Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Πάγκαλος: «Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής»

  • [01] Θ. Πάγκαλος: «Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής»

    Η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό δεν επιτρέπει συνεννόηση μαζί της και το πρόβλημα της επίλυσής του εκ των πραγμάτων μεταφέρεται σε μια αναμέτρηση των οργανωμένων λαϊκών κινημάτων με την "κρυφή ατζέντα" της ΝΔ, τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Στην συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν οι κ. Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη και Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Μαγκριώτης.

    Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι το ασφαλιστικό για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ύψιστης σημασίας εθνικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι προσήλθαμε στη συζήτηση στη Βουλή με θετικές προθέσεις. Κατηγόρησε, όμως, την κυβέρνηση ότι διεξάγει έναν προσχηματικό διάλογο. Η συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν διάλογος, αλλά μονόλογος των κυβερνητικών στελεχών. Δόθηκε ελάχιστα ο λόγος στα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, είπε.

    Μέχρι σήμερα δεν έχουν πει τι σχεδιάζουν. Η κυβέρνηση δεν έχει προσκομίσει σαφείς και δεσμευτικές προτάσεις. Είναι πρόδηλη η πρόθεση της να μετατρέψει τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς σε φορείς δημοσκόπησης για την κρυφή της ατζέντα, είπε. Παρ' ότι φορείς και κόμματα αποχώρησαν, εμείς μείναμε μέχρι τέλους και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τόνισε.

    Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά σκοπός της είναι η ταμειακή διαχείριση και να ευνοήσει συγκεκριμένες ομάδες έναντι των οποίων έχει αναλάβει δεσμεύσεις και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και ενδεχομένως και της κυβέρνησης και αυτό θα το κάνουμε μαζί με όλες τις λαϊκές δυνάμεις.

    Από την πλευρά της, η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε κι αυτή προσχηματικό το διάλογο, μίλησε για κρυφή ατζέντα και έκανε λόγο για αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με τρόπο μονόπλευρο, αντιλαϊκό, στενά δημοσιονομικό ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζομένους. Είναι αδιανόητο να μην παρουσιάζει η κυβέρνηση μια συνολική πρόταση. Υπάρχει πρόθεση ενοποίησης των ταμείων χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μελέτη με κίνδυνο κατάρρευσης του ΙΚΑ. Και βεβαίως τα μισόλογα για τις γυναίκες υποκρύπτουν την πρόθεση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, τόνισε και χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική αυτή τόσο για το λαό, όσο και για τη χώρα.

    Η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με αδιαφάνεια τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στον προϋπολογισμό. Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στον απολογισμό του 2007 και στον προυπολιγμσό του 2008 με υπερεκτίμηση εσόδων και υποτίμηση δαπανών, είπε.

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, μη παραγωγική και ρίχνει τα βάρη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, πρόσθεσε και έκανε λόγο για κοινωνική πολιτική που συνιστά επιεικώς αναποτελεσματική φιλανθρωπία

    Η κα Ε. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία ενός εθνικού κεφαλαίου αλληλεγγυής των γενεών, το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους ταμείων, αλλά από ειδικούς φόρους επιβάλλοντας ένα ποσοστό επί των κρατικοποιήσεων, κ.α. Αυτός ο κουμπάρας θα ανοίξει μετά από δέκα χρόνια, αφού έχει επενδυθεί σοβαρά και όχι με δομημένα ομόλογα - όποτε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, όπως και παγκοσμίως, λόγω δημογραφικού θα το χρειάζονται. Επίσης, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα ταμεία στο ΙΚΑ. Είναι ένα δόλιο σενάριο καταρράκωσης πρώτα του ΙΚΑ και μετά άλλων ταμείων. Η πρότασή μας είναι πλήρης εφαρμογή του νόμου Ρέππα με χρηματοδότηση των ταμείων που ενοποιούνται στο ΙΚΑ και ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ενοποίησης έτσι ώστε να καταλήξουμε σε δύο - τρεις ομάδες ταμείων κυρίας ασφάλισης, είπε.

    Σχετικά με τις γυναίκες τόνισε ότι διαφωνούμε στην εξίσωση των ορίων γυναικών - ανδρών και κατηγόρησε ότι η ΝΔ από το παράθυρο πάει να περικόψει την δυνατότητα της γυναίκας με 20 χρόνια ασφάλιση και την συμπλήρωση του 50-ου ή 55-ου έτους να βγαίνουν στην σύνταξη. Εμείς διαφωνούμε, είπε η Χριστοφιλοπούλου, καθώς θεωρούμε ότι οι γυναίκες αυτές έκαναν δύο δουλειές: μια στο σπίτι και μία στην εργασία τους.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε ότι η ΝΔ καταψήφισε το νόμο Ρέππα και εκτίμησε ότι μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό. Επίσης, επεσήμανε ότι το 85% των κοινωνικών φορέων δεν μετείχαν στον υποτιθέμενο διάλογο της κυβέρνησης. Εμείς θα δώσουμε αγώνα στη βουλή και στην κοινωνία και προανήγγειλε πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων, είπε.

    Στόχος της κυβέρνησης, κατέληξε, είναι η απαξίωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και χορήγηση εθνικής κατώτατης σύνταξης που θα κινείται στα όρια της φτώχειας. Η κοινωνία δεν πρόκειται να το αποδεχτεί, είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    Σε ερώτηση που υπεβλήθη στον κ. Πάγκαλο σχετικά με σημερινό δημοσίευμα που φέρει τον κ. Μαγγίνα να έχει διορίσει την κόρη του στον ΟΤΕ, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι τόσο ο κ. Μαγγίνας όσο και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν διευκρινήσεις και έκανε λόγο για ηθική δεοντολογία.

    Συνεδρίασε το Συντονιστικό

    Η πρώτη σύσκεψη του νέου Συντονιστικού Πολιτικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Προεδρία του Γ. Α. Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη και ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι το Συντονιστικό θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και η σύνθεσή του, πέρα από μια σταθερή για τις ανάγκες της καθημερινότητας, κάθε φορά θα προσαρμόζεται, ανάλογα με το αντικείμενο, το οποίο πρόκειται να εξετάζει.

    Για την συγκρότηση των νέων οργάνων στο ΠΑΣΟΚ και εάν "συνταξιοδοτήθηκαν" στελέχη προσκείμενα στον κ. Ευ. Βενιζέλο, ρωτήθηκε ο κ.Θ. Πάγκαλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό.

    Ο Θ. Πάγκαλος απάντησε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι επαγγελματίες και δεν είναι υπάλληλοι. Τα στελέχη των κομμάτων να εκλέγονται από ανοιχτές διαδικασίες επιλογής. Εμείς θα πάμε σε Συνέδριο και το Συνέδριο που θα εκφράζει τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα δώσει συντάξεις, προαγωγές και άλλες τέτοιες κατευθύνσεις.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο ειδών όργανα που διορίστηκαν. Και τα δύο είναι όργανα με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, μέχρι το Συνέδριο.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι ευχαρίστως θα μοιραζόταν το βάρος της δουλειας το οποίο έχει πέσει πάνω του και πάνω σε άλλους συναδέλφους. Όποιος αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετή δουλειά και θέλει να δουλέψει παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δουλειά υπάρχει. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό. Οι καλόγεροι πρέπει να προσέλθουν, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση εάν έχει εντοπίσει καλόγερους που δεν θέλουν να προσέλθουν ή καλόγερους που ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη σε άλλη μονή, ο κ. Θ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η μοναστική διαδικασία είναι εθελοντική, κανείς δεν σε στρατολογεί. Κανένας αποκλεισμός, καμιά διάκριση, είναι το μήνυμα το οποίο θέλω να δώσω, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι τα όργανα είναι προσωρινά, επιλέγονται με συγκεκριμένο σκοπό και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν τα αιρετά όργανα.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν κάποιοι θεωρούν ότι ο ηγούμενος δεν τους θέλει, απάντησε: τι να σας πω, βαριά η καλογερική..


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 November 2007 - 15:30:30 UTC