Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεννόηση και διάλογος για να λυθούν τα προβλήματα στα Βαλκάνια"
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά
  • [03] "Κραυγή αγωνίας" για το Περιβάλλον

  • [01] "Συνεννόηση και διάλογος για να λυθούν τα προβλήματα στα Βαλκάνια"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών είχε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ.Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Κ.Καραμανλή για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών της σε Λονδίνο και Βερολίνο.

    Ερωτώμενη για το αν συνδέονται οι εξελίξεις στο Κόσοβο με την επιθυμία της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι υπάρχει μια κινητικότητα και γεγονότα που παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο, είπε, και πρόσθεσε "ζούμε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, συνεννόηση και διάλογος για να μπορέσουμε να επιλύσουμε προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλυτα".

    Ντ.Μπακογιάννη: Ενημέρωση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική

    Η επιδίωξη των Σκοπίων να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM έχει αποδειχθεί στην πράξη φενάκη. Η ώρα της επίλυσης του προβλήματος της διεθνούς τους ονομασίας είναι τώρα - έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, για την εξωτερική πολιτική.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε στην τοποθέτησή της, πως η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το ζήτημα, υπήρξε σταθερή και σαφής: «Συμμαχικές και εταιρικές σχέσεις, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν υπό καθεστώς αδιαλλαξίας και προβολής αλυτρωτικών θέσεων» - και υπβ αυτό το πρίσμα, «το Σκοπιανό δεν είναι ψυχολογικό θέμα, αλλά πολιτικό ζήτημα, έμπρακτης επιδίωξης σχέσεων καλής γειτονίας και προϋποθέσεων αυτονόητων για σχέσεις συμμάχων κρατών (?) Η θέση μας αυτή, προβάλλεται και είναι κατανοητή, γιατί είναι συνεπής στην κατεύθυνση της ένταξης των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά χωρίς λευκές επιταγές» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.

    Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα συζητά το ενδεχόμενο εξεύρεσης μίας διεθνούς ονομασίας για τη γείτονα χώρα - και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου για το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή, προσωρινή ονομασία τους, ανέφερε σχετικά:

    «Οι τελευταίες εξελίξεις, έδειξαν ότι τα Σκόπια θεωρούν πως μπορούν να ακολουθήσουν μία διττή πολιτική: Από τη μία να θεωρούν ότι μπορούν να μπουν παντού με το όνομα FYROM και από την άλλη, να αμφισβητούν ευθέως την ονομασία αυτή. Φάνηκε περίτρανα στην τελευταία συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο σκοπιανός προεδρεύων απεκάλεσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ββπρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίαςββ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι φενάκη αυτή η ιστορία. Εμείς είπαμε ότι ββθα μπείτε στο ΝΑΤΟ από την ώρα που πληρείτε τον όρο της καλής γειτνίασης και αυτή, σημαίνει να βρούμε μια σύνθετη ονομασία. Δεν πρόκειται να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα για το 2015. Η ώρα της επίλυσης είναι τώρα - και πριν το ΝΑΤΟ - έχουμε έξι μήνες για διαπραγματεύσειςββ».

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιδοκίμασε τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι η Ελλάδα επιζητά την εξεύρεση σύνθετης ονομασίας, ενώ και ο Πάνος Μπεγλίτης, ανέφερε πως «για μας, η σύνθετη ονομασία είναι η διαπραγματευτική όριος γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι μία κοινή και για όλες τις χρήσεις, διεθνής ονομασία».

    Παράλληλα, ο κ. Μπεγλίτης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας ένα χρόνο πριν. «Έχετε μελετήσει το χρόνο; Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το θέμα» παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ), πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, με άξονα την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία των πολιτών και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

    Αντιδράσεις απβ όλα τα κόμματα προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέκου Αλαβάνου.

    «Μία χώρα που παρεμβαίνει συνεχώς για τους γείτονές της, γίνεται γραφική. Βλέπουμε μια ββσκοπιανοποίησηββ της εξωτερικής μας πολιτικής και αντιθέτως, βλέπουμε να τρέχει το θέμα της Τουρκίας, η οποία συγκεντρώνει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα λόγω του ρόλου της στην περιοχή» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Πού είδατε κ. Αλαβάνο ότι μαζεύει η Τουρκία πλεονεκτήματα; Μαζεύει όταν για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για Ίμβρο και Τένεδο, για δικαιώματα του Πατριαρχείου, για casus belli;» απάντησε η κ. Μπακογιάννη.

    «Η κυβέρνηση όφειλε να πει ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές με βάση το Σκοπιανό. Παρατηρούμε σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής (?) Δεν κάνετε σαφές στο λαό μας ότι είναι σημαντική η ύπαρξη αυτής της χώρας. Είναι μια χώρα που κινδυνεύει με διαίρεση, με απορρόφηση. Τι θέλετε; Θέλουμε στα σύνορά μας μεγάλες Βουλγαρίες και Αλβανίες;» ρώτησε ο κ. Αλαβάνος και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς είναι δυνατόν να συναντιόμαστε με υπουργούς της Τουρκίας που εξακολουθεί να κατέχει το 40% της Κύπρου και όχι με έναν υπουργό της ΠΓΔΜ που φορά ένα μπλουζάκι που γράφει ββΜακεδονίαββ. Είναι μεγάλο λάθος (?) Έχουμε ένα σύνδρομο φόβου, σαλίγκαρου. Αντί να φοβόμαστε για τον Μέγα Αλέξανδρο στο αεροδρόμιο, να χαιρόμαστε, όπως χαιρόμαστε όταν μαθαίνουμε ότι κάπου μελετούνε το Θουκυδίδη?»

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την πολυτέλεια να ιεραρχήσει θέματα και να ξεχάσει άλλα» απάντησε η κ. Μπακογιάννη. «Εγώ δεν είχα ποτέ το αίσθημα ότι εκπροσωπώ μία χώρα-καρπαζοεισπράκτορα, μια φοβική χώρα. Δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο, ούτε αμετροέπεια, ούτε αλαζονεία: Αυτοπεποίθηση έχουμε - κι αυτό βέβαια προκαλεί εκνευρισμό στους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσατε χθές».

    Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Αλαβάνος εγκάλεσε την κυβέρνηση για «εγκατάλειψη της Μακεδονίας» για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «της ελληνικής Μακεδονίας». Απβ αυτό ορμώμενος, ο Π. Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ) παρατήρησε πως «και μόνον που ο κ. Αλαβάνος χρειάστηκε να προβεί σβ αυτήν τη διευκρίνιση, δείχνει πως το πρόβλημα υφίσταται και χρειάζεται λύση».

    Επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, για την «ανοχή» που επέδειξε στη δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει άγνοια για τις δηλώσεις του. «Εγώ χθες έκανα δήλωση ότι αυτή η δήλωση του Άνθιμου βεβαίως δεν εκφράζει την κυβέρνηση, το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Δεν επιδιώκει η Ελλάς αλλαγή συνόρων και βεβαίως στα Βαλκάνια» απάντησε η κ. Μπακογιάννη.

    Ανάγκη «καθαρής και σταθερής λύσης» προκύπτει ωστόσο, κατά την υπουργό Εξωτερικών και στην περίπτωση του Κοσόβου: «Τονίζουμε ότι η λύση που θα προκύψει, πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να επιτρέπει και να επιβάλλει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, να έχει αυξημένη διεθνή νομιμοποίηση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της» ανέφερε.

    «Οι εξελίξεις στο Κόσοβο είναι πολύ ανησυχητικές και δεν φαίνεται αυτή η ανησυχία. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ακόμη κράτους-προτεκτοράτου» παρατήρησε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ η Λιάνα Κανέλλη, επικαλούμενη και τις χθεσινές συγκρούσεις στο έδαφος της ΠΓΔΜ, τόνισε πως «το πόδι των Αμερικανών και των Ρώσων, έχει αλλάξει την κατάσταση στα Βαλκάνια. Αυτοί που κυβερνούν τα Σκόπια, είναι σε θέση να αλλάξουν και αιματηρά τους όρους στην περιοχή».

    Σύντομη τοποθέτηση έκανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, κατά της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, και υπέρ της «διεξαγωγής δημοψηφίσματος για κάθε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως «πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δίκαιη επίλυση του», επέρριψε την ευθύνη στην τουρκική πλευρά για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Παπαδόπουλου-Ταλάτ, της 8ης Ιουλίου του 2006 και αναφέρθηκε και στο προσφάτως ψηφισθέν μνημόνιο Άγκυρας-Λονδίνου:

    «Εξελίξεις όπως αυτή που προέκυψε σχετικά με το μνημόνιο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, δεν συμβάλλουν στις διαδικασίες επίλυσης, καταδεικνύουν όμως πόση σημασία έχει να επιδιώξουμε μια νέα κινητικότητα στο ζήτημα, ώστε να οδηγηθούμε στην επανένωση του νησιού. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, ο βρετανός ομόλογός μου ήταν σαφής, ότι η βρετανική πολιτική δεν άλλαξε στο θέμα και πως η Βρετανία παραμένει σταθερή στην επιδίωξη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου - και ότι οι αναφορές που υπήρξαν, δεν έχουν στόχο να αφήσουν ανοιχτά σε ερμηνείες και παρερμηνείες εκείνα που γράφτηκαν. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί από την πρώτη στιγμή έκρινα πως επρόκειτο περί παρεξήγησης» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά

    Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, από τους περίπου 150 άνδρες της ΕΛΑΣ και των ειδικών σωμάτων ΤΑΕ και ΕΙΔΑΣΥΔΕ, παρουσία του εισαγγελέα υπηρεσίας, για τον εντοπισμό των δραστών της ένοπλης ενέδρας κατά αστυνομικών το πρωί της Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να τραυματιστούν εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Από τις σημερινές έρευνες, έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα είδη οπλισμού και ποσότητες πυρομαχικών, τρία κλεμμένα αυτοκίνητα και 500 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

    Οι δυνάμεις τελούν υπό το συντονισμό του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κ. Δρακόπουλου και θα παραμείνουν στην περιοχή για έρευνες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

    Το κλίμα που επικρατεί από πλευράς των κατοίκων είναι ήρεμο.

    Από τις 12 το μεσημέρι οι έρευνες επεκτείνονται και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, σε αγροικίες και σπηλιές.

    Η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης στον οικισμό Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, ολοκληρώθηκε χθες με τις συλλήψεις εννέα ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών, ενός για παράβαση του ΚΟΚ και ακόμα τρεις προσαγωγές υπόπτων, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και εκτός από τις παραπάνω συλλήψεις και προσαγωγές:

    «Διενεργήθηκαν εννέα κατ' οίκον έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών.

    Εντοπίσθηκαν, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ζωνιανά, δυο φυτείες με 45 και 13 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης αντίστοιχα.

    Ανεβρέθησαν τρία προσφάτως καμένα οχήματα, τα οποία είχαν κλαπεί από την περιοχή του Ηρακλείου, καθώς και πέντε μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, που είχαν κλαπεί από διάφορες περιοχές».

    Κλείνοντας την ανακοίνωση, η Αστυνομική Διεύθυνση ευχαριστεί «τους κατοίκους της περιοχής, τους τοπικούς φορείς και παράγοντες καθώς και τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους για τη συναντίληψη και την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης».

    Συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση στα Ζωνιανά

    Την ερχόμενη Τετάρτη, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συνεδριάσει για το θέμα των «Ζωνιανών». Ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συμφώνησαν να ασχοληθούν με την υπόθεση, η οποία, όπως είπαν, με διαχρονικά αίτια διασύρει διεθνώς τη χώρα μας.

    Το θέμα, έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στην υπόθεση των Ζωνιανών φέρονται να είναι αναμεμειγμένα είτε πολιτικά πρόσωπα είτε πολιτευτές.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία προτείνει να κληθούν, ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

    Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα τόνισε ότι «πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τα Ζωνιανά και με τα θέματα λειτουργίας των Θεσμών αλλά και των υπηρεσιών».

    Για διαχρονικό πρόβλημα, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη επεσήμανε την ανάγκη να διερευνηθεί κοινοβουλευτικά η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν πρέπει οι διαχρονικές εξετάσεις ζητημάτων από την Επιτροπή να καθορίζονται από τα ΜΜΕ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις του κ. Έβερτ και του κ. Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι η υπόθεση των Ζωνιανών αναδεικνύει πολιτικά ζητήματα διαφάνειας και λειτουργίας των Θεσμών.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το θέμα της εγκληματικότητας που υπάρχει, όπως είπε, όχι μόνο στα Ζωνιανά, αλλά και στο Ζεφύρι και σε άλλες περιοχές της χώρας, «ως πρώτης προτεραιότητας.».

    Σήμερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα της επιχείρησης στα Ζωνιανά και αν θα συνεχιστεί η επιχείρηση ανέφερε ότι "έχουμε επιχείρηση διωκτικών αρχών σε εξέλιξη" και πρόσθεσε ότι "έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα στάδιά της, άλλα είναι σε εξέλιξη κι άλλα προγραμματίζονται. Δεν έχω να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες ή να κάνω κάποιο σχόλιο που αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ελληνικών διωκτικών αρχών".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να γίνει έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κατοίκων στα Ζωνιανά,ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι γίνονται έρευνες και πως θέματα που δεν αφορούν την λειτουργία της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης, όπως πρέπει. "Δεν έχει πολιτική διάσταση το θέμα. Δεν υπεισέρχεται πουθενά η κυβέρνηση", τόνισε.

    Όσον αφορά τα περί πολιτικών ευθυνών - με αφορμή χθεσινές σχετικές δηλώσεις πολιτικών - απάντησε πως μένει στη χθεσινή επί του θέματος δήλωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου που είναι ότι απορρίπτει διαρρήδην τυχόν τέτοιες υπόνοιες. "Δεν θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής οποιουδήποτε κόμματος που να φέρεται να έχει κάνει όσα λέτε", επεσήμανε και πρόσθεσε πως όποιος έχει καταγγελίες να πάει τα στοιχεία εκεί που πρέπει.

    [03] "Κραυγή αγωνίας" για το Περιβάλλον

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας εξαιτίας των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων, έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως έχουμε φτάσει, ήδη, στην άκρη του γκρεμού.

    Τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιστροφή της πορείας, που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένα μέτρα».

    Και πρόσθεσε ότι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προάσπιση του περιβάλλοντος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.

    «Οι ψευδαισθήσεις έχουν τελειώσει. Η καταστροφή είναι εδώ, μπροστά μας: Υπερθέρμανση του πλανήτη, ερημοποίηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανύψωση της στάθμης του νερού, υποχώρηση των παγετώνων, επικίνδυνη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Σήμερα όλοι συμφωνούν, πολιτικοί όλων των αποχρώσεων και πολίτες όλων των τάξεων, ότι πρέπει κάτι να γίνει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος σε βαρυσήμαντη ομιλία του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επιστημονικού Φόρουμ (World Science Forum) που διοργανώθηκε σήμερα στη Βουδαπέστη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ουγγρικής Δημοκρατίας Λάζλο Σολιόμ, Φόρουμ στο οποίο μαζί με τον Κάρολο Παπούλια ένωσαν και τη δική τους κραυγή αγωνίας για το Περιβάλλον και οι Πρόεδροι της Κροατίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, που συγκροτούν όλοι μαζί την ομάδα των λεγομένων «Πράσινων Προέδρων».

    Το πρόβλημα άργησε πολύ να απασχολήσει την παγκόσμια πολιτική τάξη και τις κοινωνίες, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει ήδη στην άκρη του γκρεμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε το Φόρουμ ως μια «συνάντηση ευθύνης».

    «Έχουμε ευθύνη, απέναντι στους λαούς που εκπροσωπούμε, απέναντι στις επόμενες γενιές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξελιχθεί η παγκόσμια συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος σε πολιτική πράξη», είπε ο Κάρολος Παπούλιας και επεσήμανε πως «η αγορά δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας».

    «Οι περισσότερες περιβαλλοντικές καταστροφές έγιναν στο όνομα του κέρδους και μιας ανάπτυξης χωρίς κανόνες. Μία κοντόθωρη αντίληψη για την οικονομική πρόοδο και το πάθος για την αύξηση του πλούτου, ανεξάρτητα από συνέπειες, σε συνδυασμό με την απάθεια των πολιτικών, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έλευση μιας τιμωρίας που δεν διακρίνει ανάμεσα σε υπαίτιους και σε αθώους», τόνισε ο Πρόεδρος.

    Στην ομιλία του στη Βουδαπέστη, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε πως το περιβάλλον είναι παγκόσμιο πρόβλημα και συνεπώς παγκόσμια θα πρέπει να είναι και η αντίδραση και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ γίνονται ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες, οι οποίος θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ορισμένα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας:

    «Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένα μέτρα:

    -Ταχύτερη και ευρύτερη προώθηση και χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    -Σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών, με τη συμμετοχή όλων των χωρών, και κυρίως αυτών που ρυπαίνουν περισσότερο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το πρωτόκολλο του Κιότο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όμως είναι δυστύχημα ότι δεν συμμετέχουν σβ αυτό οι χώρες με το μεγαλύτερο όγκο ρύπων.

    -Αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων. Δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό που πρέπει, εάν δεν το κάνουμε την ώρα που πρέπει.

    -Ουσιαστική αντιμετώπιση του Ταμείου Προσαρμογής από όλους τους εμπλεκόμενους. Εντονότερη προώθηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον.

    -Αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών. Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα τα δάση του Αμαζονίου. Σημειώνω επίσης ότι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει περισσότερο η αποψίλωση των δασών απβ ό,τι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

    -Αντιμετώπιση των χωρών με πολιτικές, καταστροφικές για το περιβάλλον κατβ αντιστοιχία με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί το δικαίωμα στο μέλλον είναι ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα.

    -Προστασία της βιοποικιλότητας στον πλανήτη».

    Ο Κάρολος Παπούλιας στάθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη μιας δραματικής αλήθειας, ότι, δηλαδή, η οικολογική καταστροφή μας αφορά άμεσα και προσωπικά, ότι αγγίζει και απειλεί καθέναν από εμάς».

    Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η ελληνική εμπειρία δεν είναι μοναδική, αλλά «είναι το συλλογικό πεπρωμένο, εφόσον δεν ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς τον όλεθρο».

    Και επεσήμανε:

    «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετη με την ειρήνη, καθώς όλοι φοβόμαστε στο μέλλον πολέμους για την κατανομή αγαθών, όπως το νερό. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει τους κινδύνους για την οικονομία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθρέφτης της ποιότητας της δημοκρατίας. Οι μη προνομιούχοι, κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών, υφίστανται περισσότερο από όλους τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ταυτόσημη με την έννοια του πολιτισμού. Η ανθρωπότητα επιστρέφει στη βαρβαρότητα όταν σκοτώνει τη ζωή στη φύση».

    Στην ομιλία του στη Βουδαπέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «όταν μιλάμε για το περιβάλλον, πρέπει να αναφερόμαστε στην ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές, στη διαγενεακή δικαιοσύνη. Στο χρέος μας απέναντι στα παιδιά που θα κληρονομήσουν ό,τι αφήσουμε πίσω μας. Η ευθύνη είναι ακόμη βαρύτερη. Είναι ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη γη που παραλάβαμε, απέναντι σε όλα αυτά που δεν μας ανήκουν και που αντιμετωπίζονται ως δωρεάν ιδιοκτησία ή ως εμπόρευμα».

    «Η δημοκρατία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε μια έρημο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

    «Ούτε η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας έχει ουσιαστικό περιεχόμενο σε πόλεις που ασφυκτιούν από το τσιμέντο και το διοξείδιο του άνθρακα. Η αυταπάτη της ανθρώπινης παντοδυναμίας είναι κακός οδηγός. Η υπόθεση του περιβάλλοντος είναι έντονα φιλοσοφική. Ισορροπία δεν πρόκειται να βρεθεί εάν δεν γίνει κοινή συνείδηση ότι ατομική ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στη συνολική καταστροφή. Εάν δεν επαναφέρουμε τη λογική στο επίκεντρο της προσέγγισής μας - μετά από πολλά χρόνια πραγματικής παράνοιας. Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε οι ισχυροί μπορούν να απαλλαγούν από την κοινή μας μοίρα».

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε στο ακροατήριό του το παράδειγμα του Ίκαρου, ο οποίος πετούσε με δύο τεράστια φτερά κολλημένα με κερί, και ενθουσιασμένος από το φως, θέλησε να πλησιάσει τον Ήλιο, αλλά το κερί έλιωσε και έπεσε στο πέλαγος.

    «Έχουμε, ήδη, πλησιάσει τον Ήλιο. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται, όσο σώζεται», πρόσθεσε.

    Και ζήτησε η επόμενη συνάντηση του Φόρουμ να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο παγκόσμιας ιστορικής αξίας και ισχυρών συμβολισμών.

    Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των «Πράσινων Προέδρων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «το περιβάλλον είναι η ουσία της Δημοκρατίας, είναι το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, είναι το δικαίωμα της ζωής του ανθρώπου». Ευχαρίστησε δε τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρο Δήμα, ο οποίος «έδωσε και δίνει μάχες για το περιβάλλον μέσα στην Ένωση, με τις γνωστές δυσκολίες τις οποίες ξέρουμε όλοι μας, ενώ είχε το θάρρος να συγκρουσθεί με μεγάλα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών».

    «Νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκρουσθεί με αυτά τα συμφέροντα για την προστασία του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 November 2007 - 15:30:33 UTC