Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάληψη ηγετικής δράσης για το AIDS"

  • [01] "Ανάληψη ηγετικής δράσης για το AIDS"

    "Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS είναι η ανάληψη ηγετικής δράσης. Χωρίς αυτήν δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την επιδημία", επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.

    "Το AIDS είναι μια ασθένεια που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αποτελεί κοινωνικό ζήτημα, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι οικονομικό ζήτημα", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η νόσος "προσβάλλει τους νέους ενήλικους τη στιγμή που αυτοί θα έπρεπε να συμβάλουν στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη, τη στιγμή που μεγαλώνουν τα παιδιά τους", ενώ εξαιτίας του AIDS εκατομμύρια παιδιά έχουν μείνει ορφανά.

    "Διαθέτουμε τα μέσα ώστε οι νέοι να μην προσβάλλονται από τον ιό. Διαθέτουμε τα μέσα για να προσφέρουμε θεραπεία σε όσους έχουν προσβληθεί. Διαθέτουμε τα μέσα για να παράσχουμε φροντίδα και υποστήριξη", αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "χρειάζεται να κάνουμε ακόμη περισσότερα".

    Αν και τα νέα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση της παγκόσμιας διάδοσης του HIV, οι αριθμοί παραμένουν συγκλονιστικοί, αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν, προσθέτοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είναι να αντιμετωπίσουμε το στιγματισμό, που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη δημόσια δράση κατά του AIDS.

    "Απευθύνω έκκληση για μια νέα ηγετική δράση ενάντια στο στιγματισμό που συνδέεται με το AIDS. Συγχαίρω τα γενναία άτομα που ζουν φανερά με τον ιό, που υπερασπίζονται αδιάκοπα τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων, που εκπαιδεύουν τους άλλους για το AIDS. Κάνω έκκληση για την ανάληψη ηγετικής δράσης από τις κυβερνήσεις για την πλήρη κατανόηση της επιδημίας, προκειμένου οι πόροι να κατανεμηθούν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Απευθύνω επίσης έκκληση για ανάληψη ηγετικής δράσης σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπεία, την περίθαλψη και την υποστήριξη, έως το 2010, όπως δεσμεύτηκαν πέρυσι όλες οι κυβερνήσεις. Απομένουν μόνο δύο χρόνια μέχρι αυτή την ημερομηνία - στόχο. Πρέπει να αναλάβουμε ηγετική δράση τώρα", σημειώνει ο Μπαν Γκι-Μουν και προσθέτει:

    "Ως Γενικός Γραμματέας είμαι αποφασισμένος να καθοδηγήσω την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή την επίπονη προσπάθεια. Να διασφαλίσω ότι η δράση κατά του AIDS είναι προτεραιότητα. Να ενθαρρύνω τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν το ζήτημα στην κορυφή της εθνικής και διεθνούς ατζέντας. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για να κάνω τον ΟΗΕ πρότυπο στον τρόπο αντιμετώπισης του AIDS στο χώρο εργασίας.

    Οποιοσδήποτε και αν είναι ο ρόλος μας στη ζωή, οπουδήποτε κι αν ζούμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι ζούμε με το AIDS. Μας αφορά όλους. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για την αντιμετώπισή του. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας αναλάβουμε την απαραίτητη ηγετική δράση για την ανάληψη αυτής της ευθύνης".

    Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

    Με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και εν συνεχεία σιωπηρή πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος.

    Η πορεία διοργανώθηκε από την «Κοινωνία των Πολιτών», τις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του AIDS και στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού. Με την λήξη της πορείας οι συμμετέχοντες, ως συμβολική κίνηση, άφησαν αναμμένα φανάρια στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος.

    Επισημαίνεται, ότι η πρώτη δημόσια παρέμβαση στη χώρα μας μαζικού χαρακτήρα είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να δοθεί τέλος στην προκατάληψη γύρω από το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα.

    Ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου η επιδημία του HIV/AIDS

    Ανεξέλεγκτη παραμένει στις περισσότερες χώρες του κόσμου η επιδημία του HIV/AIDS από το 1981, που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά και παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της νόσου. Στη χώρα μας 30 άτομα πέθαναν από AIDS το 2007, ενώ δηλώθηκαν 420 νέα περιστατικά οροθετικών εκ των οποίων 60 έπασχαν από AIDS. Υπό το φως της παγκόσμιας κατάστασης της επιδημίας ο κίνδυνος του HIV/AIDS στην Ελλάδα μοιάζει αμελητέος, επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), κ. Ιωάννης Πιερρουτσάκος, προλογίζοντας το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου με στοιχεία μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007. «Τα στοιχεία της Ελλάδας αναδεικνύουν μία επιδημία μικρή, αν συγκριθούν όχι μόνο με την παγκόσμια κατάσταση, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει ή έχει επιλυθεί, διαπράττουμε ένα επικίνδυνο λάθος. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξητική πορεία της λοίμωξης, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό των προγραμμάτων» υπογραμμίζει ο κ Πιερρουτσάκος.

    Νεότερα στοιχεία περιστατικά οροθετικών και πασχόντων από AIDS στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με το δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, από τα 420 περιστατικά οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από την αρχή του έτους έως την 31η Οκτωβρίου, το 83,1% ήταν άνδρες και το 16,9% γυναίκες. Το 42,9% των περιστατικών είχαν δηλωθεί «ακαθόριστα» όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, το 36% ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις (ή 62,9% αν δεν περιληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 19,3% ήταν ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες (ή 33,8% αν δεν περιληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης). Η πλειονότητα των περιστατικών ήταν άτομα ηλικίας 25-44 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό (18,9%) των ανδρών ήταν ηλικίας 30-34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25-29 ετών (23,9%).

    Από τις 60 νέες περιπτώσεις στις οποίες διαγνώστηκε AIDS οι 48 είχαν ήδη εμφανίσει κλινικά την νόσο όταν δηλώθηκαν. Το 73,3% των νέων περιπτώσεων AIDS ήταν άντρες και το 26,7% γυναίκες. Το 40% των νέων περιπτώσεων ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ενώ στο 38,3% η μετάδοση είχε γίνει μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων αφορά ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών κατά τη διάγνωση.

    Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται στα 8.584 άτομα από τα οποία το 80,1% ήταν άντρες και το 19,3% γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό δεν δηλώθηκε το φύλο. Ο αριθμός των οροθετικών παιδιών (ηλικίας κάτω των 13 ετών κατά τη δήλωση) στη χώρα μας παραμένει χαμηλός και ανέρχεται σε 77 περιπτώσεις, εκ των οποίων το 62,3% αγόρια και το 36,4% κορίτσια. Το 70,1% μολύνθηκαν από τη μητέρα, ενώ το 15,6% ήταν πολυμεταγγιζόμενα παιδιά. Να σημειωθεί ότι το 2007 δηλώθηκε μία μόνο μετάδοση κάθετης μετάδοσης του HIV (από τη μητέρα στο παιδί).

    Ο συνολικός αριθμών περιπτώσεων AIDS που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τη 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 2.829 άτομα εκ των οποίων το 84,6% άντρες και το 15,4% γυναίκες. Ο συνολικός αριθμών των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά ανέρχεται σε 36, εκ των οποίων το 63,9% μολύνθηκαν από τη μητέρα.

    O αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν το 2007 ανέρχεται σε 30 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων από το 1983 μέχρι σήμερα φτάνει τα 1.552 άτομα εκ των οποίων το 87,4% άντρες και το 12,6% γυναίκες.

    Διαχρονική η τάση της επιδημίας

    Όπως επισημαίνεται στο δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στη χώρα μας η διαχρονική τάση της επιδημίας ήταν αυξητική και στους άντρες και στις γυναίκες . Η υψηλότερη συχνότητα περιστατικών μόλυνσης που παρουσιάστηκε το 1999 αποδίδεται στη αναδρομική δήλωση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων, που είχαν μολυνθεί κατά το παρελθόν. Από το έτος 2000 ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώνονται παρουσίασε μείωση και αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2002. Το 2003 και το 2004 παρουσιάστηκε μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2002, ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2006 κυμαίνεται στα επίπεδα του 2005, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων μολύνσεων που αναμένεται να δηλωθούν μέχρι το τέλος του 2007 ενδέχεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2006.

    Όσον αφορά τα περιστατικά AIDS, απότομη αύξηση παρατηρήθηκε κατά τα έτη 1993-96, πράγμα που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ακριβώς λόγω της επέκτασης των κριτηρίων για τη διάγνωση της νόσου. Αντίθετα από το 1997 μέχρι το 2001 παρατηρήθηκε μείωση στην επίπτωση του AIDS, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί στις νέες αντιρετροϊκές αγωγές. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων AIDS κατά τα τελευταία χρόνια παραμένει χαμηλός. Η επίπτωση του AIDS το 2006 ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με το 20005.

    Τα ευρωπαϊκά δεδομένα

    Η Εσθονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες της ΕΕ, στις οποίες παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων HIV μολύνσεων (οροθετικών) σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιδημιολογικής Επιτήρησης του HIV/AIDS τα οποία αφορούν το έτος 2005. Συγκεκριμένα στην Εσθονία δηλώθηκαν 467 περιστατικά οροθετικών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Πορτογαλία 251,1 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 148,3. Δεν υπάρχουν όμως δεδομένα το 2005 για την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων η επίπτωση εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη από τη συνολική επίπτωση για την ΕΕ.

    Όσον αφορά τα περιστατικά AIDS στην ΕΕ κατά το έτος 2005 οι χώρες με τη μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η Πορτογαλία (79,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού), η Λετονία (37), η Ισπανία (36) και η Ιταλία (25,4)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 December 2007 - 5:30:19 UTC