Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα ληφθούν μέτρα για τα Ζωνιανά»
  • [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή αρχηγού
  • [03] Τα Σκόπια επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος

  • [01] «Θα ληφθούν μέτρα για τα Ζωνιανά»

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη στην περιοχή των Ζωνιανών και υπογράμμισε ότι η πολιτική απόφαση είναι να ληφθούν τα μέτρα που δεν πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να επιβληθούν ο νόμος και η τάξη με τέτοια μέτρα, όμως που δεν θα διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

    Υπάρχει η πολιτική βούληση, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα επιλέξουν το χρόνο και τον τόπο ώστε στην περιοχή αυτή να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη.

    Τα επιχειρησιακά θέματα αφορούν στην αστυνομία σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους και θα επιβάλουν το νόμο και την τάξη σε μια περιοχή που επί χρόνια ολόκληρα με ευθύνη που όλοι γνωρίζουν πού ανήκει, έμεινε ανεξέλεγκτη κι εκεί αναπτύχθηκε η εγκληματικότητα βαρύτατης μορφής.

    Επί χρόνια είπε ο κ.Παυλόπουλος, η περιοχή αφέθηκε χωρίς την παρέμβαση του κράτους και αυτή η αβελτηρία, η παράλειψη, στην ουσία συγκάλυψε την εγκληματικότητα.

    Καθένας αντιλαμβάνεται, είπε ο κ.Παυλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι σε μια περιοχή που για τόσα χρόνια δεν παρενέβη η δικαιοσύνη και η αστυνομία να επιβάλει το νόμο και την τάξη, σε ποιόν ανήκει αυτή η ευθύνη.

    Ο κ.Παυλόπουλος, εξέφρασε τη συμπαράσταση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά στο νεαρό ειδικό φρουρό, που δίνει τη μάχη για τη ζωή του, εκφράζοντας την ευχή ότι θα την κερδίσει και την ελπίδα ότι ο τραυματισμός του δεν θα του αφήσει προβλήματα.

    Βρισκόμαστε δίπλα στον ίδιο και την οικογένειά του και η πολιτεία αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στους ανθρώπους που υπηρετούν το νόμο και την τάξη, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκαν και θέματα κτηνοτροφίας, και ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.

    Ο κ.Κοντός υπογράμμισε ότι η ελληνική κτηνοτροφία με μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσεται αλλά αντιμετωπίζει τη φετινή χρονιά πρόβλημα, διότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των ζωοτροφών σε διεθνές επίπεδο, σε μεγάλο βαθμό.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους Ελληνες κτηνοτρόφους είπε ο κ.Κοντός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από χθες καταβάλλονται 155 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, χρήματα τα οποία, όπως τόνισε, αν ακολουθούντο οι κανονικές διαδικασίες θα έπρεπε να πληρωθούν τον Αύγουστο του 2008.

    Επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η χορήγηση 5ετούς άτοκου δανείου στους κτηνοτρόφους, το ύψος του οποίου θα φτάσει μέχρι 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ακόμη μετά την οριστική κατοχύρωση της "ελληνικής φέτας", αποφασίστηκε ότι το 2008 θα χαρακτηριστεί έτος προώθησης και προβολής της ελληνικής φέτας.

    Εκτός αυτού, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο ελληνικός οργανισμός γάλακτος, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα μετατραπεί σύντομα σε οργανισμό που θα καλύπτει και το κρέας, ώστε συντονισμένα να ελέγχεται η παραγωγή αλλά και να προωθείται και να προβάλλεται το ελληνικό κρέας.

    Ο κ.Κοντός τέλος ανέφερε ότι συνεχίζεται η αναπτυξιακή προσπάθεια για την ελληνική κτηνοτροφία με την απλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και με την απόφαση που ελήφθη να ενταχθούν οι επενδύσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας στον εθνικό αναπτυξιακό νόμο.

    Το πρωί, ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το πρωί με το δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και το μεσημέρι με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.

    Θ.Ρουσόπουλος για την κατάσταση στα Ζωνιανιά

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν στα Ζωνιανιά της Κρήτης δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία δεν κάνει πόλεμο με κανένα και δεν έχει ανοικτούς λογαριασμούς με κανένα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την τήρηση των νόμων και της τάξης.

    «Δεν υπάρχει καμία πολιτική ανοχής από την κυβέρνηση Καραμανλή», τόνισε μετά από σχετική ερώτηση, ενώ όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν θεωρεί πως υπήρχε πολιτική ανοχή από προηγούμενες κυβερνήσεις, σημείωσε πως ο ίδιος μιλάει για την κυβέρνηση της οποίας είναι εκπρόσωπος.

    Σε ό,τι αφορά τα αναγραφέντα περί πολιτικής προστασίας των δραστών, δήλωσε πως δεν κάνει σχόλια επί φερόμενων δηλώσεων και μετά από ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ απάντησε πως αδικούμε την Αστυνομία, γιατί υπάρχουν μία σειρά από επιτυχίες, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη σύλληψη γνωστού κακοποιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν διασυνδέσεις ανθρώπων μέσα από την ΕΛΑΣ με το οργανωμένο έγκλημα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως «η αναφορά σε μεμονωμένα περιστατικά - γιατί σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες υπάρχουν παραβάτες - δεν μπορεί να κατηγοριοποιεί συλλήβδην ως παραβάτες όλους τους εργαζομένους στην ΕΛΑΣ".

    Σε ερώτηση σχετικά με ανοχή εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου στην κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή στην Κρήτη, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε ή τι εννοείτε. Σημασία έχει ότι σε ένα θέμα η αντίδραση ήταν αυτή που έπρεπε και θα συνεχίσει να είναι αυτή που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι κατάλληλοι οι ειδικοί φρουροί που πήγαν στα Ζωνιανιά είπε πως δεν θα ήθελε να γίνει συζήτηση για το τι πρέπει να γίνεται από την Αστυνομία.

    «Δεν είμαι σε θέση, ούτε εγώ ούτε κανείς σε αυτή την αίθουσα, να γνωρίζω ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος», σημείωσε και τόνισε πως αυτή η εύκολη κατηγορία δεν ταιριάζει ούτε στον ίδιο ούτε σε κανένα.

    Για το αν έχει ευθύνες η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ, τόνισε πως δεν θα πει τίποτα που θα είναι εύκολη κριτική και συμπλήρωσε πως οι δηλώσεις του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου καλύπτουν συνολικά την κυβέρνηση.

    Όσο για το τι έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνηση στην περιοχή, παρέπεμψε σε δηλώσεις του Π. Παυλόπουλου και σημείωσε πως γνωρίζει τουλάχιστον μία ενέργεια της κυβέρνησης που είχε σχέση με τον Καποδίστρια 1.

    Επεσήμανε δε πως είναι λάθος να υπάρξει η αίσθηση ότι ένα χωριό είναι έκνομο.

    «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι παραβάτες δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε όλο το χωριό στον τοίχο»,τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση περί πολιτικών ευθυνών είπε ότι στη Δημοκρατία τους εγκληματίες του συλλαμβάνει η ΕΛΑΣ και όχι οι πολιτικοί ή οι βουλευτές, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και προχωρά για να λυθεί το θέμα.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά και πως πέρσυ σε επιχείρηση κατασχέθηκαν δενδρίλια χασίς, επισημαίνοντας ότι σημασία έχει να υπάρχει απόφαση και αυτό είναι εμφανές.

    Σε ό,τι αφορά καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου φέρεται να είχε προχωρήσει σε συνεννόηση με τις οικογένειες των φερόμενων παραβατών, απάντησε πως τέτοιου είδους καταγγελίες ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και πως είναι ευχής έργο όποιος έχει τέτοια στοιχεία να τα προσκομίζει στη Δικαιοσύνη.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τόνισε πως το θέμα που κυριάρχησε ήταν η προσπάθεια της Πολιτείας για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

    Σε ό,τι αφορά τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες στην Αιγιαλεία και απαντώντας σε χθεσινή ερώτηση σημείωσε πως με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας (24.10) δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους και χωρίς εγγύηση του δημοσίου μέχρι του ποσού των 25 εκ ευρώ ανά επιχείρηση και έως 100.000 ευρώ, για εμπορική επιχείρηση ή επαγγελματία.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε αν ο Νομάρχης Εύβοιας διέθεσε τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους για την κατασκευή σχολείων και αν έχει παραλάβει ο κ. Νάκος κατάσταση με τα έργα που έγιναν για τους πυρόπληκτους. Για το πρώτο παρέπεμψε στο Υπουργείο Εσωτερικών και για το δεύτερο είπε πως δεν γνωρίζει αν έχει φτάσει τέτοια κατάσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή αρχηγού

    Ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής , 11 του μηνός για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ , ο πρόεδρος του Κινήματος , Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει το μεσημέρι σε πολιτική εκδήλωση στη Χαλκίδα. Το απόγευμα, θα μιλήσει στην Αθήνα σε εκδήλωση ομογενών και μεταναστών και το βράδυ σε συνεστίαση Ποντιακών Σωματείων, στο Μοσχάτο.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί επισκέπτεται τη Νίκαια και το Πέραμα, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο Γ.Παπανδρέου με ανθρώπους γραμμάτων και τεχνών

    "Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό καθώς πέρα της ανθρώπινης επαφής, χρειάζομαι την παρουσία σας, το λόγο σας, τη σκέψη σας, την κριτική, τη δημιουργικότητα και την φαντασία σας", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι τον στηρίζουν, σε συγκέντρωση χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα "πως οι μικρές και μεγάλες καθημερινές επαναστάσεις στην τεχνολογία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά για την Ελλάδα", ενώ στη συνέχεια περιέγραψε με συντομία μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας για να τονίσει στο τέλος, ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα η οποία αξίζει και μπορεί καλύτερα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την επανάσταση της σύντομα, αλλιώς θα περιθωριοποιηθεί. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η μάχη που δίνει αυτό το καιρό και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είναι μάχη ιδεών και όχι προσώπων, καθώς έχει έρθει η ώρα για απελευθέρωση από την μοιρολατρία και το μοιρολόι.

    Ορισμένοι με κατηγορούν ότι μιλώ για μικρό ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "μιλάω για ένα ΠΑΣΟΚ τόσο μεγάλο όσο και οι αξίες του". Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση του για το νέο πατριωτισμό και κάλεσε τους ανθρώπους του πνεύματος σε συμμαχία για την απελευθέρωση της δημιουργικότητας έτσι ώστε η πολιτική να ξαναγίνει "ερωτεύσιμη , καρποφόρα και παραγωγική".

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ότι υπάρχει εκ μέρους του η πολιτική βούληση για συνεργασία, τους κάλεσε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα απαραίτητα οργανωτικά σχήματα συνεργασίας, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου τονίζοντας και πάλι την αναγκαιότητα της διαρκούς παρουσίας τους και την θέση τους "απέναντι, όταν η ανάγκη το επιβάλλει και δίπλα, όταν η ανάγκη το απαιτεί".

    Ομιλία Ευ.Βενιζέλου στον Πειραιά

    "Στις 11 του Νοέμβρη η διαδικασία μπορεί να φαίνεται εσωτερική μπορεί να νομίζουμε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και το πρόσωπο του Προέδρου του στην πραγματικότητα όμως αφορά τη σχέση μας με την κοινωνία αφορά τη σχέση μας με τα άλλα κόμματα αφορά το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών που στην πραγματικότητα θα κριθούν στις 11 του Νοέμβρη", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος σε ομιλία του στον Πειραιά.

    Αναφερόμενος στον κ.Κ.Καραμανλή, τόνισε ότι "δεν αντέχει κοινοβουλευτικά, είναι όμηρος της δυσαρέσκειας και των διεκδικήσεων και των πιέσεων της κοινοβουλευτικής του ομάδας".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον κόσμο σε σχέση με το ασφαλιστικό και ανοίγει μέτωπα όπως στην Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση που δεν μπορεί να κλείσει.Ενθαρρύνει κύματα ακρίβειας. Παίζει με το φορολογικό. Δε δίνει καμία απάντηση για το φόρο προστιθέμενης αξίας για τη φορολογία ακινήτων για τη φορολογία του πετρελαίου.

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, πρέπει να δώσει μια απάντηση σε όλα αυτά ως αντιπολίτευση και να είναι έτοιμο να σηκώσει το γάντι των πρόωρων εκλογών, που ο κ. Καραμανλής ρίχνει με προσβλητικό και προκλητικό τρόπο κινώντας τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Μοίρα του τόπου είναι να εμπιστεύεται στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη τα μεγάλα οράματα, τα μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας, είπε ο κ. Ευ.Βενιζέλος. Η θεωρία της μικρής πλην εντίμου Ελλάδος, είναι μια θεωρία της δεξιάς, της συντήρησης. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ως παράταξη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γέρου της Δημοκρατίας. Η παράταξη που διεκδικούσε, που απαιτούσε, που είχε οράματα και έτσι πρέπει να κρατήσουμε πάντα το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ των οραμάτων, το ΠΑΣΟΚ των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ των μη προνομιούχων του 2007.

    Συνέντευξη Σκανδαλίδη στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"

    Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Περάσαμε από τέτοιες εντάσεις, αλλά το ΠΑΣΟΚ πάντα έχει τη δυνατότητα αυτή να ενώνεται, τόνισε ο κ.Κ.Σκανδαλίδης στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

    Εκείνο που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφυλάξει πλήρως τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να υπάρξει το παραμικρό γεγονός που μπορεί να πατήσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν έχει τα κότσια και τη δυνατότητα να το διασπάσει.

    Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί και σε ότι με αφορά θα κάνω το παν να είμαστε όλοι μαζί, επανέλαβε ο Κ.Σκανδαλίδης. Για μένα, είπε, η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις 11 του μήνα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι αφετηρία μιας καινούργιας μέρας. Και στην καινούργια μέρα θα είμαι παρών και θα είμαι συνεχώς παρών από εδώ και πέρα για να διαφυλάξω αυτή τη διαδικασία και την ενότητα και την συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

    Σύσκεψη για το ασφαλιστικό

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να προσέλθει στο διάλογο για το ασφαλιστικό με τεκμηριωμένες προτάσεις, κάτι το οποίο, όπως είπε, αρνείται να κάνει μέχρι σήμερα.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση αμέσως μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε, υπό την προεδρία του, στο γραφείο του στη Βουλή, όπου εξετάστηκε το ασφαλιστικό θέμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα θα υπερασπιστεί μαχητικά και υπεύθυνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και θα αποκαλύπτει την πολιτική της ΝΔ, η οποία έφερε το ασφαλιστικό σε δυσμενή θέση. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει τα χαρτιά της και αρνείται να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθυεσία.

    Ακόμη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προβάλλει παράλληλα τις δικές του θετικές ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θ. Πάγκαλος και Χάρης Καστανίδης, ο Γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας, ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας Γιάννης Μαγκριώτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης.

    [03] Τα Σκόπια επισκέπτεται ο Αλ.Αλαβάνος

    Τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων της γείτονος.

    Αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβενκόφσι και τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι.

    Στόχος της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την εξομάλυνση και την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και γενικότερα για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της κοινής ασφάλειας στα Βαλκάνια.

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    Οι ενοποιήσεις των κυρίων ταμείων της ασφάλισης «πρέπει να γίνονται μέσα από κοινωνικό διάλογο και συμφωνία όλων» προκειμένου αφ' ενός να μην καταργούνται "κεκτημένα των εργαζομένων" και από την άλλη να μην απαλλάσσεται "η ιδιοκτησία των επιχειρήσεων από υποχρεώσεις τις οποίες μέχρι τώρα σέβεται", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε επίσης στα επικουρικά ταμεία, για τα οποία όπως είπε «δεν υπάρχει λόγος να μην παραμείνουν αυτόνομα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες», όταν αυτά "είναι υγιή", "δεν έχουν καμία κρατική στήριξη" και "δεν έχουν εμπλακεί σε κανένα σκάνδαλο".

    Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, τονίζοντας πως «πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται σήμερα, με σημαντικές απώλειες στις συντάξεις για τους εργαζομένους αυτούς, μέσα από τους θεσμούς που ισχύουν για τη διαδοχική ασφάλιση», καθώς δεν ευθύνεται οο εργαζόμενος για το γεγονός ότι "άλλαξε ασφαλιστικό φορέα στην πορεία της εργασιακής του διαδρομής".

    Ο κ.Αλαβάνος θα επισκεφθεί την Τετάρτη τα Σκόπια όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε σήμερα ότι προβλέπονται συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και τόνισε πως «πιστεύουμε ότι κανείς από τους δυο γείτονες δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε καταστάσεις ακροτήτων και εθνικισμού όσο δύσκολο και αν είναι το πρόβλημα». Αντίθετα, είπε ο κ. Αλαβάνος, μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας και γι' αυτό νομίζω ότι ο πολιτικός διάλογος στις σημερινές δύσκολες πολιτικά συνθήκες είναι πάντα χρήσιμος.

    Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις θέσεις του για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, σημείωσε ότι «καμία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε η 36/2005 ούτε καμία άλλη, δεν επιβάλλει στη χώρα μας να λειτουργούν ιδιωτικοί φορείς σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια, ένα καθεστώς το οποίο έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το Σύνταγμα της χώρας μας και το άρθρο 16» και κάλεσε την κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά, να σταματήσει να λέει ψέματα. Να εφαρμόσει το άρθρο 16. Kαι αν έχει ερωτηματικά, σε σχέση με τη δικιά μας τοποθέτηση, ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και επαναλαμβάνουμε να παραπέμψει το νομικό θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 November 2007 - 13:31:08 UTC