Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Χαριστική βολή στο Ασφαλιστικό"
  • [03] "Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ "
  • [04] Aπεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ"

    Θέματα οικονομίας θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου και οι προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος. Μια λύση που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ε.Ε σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα βέβαια δεν είναι εφικτό, ως αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, τόνισε ο κ.Κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του.

    Για να προχωρήσει η διαδικασία, υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, αλλά και την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, υπογράμμισε.

    Με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Θα πρέπει τώρα και η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ανέφερε ο πρωθυπουργός

    Ο κ.Κ.Καραμανλής ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τους αδελφούς Κυπρίους για την άμεση, την αμέριστη συμπαράσταση, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.

    Τέλος, συνεχάρη για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου του 2008. Είναι μια εξέλιξη που φέρνει την Κύπρο στον στενότερο πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί μας και οι θέσεις μας, ακόμα και οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν και έτσι είχα την ευχαρίστηση μια ακόμα φορά να διαπιστώσω την θερμή και χωρίς όρια υποστήριξη που πάντοτε τυγχάνουμε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα θερμά, δήλωσε ο κ.Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Όσον αφορά την Αρτέμιδα, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει: Ότι είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση καρδιάς από τον Κυπριακό Ελληνισμό για τα όσα πολλά και σημαντικά, διαχρονικά μας έχει προσφέρει η Ελλάδα. Εμείς στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τέτοιου είδους καταστροφές, για το ξεσπιτωμό ανθρώπων και εάν σε ένα μικρό βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με όλη την καλή διάθεση και αυθόρμητα, ως αν είναι άνθρωποι δικοί μας, όπως άλλωστε θεωρούμε τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Χαριστική βολή στο Ασφαλιστικό"

    Στην συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει το απόγευμα ο πρόεδρος του κινήματος κ.Γ.Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης το οποίο υπονόμευε μεθοδευμένα τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

    Αποκαλύπτεται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου,ότι τα τρία "δεν" του κ. Καραμανλή για το ασφαλιστικό σύστημα ήταν τρία "όχι". Οχι στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, όχι στην κρατική ενίσχυση του συστήματος, όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος, είπε.

    Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέει ναι στη μείωση των συντάξεων,ναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας και ναι στην εμπορευματοποίηση υπέρ των ιδιωτικών συμφεροντων.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια με την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για τις συντάξεις και μεγάλη αγωνία για το επίπεδο διαβίωσης. Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση για την απραξία των τεσσάρων χρόνων,την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, με τα ψευδοομόλογα και τη μη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, είπε.

    Είναι η μόνη κυβέρνηση στον κόσμο,πρόσθεσε,που απευθύνει πρόσκληση για διάλογο, χωρίς η ίδια να διατυπώνει κάποια πρόταση. Ή δεν είναι ικανή, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ή μας κοροϊδεύει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η κυβέρνηση τελικά, έχει σχέδιο το οποίο αφορά, όμως, στην ανατροπή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν σκοπεύει να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, σκοπεύει να διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει προεκλογικά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει έγκαιρα την πρότασή του για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα.

    Σχετικά δε με το θέμα της ενοποίησης των ταμείων είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Αντιτάχθηκε στη μεταφορά ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως και στην πληρωμή του κόστους της ενοποίησης από τα λίγα υγιή ταμεία.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα πρωτοστατεί στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες, με στόχο την αποκάλυψη και την ανατροπή των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους φορείς να δώσουν από κοινού τη μάχη.

    Η μάχη είναι μπροστά, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν θα παρασυρθούμε από την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, η οποία δήθεν τα βάζει με προνομιακές ομάδες, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζει επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

    [03] "Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝ "

    Την πρόθεσή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ στο προσεχές συνέδριο, για προσωπικούς λόγους ανακοίνωσε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, στη συνεδρίαση για την προετοιμασία του 5ου τακτικού συνεδρίου.

    Επισήμανε ότι παραμένει ενεργός πολιτικά στο κόμμα και κοινοβουλευτικά στο πλαίσιο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακολούθησε συζήτηση σε καλό και συντροφικό κλίμα, η οποία θα συνεχισθεί, με στόχο την πορεία του κόμματος συλλογικά και συντεταγμένα προς το συνέδριο, όπου θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και για τη σύνθεση των ηγετικών οργάνων.

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Ζωνιανά. Το πρωί, θα επισκεφθεί το Σχολικό Συγκρότημα 2ου Γυμνασίου & Λυκείου και συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και το Σύλλογο Δασκάλων.

    Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

    Όσον αφορά το ασφαλιστικό λήφθηκαν πολιτικά και οργανωτικά μέτρα ώστε ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την αφωνία του ΠΑΣΟΚ και τη διασπαστική πολιτική του ΚΚΕ, να πρωτοστατήσουν στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Η ΠΓ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη, αντίστοιχη με την περίοδο Σημίτη - Γιαννίτση, για την υπεράσπιση των αυτονόητων κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασιακής και συνταξιοδοτικής αξιοπρέπειας απέναντι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ και τους νόμους του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για το Συνέδριο του κόμματος "Ευρωπαϊκή Αριστερά" και συγκεκριμένα για τις προτεραιότητες που έθεσε αναφορικά με

    α) τη νέα ευρω-συνθήκη, όπου καλεί για δημοψηφίσματα ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της,

    β) την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών κατακτήσεων από την επίθεση που δέχονται από την πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ,

    γ) τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της νεολαίας και ιδιαίτερα την κοινωνική ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

    δ) τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα, τα δικαιώματα των μεταναστών κ.α.

    ε) την αποτροπή του πολέμου, τον αφοπλισμό και τη σταθερή ειρήνη.

    Η Π.Γ. αποφάσισε να δώσει έμφαση και στην πανευρωπαϊκή καμπάνια του κόμματος "Ευρωπαϊκή Αριστερά" για τα ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

    [04] Aπεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

    Με 24ωρη απεργία, μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και πορεία διαμαρτυρίας, χθες το μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας, διαδήλωσαν περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την αντίθεσή τους στην πρόταση, να ενταχθούν τα ταμεία του Τύπου σε ενιαίο ασφαλιστικό φορέα υπό τον τίτλο "ταμείο επιστημόνων" μαζί μ΄ εκείνα των γιατρών, των μηχανικών και των νομικών.

    Δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, φωτορεπόρτερ, τεχνικοί, τυπογράφοι αλλά και βουλευτές και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ καθώς επίσης και των ασφαλιστικών φορέων, που προτείνεται από την Κυβέρνηση να υπαχθούν στο ενιαίο ταμείο, άρχισαν από τις 11 το πρωί να προσέρχονται στο σημείο του ραντεβού, έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

    Στο χαιρετισμό τους προς τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Ένωσης, Πάνος Σόμπολος εμφανίστηκε αγωνιστικός και αποφασισμένος, ανακοινώνοντας την κοινή απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών φορέων του Τύπου ανά την Ελλάδα, για συνέχιση των κινητοποιήσεων "μέχρι τελικής πτώσεως".

    "Τα ταμεία, είπε, που δημιουργήσαμε με κόπους και αγώνες, των οποίων μέλη ήταν ο Παλαμάς, ο Μυριβήλης, ο Καρκαβίτσας, ο Σουρής, ο Ψαθάς, έρχεται η Κυβέρνηση να τα ισοπεδώσει. Δεν θα το επιτρέψουμε. Από σήμερα αρχίζει ένας πρωτόγνωρος στα χρονικά των ΜΜΕ αγώνας με απεργία των συναδέρφων μας απ΄ άκρου σ΄ άκρο της Ελλάδας και θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, με 48ωρες και απεργίες διαρκείας".

    Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέσω της Β. Σοφίας, της Πανεπιστημίου και της Πεσματζόγλου, προς το υπουργείο Απασχόλησης, στην οδό Σταδίου, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου στον υπουργό και κατέληξαν στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Τα αιτήματα των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ έτσι όπως διατυπώνονται στο χθεσινό τους ψήφισμα, είναι:

  • Να αποσυρθούν αμέσως οι αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις, που προωθούνται σε βάρος των Ταμείων τους από τα Υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας 15ετίας.

  • Να καταβληθούν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο παροχών, αντίστοιχο των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής για όλους τους ασφαλισμένους.

  • Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών τους ταμείων και όχι να καταργηθούν με τη μέθοδο της ενοποίησης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 November 2007 - 7:30:19 UTC