Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Γ.Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΚΚΕ: "Φθορά του δικομματισμού"
  • [03] Τέλη Ιανουαρίου το Συνέδριο του ΣΥΝ
  • [04] Διεθνής προβολή του έργου του Ν.Καζαντζάκη

  • [01] O Γ.Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 46% των εκλογικών τμημάτων τα οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργος Ανωμερίτης.

    Σύμφωνα με αυτά, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 59,70% ο κ. Βενιζέλος 34,02% και ο κ. Σκανδαλίδης 6,13%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν για τον κ. Παπανδρέου σε 196.728 ψήφους, για τον κ. Βενιζέλο σε 112.094 και για τον κ. Σκανδαλίδη σε 20.186 ψήφους. Συνολικά, στο 46% των εκλογικών τμημάτων ψήφισαν 331.743. πολίτες. Από τα ψηφοδέλτια αυτά τα 2224 ήταν άκυρα και τα 511 λευκά.

    Όπως είπε ο κ. Ανωμερίτης, υπάρχει μια ισομέρεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή καλύπτουν όλη τη χώρα σε όλες της τις Περιφέρειες. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχουν προσμετρηθεί αποτελέσματα εκλογικών τμημάτων τα οποία λειτουργούν για την έκδοση αποτελεσμάτων με το χειρόγραφο σύστημα, καθώς και τα αποτελέσματα στα τμήματα του Απόδημου Ελληνισμού.

    Δήλωση Γ.Παπανδρέου μετά τα πρώτα αποτελέσματα

    Ως το πρώτο μεγάλο βήμα της ανατροπής και της οικοδόμησης ενός πολιτικού συστήματος που σέβεται τον πολίτη χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανεξελέγη στο αξίωμά του μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι η προσπάθειά του θα αναλωθεί στην οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος που θα σέβεται τον πολίτη και θα δίνει δύναμη και φωνή στον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφώς ενωτικός στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι είμαστε όλοι σύντροφοι και αδέλφια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εντολή που πήρε είναι καθαρή και ισχυρή απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα, απέναντι στη "μιντιοκρατία", απέναντι σε όσους θέλουν το ΠΑΣΟΚ μικρό και φοβικό, και απέναντι στη συντήρηση.

    Οπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια νέα στρατηγική με ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την αυτονομία της πολιτικής και τη γνήσια έκφραση του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν.

    Η σημερινή μέρα, πρόσθεσε, δεν είναι η τελευταία μέρα μιας εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας για μια νέα αρχή και μια νέα νικηφόρα πορεία.

    Τόνισε επίσης ότι η εντολή που πήρε σήμερα τον δεσμεύει όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι θα είναι ο πρόεδρος του μεγάλου, ενιαίου και νικηφόρου ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία εκλογής προέδρου.

    Επίσης συνεχάρη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, η οποία συμμετοχή, όπως είπε, επιβεβαίωσε το νόημα της διαδικασίας.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τις πρώτες του αποφάσεις στις βάση της μεγάλης, καθαρής και δεσμευτικής λαϊκής εντολής που πήρε.

    Δήλωση Β.Βενιζέλου

    "Χαιρετίζω τη μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία και ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Ολοι όσοι μετείχαν στη διαδικασία θέλουν και θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, συλλογικό, δημοκρατικό, συγκροτημένο. Η πλειοψηφία επέλεξε και πάλι ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή που επωμίζεται για δεύτερη φορά", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αφού ευχαρίστησε όσους αυθόρμητα στήριξαν την υποψηφιότητά του, σε όλη τη χώρα, όπως είπε, τόνισε ότι "συγκροτήθηκε ένα μεγάλο, δυναμικό, ριζοσπαστικό και αισιόδοξο ρεύμα", προσθέτοντας: "Νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη γιατί ένα τέτοιο ρεύμα εκφράζεται μέσα από την υποψηφιότητά μου".

    "Αντίπαλός μας ήταν και είναι η συντήρηση, η Δεξιά και η κυβέρνησή της. Ολοι όσοι μετείχαν στη σημερινή διαδικασία, έχουμε έναν κοινό στόχο: τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτήν θα αγωνιστούμε όλοι μαζί", κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Δήλωση Κ. Σκανδαλίδη

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του, με δήλωσή του που έκανε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό πρόεδρο που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στη νίκη.

    Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα κάνει αυτό που πάντα έκανε, δηλαδή να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα πορεία.

    Τόνισε επίσης ότι η σημερινή διαδικασία απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες στιγμές μπορεί να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει μπροστά.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι διαπίστωσε σε όλη την προεκλογική περίοδο ότι οι ιδέες και οι απόψεις που ο ίδιος διατύπωσε για την αναγέννηση του Κινήματος και την κυβερνώσα Αριστερά έχουν σημαντική δύναμη στη βάση του κόμματος και αυτές θα υπηρετήσει. Και πρόσθεσε ότι η 11η Νοεμβρίου δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής. Ο κ. Σκανδαλίδης ευχαρίστησε τους πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία αλλά και τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Το ταξίδι, είπε, συνεχίζεται από σήμερα, συναρπαστικό και πιο αισιόδοξο.

    Στη Ν.Ερυθραία ψήφισε ο Γ.Παπανδρέου

    Ιστορική για τη χώρα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου του Κινήματος,αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος,στο εκλογικό κέντρο στη Νέα Ερυθραία.

    Είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας και του πολίτη,τόνισε ο κ.Παπανδρέου και όχι μια συνηθισμένη εσωκομματική διαδικασία,η οποία δίνει φωνή στο λαό.Και χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη συμμετοχή των πολιτών.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου ανοίγει το δρόμο για τομές και ανατροπές στο σημερινό πολιτικό σύστημα,το οποίο, όπως είπε,δεν εκφράζει αυθεντικά το λαό και τις ανάγκες του, ούτε την ανάγκη για αυτονομία στην πολιτική.

    Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο κ.Βενιζέλος

    Κρίσιμη αλλά ωραία μέρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

    Δήλωσε ότι κάτι αλλάζει, επισήμανε ότι υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα στην ψηφοφορία, ζήτησε «συγγνώμη» από όσους ταλαιπωρούνται εξ αιτίας αυτών και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να επιμείνουν και να ψηφίσουν.

    Συγκεκριμένα ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε:

    «Σήμερα είναι μια κρίσιμη, αλλά ωραία μέρα για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Κάτι αλλάζει και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες έρχονται, ψηφίζουν με αισιοδοξία. Νιώθουν ότι ανοίγεται μια νέα σελίδα, την ανοίγουν οι ίδιοι τη σελίδα αυτή. Υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα. Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος εμείς, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ζητώ συγγνώμη από τα μέλη και τους φίλους που ταλαιπωρούνται οργανωτικά. Πρέπει όμως να επιμείνουν. Τους ζητώ να επιμείνουν, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Γιατί με την άσκηση αυτού του δικαιώματος συνδιαμορφώνουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Εχει σημασία να εμπεδώσουμε σήμερα τη δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ σε ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα, έχει σημασία να ανατρέψουμε καταστάσεις, έχει σημασία να δώσουμε προοπτική».

    Στους χώρους της ΔΕΘ που έχουν στηθεί οι κάλπες για τους ψηφοφόρους του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης επικρατεί από το πρωί μεγάλος συνωστισμός, με αποτέλεσμα αρκετοί να περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να ψηφίσουν.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου ανέφεραν ότι μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει το προηγούμενο διάστημα αιτήσεις εγγραφής δεν βρίσκουν τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο κ.Σκανδαλίδης ψήφισε στην Αθήνα

    Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κ.Κώστας Σκανδαλίδης, άσκησε στις 10.30 το πρωί, το εκλογικό του δικαίωμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι χθες είχε χιόνια στην Καστοριά, αλλά σήμερα έχει καλοκαιρία και εξέφρασε την ελπίδα αύριο "όχι μονο να είμαστε μαζί, αλλά να πάμε και στο λαό γιατί τα προβλήματα είναι μπροστά".

    "Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και θα συνεχίσει και αύριο, η αυριανή μέρα θα είναι επίσης μιά καλή μέρα για το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης ερωτηθείς για την επόμενη μέρα στο Κίνημα.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη όσους συμμετέχουν στην ψηφοφορία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη διαδικασία θα λυθούν.

    Γ.Ραγκούσης: Περίπου 900.000 η συμμετοχή των πολιτών

    Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υπολόγισε τον αριθμό γύρω στις 900.000.

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, κερδισμένο από τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική, δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, κερδισμένη είναι και η Δημοκρατία και "γι αυτό είμαστε υπερήφανοι", πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

    [02] ΚΚΕ: "Φθορά του δικομματισμού"

    Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται κρίση και δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ. Η ΝΔ μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα απ΄ότι πιστεύεται γιατί έχει αντιλαϊκή πολιτική που θα χειροτερεύει, τονίζει ο κ. Μάκης Μαίλης υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης ο κ. Μαίλης επισημαίνει ότι η θέση του κόμματός του για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως είχε εκφραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992, δικαιώθηκε και εκφράζει ικανοποίηση που και τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα έχουν προσεγγίσει αυτή τη θέση.

    ΕΡ: Το μετεκλογικό σκηνικό εμφανίζεται ρευστό. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική από στελέχη της ενώ το ΠΑΣΟΚ βιώνει μια επώδυνη διαδικασία εκλογής προέδρου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρά την κρίση τους, τα μεγάλα κόμματα ξεπερνούν έστω και δύσκολα τα προβλήματά τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται σε κρίση ο δικομματισμός. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

    ΑΠ:Ασφαλώς και βρίσκεται σε κρίση, που μπορεί να οξυνθεί, κάτω από προϋποθέσεις. Η κρίση του δικομματισμού οφείλεται στο εξής: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με της ΝΔ. Έτσι περνάει το ίδιο τη δική του κρίση. Η ΝΔ, από την άλλη, μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα απβ ότι πιστεύεται, γιατί έχει αντιλαϊκή πολιτική, που θα χειροτερεύει. Και κυρίως: Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλουν να αλλάξουν πολιτική. Είναι κόμματα του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Όσο αυτή μεγαλώνει, τόσο το καλύτερο για το λαό.

    ΕΡ: Σε άρθρο της στον «Ριζοσπάστη», η κα Α. Παπαρήγα εκτίμησε ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις περικλείουν νέες δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα. Με ποιόν τρόπο οι μετεκλογικές εξελίξεις μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για το κόμμα σας και το λαϊκό κίνημα;

    ΑΠ:«Με το να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συστρατευτούν μαζί με το ΚΚΕ στη δράση για την απόκρουση και στη πορεία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Άλλος δρόμος υπέρ του λαού δεν υπάρχει. Λέμε ακόμα, ότι βλέποντας η πλουτοκρατία τη φθορά του δικομματισμού, είναι πολύ πιθανό να τον αντικαταστήσει με τον διπολισμό, όπως γίνεται στην Ιταλία, όπως έγινε στη Γαλλία και αλλού. Γιατί; Για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα, μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του διπολισμού (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά). Είδαμε τα αντιλαϊκά τους αποτελέσματα και στη Γαλλία και στην Ιταλία.

    ΕΡ: Ήδη ορισμένοι κάνουν λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κατά τη γνώμη σας πρόκειται για τεχνητό κλίμα ή σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ, το ασφαλιστικό, η παιδεία, μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε νέες εκλογές;

    ΑΠ: Πάντα βρίσκεται ένα πρόσχημα ή και εκβιασμός για να δικαιολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δε μας απασχολεί το πότε θα γίνουν εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν, ένα είναι το θέμα: Ακόμα πιο αποφασιστικά, απβ ότι την 16η Σεπτεμβρίου, να ενισχύσει ο λαός το ΚΚΕ, τη δική του δύναμη, αποδυναμώνοντας και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

    ΕΡ: Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το κόμμα σας έχει εκφράσει ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θεωρείτε σωστή ή λάθος την εξωτερική πολιτική της χώρας μας γενικότερα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

    ΑΠ: Δεν πρόκειται για λάθος. Πρόκειται για ταξική πολιτική, συνέχεια της εσωτερικής. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία του, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το κρίσιμο θέμα. Όσο για το όνομα της ΠΓΔΜ, το ΚΚΕ από το 1992 επιμένει ότι σημασία δεν έχει αν το όνομα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Πρέπει βεβαίως να έχει μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο. Τώρα όλα τα κόμματα άλλαξαν τη θέση τους, που το 1992 είχαν υπογράψει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μόνο το ΚΚΕ δεν υπέγραψε. Καλώς έπραξαν που άλλαξαν θέση.

    [03] Τέλη Ιανουαρίου το Συνέδριο του ΣΥΝ

    Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκου Αλαβάνου σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Μετά από διήμερη συζήτηση η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ, αποφάσισε την πραγματοποίηση του 5ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Ιανουαρίου.

    Επίσης, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Επιτροπή Θέσεων του κόμματος να ολοκληρώσει το Κείμενο Θέσεων που εγκρίθηκε ως βάση και το οποίο θα οριστικοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.

    Τις προσδοκίες του για το 5ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, κλείνοντας αργά χθες το απόγευμα τη διήμερη συζήτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και ουσιαστικά ο Συνασπισμός εισέρχεται και επίσημα σε προσυνεδριακή τροχιά μετά την απόφαση της ΚΠΕ να πραγματοποιηθεί το συνέδριο περί τα τέλη Ιανουαρίου.

    Ο κ. Αλαβάνος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, ευχόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "να εμφανιστεί πάλι επί της γης τουλάχιστον στις κοινές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για αντίκρουση των ακραίων αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ακόμη ότι και οι πιο δύσπιστοι οπαδοί, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν κατανοήσει πια γιατί είναι αδύνατη μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους. Ήδη εκ των έσω έχουν αναγνωρίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε μια βάση κυβερνητισμού και καθεστωτισμού και δεν είναι δυνατή, επομένως, μια ευρύτερη συνεργασία με τις δικές μας εναλλακτικές, ριζοσπαστικές, αντισυστημικές θέσεις και το πρόγραμμά μας, είπε. Εμείς, βέβαια, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε συνεχώς προτάσεις για κοινές δράσεις προς όλες τις δυνάμεις του χώρου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

    Συγκρίνοντας την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ με τις συνεδριακές διαδικασίες του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι από τη μια μεριά βλέπουμε να απουσιάζει εντελώς η πολιτική, να αναδεικνύεται μια δίψα για την εξουσία και λογική μηχανισμών, να δίνονται προσωπικές μάχες μέχρι ηθικής, τουλάχιστον, εξόντωσης και από την άλλη μεριά, δηλαδή του Συνασπισμού, χωρίς να ωραιοποιούμε, βλέπουμε ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση σε βάθος.

    Περιγράφοντας τις προσδοκίες του με επίκεντρο το συνέδριο του κόμματος, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει μια θεωρητική συζήτηση σε βάθος, το συνέδριο "να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα της κοσμοαντίληψής μας, να έχει συμμετοχή των πολιτικών, να έχει δημοσιότητα, και συνήθως το καταφέρνουμε αυτό όταν έχουμε πάρα πολύ μεγάλες και ακραίες αντιθέσεις".

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για την επίτευξη των στόχων του προηγούμενου συνεδρίου που κυρίως είχε δώσει τις συντεταγμένες για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε παράλληλα τη σημασία του ανοίγματος του ΣΥΝ στον οικολογικό χώρο, "το ενδιαφέρον για τις διεργασίες στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τη δυνατότητα να προκληθούν διεργασίες στον ευρύ σοσιαλιστικό χώρο και να διαμορφωθεί τελικά μια επί της ουσίας και εναλλακτική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της ανεξέλεγκτης αγοράς και της αμερικανοφιλίας, που θα είναι ένα νέο στοιχείο ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας και θα βγάζει αυτό που προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε αυτά τα χρόνια, θα βγάζει τις μεγάλες συγκρούσεις στη χώρα μας έξω από τα πλαίσια του δικομματισμού".

    Αναφερόμενος στην οργάνωση του κόμματος και στις "τάσεις" είπε ότι ο ΣΥΝ για να ανταποκριθεί πλέον στον ρόλο του και να μπορέσει να τον συνεχίσει, οφείλει να προβεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί. "Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τις λογικές της οργανωμένης ομάδας που πολλές φορές ακυρώνει πολιτικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια των οριζόντων και των ενδιαφερόντων μιας ομάδας. Αντίπαλος είναι η ΝΔ", ανέφερε.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι φαίνεται πως ο ΣΥΝ οδεύει σε ένα εύκολο συνέδριο γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι αντιθέσεις του παρελθόντος. Ωστόσο, σημείωσε: "Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ώστε να τολμήσουμε μεγάλα βήματα ειδικά σε σχέση με τα ηγετικά μας όργανα, με αλλαγές που σε περίοδο κρίσης δεν μπορούσαμε, ίσως, να τις κάνουμε και έχοντας υπβ όψιν ότι έχουμε μια σταθερή βάση και ότι, στη δοκιμή που είμαστε, αυτή θα είναι η πιο έντιμη και η πιο ειλικρινής απάντηση και στάση".

    "Αυτό σημαίνει -πρόσθεσε- ότι μπορούμε να έχουμε ένα εύκολο συνέδριο, ένα καλό συνέδριο, αλλά κομματική στασιμότητα ή να επιλέξουμε ένα δύσκολο συνέδριο αλλά συνέδριο κομματικής καινοτομίας. Έχω ταλαντευτεί πάνω σβ αυτό το δίλημμα και νομίζω τελικά ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο".

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της ΚΠΕ ο κ. Αλαβάνος είχε υποστηρίξει ότι το Συνέδριο του κόμματος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις τις γιορτές των Χριστουγέννων και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παράταση.

    Τόνισε ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, η οποία σηματοδοτείται τόσο από τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, όσο και από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δικαιώνεται η προεκλογική τακτική του ΣΥΝ, που ζητούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

    Σήμερα, είπε ο κ. Αλαβάνος, διαμορφώνονται οι δυνατότητες να περάσουμε στο τέλος του δικομματισμού και να υπάρξουν νέες πολιτικές εξελίξεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ανάγκη να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε το κόμμα μας και το πιο σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Συνέδριο.

    Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ρεύμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως τώρα δράση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει "να βομβαρδίζει" με προτάσεις συνεργασίας τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ, παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε, ότι η έως τώρα ανταπόκριση των δύο αυτών κομμάτων δεν είναι ιδιαίτερα θετική.

    Τα μέτωπα στα οποία θα επικεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την δράση του το επόμενο διάστημα, είναι η ακρίβεια, το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον και η εξωτερική πολιτική.

    Για το λόγο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα, ότι κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, ο ΣΥΝ δεν πρέπει να δώσει την εικόνα μιας λέσχης συζητήσεων, αλλά να προχωρήσει γρήγορα στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

    Σήμερα, εξ άλλου, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο θέσεων για το Συνέδριο, στο οποίο τονίζεται ότι το νέο πολιτικό τοπίο κυριαρχείται από έντονη κρίση, που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές με εκρηκτικό τρόπο και που είναι ιδιαίτερα έντονη στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της ήττας που υπέστη, αλλά και στη ΝΔ που κινείται προς ακόμα συντηρητικότερες κατευθύνσεις.

    Στο προσχέδιο των θέσεων εκτιμάται ότι η αποσταθεροποίηση του δικομματισμού έχει ξεκινήσει και στην εικόνα αυτή συνέβαλαν, σε μεγάλο βαθμό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεχή επιθετική και ουσιαστική αντιπολίτευση που ασκούσαν.

    Στο προσχέδιο γίνεται εκτενέστατη αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις, αποτιμάται η προεκλογική και μετεκλογική εικόνα των πολιτικών δυνάμεων και προτείνεται το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς " με ορίζοντα το σοσιαλισμό, με ελευθερία και δημοκρατία".

    Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ταχεία φθορά της κυβέρνησης και συνέχιση της έντασης στο ΠΑΣΟΚ, διαβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης εκτιμά ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο, το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιάς προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης στην πορεία της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν περαιτέρω φθορά.

    ΕΡ:Το κυβερνητικό κόμμα είναι αντιμέτωπο με ένα κύμα επικρίσεων από στελέχη του, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα μεγάλο διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων, οδηγείται στην εκλογή προέδρου. Ποιες είναι οι πολιτικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το σκηνικό;

    ΑΠ: Το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο οι όποιες επικρίσεις από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο η ογκούμενη - και μετά τις εκλογές - κοινωνική αντίθεση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με την εκλογή Προέδρου, η οποία μπορεί να συνεχισθεί και ίσως να ενταθεί. Στο βάθος αυτών των προβλημάτων, στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων - αντικοινωνικών επιλογών και της δικομματικής συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο έχει τη δυνατότητα με την ουσιαστική του αντιπολίτευση, τις θέσεις και τις προτάσεις του, να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιας προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης για την πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

    ΕΡ: Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πολλές πλευρές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση σχεδόν από την επομένη των εκλογών, γνωρίζει μια ταχεία φθορά. Το φαινόμενο είναι μάλλον πρωτοφανές για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κ.Καραμανλής, ενώ έλεγε ευχάριστα πράγματα κατά την προεκλογική περίοδο, μετεκλογικά, τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με το θέμα του ασφαλιστικού, για να μην αναφερθώ σε πολλά άλλα, εμφάνισε μια εικόνα φοροεπιδρομής και κατεδάφισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί, πλέον, ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» αποβλέπουν στο να ενισχύσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου και να συρρικνώσουν, μέχρι εκμηδένισης, δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Έχω την αίσθηση ότι στο νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και μετά από τις εκλογές, τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» δύσκολα θα περάσουν, γιατί συναντούν πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι αναπόφευκτη νέα προσφυγή στις κάλπες;

    ΑΠ: Νομίζω ότι γενικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές, όμως, ότι η κυβέρνηση για να κάνει, με κάποιο πρόσχημα, γρήγορα εκλογές πρέπει να έχει κάποια σιγουριά ότι θα αποσπάσει ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό από εκείνο της 16ης Σεπτέμβρη, διότι αλλιώς θα απωλέσει και τη σημερινή ισχνή αυτοδυναμία της. Αυτή, όμως, είναι μια δυσκολία η οποία μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη και να ματαιώσει κάθε σκέψη για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ότι δεν αρκούν οι πρόωρες εκλογές, χρειάζονται ταυτόχρονα και ψήφοι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών, τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο είναι να πάνε ακόμα χειρότερα από τις πρόσφατες εκλογές.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. Ποια τα αίτιά της και πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του κόμματος αυτού στη Βουλή δεδομένου ότι προεκλογικά ο κ. Α. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή;

    ΑΠ: Ο ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που μετεωρίζεται αλλοπρόσαλλα στις πιο ετερόκλητες κατευθύνσεις. Πιστεύω, όμως, ότι επί της ουσίας δεν έχει κρίσιμες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που αποκομίζω από τη Βουλή και τις θέσεις του ΛΑΟΣ, είναι ότι στα οικονομικά θέματα, τουλάχιστον, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις κυβερνητικές επιλογές. Από τη μία ρηχός και επιλεκτικός «αντιαμερικανισμός» και επιφανειακή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορεία και από την άλλη υποστήριξη της «οικονομίας της αγοράς» και της «επιχειρηματικής πρωτοβουλίας». Έχω την εντύπωση ότι το ΛΑΟΣ λειτουργεί συμπληρωματικά στην κυβερνητική πολιτική και επιχειρεί να εμφανισθεί ως «απαραίτητη» και «χρήσιμη» δύναμη για την ακόμα πιο συντηρητική μετατόπισή της στο γνωστό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

    [04] Διεθνής προβολή του έργου του Ν.Καζαντζάκη

    Στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ και το Κατάρ, προβάλλεται για πρώτη φορά το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα.

    «Οι εκδηλώσεις στις τρεις αυτές νέες χώρες συμπληρώνουν των μακρύ κατάλογο των εκατό και πλέον χωρών, όπου έχει δραστηριοποιηθεί η Εταιρεία μας, από την ίδρυσή της το 1988», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Γενεύη, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της Εταιρείας Γιώργος Στασινάκης.

    «Μας ενθουσίασε η συμμετοχή διανοουμένων, παρουσία των πρεσβευτών της Ελλάδας και της Γαλλίας, στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 8 Νοεμβρίου στη Ντόχα, του Κατάρ. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, που ήταν και το θέμα της παρουσίασής μου, ήταν πέρα από το αναμενόμενο και αυτό φάνηκε στη συζήτηση που ακολούθησε».

    Η επιτυχία των εκδηλώσεων συνδέεται άμεσα και με τη θεματολογία τους. Έτσι, στις 16 Νοεμβρίου ο κ. Στασινάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Τόκιο, για τις σχέσεις του μεγάλου Κρητικού με την Ιαπωνία. Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη βοήθεια τοπικών φορέων και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής και της γαλλικής πρεσβείας στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Στις 22 Νοεμβρίου, εξάλλου, στο Ανόι του Βιετνάμ, ο καθηγητής Ngo Tu Lap ετοιμάζει μία μεγάλη εκδήλωση, με διαλέξεις, αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη και προβολή σχετικού βίντεο.

    Εξ άλλου, από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου ο κ. Στασινάκης θα περιοδεύσει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ώστε να μιλήσει σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τις ελληνικές κοινότητες και τους συλλόγους Κρητών. Συγκεκριμένα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στο Πέρθ (18 Νοεμβρίου), στην Αδελαΐδα (21 Νοεμβρίου), Καμπέρα (23 Νοεμβρίου), Μελβούρνη (25-26 Νοεμβρίου), Σίδνεϊ (28 Νοεμβρίου), Όκλαντ (2 Δεκεμβρίου) και Ουέλινγκτον (3 Δεκεμβρίου).

    Σημειώνεται πως οι εκδηλώσεις (πάνω από 200), οι οποίες έχουν ως στόχο την ευρύτερη προβολή του έργου του Καζαντζάκη, «ταξιδεύουν» φέτος σε 72 χώρες, σβ όλες τις Ηπείρους, στο πλαίσιο του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», που ανακηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 2007, ύστερα από πρόταση της Εταιρείας.

    «Σε κάθε εκδήλωση, μικρή ή μεγάλη, μας συγκινεί ιδιαίτερα η αγάπη του κόσμου, άτομα διαφόρων ηλικιών και με διαφορετική κουλτούρα, για το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη», ανέφερε ο κ. Στασινάκης. Ο ίδιος επισήμανε πως στα 19 χρόνια που δραστηριοποιείται η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», που εδρεύει στη Γενεύη, απέκτησε πάνω από 4.000 μέλη, σε 103 χώρες και ίδρυσε περισσότερα από 70 τμήματα σε κάθε γωνιά της γης.

    Τα μέλη της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» συνεχίζουν να προωθούν το έργο του μεγάλου Κρητικού και σε πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας αλλά και ενθαρρύνουν ελληνικής και μη καταγωγής σπουδαστές να κάνουν διατριβές για τον Καζαντζάκη.

    [Φώτο 4995522]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 November 2007 - 7:30:30 UTC