Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Ανανέωση με νέα πρόσωπα"
  • [03] Α.Παπαρήγα:"Πάγια η θέση υπέρ της απλής αναλογικής"
  • [04] Α.Αλαβάνος: "Οχι στην αφαίρεση κεκτημένων"
  • [05] Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα"

    Τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τα συστήματα Ελλάδας και Τουρκίας θα εγκαινιάσει σήμερα στον ΄Εβρο ο κ.Κ.Καραμανλής, από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Βουλή μπορεί να κυρώσει μια ενδεχόμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε λανθασμένη και επικίνδυνη την αντίληψη ότι η υπεύθυνη κοινοβουλευτική διαδικασία, η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα της Χώρας, είναι μειωμένης δημοκρατικότητας. Το Σύνταγμα, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής «δεν αποκλείει την επιλογή άλλων διαδικασιών, όπως το δημοψήφισμα. Δεν κάνει, όμως, διαβαθμίσεις δημοκρατικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας. [..] Η Βουλή, εάν και εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία, μπορεί να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στις δικές της ευθύνες» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων διεξάγονται εδώ και, περίπου, 15 χρόνια με σκοπό να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας. «Αλλαγή πλεύσης δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα. Ήδη, αυτές οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε νέο στάδιο, με ιδιαίτερη σημασία» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε:

    «Μόνο μια οριστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, μόνο ο έμπρακτος σεβασμός στις Συμφωνίες και τις αρχές της καλής γειτονίας μπορεί να «ξεκλειδώσει» και να διασφαλίσει αντικειμενικές δυνατότητες για σχέσεις συμμαχίας, σχέσεις εταιρικότητας, σχέσεις αλληλεγγύης με το γειτονικό κράτος. Αλλος δρόμος, που να οδηγεί στην ένταξή του στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, δεν υπάρχει. Είναι σαφές αυτό. Καθαρές κουβέντες».

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης θεώρησε υποχώρηση από την αρχική εθνική θέση το να προστρέξει η κυβέρνηση -δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών- να μιλήσει για σύνθετη ονομασία. Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να κατατεθεί νόμος που να προβλέπει ότι η διεύρυνση της Ευρώπης περνά με κύρωση από το λαό με δημοψήφισμα και όχι από τη Βουλή. «Εάν το πείτε, η άλλη πλευρά θα πρέπει να δείξει την κατάλληλη διαγωγή προκειμένου να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού για την ένταξη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Υποστήριξε επίσης ότι οι πολιτικοί αλλάζουν θέσεις ενώ ο λαός έχει μείνει αμετακίνητος στη θέση του 1992. Εξάλλου, ζήτησε να μη γίνονται «λάθη μεμονωμένα, από άτομα που είναι εντεταλμένα ή όχι, σβ αυτό το δύσκολο χειρισμό, από τον οποίο θέλουμε η χώρα μας να βγει νικήτρια και τουλάχιστον όχι πληγωμένη».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «όπως προκύπτει από πρόσφατες, υπεύθυνες, δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος έχουν διαμορφωθεί σήμερα ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης στο ζήτημα αυτό. Αυτή η δυνατότητα συμπόρευσης, στην κρίσιμη αυτή στιγμή της διαπραγμάτευσης, είναι κεφάλαιο πολύτιμο. Και το κεφάλαιο αυτό οφείλουμε όλοι να το διαφυλάξουμε». Υπογράμμισε τέλος ότι στα εθνικά ζητήματα δεν ωφελεί ο λαϊκισμός. «Βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα, όταν υποτάσσονται σε κομματικές σκοπιμότητες. Η αφοσίωση στην Πατρίδα, η προσφορά στην Πατρίδα, απαιτεί διορατικότητα, σύνεση, υπευθυνότητα».

    Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στον Αρχιεπίσκοπο

    Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης, έφθασε στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, ο οποίος τον ανέμενε στην είσοδο του σπιτιού του.

    Περισσότερο απο μισή ώρα παρέμεινε μέσα ο πρωθυπουργός και αναχώρησε λίγο μετά τις δύο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Νωρίτερα, τον Αρχιεπίσκοπο είχαν επισκεφθεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Οι συνοδικοί ιεράρχες είχαν ζητήσει να δουν τον Αρχιεπίσκοπο, καθένας χωριστά ή όλοι μαζί. Εκείνος τους είπε ότι θα τους δεχθεί σήμερα όλους μαζί και έτσι έγινε.

    Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος βγαίνοντας απο την Αρχιεπισκοπική κατοικία, είπε ότι είδε τον Αρχιεπίσκοπο πολύ αισιόδοξο, ομιλητικό, με διάθεση να μάθει όλα τα τελευταία νέα γύρω απο τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες άλλωστε παρακολουθεί και ενημερώνεται. Επίσης, είπε ότι ήταν ομιλητικός και ενδιαφερόταν να μάθει για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Ιερά Σύνοδος αυτή την περίοδο.

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος δήλωσε ότι τον είδε και εκείνος αισιόδοξο, ενώ επανέλαβε κι εκείνος ότι τον ενημέρωσαν για όλα τα ζητήματα της εκκλησίας.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Ανανέωση με νέα πρόσωπα"

    Τη διαδικασία μιας μεγάλης πολιτικής και οργανωτικής ανανέωσης έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το 8ο συνέδριο του Κινήματος θα διεξαχθεί στα μέσα του επόμενου Φεβρουαρίου (η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου).

    Παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο μετατρέπεται σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή αλλά τον ουσιαστικότερο ρόλο θα διαδραματίσει η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προετοιμασίας του συνεδρίου. Στόχος του οποίου θα είναι η πολιτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Η στελέχωση της Γραμματείας, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει "με πρόσωπα που εχουν την όρεξη, την ενέργεια, την επαφή με νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις, την απόσταση από την εξουσία και μεγαλύτερη επαφή με το νέο κόσμο".

    Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στη Γραμματεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου θα είναι η έντονη παρουσία νέων, κοινωνικών στελεχών, στελεχών που δρουν σε Κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση". Στην Γραμματεία δεν θα μετέχουν στελέχη με υπουργική θητεία και θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι το Συνέδριο και τις ανάγκες της καθημερινής πολιτικής παρουσίας του Κινήματος θα συστήσει μία ομάδα πολιτικού συντονισμού στην οποία θα μετέχουν έμπειρα αλλά και νέα στελέχη του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους να σεβαστούν απόλυτα τη διαδικασία του εσωτερικού διαλόγου και να αποτραπεί η διγλωσσία προς τα έξω διότι, όπως τόνισε, η διγλωσσία επιφέρει σύγχυση την οποία επιζητούν πολύ για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ.

    Στην αρχή της συνεδρίασης και με πρόταση του κ. Παπανδρέου το Εθνικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου τόνισε ότι δόθηκε μαζική απάντηση σε όσους ήλπιζαν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ, να πτοήσουν τους ψηφοφόρους του, να κάμψουν τη θέλησή του για ρήξεις και ανατροπές και να εμποδίσουν τις αλλαγές και τομές που απαιτεί ο λαός ώστε να αλλάξει το τελματωμένο, αποστεωμένο και αποξενωμένο από τον πολίτη πολιτικό σύστημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα με αριστερό προσανατολισμό, ριζοσπαστικό χαρακτήρα, πατριωτικές προτεραιότητες και νέους αναπτυξιακούς στόχους.

    Περιέγραψε με μελανά χρώματα μια κατάσταση αιχμαλωσίας, όπως είπε, πολλών κοινωνικών ομάδων και την κυριαρχία επί της πολιτικής των μεγάλων ή και μικρότερων συμφερόντων, της μιντιοκρατίας, της μετρησιοκρατίας και της μετριοκρατίας. Και τόνισε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει σύντομα την επανάστασή της θα μπει στο περιθώριο των εξελίξεων.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ορισμένους από τους στόχους μιας νέας εθνικής στρατηγικής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και η οποία όπως τόνισε είναι βασισμένο σ εένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας της Ελλάδας και του Ελληνισμού στη σύγχρονη εποχή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μεγάλο μήνυμα που έστειλε ο λαός στις 11 Νοεμβρίου είναι η διατήρηση της ενότητας του Κινήματος μέσα από την ανανέωσή του η οποία θα είναι ανανέωση σε πολιτικές, σε πρακτικές, σε αντιλήψεις, σε δράσεις και σε πρόσωπα. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της νέας εθνικής στρατηγικής πρόσθεσε είναι η αλλαγή του κράτους. Δεύτερη προϋπόθεση τόνισε είναι η διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος που θα διασφαλίσει την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, στα εξωθεσμικά κέντρα και τη μιντιοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στον αγώνα για την κατάκτηση της πολιτικής αυτονομίας ο οποίος όπως τόνισε θα είναι συνεχής και διαρκής. Και πρόσθεσε ότι μπορεί στις 11 Νοεμβρίου να κερδίθηκε η μάχη απέννατι στι αφεντικά της διαπλοκής που θέλουν να γίνουν και αφεντικά των κομματων και της πολιτικής αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "τελικά θα απελευθερώσουμε την πολιτική από το μαύρο χρήμα και τον βρόγχο της μιντιοκρατίας".

    Το όπλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτόν τον πόλεμο τόνισε ο κ. Παπανδρέου θα είναι η ενότητά του η οποία δεν θα είναι επίπλαστη και επιφανειακή αλλά θα έχει ως βάση την αλήθεια και την προοπτική όπως και τη νέα συλλογικότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα τα στελέχη έχουν πολιτική υποχρέωση και να τηρήσουν απαρέγκλιτα τη νέα εντολή που δόθηκε πριν από λίγες μέρες και να υπερασπίσουν ως κόρη οφθαλμού την ψυχική ενότητα του Κινήματος όπως και να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της πολιτικής του ταυτότητας και της προγραμματικής του εξαγγελίας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "σήμανε η ώρα της ευθύνης, η ώρα της ανατροπής με δημιουργικές προτάσεις που θα αποδεικνύουν ότι είμαστε διαφορετικοί, ότι δεν υπάχουν μονόδρομοι και ότι η πολιτική αυτονομία του Κινήματος είναι και η υπέρβαση της κρίσης του".

    Ομιλία Ν. Αθανασάκη

    "Σίγουρα είμαστε σήμερα καλύτερα από εκείνη τη βραδιά της ήττας, που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Έχουμε απαντήσει στο θέμα της ηγεσίας με μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατικής συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω όλους όσοι υποστήριξαν αυτή τη διαδικασία τεχνικά, πρακτικά, επιστημονικά, πολιτικά, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους", ανέφερε στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας Νίκος Αθανασάκης.

    Ο Ν.Αθανασάκης είπε ότι " η πορεία μας από δω και πέρα εξαρτάται από μας, από τον καθένα από μας, από τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας", ενώ χαρακτήρισε την περίοδο αυτή "περίοδο σύνθεσης,που δεν είναι ανάγκη να γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα,όπως τους δυο μήνες που περάσαμε, αλλά στον προσυνεδριακό μας διάλογο (και) στις συλλογικές μας αποφάσεις".

    "Και μια που αναφέρθηκα στα τηλεοπτικά παράθυρα, θα έλεγα και θα πρότεινα πια να κλείσει ο κύκλος των πολλαπλών παρουσιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε εκπομπές.Αν έχει κάποιος από μας προσκληθεί, μπορεί να ελέγξει αν υπάρχει ένας άλλος σύντροφος.Όποιος σύντροφος έχει προσκληθεί πρώτος μπορεί να προετοιμαστεί καλά και να εκφράσει τις θέσεις μας",ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος στην συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

    Το Συνέδριο θα συνέλθει τον Φεβρουάριο στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα οριστικοποιήσει η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Η εκλογή των συνέδρων γίνεται δυο Κυριακές πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

    Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, στην οποία μετέχουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και διευρύνεται με τους συντονιστές των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών και με αντίστοιχο αριθμό μελών που ορίζονται με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Συγκροτείται Γραμματεία της "ΚΟΕΣ" με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για κάθε μέλος που μετέχει στο Συνέδριο εκ της ιδιότητάς του, μετέχει στο Συνέδριο και διπλάσιος αριθμός εκλεγμένων Συνέδρων.

    Οι Νομαρχιακές Επιτροπές μετατρέπονται σε Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου. Με απόφαση της Γραμματείας της "ΚΟΕΣ" εντάσσονται στις "ΝΟΕΣ" και άλλα στελέχη από το νομό. Ορίζεται Γραμματεία της "ΝΟΕΣ", ενώ τα μέλη της "ΚΟΕΣ" διατάσσονται σε νομαρχιακό επίπεδο για τον συντονισμό της οργανωτικής προετοιμασίας του Συνεδρίου.

    Η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) με απόφασή της κατανέμει το σύνολο των Συνέδρων που εκπροσωπούν τις πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούνται στο Συνέδριο βάσει του αριθμού των μελών και φίλων κάθε Οργάνωσης μετά από τη διαίρεση του συνόλου των μελών και φίλων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα δυο μήνες πριν από την ημέρα της εκλογής, πριν από την ημέρα εκλογής των αντιπροσώπων. Διαίρεση λοιπόν με τον αριθμό των αιρετών Συνέδρων.

    Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των μελών και φίλων δυο μήνες πριν από την εκλογή των αντιπροσώπων.

    Οσοι διεκδικούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, πρέπει να είναι μέλη οικονομικά τακτοποιημένα και αν αυτό δεν συμβεί τότε θα μετάσχουν στη διαδικασία ως φίλοι μόνο με το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Για την διασφάλιση της συμμετοχής των μεταναστών-μελών του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθηθεί η λύση του 2005, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει 120 συνέδρους πέρα από τον αριθμό των υπόλοιπων αιρετών συνέδρων. Η ΕΚΑΠ θα τους κατανείμει ανά έναν τουλάχιστον σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή και τους υπόλοιπους αναλογικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Πριν από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου,όπου μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανταπεξέλθει στον αγώνα με τα εξωθεσμικά κέντρα που θέλουν να παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι θα έχουν ρόλο στην νέα πορεία, αρκεί όλοι να σεβαστούν την εντολή των πολιτών για μια νέα συλλογικότητα και ενότητα.

    Από την μεριά τους οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης συνεχάρησαν τον κ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι δεν ήταν απλώς τρείς υποψήφιοι, να υπογραμμίζει ότι όλοι είναι εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και να σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ευανάγνωστο ένθεν και ένθεν. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι το πρόταγμα για την αυτονομία της πολιτικής είναι ευκρινές, ενώ απαιτεί και το "άνοιγμα" πολλών μετώπων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει ενωμένα, γρήγορα και με βάση την "εντολή που λάβαμε".

    Συνέντευξη του Πέτρου Ευθυμίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ο διάλογος με την κυβέρνηση για να έχει αποτελέσματα απαιτεί αμοιβαία καλή πίστη, χωρίς απόπειρες μονομερούς επιβολής απόψεων", δηλώνει ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Ευθυμίου τονίζει ότι "μέχρι τώρα, τόσο στην παιδεία, όσο και στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν επεδίωξε διάλογο, παρά μόνο προσχηματικά".

    Η συνέντευξη του Π. Ευθυμίου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (στη Γιούλη Ζητουνιάτη) έχει ως εξής:

    ΕΡ: Είναι κοινή πεποίθηση ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν επιμένει στη δική του δέσμη προτάσεων;

    ΑΠ: Η παιδεία θα έπρεπε να είναι το κατ' εξοχήν πεδίο εθνικής συνεννόησης. Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στο διάλογο τελευταίο στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, όταν όλοι είχαν αποχωρήσει, φορείς και κόμματα. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν έγινε ορατή η αυταρχικότητα της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι συντηρούσε έναν διάλογο και την ίδια στιγμή εξέδιδε προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις για θέματα τα οποία ήταν και θέματα διαλόγου. Ετσι, ο κυβερνητικός αυταρχισμός σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ασυνάρτητο που πήγε να εφαρμοστεί, κατ' ουσίαν διέλυσε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    ΕΡ:Η διαφωνία σας έγκειται περισσότερο σε θέματα χειρισμού ή προγράμματος;

    ΑΠ:Ο νέος Υπουργός κ. Στυλιανίδης δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα γραφής. Αν, όμως, προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο παλαιότερα είχα χαρακτηρίσει "κουρελού", γιατί ήταν ασύνδετο και ασυνάρτητο, θα οδηγηθούμε πάλι σε αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή η μεγαλυτερη προσφορά που έχει να κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία είναι να σταματήσει τη ρητορική περί μεταρρυθμίσεων και να φροντίσει τουλάχιστον να λειτουργήσει το σύστημα που δεν λειτουργεί σε όλες τις βαθμίδες.

    ΕΡ:Ούτε στο ασφαλιστικό προβλέπεται περιθώρια συναίνεσης των δύο μεγάλων κόμματων;

    ΑΠ:Στο ασφαλιστικό όλα τα άλλοθι της κυβέρνησης έχουν καταρριφθεί. Είναι πια τέσσερα χρόνια στην εξουσία κι είναι αδιανόητο να ζητά απο τα κόμματα και τους φορείς διάλογο για το ασφαλιστικό, χωρίς να υπάρχει κυβερνητική θέση. Δηλαδή, να μετατρέπεται η Βουλή και οι φορείς σε ένα είδος λέσχης συζητήσεων ακαδημαϊκού περιεχομένου. Και ενώ έως τώρα υπάρχει δήθεν διάλογος για το ασφαλιστικό, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες στο ασφαλιστικό στην κατεύθυνση περιστολής των δικαιωμάτων. Είναι φανερό ότι υπάρχει κατ' ουσίαν σκοπιμότητα κατάρρευσης του ασφαλιστικού, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί. Η πολιτική της ΝΔ αποσκοπεί σε μια χαμηλή για όλους, προνοιακού χαρακτήρα, σύνταξη και απο εκεί και πέρα ιδιωτική ασφάλιση για τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του.

    ΕΡ:Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να βρεθείτε πιο κοντά με τη ΝΔ;

    ΑΠ:Ο εκλογικός νόμος κρύβει μία σκοπιμότητα απο την πλευρά της ΝΔ, μικροκομματικού χαρακτήρα. Η πρότασή μας είναι να πιάσουμε τον εκλογικό νόμο ως κομμάτι του πολιτικού συστήματος και αυτό είναι το νόημα του λεγόμενου "γερμανικού μοντέλου", με τις αναγκαίες προσαρμογές.

    ΕΡ: Στο οποίο συμφωνούν και κάποιοι απο τη ΝΔ...

    ΑΠ:Πολλοί απο τη ΝΔ έχουν εκφράσει κατά καιρούς συμφωνία, αλλά ήταν και μία επιδίωξη του Κώστα Σημίτη το 2003 που δεν ολοκληρώθηκε, δεν πήρε μορφή στον τότε εκλογικό νόμο.

    ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε μιά ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη το πρότεινε σε τρία θέματα;

    ΑΠ: Η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι σταθερή επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και κατά καιρούς έχουμε τονίσει τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν: Απο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ισχύει ο ηγεμονισμός, να συμπεριφέρεται δηλαδή ως ηγεμονική δύναμη και απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σεβαστό το ΠΑΣΟΚ ως αριστερή δύναμη, αριστερά της πράξης και της ευθύνης. Θα έπρεπε, όμως, όλη η αντίληψη του διαλόγου να στηρίζεται σε μία λογική προγραμματικής βάσης, πέρα απο την αναγκαία σύμπραξη στο Κοινοβούλιο, που υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις στο διάστημα 2004-2007. Είναι θέμα που νομίζω ότι καμμία αριστερή δύναμη δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει.

    ΕΡ:Πώς θα αξιοποιηθούν οι περίπου 800.000 ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής. Θα κληθούν απλώς να ξαναψηφίσουν μετά απο κάποια χρόνια;

    ΑΠ: Αυτό που επιχειρούμε τώρα, είναι αυτή τη δυναμική της έκφρασης των 800.000 ψηφοφόρων να την μετατρέψουμε σε διαρκή δυναμική μέσα στο Κίνημά μας. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου "να ξαναγυρίσουμε και ενόψει της πορείας προς το Συνέδριο στη φρεσκάδα της αυτοργάνωσης του 1974", δηλαδή να ζητάμε απο τον κόσμο, που προσήλθε με τέτοια ωριμότητα και ευθύνη στην κάλπη, να συνεχίσει να αναζωογονεί και να ανανεώνει τις λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ, ελπίζω ότι θα βρει ανταπόκριση και στους νέους ψηφοφόρους μας.

    [03] Α.Παπαρήγα:"Πάγια η θέση υπέρ της απλής αναλογικής"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με πρόσκληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί, στην περιοχή της Γέφυρας του Ασωπού, που επιβαρύνεται με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, το οποίο έχει μολύνει το ποτάμι, τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα του Ωρωπού.

    «Με την ενοποίηση των Ταμείων θέλουν να γκρεμίσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι και είχαν διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια εξίσωση των εργαζομένων προς τα κάτω και όχι μια εξίσωση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα πάνω», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα του εκλογικού νόμου, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η απλή αναλογική. «Χρειάζεται και οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

    Συνέντευξη Σπύρου Χαλβατζή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πάγια θέση του ΚΚΕ για την απλή αναλογική επαναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και δηλώνει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει κάθε άλλη πρόταση.

    Η συνέντευξη του Σπύρου Χαλβατζή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Ποια είναι η δική σας αντίδραση;

    ΑΠ: Υποστηρίζουμε, επιμένουμε στην ψήφιση της απλής αναλογικής. Όχι, βέβαια,ότι είναι πανάκεια για τη λύση όλων των εργατικών, λαϊκών προβλημάτων. Η απλή αναλογική αποτυπώνει την πραγματικότητα της ψήφου. Είναι το μόνο δίκαιο σύστημα. Καθιερώνει την ισοτιμία της ψήφου, ανταποκρίνεται στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας.Ανατρέπει τη φιλολογία της χαμένης ψήφου. Ωστόσο όλες οι αστικές κυβερνήσεις ψηφίζουν τέτοιους εκλογικούς νόμους ώστε να λεηλατούν την ψήφο των εργαζομένων. Αμέσως μετά τις εκλογές, της 16ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο νόμου, για την αλλαγή του αντιλαϊκού υπάρχοντος, προς το χειρότερο για μια νέα ληστεία της ψήφου των μικρότερων κομμάτων. Όχι μόνο θα καταψηφίσουμε, αλλά θα ζητήσουμε από το μαζικό κίνημα να καταδικάσει αυτή την επιλογή της κυβέρνησης και κυρίως οι εργαζόμενοι θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη στάση της ΝΔ και γενικότερα των αστικών κομμάτων, για τη στάση τους στους εκλογικούς νόμους.

    ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Μετά την επανεκλογή του πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό;

    ΑΠ: Δεν ξεκαθάρισε με ποια συμφέροντα θα συγκρουστεί. Σίγουρα πάντως θα συνεχίσει να συγκρούεται με αυτά των εργαζομένων, αφού η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Άλλωστε στο διάστημα που πέρασε από τις εκλογές μέχρι την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ δεν ακούσαμε καμιά θέση, καμιά πρόταση για αλλαγή πολιτικής από κανέναν, από τους διεκδικητές της ηγεσίας. Το μόνο που υποστήριζαν ήταν οι διαφορετικές τακτικές για το ποιος μπορεί καλύτερα να κερδίσει εκλογικά τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ είναι κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Έχουν την ίδια στρατηγική απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Δεν αλλάζουν.

    ΕΡ: Εγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ανάδειξή του δηλαδή από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στο κόμμα σας;

    ΑΠ:Το μοντέλο του κόμματος, "Πολιτιστικός Σύλλογος", δεν ταιριάζει σε μας. Και στον Πολιτιστικό Σύλλογο ψηφίζουν τα γραμμένα μέλη που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους. Το να καλείς καθέναν, ακόμα και ανθρώπους που δεν ανήκουν στο κόμμα σου, να ψηφίσει για την εκλογή προέδρου δεν συνιστά κομματική διαδικασία. Όσοι συμμετέχουν σε κόμματα το γνωρίζουν. Δημιουργείται ένας "υπεραρχηγός" ουσιαστικά ανεξέλεγκτος και από το ίδιο το κόμμα.

    ΕΡ: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινή δράση στη Βουλή, τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΚΚΕ. Θα ανταποκριθείτε;

    ΑΠ: Δεν υπάρχει περιθώριο για κοινή δράση με το ΣΥΝ. Είναι ριζικά διαφορετικές οι πολιτικές μας. Ο ΣΥΝ υπηρετεί τη λογική της συνδιαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού, αμφισβητώντας, ουσιαστικά την ταξική φύση της σύγκρουσης. Η πολιτική του ΣΥΝ δεν βγαίνει από τα όρια της ΕΕ. Η θέση του ο "ρυπαίνων πληρώνει" είναι ότι πιο αντιδραστικό μέτρο υπάρχει. Και στα εργασιακά θέματα, με τους εκπροσώπους του σε όργανα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

    [04] Α.Αλαβάνος: "Οχι στην αφαίρεση κεκτημένων"

    Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα των Ζωνιανών απέδωσε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την πρότασή του για το ζήτημα.

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος μίλησε και για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας όπως το Ασφαλιστικό και ο εκλογικός νόμος.

    Για το θέμα των Ζωνιανών ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένα κράτος το οποίο ήξερε, έκλεινε τα αυτιά και "βοηθούσε να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα φόβου, σιωπής, συναλλαγής, αποδοχής των προϊόντων από μια ευρύτερη ζώνη της κοινωνίας".

    Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η Κρήτη και ο λαός της, μέσα από σειρά κεντρικών ΜΜΕ, με ευθύνη, όπως είπε, της κυβέρνησης, η οποία "θα έπρεπε να δώσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του προβλήματος και μια συνολική εικόνα".

    Δεν μπορούμε -είπε- να εξαγγέλλουμε θανατικές καταδίκες ούτε για όλο τον Α. Μυλοπόταμο ούτε και για όλα τα Ζωνιανά, που και εκεί μπορούμε να βρούμε δυνάμεις, οι οποίες, αν έχουν την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να αντισταθούν.

    Θεωρούμε, ανέφερε, ότι τα Ζωνιανά και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί εκεί δεν είναι κάποια εξαίρεση αυτής της κρατικής δυσλειτουργίας.

    Απέδωσε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε μια διαφορετική αντίληψη του πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα από τους κρατικούς θεσμούς της Κρήτης και σε μια σύγκρουση με αυτή την κατάσταση.

    Εμείς, ανέφερε, θεωρούμε ότι, για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και να μην πάρουν διαστάσεις, στο εδώλιο δεν μπορεί να είναι η Κρήτη και δεν μπορεί να είναι οι Κρητικοί και οι Κρητικές. "Στο εδώλιο πρέπει να είναι το κράτος και πρέπει να υπάρξουν αναθεωρήσεις της πολιτικής προσέγγισης. Δεν αρκούν μόνο να λέμε ότι τα ΕΚΑΜ εγκαθίστανται στην Κρήτη, σαν να είναι η Κρήτη ένας χώρος εγκληματιών".

    Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι συνολικές πολιτικές για την ανάπτυξη, ειδικά της υποβαθμισμένης ημι-ορεινής και ορεινής ενδοχώρας, καθώς και παρεμβάσεις για τη στήριξη της γεωργικής οικονομίας. Επίσης, άμεσα μέτρα για να μην εξαφανιστεί η κτηνοτροφία, δημιουργία υποδομών, καθιέρωση ζωνών βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που θα έχουν όμως στήριξη, προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, παρέμβαση και στήριξη όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας, μηχανισμοί κοινωνικής στήριξης και αναβάθμιση της παιδείας.

    Ακόμη, ζήτησε να ανοίξουν όλες οι δικογραφίες και η Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του "μαύρου" χρήματος να προχωρήσει σε έρευνα για το ρόλο του μαύρου χρήματος, με αφετηρία τις παράνομες καλλιέργειες και το εμπόριο σε μεγάλη κλίμακα των ουσιών αυτών στην περιοχή, προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να μη διαμορφώνεται μια συλλογική ευθύνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Κρήτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για μόνιμη παρουσία ΕΚΑΜ στην Κρήτη τη χαρακτήρισε λάθος και προσβολή, λέγοντας ότι "δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα". "Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μέτρα δημόσιας τάξης, όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που πρέπει να υπάρχουν, πρέπει να είναι ενταγμένα σε μια άλλη αντιμετώπιση οικονομική, αναπτυξιακή, πολιτιστική, εκπαιδευτική".

    Για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι δεν μπορεί μέσα από την ενοποίηση των ταμείων η κυβέρνηση να φέρει ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες θα αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα από τους εργαζομένους και από την άλλη πλευρά θα απαλλάσσουν τους επιχειρηματικούς φορείς από τις υποχρεώσεις που έχουν για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Αλαβάνος είπε πως "το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν είναι ανοιχτά τόσα προβλήματα, ασχολείται με το πώς θα εξασφαλίσει στις μεθεπόμενες εκλογές μια μεγαλύτερη νοθεία υπέρ της στο εκλογικό αποτέλεσμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δείχνει ότι ο δικομματισμός, ως σύστημα, βρίσκεται σε τέλος εποχής".

    Ανέφερε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτό το μέτωπο της απλής αναλογικής ως μιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

    Ακόμη, αναφέρθηκε σε θέματα υποδομών της Κρήτης και με αφορμή την επίσκεψή του στο ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες των ερευνητών και των εργαζομένων και σε επίπεδο μέλλοντος και στήριξης από τον προϋπολογισμό αλλά και εργασιακών σχέσεων.

    Ο κ. Αλαβάνος, στην τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

    Συνέντευξη Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην πολιτική των κοινών δράσεων με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις, γιατί, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

    Ο κ. Χουντής δεν προβλέπει αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική αντιπολιτευτική δύναμη.

    Η συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο Συνασπισμός οδεύει προς το 5ο συνέδριό του. Τι προβλέπετε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το συνέδριό σας.

    ΑΠ: Από το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού προσδοκώ να βαθύνουμε τις επεξεργασίες μας στη στρατηγική της συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων και στην εναλλακτική πολιτική απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στο δικομματισμό, τον πολιτικό διαχειριστή τους. Ταυτόχρονα προσδοκώ να δυναμώσει ο προσανατολισμός της δράσης μας στους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ από ό,τι φάνηκε και στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου δεν μπορεί και ενδεχομένως η ηγεσία του δεν θέλει, να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολιτικά αναγκαίο να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα προβλήματα και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

    ΕΡ: Στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και σε άλλα θέματα φαίνεται ότι σύντομα θα προστεθεί και ο εκλογικός νόμος. Πόιές είναι οι δικές σας απαντήσεις.

    ΑΠ: Το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους κερδοσκόπους. Ο εκλογικός νόμος τίθεται εμβόλιμα από την κυβέρνηση. Εκφράζει την αγωνία της και την ανησυχία του δικομματισμού να ξεπερνά με άδικα και αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα την αποδοκιμασία ευρύτερων στρωμάτων απέναντι στα έργα και τις ημέρες του. Είναι ανάγκη να καθιερωθεί επιτέλους η απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

    ΕΡ: Πολλές φορές ο Α. Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσιαστική δύναμη αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα το κόμμα σας προτείνει κοινές δράσεις με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Είναι αυτή η στρατηγική σας ή πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική

    ΑΠ: Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές του δυνάμεις ήταν η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και ευρύτερων δυνάμεων και αυτό κάνουμε και μετεκλογικά. Γνωρίζουμε ότι για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές πολιτικές απαιτείται κοινή δράση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας. Σβ αυτό αποβλέπουν οι προτάσεις μας για κοινή δράση, με καταγεγραμμένες τις διαφορές μας.

    ΕΡ: Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει ταχεία φθορά. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις , αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να > , το ασφαλιστικό, τον εκλογικό νόμο και άλλα νομοσχέδια ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

    ΑΠ: Όμως το αν θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση αυτά που σχεδιάζει, θα εξαρτηθεί κυρίως από τους αγώνες και την πολιτική αντιπολίτευση που βρει απέναντί της. Και εδώ είχαμε στο προηγούμενο διάστημα νίκες των δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους χώρους. Τυπικά παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να προχωρήσει αλλά θα εισπράξει την αποδοκιμασία των πολιτών όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχασε περίπου 4%. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή πριν την εξάντληση της 4ετίας, για να ενεργοποιηθεί στις μεθεπόμενες ο νέος εκλογικός νόμος με τις αντιδημοκρατικές σιγουριές που από ότι γράφεται, την εξασφαλίζει.

    [05] Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

    Με την ομαλή διεξαγωγή της πορείας μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 34ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εντυπωσιακή σε όγκο και πανό η πορεία ξεκίνησε στις 4 από το Σύνταγμα με επικεφαλής την ΕΦΕΕ που κρατούσε την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

    Ακολούθησαν οι πολιτικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου, τα μπλόκα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και τα μπλόκα των κοινωνικών κινημάτων και φορέων (ΓΕΝΟΒΑ , ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ κ.α). Ακολουθούσε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 64-74, ο Ελληνοκουβανικός σύνδεσμος και οι οργανώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τις δυνάμεις του Συνασπισμού ακολουθούσε η νεολαία ΠΑΣΟΚ και η πορεία ολοκληρώθηκε με τη διέλευση των δυνάμεων του ΚΚΕ κατά κλάδο , χώρο και συνδικάτο.

    Στη φετινή πορεία συμμετείχαν και ένστολοι στρατευμένοι.

    Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής της φοιτητικής εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου του 1973, που περιελάμβαναν εκθέσεις με φωτογραφίες - ντοκουμέντα της περιόδου και προβολή σλάιτς και ντοκιμαντέρ με αντίστοιχο θέμα, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στο κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων. Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και την εσωτερική περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

    Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα ήταν απόλυτα ειρηνική . Συγκεκριμένα είπε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές και δεν έγιναν προσαγωγές και πολύ περισσότερο συλλήψεις. Ο κ. Δημοσχάκης απέδωσε το καλό αποτέλεσμα στη συνεργασία των διοργανωτών με την αστυνομία και την ψυχραιμία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Τη φετεινή επέτειο τίμησαν με μηνύματά τους τα πολιτικά κόμματα και φορείς, εκπρόσωποί τους δε κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο στον προαύλιο χωρο του Πολυτεχνείου, όπου επίσης κατέθεσαν λουλούδια σε ένδειξη τιμής χιλιάδες πολιτες και κυρίως νέοι και μαθητές.

    Ειδικότερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών, κατέθεσαν στεφάνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας , επικεφαλής διακομματικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών νεολαιών, φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων.

    Με ενός λεπτού σιγή η Βουλή, σε ειδική συνεδρίασή της, τίμησε την 34η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας όσο και ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναφέρθηκαν στη διαχρονικότητα των αγώνων και των μηνυμάτων της γενιάς του Πολυτεχνείου.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε: «Τιμούμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας με έργα που εστιάζονται σε δράσεις, με στόχο τη συνεχή εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, τη θωράκιση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης,στην Ημερήσια Διαταγή του για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι "η επέτειος τιμά τη γενναιότητα και τον αυθορμητισμό των νέων εκείνων ανθρώπων, που σε δύσκολα χρόνια βρήκαν τη δύναμη να ορθώσουν το ανάστημά τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος, διεκδικώντας για όλους τους Έλληνες πολίτες ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη".

    Στο μήνυμα του ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζει:«Οι λαοί είναι άξιοι της ιστορίας τους, όταν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και δε λησμονούν όσους στο παρελθόν αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για τις πανανθρώπινες αξίες. Έχουμε, λοιπόν, αμετάθετο χρέος να αποδίδουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που υπερασπίστηκαν με γενναιοψυχία τα ιδανικά της Δημοκρατίας, του Δικαίου και της Ελευθερίας", ενώ ο υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος μετά την κατάθεση στεφάνου δήλωσε: "Ως Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες των συμπολιτών μας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί τη μνήμη μας για όλους όσοι με τα νιάτα και τη θέληση τους αντιστάθηκαν σε μια κοινωνία που δεν σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την έννοια της Δημοκρατίας, την Ελευθερία του πολίτη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι " το πνεύμα της εξέγερσης και της ανατροπής είναι πάντα επίκαιρο. Ο αγώνας για τη δημοκρατία, την εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι πάντα επίκαιρος όπως και σήμερα για την ανατροπή, την αλλαγή ενός πολιτικού συστήματος που δεν εκφράζει γνήσια τις ανάγκες του ελληνικού λαού".

    Το ΠΑΣΟΚ στο μήνυμα του για την 34η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρει ότι "ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, που άνοιξε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει κλείσει. Ωστόσο τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα του αντιδικτατορικού αγώνα εξακολουθούν να παραμένουν και θα παραμείνουν επίκαιρα, έχοντας προσλάβει ήδη νέο περιεχόμενο".

    "Το νόημα της λαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επικαιροποιείται σήμερα στην επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αναφέρει στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι "το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες, τους σημερινούς και τους αυριανούς, για ειρήνη, κοινωνική απελευθέρωση, στους αγώνες για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στη σκληρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού".

    Καταθέτοντας στεφάνι στο Πολυτεχνείο, εκ μέρους της ΚΠΕ του Συνασπισμού, ο γραμματέας της Νίκος Χουντής δήλωσε πως η νεολαία και ο λαός, «τιμώντας το Πολυτεχνείο, αγωνίζονται για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

    Σε ανακοίνωση του το ΛΑΟΣ αναφέρει: "Σήμερα η επέτειος του Πολυτεχνείου χρησιμοποιείται για μικροπολιτική και κομματική εκμετάλλευση. Τιμούμε τα θύματα του αγώνα ενάντια στην δικτατορία. Η δικαίωση τους είναι η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική σταθερότητα".

    Όπως αποφασίστηκε, μετά τον εορτασμό έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, την περιφρούρηση του οποίου εσωτερικά θα κάνουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές, ενώ το ίδιο θα ισχύει και με τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας. Ο πρύτανης του Ιδρύματος Κώστας Μουντζούρης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Πολυτεχνειακή Κοινότητα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να περιφρουρήσει όλους τους χώρους τόσο της Πατησίων όσο και της Πολυτεχνειούπολης.

    Η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εξω από το Πολυτεχνείο τοποθετήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να μην μπορεί να μπει κανείς, ενώ ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ανδρες της τροχαίας θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας καθώς και στους παράλληλους και κάθετους δρόμους.

    Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ και των τρόλεϊ. Έτσι, από τις 6 το πρωί και μέχρι το πέρας των μέτρων της τροχαίας θα τροποποιηθούν σταδιακά οι διαδρομές των λεωφορείων και των τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 November 2007 - 23:30:32 UTC