Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα: "Δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα"
  • [02] "Να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών"
  • [03] Μείωση υδάτινων πόρων στην Κίνα

  • [01] Παπαρήγα: "Δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα"

    "Οι μετεκλογικές εξελίξεις περικλείουν δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα", υπογραμμίζει σε άρθρο της στον "Ριζοσπάστη" η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση στις εξελίξεις μετά τις εκλογές με αναφορές τόσο στο κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, όσο και στις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρεται και στο ΣΥΡΙΖΑ και στον ΛΑΟΣ.

    Η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές "είναι κάτω και από την επίδραση της λαϊκής δυσαρέσκειας, των θετικών και ελπιδοφόρων στοιχείων που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι και πάλι η λαϊκή οργή και εμπειρία δεν εκφράστηκαν πλήρως". Στο πλαίσιο αυτής της εκτίμησης η κ. Παπαρήγα τονίζει ότι "η κρίση που περνάει το ΠΑΣΟΚ, και η οποία δεν πρόκειται να κλείσει στις 11 ή στις 18 Νοέμβρη (στην περίπτωση που απαιτηθεί επαναληπτική ψηφοφορία), οι δυσκολίες που συναντά η ΝΔ με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τις τριβές επίσης στο εσωτερικό της, δεν πρέπει ούτε στιγμή να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός απέναντι στην αντεργατική καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές και κυρίως κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνουν (αν λόγου χάρη η ΝΔ χάσει τη "δεδηλωμένη"), ένα πράγμα έχει σημασία, να γίνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός για τον απεγκλωβισμό εργατικών λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο από τα δύο κόμματα αλλά και από την λογική του μονόδρομου, από τα ιδεολογήματα και την πολιτική τους". Σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα τονίζει ότι "εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας" γιατί "επιθυμούμε και επιδιώκουμε να συμβάλουμε , όσο εξαρτάται από το λαικό παράγοντα, να υποφέρουν από κρίση τα αστικά κόμματα".

    Όπως εξηγεί η Γραμματέας του ΚΚΕ, το κόμμα της συγκεντρώνει σήμερα την προσοχή του στο έδαφος της πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να προωθήσει την στρατηγική του, που είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την άνοδο της ταξικής πάλης, για την συγκρότηση του Αντιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Λαϊκού Μετώπου.

    Στην εκτενή αναφορά της στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ η κ. Παπαρήγα τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες "γίνεται λόγος για συνωμοσίες και συνωμότες που θέλουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, ή και την ίδια τη ΝΔ. Πυκνώνουν οι προβληματισμοί, που για λόγους σκοπιμότητας δε βγαίνουν στο σύνολό τους στη δημοσιότητα, για το αν η κρίση του ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει επίδραση στη ΝΔ, θα μεταδοθεί στη ΝΔ".

    Τα "παπαγαλάκια, προσθέτει έχουν χωριστεί στα δύο. Άλλα μιλάνε για συνωμότες και συνωμοσίες, άλλα λοιδορούν τις κατηγορίες αυτές. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποδίδουν τη λογική της συνωμοσίας στη λεγόμενη σταλινική νοοτροπία, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ότι ο "αντισταλινισμός", με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχει, είναι ένα καλό όχημα για να παραπλανηθεί ο λαός, για να ενισχύεται ο αντικομμουνισμός. Ειδικότερα για τα ΜΜΕ αναφέρει:

    "Θα συμφωνήσουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις, τα συγκεκριμένα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας, δεν εξηγούνται ούτε με συνωμοσίες, ούτε με συνωμότες. Ούτε βεβαίως συμφωνούμε ότι οι ιδιοκτήτες των μέσων επικοινωνίας καθορίζουν τα πάντα σ' αυτό τον τόπο, έστω και αν αυτοί το πιστεύουν για τον εαυτό τους. Βεβαίως και προβοκάτσιες και συνωμοτικές ενέργειες γίνονται, και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα (δεν πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για εκδοτικά απλώς, αλλά για επιχειρηματικά συγκροτήματα που εκτός των άλλων έχουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης) παίζουν ρόλο. Όλα τα παραπάνω συνιστούν διαχρονικά στοιχεία της δράσης της αστικής τάξης και των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου. Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο συγκρούονται ταξικά συμφέροντα, διαμορφώνονται τέτοιοι ή άλλοι συσχετισμοί".

    Για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ η κ. Παπαρήγα αναφέρει ότι: "στη διάρκεια της κούρσας διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ψιθυρίζεται ότι παρέμβαση ασκεί και ο ξένος παράγοντας, ο βορειοαμερικανικός ή ο ευρωπαϊκός. `Η ότι τουλάχιστον παρεμβαίνει εκ των υστέρων με προτίμηση στο ένα ή στο άλλο ηγετικό πρόσωπο, ή ότι στηρίζει νέα φουρνιά στελεχών από πολλά κόμματα ώστε να ασκήσει επίδραση και στο μέλλον.

    Όλα αυτά περιέχουν αλήθειες σίγουρα. Σε συνθήκες διεθνοποίησης, και μάλιστα με τον όποιο ρόλο παίζει η Ελλάδα στην περιοχή έναντι των συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ, και αυτή η παρέμβαση έχει την εξήγησή της. Άλλωστε, στα κόμματα εξουσίας υπάρχουν ρεύματα περισσότερο ή λιγότερο προσκείμενα στις ΗΠΑ και αντίστοιχα στην ΕΕ".

    Η κ. Παπαραήγα προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί μια σφοδρή αντί ΚΚΕ επίθεση και εξηγεί το γιατί:

    "Ακόμα πιο έντονη και ανοιχτή, προκλητική όσο ποτέ ήταν η παρέμβαση των αστικών κομμάτων, των μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά και του ξένου παράγοντα κατά τη διάρκεια της κρίσης που πέρασε το ΚΚΕ την περίοδο '89-'91, που συνεχίζεται άλλωστε και σήμερα με νέους τρόπους, πιο κομψούς ίσως. Ενώ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα ξετυλιχτεί μια σφοδρή αντί ΚΚΕ επίθεση ώστε να ανακοπεί η παραπέρα ισχυροποίηση του Κόμματος. Αυτό που εξοργίζει δεν είναι μόνο ή κυρίως η αυξανόμενη επίδραση του Κόμματος στο εσωτερικό αλλά και η ενεργός του παρέμβαση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το έδειξαν αυτό και τα ξένα δημοσιεύματα, κυρίως ευρωπαϊκά, μετά τις εκλογές, όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ.

    Και αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέσα, με αντίληψη πρακτόρων, ακόμα και όταν υπάρχουν πρόθυμοι να πρακτορεύσουν. Και αυτά είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, κατά του ΚΚΕ και των ριζοσπαστικών δυνάμεων που ανθίστανται".

    "Ενδιαφέρον έχει αυτήν την περίοδο και η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. Και τα δύο κόμματα, με το δικό του τρόπο το καθένα, μοιάζουν να είναι σε ένα είδος σαλονιού αναμονής, περιμένοντας πότε θα τους ζητηθεί η βοήθειά τους".

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ , η κ. Παπαρήγα γράφει στο άρθρο της ότι "τα μάτια του ΣΥΝ είναι στραμμένα προς το ΠΑΣΟΚ, με διπλό στόχο: Να αξιοποιήσει δυνάμεις που θα ξεφύγουν προς τα αριστερά, και από θέση ισχύος να διεκδικήσει να παίξει ρόλο έως και κυβερνητικό όταν κριθεί ότι έφθασε η ώρα και υπάρχουν τα απαραίτητα προσχήματα".

    Για το ΛΑΟΣ αναφέρει: "Τα μάτια του ΛΑ.Ο.Σ. είναι σαφώς μετεκλογικά στραμμένα προς τη ΝΔ. Φανερή η ετοιμότητά του να τσοντάρει αν χρειαστεί. Άλλωστε, προεκλογικά έπαιξε και με τους δύο εταίρους. Πάντως, παραμένει πάντα το ερώτημα τι είδους εφεδρεία αποτελεί ο ΛΑ.Ο.Σ., στο βαθμό βεβαίως που διατηρήσει την αυτοτέλειά του και επαναλάβει την είσοδό του στη Βουλή. Σε τελευταία ανάλυση, οι μετεκλογικές εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια το πραγματικό δίλημμα επιλογής για το λαό, ανάμεσα στους δύο δρόμους ανάπτυξης. Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να οξυνθεί η ταξική πάλη, να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος, με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, και όχι να βρεθεί τρόπος να μπαλώσει τις όποιες τρύπες αυτό παρουσιάζει, ή τις όποιες ανασφάλειες νιώθει".

    Υπό το πρίσμα αυτό η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις περικλείουν δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα. Μπορούν να σηματοδοτήσουν σημαντικές διεργασίες, με έναν όρο: Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, το λαϊκό κίνημα, να μη φοβηθούν την οποιαδήποτε δυστοκία ή κάποιας μορφής κρίση εμφανίσει το πολιτικό σύστημα, είτε αυτή είναι στενά κοινοβουλευτική είτε σε κάποια περίπτωση γίνει πιο βαθιά στην πορεία.

    Το ΚΚΕ, επισημαίνει η κ. Παπαρήγα παρακολουθώντας πάντα κάθε εξέλιξη στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, ενδιαφέρεται πάνω απ' όλα για τη χειραφέτηση και ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος. Κεντρικό ζήτημα σήμερα είναι η οργάνωση και ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, ο ριζοσπαστισμός των νέων ηλικιών. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες που θα συμβάλουν και στην ευρύτερη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, στην πολιτική των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Και καταλήγει:

    "Ακριβώς σ' αυτή τη φάση χρειάζεται μελετημένη αντεπίθεση από το λαϊκό κίνημα, με καλά προετοιμασμένη κλιμάκωση, με ετοιμότητα να αρπάξει το κίνημα κάθε ευκαιρία που του δίνεται, αλλά και με ικανότητα να αντέχει σε συνθήκες όπου δεν εξασφαλίζεται άμεση αποτελεσματικότητα. Η μάχη δεν κρίνεται μόνο στο επίπεδο της ανάλυσης των προβλημάτων, με περιγραφές για τα βάσανα και τις αγωνίες του λαού. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί σε όλα τα μέτωπα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στο πεδίο το ιδεολογικό. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αποκτήσει ιδεολογική δύναμη και δυναμική ώστε μέσω αυτής να αποκτήσει μεγαλύτερη μαχητικότητα. Η ταξική πάλη διεξάγεται παντού, και στο μέτωπο των αιτημάτων και στο μέτωπο των ιδεών".

    ΚΚΕ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

    Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 που νομιμοποιεί τα ΚΕΣ υπονομεύει κατάφωρα τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, διευρύνει την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμισή της, ενισχύει το σύστημα εκμετάλλευσης χιλιάδων παιδιών από επιχειρηματίες που πουλούν τίτλους και σπουδές με ψεύτικο αντίκρισμα, τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σχετικά με την οδηγία της ΕΕ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

    Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που είναι σπουδαστές ή απόφοιτοι των διαφόρων ΚΕΣ δεν πρέπει να παγιδευτούν από την κυρίαρχη προπαγάνδα που προσπαθεί να πείσει ότι η οδηγία της Ε.Ε. και η εφαρμογή της από την κυβέρνηση γίνεται για το δικό τους καλό, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ καλεί το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, συντονισμένο με τους μαθητές και το εργατικό λαϊκό κίνημα, να διεκδικήσει τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 και της συμπληρωματικής της 49/1986, να απορρίψει συνολικά την πολιτική της Ε.Ε. για την παιδεία, τους νόμους που την υλοποιούν, όπως ο νόμος πλαίσιο, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

    [02] "Να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών"

    Με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, εγκαινιάζοντας μια σειρά επισκέψεων σε βαλκανικές πρωτεύουσες, την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

    O Πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον Πρωθυπουργό της γείτονος Νικόλα Γκρουέφσκι και ηγέτες άλλων πολιτικών κομμάτων.

    Στόχος της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την εξομάλυνση και την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και γενικότερα για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της κοινής ασφάλειας στα Βαλκάνια.

    Περιοδεία Αλαβάνου στα Βαλκάνια

    «Θα περίμενε κανείς, ειδικά από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πολλά από τα οποία διαθέτουν διαπρεπείς νομικές σχολές και τμήματα ευρωπαϊκών σπουδών, να μην είναι αδιάβαστη στη συνάντησή της με τον Υπουργό Παιδείας, αλλά να έχει εξασφαλίσει μια τεκμηριωμένη νομική τοποθέτηση στο θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύνοδο των πρυτάνεων του ΑΕΙ.

    "Αν το κάνει, έστω και καθυστερημένα, θα καταλήξει και αυτή ότι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει σύγκρουση μεταξύ του Συντάγματος (άρθρο 16) και του Κοινοτικού Δικαίου, είναι να κλείσουν αμέσως τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οπότε η Κοινοτική Οδηγία 36/2005 μένει χωρίς αντικείμενο στο μέλλον", τόνισε ο Αλ.Αλαβάνος.

    [03] Μείωση υδάτινων πόρων στην Κίνα

    Μβ έλλειψη νερού κατά περίπου 40 δις κυβικά μέτρα τον χρόνο πάσχει η Κίνα, την οποία ο υπουργός Υδάτινων Αποθεμάτων Τσεν Λέι αποδίδει κατά κύριο λόγο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τονίζουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    «Οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στον ταυτόχρονο συνδυασμό ξηρασίας και πλημμυρών», φέρεται να δηλώνει ο Τσεν στην εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.

    Μολονότι η αιτία της ελάττωσης των υδάτινων αποθεμάτων αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ως κύριοι παράγοντες θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου κι η αύξουσα κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από τους αγρότες και τις γιγαντούμενες μεγαλουπόλεις της Κίνας, όπως κι η εκτεταμένη ρύπανση.

    Δεκάδες βαριές βιομηχανικές μονάδες έχουν καταστήσει το νερό σε πολλές λίμνες και ποταμούς τόσο μολυσμένο, που δεν είναι πλέον κατάλληλο προς χρήση, ενώ χιλιάδες ακατέργαστοι τόννοι απορριμμάτων ρίπτονται άμεσα στις υδάτινες λεκάνες.

    Τα στοιχεία έρευνας επίσης αποδεικνύουν πως οι βροχοπτώσεις στην άνυδρη βόρειο Κίνα έχουν μειωθεί εξαιρετικά, ενώ έχουν ελαττωθεί κατά 12% τα διαθέσιμα νερού σε περιοχές που περιβάλλουν τους ποταμούς Χάι, Λιάο και Κίτρινο Ποταμό.

    «Οι εποχικές ελλείψεις νερού σβ ορισμένες απβ αυτές τις περιοχές γίνονται μεγαλύτερες, εμποδίζοντας σοβαρά μία αειφόρο κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τοπικό αξιωματούχο.

    Οι ελλείψεις νερού συνεισφέρουν επίσης και στη μείωση της παραγωγής ρυζιού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλώτρια του προϊόντος αυτού, ωθώντας τις αρχές στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ενός νέου τύπου ρυζιού, τβ οποίο θα μπορεί να φύεται σε ξερά εδάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 November 2007 - 7:30:23 UTC