Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα»
  • [02] Α.Παπαρήγα: "Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ"
  • [03] "Μήνας Ελληνισμού" στη Μασσαλία

  • [01] «Στόχος ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα»

    Θέματα σχετικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή περίπου τρίωρη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αποσκοπεί στην "με τρόπο ήπιο άρση των αδικιών, των στρεβλώσεων και των υπερβολών οι οποίες σήμερα διατρέχουν το σύστημα. Σκοπός είναι να έχουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο να υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των συνταξιούχων και ασφαλώς των νέων εργαζομένων".

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος, πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Eurogroup και στο ECOFIN, ανέφερε ότι συζητήθηκαν προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή και για την ελληνική οικονομία.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

    Γενικά οι εκτιμήσεις που γίνονται για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ότι θα επηρεαστεί ελάχιστα από την επιβράδυνση που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την παγκόσμια οικονομία και γενικά ότι η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ισχυρή, όπως και στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μνημόνιο για συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και γερμανικής εταιρίας, παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία.

    Συνέντευξη Λευτέρη Ζαγορίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Ακόμη κι εμείς εκπλαγήκαμε από τα όσα δημόσια εκτοξεύθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εκλογής αρχηγού» δηλώνει ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και εκτιμά ότι « δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν».

    Αναφέρει ακόμη ότι δεν διαπιστώνει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, για δε τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού σημειώνει ότι η ΝΔ έχει μακρά εμπειρία δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά δεν φοβάται να υιοθετήσει κάτι θετικό.

    Τονίζει επίσης ότι δεν ισχύουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφισθεί σύντομα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

    ΕΡ:Πώς βλέπετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Συγχαίρουμε τον κ. Γ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του. Παρακολουθήσαμε αυτό το διάστημα με προσοχή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δεν είχαμε ούτε αγωνία, ούτε άγχος για το αποτέλεσμα. Ένα κόμμα, άλλωστε, δεν είναι μονάχα ο ηγέτης. Είναι και η ιδεολογία, οι αρχές, οι αξίες, τα στελέχη, κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, αναγνωρίσιμα και μη, η οργάνωση, η επικοινωνία, είναι πολλά πράγματα. Δεν διαπιστώνω κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ:Νομίζετε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν ενισχυμένοι από αυτή τη διαδικασία;

    ΑΠ:Αυτό είναι κάτι σχετικό. Διότι το 2004, ο κ. Παπανδρέου ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες έπαψε να είναι. Αμφισβητήθηκε. Έπρεπε να γίνει κάτι. Σήμερα, ασφαλώς είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου. Πάντως, δεν ξέρω αν μπορούν να ξεπερασθούν εύκολα οι απίστευτες προσωπικές εντάσεις και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ τους δύο μήνες που διήρκεσε η διαμάχη. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες για συνωμοσίες, για υπονομευτές, για "πρίγκιπες", για καθεστωτισμό, για πλουτισμό, για ανεπάρκειες, για εξωθεσμικά κέντρα. Ακόμα και εμείς εκπλαγήκαμε με όσα δημόσια εκτοξεύτηκαν.

    ΕΡ: Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο απειλητικό για την κυβέρνηση;

    ΑΠ: Αναμένουμε σκληρή κριτική. Ελπίζουμε να είναι καλοπροαίρετη και να μην κάνει το ΠΑΣΟΚ εξαγωγή των εντάσεων, της οξύτητας και του λαϊκισμού, κάτι που πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί. Πάντως, το μέλλον εξαρτάται από μας τους ίδιους και πολύ λιγότερο από τους αντιπάλους μας. Αν δουλέψουμε σωστά και έχουμε θετικά αποτελέσματα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Αν έχουμε αστοχίες θα υποστούμε τις συνέπειες. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και ο χρόνος.

    ΕΡ:Η απευθείας εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σκέψεις για τις δικές σας εσωκομματικές διαδικασίες;

    ΑΠ: Ο Κ. Καραμανλής είναι νικητής και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Εξελέγη από το Συνέδριό μας, από χιλιάδες συνέδρους απ' όλη την Ελλάδα και τους απόδημους, που αντιπροσώπευαν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της ΝΔ που τους είχαν επιλέξει με αδιάβλητες ψηφοφορίες. Εμείς δεν ανακαλύπτουμε τώρα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τις υπηρετούμε χρόνια. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις λειτουργίες όλων των κομμάτων. Δεν φοβόμαστε να υιοθετήσουμε κάθε τι θετικό αλλά εδώ και χρόνια έχουμε αποδείξει ότι η συμμετοχή και η δημοκρατία για τη ΝΔ είναι έννοιες με ουσιαστικό περιεχόμενο.

    ΕΡ:Θα επιταχύνει η κυβέρνηση την παραγωγή έργου, θα προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός της;

    ΑΠ: Ασφαλώς. Οι πολίτες μας τίμησαν, μας εμπιστεύθηκαν ξανά και εμείς εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για να προωθήσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Το κάνουμε. Με αποφασιστικότητα. Δεν εφησυχάζουμε.

    ΕΡ:Πως ιεραρχούνται οι προτεραιότητές της;

    ΑΠ: Η οικονομική πολιτική και ο Προϋπολογισμός είναι τα κορυφαία θέματα αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα, άνοιξε η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Απαιτούνται αποφάσεις σημαντικές για τις μελλοντικές γενιές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο νέος εκλογικός νόμος και η ψήφος των Αποδήμων είναι από τα κορυφαία ζητήματα το επόμενο διάστημα. Ζητήματα για τα οποία απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση.

    ΕΡ:Θα προχωρήσετε σύντομα σε αλλαγή του εκλογικού νόμου;

    ΑΠ: Ναι. Πρόθεσή μας είναι ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Ο υφιστάμενος νόμος δοκιμάστηκε και πρέπει ν' αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ επεδίωκε να υπάρξει ακυβερνησία. Δεν το πέτυχε. Όμως, στο μέλλον μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Γι' αυτό και στόχος μας είναι, όπως προσδιορίστηκε από τον πρωθυπουργό, ο νέος εκλογικός νόμος, διατηρώντας την αναλογικότητα, να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα. Και θα γίνει πράξη.

    ΕΡ: Νομίζετε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό;

    ΑΠ: Όχι. Τα σενάρια δεν ισχύουν. Αυτή την περίοδο έχουμε διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.

    ΕΡ:Υπάρχουν δυσχέρειες στην οικονομική πολιτική όπως φαίνεται μέσα από την κατάρτιση του προϋπολογισμού;

    ΑΠ: Ο προϋπολογισμός του 2008 είναι ο πρώτος μετά την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, στα οποία μας οδήγησαν τα λάθη και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3%, για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Προβλέπεται η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Μετά το νοικοκύρεμα της οικονομίας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, πρώτα-πρώτα στους έχοντες τις μεγαλύτερες ανάγκες. Έτσι, από 1.1.2008 αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ. Αυξάνεται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Αυξάνονται οι μισθοί των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και οι συντάξεις των αποστράτων, όπως είχαμε δεσμευθεί. Μειώνεται η φορολογία και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν λείπουν. Αλλά με τη δουλειά και τις σωστές αποφάσεις ξεπερνιούνται.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση συναντά δυσκολίες στο χώρο της Παιδείας. Νομίζετε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται;

    ΑΠ: Ευτυχώς για το καλό της Παιδείας και των μαθητών οι καταλήψεις μειώνονται. Αυτό είναι το σημαντικό διότι όλοι πρέπει να σέβονται όσα παιδιά θέλουν να κάνουν μάθημα. Το δικαίωμα στην Παιδεία, το δικαίωμα στη μάθηση είναι αναφαίρετο. Ταυτόχρονα, βεβαίως, χρέος μας είναι να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια γι' αυτό.

    [02] Α.Παπαρήγα: "Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ"

    Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο σε κάθε μορφή παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιοδεύει σήμερα στην Κοζάνη και έχει συναντήσεις με εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

    «Ο μεγάλος εχθρός των εργαζομένων είναι αυτό που λέγεται "απελευθέρωση αγοράς", αυτό που λέγεται "τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ". Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι αν δούμε το πρόβλημα της ΔΕΗ αποσπασματικά, γύρω από κάποιες πολιτικές μόνο πράξεις επί ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, το τρένο χάθηκε», είπε η κ. Παπαρήγα κατά τις επισκέψεις της στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στον Τομέα Συνεργείων Διζελοκίνητου Εξοπλισμού.

    «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο πόλεμος κατά του λιγνίτη είναι υποβολιμαίος, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης και ταυτόχρονα να προστατευτεί το περιβάλλον πλήρως», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τεχνικά μέσα με τα οποία μπορεί αυτό να επιτευχθεί και όχι μόνο αυτό. Να σταματήσει το φαινόμενο των έρημων χωριών. Βεβαίως, κάποια χωριά πρέπει να μετεγκατασταθούν, αλλά εδώ χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η γη, όχι γενικά με πράσινο, αλλά γη η οποία να παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Υποστηρίζουμε άλλες μορφές ενέργειας, αλλά όλα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο κρατικό δημόσιο τομέα ενέργειας που θα λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και της παραγωγής και όχι βέβαια του κέρδους».

    Ως προς το Ασφαλιστικό παρατήρησε: «Ψάχνουν να βρουν τρόπους να ανεβάσουν τις εισφορές, να ανεβάσουν τα όρια της συνταξιοδότησης, να μειώσουν τις συντάξεις. Τρόπους έχουν. Θα τους το επιτρέψουμε; Παλλαϊκός ξεσηκωμός».

    Το απόγευμα, η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τον Αγιο Δημήτριο, την Ακρινή, τη Μαυροπηγή και την Ποντοκώμη.

    [03] "Μήνας Ελληνισμού" στη Μασσαλία

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά προσφυγικά κύματα, που έφτασαν στη Μασσαλία από την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία, τη νήσο Χίο και τα Δωδεκάνησα, αποτελούν οι εκδηλώσεις «Μήνας Ελληνισμού» στη Μασσαλία, που διοργανώνονται από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας.

    Βασισμένες σε μία ιδέα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μασσαλία, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ευρύτερη προβολή των διαδοχικών φάσεων άφιξης οικονομικών προσφύγων ή κυνηγημένων Ελλήνων στη Μασσαλία κατά την διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων αιώνων.

    «Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό της ``χρωμόσωμα``, μία πραγματικότητα απτή σε όλο το Νότο της Γαλλίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία, Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος σημειώνει ότι εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις στην Μασσαλία υπάρχουν και πολλοί φιλέλληνες «που τρέφουν μία άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, αλλά και ως μία «μακρινή πατρίδα».

    Στη Μασσαλία ζουν σήμερα περίπου 3.000 Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενοι κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Στην ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας, όπου υπολογίζονται περίπου στις 12.000, υπάρχουν 15 ομογενειακές οργανώσεις και πάρα πολλοί σύλλογοι Φιλελλήνων. Υπάρχουν χωριά, όπως το Port de Bouc και το Salen de Giroud, όπου το 80% του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής. Στην περιοχή εκλέγεται και ο βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, κ. Βαξές, με καταγωγή από τη Σύμη.

    Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Ελληνικού Μήνα» στη Μασσαλία

    Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Alcazar» της Μασσαλίας, περιλαμβάνουν εγκαίνια εκθέσεων, διαλέξεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α., με τη συμμετοχή πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, της έρευνας, της Τέχνης και της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του πολυδιάστατου προγράμματος.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν η έκθεση «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Pierre de Broche, μία παρουσίαση εξαιρετικών αυθεντικών σχεδίων, διαγραμμάτων και σπουδών γύρω από την αρχαία Ελλάδα από τον Pierre de Broche, ελληνιστή, απαράμιλλο σχεδιαστή και ιδιαίτερα, άτομο παθιασμένο με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η καταστροφή του Ζαππείου στην Πόλη», με αναφορές στους κυνηγημένους Έλληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης κατά την διάρκεια των γεγονότων Σεπτεμβρίου 1955.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι διαλέξεις της Ερατούς Πάρη, διδάκτωρ Ιστορίας και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H) της Νίκαιας με θέμα «Ο Φιλελληνισμός», με έμφαση στην αγάπη των γάλλων «εραστών» της παιδείας για την Ελλάδα, «Οι Φαναριώτες», μία αναφορά στις μεγάλες οικογένειες της Πόλης που έθεσαν, μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1453, τα νέα δεδομένα ανάπτυξης για τις ελληνικές κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Δυτική Ευρώπη.

    Στις μεγάλες οικογένειες Ζαρίφη και Ζαφειροπούλου, τα «ΖΖ», σήμα ευμάρειας των «Πολίτικων» οικογενειών στη Μασσαλία, και στις δραστηριότητές τους στους τομείς των Τραπεζών, της Βιομηχανίας και του Εμπορίου εστιάστηκε η διάλεξη «Οι μεγάλες οικογένειες της Πόλης».

    Το αφιέρωμα για την Μικρά Ασία ξεκίνησε χθες και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στην προβολή της ταινίας «Κερμαστή, να νικήσουμε τη λήθη», του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ιωαννίδη, από το Μονπελιέ και τη διάλεξη «Τα τραύματα των προσφύγων», του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence, Θέμη Αποστολίδη, που αναφέρονται στο τραυματικό σύνδρομο του ξεριζωμού των προσφύγων, στην πορεία της αναγκαστικής απώλειας των εστιών και την προσπάθειά τους να ξαναβρούν νέα ζωή στην ξενιτιά.

    Ακολουθούν η παρουσίαση της μεγάλης καταστροφής του 1922 του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας με την προβολή της ταινίας «Αϊβαλί», στις 14 Νοεμβρίου, και η διάλεξη «1922, μία χρονιά που στιγμάτισε τον Ελληνισμό».

    Στις 16 Νοεμβρίου η Σύνοδος της Ακαδημίας Μασσαλίας είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με διαλέξεις μελών της Ακαδημίας και άλλων επιστημόνων, με θέματα όπως η «Αρχαιολογική παρουσία της Ελλάδος στη Μασσαλία», «Τα ελληνικά αρχαϊκά πλοία» και «Λάμψη και πτωχία της ελληνικής ευγλωττίας».

    Θα ακολουθήσουν διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα τους Έλληνες της Χίου και των Δωδεκανήσων, που πολλά πήραν και πολλά έδωσαν με τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες τους στο φωκαιακό λιμάνι, όπως και για τον ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες του εξωτερικού την ώρα του ξεσηκωμού κατά του οθωμανικού ζυγού και την πολύτιμη βοήθεια των Μασσαλιωτών που πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας.

    Η διδασκαλία των ελληνικών, αρχαίων και νέων, στα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποτελέσει αντικείμενο της Στρογγυλής Τράπεζας που διοργανώνεται στις 29 Νοεμβρίου, με τη συζήτηση να διευθύνει η H?l?ne Cotta, Λέκτωρ Νέων Ελληνικών στην Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Aix-en-Provence.

    Την ίδια ημέρα θα γίνει η παρουσίαση του περιοδικού του Συλλόγου «Connaissance Hell?nique» (Λύχνος), το οποίο εκδίδεται από καθηγητές κλασσικών γραμμάτων του Πανεπιστημίου Aix-en-Provence και παρουσιάζει την ελληνική παιδεία για μη-ειδικούς, εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονη ελληνική ποίηση.

    Ντοκιμαντέρ για τις «Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Οικογένειες από τότε μέχρι σήμερα (15- 21ος αιώνας)»

    Το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα «Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Οικογένειες από τότε μέχρι σήμερα (15- 21ος αιώνας)», ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Μασσαλία από την πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών (C.I.R.H) Δρ. Πάρη, στην ερευνητική δραστηριότητα της οποίας στηρίζεται η ιδέα του πονήματος.

    Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή, που θα γυριστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Κωνσταντινούπολη, Οδησσός, Μασσαλία, Βουκουρέστι, Αλεξάνδρεια, Μόσχα, Μόντρεαλ, Σακραμέντο, Καλκούτα κτλ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδας, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και την υποστήριξη του ΕΟΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 November 2007 - 13:30:35 UTC