπά, γιατί φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν θέλει, ούτε στο Κοινοβούλιο, αυτό να συζητηθεί.

    Η υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, η έντονη, κομματική χειραγώγηση της δημόσιας διοίκησης από αδιαφανή κομματικά συστήματα και, βεβαίως, οι αναξιοκρατικές προσλήψεις στο δημόσιο, που έχουν πάρει πια τη μορφή χιονοστιβάδας, ακόμα και σε οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης.

    Θέτω αυτά τα ερωτήματα διότι, αν θέλουμε να μιλάμε για Δικαιοσύνη, πρώτα εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα. Θέτω αυτά τα ερωτήματα και με αφορμή πιο πρόσφατα γεγονότα. Προστατεύεται το κύρος της Δικαιοσύνης όταν, με ευθύνη επικεφαλής της, απαξιώνονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και όταν ο ίδιος λειτουργεί, κατά ρητή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, όπως συνέβη στη συνέχεια των παραιτήσεων των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Ναι, το δίλημμα είναι σήμερα μεταξύ βαρβαρότητας και δημοκρατίας αλλά, δυστυχώς, δεν συμβάλλει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας.

    Ως μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα στη Δικαιοσύνη καταγράφεται η βραδυπορία στην απονομή της. Το ανθρώπινο δικαίωμα για δικαστική προστασία αποδυναμώνεται και, σε μερικές περιπτώσεις, ακυρώνεται, μέχρι του βαθμού της αρνησιδικίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που, για την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, χρειάζεται να παρέλθει ακόμα και δεκαετία, από την έναρξη της υπόθεσης. Άρα λοιπόν, το ανθρώπινο δικαίωμα για δίκαιη δίκη, ουσιαστικά, ακυρώνεται.

    Η βραδύτητα αυτή αποτελεί έναν επιπλέον ισχυρότατο ανασταλτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στη χώρα μας. Πολύ σωστά ειπώθηκε - και το έχω ακούσει από πάρα πολλούς στο εξωτερικό - ότι επενδυτές θεωρούν τη γραφειοκρατία, ειδικότερα όμως τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης, ως ένα από τα μεγαλύτερα αντικίνητρα για επενδύσεις στη χώρα μας. Και βεβαίως, αυτό το αντικίνητρο ενισχύει πάρα πολλές φορές και την διαφθορά.

    Οι πρόεδροι και οι εισαγγελείς των Ανώτατων Δικαστηρίων πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα αμεροληψίας στον χειρισμό των υποθέσεων, έξω από προκαταλήψεις και κομματικές προτιμήσεις. Γιβ αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στην άλλη εκκρεμότητα, που δηλητηριάζει την Δικαιοσύνη και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή της.

    Εννοώ την εκκρεμότητα, που αφορά στην εκκαθάριση του παραδικαστικού κυκλώματος. Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να περατωθούν γρήγορα, χωρίς να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακών χειρισμών. Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως το κύρος της Δικαιοσύνης στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών».

    Ο κ. Χατζηγάκης απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι όσο διάστημα είναι στο «τιμόνι» του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και προσέθεσε ότι τιμούμε το έργο της Δικαιοσύνης και το περιφρουρούμε ώστε να λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός.

    Ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να απομακρυνθούν από το εισαγγελικό Σώμα ορισμένοι ανεπαρκείς δικαστικοί λειτουργοί, ενώ είπε ότι για ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς «δεν έρχονται ευχάριστα μηνύματα», καθώς «δεν αποδίδουν τον δέοντα σεβασμό προς τους προϊσταμένους και θεωρούν εαυτούς το άλας της γης, δεν αποδίδουν το δέοντα σεβασμό προς το δικαστήριο και τους παράγοντες της δίκης και ίδια στους συνηγόρους». Ανέφερε ακόμη ο κ. Σανιδάς ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας.

  • ** Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει αύριο το Συντονιστικό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΛΑ.Ο.Σ: Ανυποχώρητος για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι ανυποχώρητος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και υπογράμμισε: «Τα Σκόπια δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διότι, πρώτον, η Μακεδονία είναι ελληνική, και, δεύτερον, ελέγχονται αν είναι Δημοκρατία».

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στην κυβέρνηση συζητείται το ενδεχόμενο άσκησης βέτο και τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, ώστε την όποια διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώνει, στο εξής, ο ελληνικός λαός και όχι η Βουλή. Είπε ότι δεν περιμένει καμιά νέα πρόταση από το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς κι επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και ο χρόνος δουλεύει προς όφελος της, αν ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις στην περιοχή σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου. Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο γιατί επισκέφθηκε τα Σκόπια, σε μια περίοδο προκλήσεων από τη γειτονική χώρα. Τόνισε ότι οι περίπου 187.000 ελληνικής καταγωγής που ζουν στην ΠΓΔΜ έχουν ανάγκη την προστασία της Ελλάδας και σημείωσε: «Η αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας αγκαλιάζει όλη τη Μακεδονία που είναι το φυσικό της τέκνο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαματζάν, στη Θράκη και παρατήρησε πως η Ελλάδα κάνει συνεχώς υποχωρήσεις απέναντι στην Άγκυρα χωρίς να παίρνει τίποτε. Κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ακολουθήσει την πολιτική του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απέναντι στην Τουρκία.

    Για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ήρθε για να κλείσει την εταιρία και από το κλείσιμο της Ολυμπιακής θα ωφεληθεί ιδιωτική αεροπορική εταιρία.

    Χαιρετισμό στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ απηύθυνε ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Πατριωτικής Συμπαράταξης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 December 2007 - 15:30:19 UTC