Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η Εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η Εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    Η 11η Νοεμβρίου θα αποτελέσει μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και πραγματική ελπίδα για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος.

    Συνοψίζοντας το μήνυμα των τριήμερων εργασιών της Συνδιάσκεψης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μήνυμα αυτό είναι ένα και μοναδικό, ότι "η πολιτική θα νικήσει, η δημοκρατία θα νικήσει, το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει".

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αποτίμησε την τριήμερη διαδικασία της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον κ. Καραμανλή τονίζοντας ότι ανησυχούν από την εξέλιξη που έχουν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι σέβεται όλους, ακόμα και αυτούς που τον αδίκησαν και όσους προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν τις δικές του στρατηγικές ή να προσωποποιήσουν τη δική του πολιτική στρατηγική.

    Τόνισε επίσης ότι είναι απόφαση όλου του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί η κρίση σε λυτρωτική πνοή και να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

    Μίλησε για τη νέα ενότητα, τη νέα συλλογικότητα και τη νέα αρχή του ΠΑΣΟΚ το οποίος όπως είπε αναβαπτίζεται στις 11 Νοεμβρίου και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προδώσει, δεν θα απογοητεύσει και δεν θα διαψεύσει την προσδοκία του λαού.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι "το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στους αεριτζήδες του κεφαλαίου, όχι στους μεσάζοντες που πλουτίζουν από τα κρατικά ταμεία, όχι στα αρπακτικά του μεταπρατισμού και τα μεγάλα αφεντικά της παραοικονομίας, όχι στα αφεντικά της μιντιοκρατίας που θέλουν να γίνουν και αφεντικά της πολιτικής". Και έδωσε έμφαση στην αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται αντιλήψεις που οδηγούν σε συντηρητική στροφή.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θέλει να είναι ένα κόμμα του κατεστημένου με πλαστή σοσιαλιστική ταυτότητα, χωρίς θέληση για αλλαγές, χωρίς ανατρεπτική δύναμη και ψυχή. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν το θέλουμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.

    Κάλεσε όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν πίσω τους κακούς τους εαυτούς, τον καθεστωτισμό και την αλαζονεία και να τραβήξουν όλοι μαζί μπροστά στο δρόμο των αρχών, των αξιών, των ονείρων και των σχεδίων, εκεί δηλαδή που περιμένει ο ελληνικός λαός να πάει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι την ερχόμενη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει τον κακό του εαυτό και θα νικήσει τη δεξιά στις επόμενες εκλογές. Ήρθε η ώρα πρόσθεσε, να πούμε ναι στο ΠΑΣΟΚ της αλλαγής και της ανατροπής, στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να νικήσει τη ΝΔ "και τον όποιον Καραμανλή, όποτε και αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές". Κανένας πρόσθεσε, δεν μπορεί να μας απειλεί, να μας εκβιάζει ή να ποντάρει στην κρίση ή την αμφισβήτηση της ενότητάς μας.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής δείχνει να ανησυχεί και να κινείται με νευρικότητα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι "σπεύδει να καταθέσει το νέο εκλογικό νόμο". Αυτόν τον εκλογικό νόμο πρόσθεσε θα μπορούσε να τον ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ αν επέφερε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως τόνισε, με τη δεξιά θαύματα δεν γίνονται. Ανέφερε επίσης ότι η κοινωνική ανοχή και η πολιτική αποδοχή για την κυβέρνηση εξαντλήθηκαν με την ψήφο που πήρε στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο λόγος για τον οποίο, όπως εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός βιάζεται να καταθέσει τον εκλογικό νόμο δεν είναι μόνο οι ανταρσίες των βουλευτών του αλλά κυρίως η εξέλιξη των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ τις οποίες βλέπει να εξελίσσονται με τρόπο που επιβεβαιώνει την πραγματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική της επερχόμενης νίκης του.

    Ο κ. Καραμανλής όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι η 12η Νοεμβρίου θα είναι ημέρα που θα ξανασηκωθεί ο ήλιος της νέας εντολής για τη μεγάλη και ανανεωμένη δημοκρατική παράταξη.

    Αυτό, τόνισε, κάνει τον κ. Καραμανλή και την ηγεσία της ΝΔ ανήσυχους και ζήτησε από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής και να κάνουν περισσότερο ανήσυχους τον κ. Καραμανλή και τη ΝΔ.

    Δευτερολογία Ευ. Βενιζέλου

    «Δύο εικόνες αναδείχθηκαν στην Συνδιάσκεψη και πρέπει να καταγραφούν γιατί τίθενται υπό την κρίση των πολιτών: η μία είναι η παράταση στο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι η άποψη που επενδύει στην ήττα, η άποψη παραγόντων και παραγοντίσκων των οποίων οι φιλοδοξίες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και η άλλη είναι η προοπτική υπέρβασης της κρίσης, η άποψη της προοπτικής της νίκης και της ανταπόκρισης στις ανάγκες του λαού» είπε στην δευτερολογία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όσα διημείφθησαν αναδύουν, επίσης, αφβ ενός μεν το ΠΑΣΟΚ ως «ομοσπονδία βαρόνων», αφβ ετέρου δε, την εκδοχή του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, «την δυναμική του οποίου κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται, καθώς η αυτοοργάνωση των πολιτών μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς όχι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να δημιουργήσει το «ντόμινο» που θα συμπαρασύρει το πολιτικό κατεστημένο, οι αντοχές του οποίου, άρα και η υπέρβασή του, δοκιμάζονται στις 11 Νοεμβρίου».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Συνδιάσκεψη ανέδειξε, επιπλέον, ένα «ΠΑΣΟΚ που "αφομοιώνει" ταχύτατα την ήττα» και δεν αναζητά τις βάσεις και τις αιτίες της κρίσης του στα εκλογικά ποσοστά και στην διάρρηξη των σχέσεών του με τα κοινωνικά στρώματα, αλλά στο ότι ο ίδιος και ο Κώστας Σκανδαλίδης έθεσαν υποψηφιότητα.

    Από την άλλη, υπό το ίδιο πρίσμα, αναδύθηκε η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που σέβεται την πίκρα και τις ανησυχίες των μελών και φίλων του, δεν χαρίζει δεκαετίες στην Δεξιά και στα προσαρτημένα σε αυτή συμφέροντα και δεν «καρφώνει» στις καρέκλες ανθρώπους και στελέχη, προσθέτοντας για το τελευταίο, ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό «ως έχει, κρίθηκε και ξανακρίθηκε».

    Η πολιτική είναι πάντα αλληλουχία διλημμάτων διακυβέρνησης, οικονομίας, ιστορίας, πολιτικής και τα πρόσωπα έχουν σημασία καθώς πρέπει αυτά να μπορούν να τα διαχειριστούν επαρκώς και αποτελεσματικά είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Σημείωσε, επίσης, ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν έμειναν αναπάντητες και ανέφερε χαρακτηριστικά την πρότασή του για κοινή συνέντευξη των τριών υποψηφίων, στην Χαριλάου Τρικούπη, με αποκλειστικό περιεχόμενο την πρόσκληση στους πολίτες για την εκλογή στις 11 Νοεμβρίου.

    «Θα περιμένω υπομονετικά», ανέφερε, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έστελνε και ένα μήνυμα ενότητας στον λαό.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι δεν ακούσαμε τίποτα για το μοντέλο οργάνωσης του κόμματος και έθεσε το ερώτημα: «πάλι λευκές επιταγές;»

    Το τρίτο ερώτημα που έθεσε ήταν αν η Συνδιάσκεψη έστειλε σαφές και ευκρινές μήνυμα προς τον λαό, τονίζοντας ότι από το 2004 «αγωνίζομαι για την αποσαφήνιση του λόγου του ΠΑΣΟΚ» και υπενθυμίζοντας ότι πέραν των αφηρημένων προσεγγίσεων ένα αριστερό κόμμα οφείλει να θυμάται «την θεωρία της πράξης».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε συνολικά την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην παίζει με τους θεσμούς και τον εκλογικό νόμο, να πάψει να υπονομεύει τις οργανωτικές βάσεις του κράτους δικαίου και να σταματήσει να αντιμετωπίζει το «Σκοπιανό» με όρους εσωτερικής πολιτικής, καθώς η επανάληψη της ιστορίας, σε αυτήν την περίπτωση, είναι τραγωδία».

    Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα «πατριωτικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ» το οποίο θα είναι συγκεκριμένο με σαφή ευρωπαϊκή σοσιαλιστική αριστερή πολιτική, χωρίς υποταγή στην «αμηχανία της ατλαντικής Ευρώπης» που καθιστά την ήπειρο όμηρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος έθεσε τρία διλήμματα με πρώτο αν θέλουμε την Ελλάδα του χθες, της αναξιοκρατίας, της ήττας και της οικογενειοκρατίας ή εκείνη του αύριο, της αξιοκρατίας, της νίκης και της ισοτιμίας.

    Τα επόμενα αφορούσαν την αντίστιξη μεταξύ της Ελλάδας των μεγαλοπαραγόντων του οικονομικού συστήματος που μοιράζουν ρόλους και εκείνης των ισότιμων πολιτών που «ξεκινούν από το μηδέν», καθώς και αν θέλουμε την συμβιβαζόμενη με τα κατεστημένα Ελλάδα ή εκείνη που τα ανατρέπει.

    Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την δευτερολογία του επαναλαμβάνοντας ότι το «στοίχημα δεν είναι προσωπικό», ενώ εξέφρασε την απορία του για το «πως κάποιοι που τον θεωρούσαν κατεξοχήν κορυφαίο στέλεχος που μάχεται την δεξιά, τώρα με δυσκολία τον αναγνωρίζουν ως κάποιο στέλεχος και εξαγριώνονται με την υποψηφιότητά του». Και απευθυνόμενος στις «Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε: «πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, στις 11 Νοεμβρίου ξαναμιλάμε με το μέλλον, το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ κερδίζει την μάχη της επόμενης δεκαετίας».

    Δευτερολογία Κ. Σκανδαλίδη

    «Στις κάλπες την επόμενη Κυριακή πηγαίνει άρον-άρον το ΠΑΣΟΚ της ήττας, ας μη το κανακεύουμε αυτό το ΠΑΣΟΚ, ας μην το ωραιοποιούμε», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη δευτερολογία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι στις εκλογές θα πάει ένα ΠΑΣΟΚ που όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κυβερνήσει. «Το ΠΑΣΟΚ των βουλευτών που είναι ανασφαλείς και σκέφτονται την επόμενη μέρα, το ΠΑΣΟΚ των επίδοξων αρχηγών που θέλουν να πάρουν καλύτερη θέση για το μέλλον, τον κάθε λογής αξιωματούχων που θέλουν να μη διαταραχθεί η κάθε λογής νομενκλατούρα».

    Αυτό το ΠΑΣΟΚ, είπε, δεν μπορεί να τον ψηφίσει Πρόεδρο τώρα, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι «δεν πληρώ τα προσόντα, δεν ανταποκρίνομαι στα κριτήρια, και δεν εγγυώμαι αξιόπιστα τις προσωπικές διαδρομές των στελεχών του».

    Κάτω από την κρούστα του ΠΑΣΟΚ της ήττας είπε, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ της νίκης, της ενότητας, της ανατροπής και της αναγέννησης και έκανε άνοιγμα στη νέα γενιά η οποία, είπε πως, πρέπει να πάρει τη θέση που της αρμόζει στο Κίνημα.

    Αναφερόμενος στην πρόταση για το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και για την κυβερνώσα Αριστερά, είπε ότι επιχείρησε να συνοψίσει μια πραγματική πολιτική απάντηση για την κρίση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, πρόσθεσε, χρειάζεται μια μεγάλη εσωτερική έκρηξη για να απεγκλωβιστούν οι δυνάμεις που κρύβει και να ξανασυνδεθούν τα σπασμένα κομμάτια του. Ωστόσο, τόνισε, μια τέτοια έκρηξη δεν μπορεί να γίνει σήμερα και ούτε θα γίνει την Κυριακή.

    «Συγκρότησα την πρόταση για την κυβερνώσα αριστερά, γιατί πιστεύω ότι είναι πλειοψηφική στη βάση και για να γίνει καταλύτης την επόμενη μέρα», τόνισε, προσθέτοντας: «γιβ αυτό δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, γιβ αυτό δεν είναι αυτοσκοπός η 11η Νοεμβρίου, γιβ αυτό δεν υπάρχει θάνατος για το Κίνημα. Το σκάφος μπορεί να κλυδωνίζεται σήμερα, αλλά δεν βυθίζεται, γιατί είμαστε όλοι εδώ για να το προστατέψουμε και να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Δήλωσε ακόμη ότι θα είναι πάντα παρών χωρίς πανό και συνθήματα, χωρίς μεταφερόμενους οπαδούς, χωρίς ρωμαϊκές φιέστες, για την πατρίδα, για να έχουν όλοι δικαίωμα στην ευημερία, για μια ενωμένη παράταξη και για τη νέα εποχή.

    Παρουσίασε το αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο της πρότασή του λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά πρέπει να αντιπροσωπεύει μια προοδευτική, αριστερή πρόταση.

    Παρουσιάζοντας την πρότασή του ανέπτυξε επτά κύρια σημεία:

    Πρώτον, η προοδευτική αριστερά πρέπει να βρίσκεται σε ρήξη με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού που καταργεί βίαια τη διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού και συνθλίβει κάθε προσωπική ελευθερία.

    Δεύτερον, η προοδευτική αριστερά πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτικό κίνημα ελευθεριών και δικαιωμάτων.

    Τρίτον, οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν σύγχρονες ολιγαρχικές προκλήσεις που υπονομεύουν τη νομιμοποιητική βάση των θεσμών και καθιστούν την πολιτική πανάκριβο επικοινωνιακό σπορ για ισχυρά συμφέροντα και ΜΜΕ.

    Τέταρτο, ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα πρέπει να έχει αξιόπιστη πρόταση για την ανάδειξη του πολιτικού προσωπικού της χώρας με κριτήριο την αξιοσύνη.

    Πέμπτο, η δεξαμενή της ανανέωσης αλλά και της αναγέννησης της πολιτικής είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των παραγωγικών εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

    Έκτο, η ανάπτυξη του τόπου και η ευημερία του λαού είναι σταθερή επιλογή της προοδευτικής και κυβερνώσας Αριστεράς και

    Έβδομο, το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη έκφραση της κυβερνώσας Αριστεράς οφείλει να σταθεί στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης , να αλλάξει αλλά να μην μεταλλαχθεί, να κάνει την αυτοκριτική του αλλά να μην αυτομαστιγωθεί και να υπερασπίσει το έργο του χωρίς αλαζονεία.

    Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία και πρέπει η 12η Νοεμβρίου να είναι μια πορεία προς το λαό, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ταυτιστεί η προσωπική διαδρομή των στελεχών με τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, να μείνει το Κίνημα πίσω από τις λαϊκές απαιτήσεις και έξω από τις ανάγκες που έχει η νέα εποχή. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο λαός αγωνιά και φοβάται την πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και απαιτεί την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ανάγκη εκλογής Προέδρου που θα ενώσει την βάση και θα συνθέσει τα στελέχη, μια ηγεσία που θα εκφράζει όλο το φάσμα από την αριστερά μέχρι το κέντρο, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερώτηση: Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μιλήσατε για «παράταση» της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο ίδιος μιλάει για «ανανέωση θητείας» και «νέα εντολή». Η ορολογία του κ. Παπανδρέου παραπέμπει σε πλήρη θητεία, ενώ η δική σας έδωσε την εντύπωση ότι μιλάτε για περιορισμένη και υπό όρους θητεία. Τι ακριβώς εννοούσατε με τον όρο «παράταση θητείας»;

    Απάντηση: "Αν διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας μου θα διαπιστώσετε ότι έκανα μια πλήρη πολιτική ανάλυση, με αναφορές στα 4 μεγάλα κεκτημένα του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα την πολιτική ενότητα που εξασφάλισε την 4η δεκαετία ΠΑΣΟΚ η διακήρυξη του 2005 και το πρόγραμμα του 2007, αναφορές στα αίτια της ήττας, και στην κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, αναφορά στα αναγκαία 4 μεγάλα όχι (στην κληρονομικότητα και ιδιοκτησία, στην λογική των εσωτερικών εχθρών, στο μηδενισμό και τα διλήμματα, στην λογική του Μεσσία) αναφορά στα στοιχεία που ζητούσα απαντήσεις από τους υποψήφιους (ενότητα και συλλογικότητα, εθνικό στόχο, και αντιπολιτευτική στρατηγική).

    Έκλεισα την ομιλία με το τι ηγεσία εκτιμώ ότι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα, λέγοντας: «Αυτή η προοπτική πιστεύω ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί συγκριτικά καλύτερα στην παρούσα συγκυρία, με την παράταση της θητείας του σημερινού Προέδρου, του Γιώργου Παπανδρέου». Και διευκρίνισα: «Και αναφέρομαι στον όρο παράταση, γιατί πολλά έγιναν και δεν αξιοποιήθηκαν, και πολλά δεν έγιναν και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν. Εμείς θα είμαστε όλοι εδώ χωρίς καμία εξαίρεση?..».

    Είναι νομίζω σαφές, ότι πρόκρινα την ολοκλήρωση και υλοποίηση των επιλογών και υποσχέσεων της τριετίας αυτών που έγιναν ή δεν έγιναν, αντί για στρογγυλοποιήσεις.

    Ερώτηση: Υπάρχουν, σήμερα, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δύο κόμματα σε συσκευασία του ενός», που απηχούν την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει έτσι και που μπορεί να φθάσει;

    Απάντηση: "Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα, με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχω αναφερθεί αναλυτικά στην πολιτική ενότητα που μας εξασφαλίζει η διακήρυξη του 2005 και το πρόγραμμα του 2007, που έχουν γίνει ομόφωνα αποδεκτά από το συνέδριο και την προγραμματική μας συνδιάσκεψη.

    Όπως είπα και στην ομιλία μου, «Χρειάζεται μια ηγεσία που να ενώσει την βάση και να συνθέσει τα στελέχη, Μια ηγεσία που εκφράζει όλο το φάσμα από την αριστερά μέχρι το κέντρο, Μια ηγεσία με ισχυρή αντίληψη για το ρόλο της Χώρας στην Ευρώπη και του ΠΑΣΟΚ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στις 12 Νοέμβρη πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες και συμμετέχοντες. Πράγμα καθόλου αυτονόητο, εάν δεν υπάρχει η προσωπικότητα εκείνη που θα επιδείξει την αναγκαία νηφαλιότητα, ψυχραιμία, μεγαθυμία, υπερβατικότητα». Είμαστε όλοι εδώ για την ενότητα, την αλλαγή και την νίκη στην οποία πιστεύουμε".

    Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα πάει γρήγορα σε εκλογές; Κι αν ναι, «προλαβαίνει» το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει αξιόπιστα μια «προγραμματική» νίκη;

    Απάντηση: "Εκτιμώ ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αν και θεωρώ ότι θα ήταν ένα απονενοημένο εγχείρημα για τον κ. Καραμανλή, Ανεξάρτητα από αυτό το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει ταχύτατα την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες διάταξης δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, με όλους παρόντες και όλους συμμετέχοντες με βάση τις δυνατότητες και την προσφορά τους. Στόχοι υπάρχουν, γνώση υπάρχει, εμπειρίες θετικές και αρνητικές υπάρχουν, μόνο χρόνος δεν περισσεύει".

    Ερώτηση: Στη χθεσινή σας ομιλία είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν περνά σε νέα φάση, αλλά περνά την τελευταία φάση μιας αναστημένης εσωτερικής διαμάχης, που ξεκίνησε στο παρελθόν ως πολιτική και κατέληξε σήμερα ως προσωπική. Τι ακριβώς εννοείτε;

    Απάντηση: "Τις σαράντα αυτές μέρες υπήρξε προσπάθεια αναβίωσης της εσωτερικής διαμάχης του 1996, χωρίς όμως τα πολιτικά χαρακτηριστικά εκείνης της αντιπαράθεσης. Οι απλές συμμαχίες προσώπων - απόλυτα ετερόκλητες σε σχέση με το παρελθόν - δεν σημαίνει ότι αυτόματα συνιστούν πολιτικά ρεύματα ή εκφράζουν ταύτιση ιδεών. Μια νέα φάση προϋποθέτει και νέα πολιτικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν ακόμη εκφρασθεί".

    Συνέντευξη Α.Κακλαμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Α. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, τί πιστεύετε ότι κρίνεται σ' αυτή την εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή της 11ης Νοέμβρη; Ποιό είναι το διακύβευμα;

    Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ώρα. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας, νικηφόρας πορείας για τη δημοκρατική παράταξη και το λαό μας. Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και να εγγυηθούμε την ενότητα, τη δημοκρατική και σοσιαλιστική ταυτότητα και τον πατριωτικό μας χαρακτήρα. Να αναβαθμίσουμε την αξία της λαϊκής συμμετοχής και να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και ελπίδα στους πολίτες αυτού του τόπου σε μια στιγμή που όλα τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται με το χειρότερο τρόπο από την παραπαίουσα, παρά την πρόσφατη επανεκλογή της, κυβέρνηση Καραμανλή. Στις 11 Νοεμβρίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα έχει στραμμένη την προσοχή του στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε με τη στάση μας τις προσδοκίες του.

    Ερώτηση:Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων, μέσα από προσωπικές αιχμές και αντεγκλίσεις. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος συνοχής του Κινήματος ή διαγραφών την "επόμενη μέρα";

    Απάντηση: Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν με ευθύνη ορισμένων στελεχών μας που αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί, όμως, ακραίες συμπεριφορές ορισμένων, μετρημένων στα δάχτυλα, προσώπων, που υποστηρίζουν, υποτίθεται, οποιονδήποτε από τους υποψηφίους, να χαρακτηρίζουν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ενότητά μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών. Ο κοινός μας στόχος είναι, άλλωστε, μέσα από την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματός μας να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πολύ πριν τη λήξη της τετραετίας.

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη για ένα αδιάβλητο αποτέλεσμα;

    Απάντηση: Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να κάνουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ δικιά τους υπόθεση. Είναι, ταυτόχρονα, μια διαδικασία που μπορεί, εφόσον όλοι μας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αποτελέσει την απαρχή για την αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος. Γιβ αυτό η ευθύνη μας είναι διπλή, τόσο απέναντι στο Κίνημά μας, όσο κι απέναντι στην ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας.

    Ερώτηση:Η πρόσφατη πρόβλεψή σας στη Βουλή για ενδεχόμενη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων προκάλεσε αίσθηση. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας;

    Απάντηση: Αυτό που είπα στη Βουλή, είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στη συστηματική αρθρογραφία, σε έγκυρα ελληνικά και ξένα Μέσα, που κατατείνει στην ανάγκη για δήθεν τολμηρή υπέρβαση τόσο στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όσο και στα προβλήματα του εξωτερικού μας μετώπου. Η θεωρία αυτή έχει ως προϋπόθεση τόσο την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, όσο και τη δημιουργία περισσότερων κομμάτων που θα προκύψουν μέσα από τη διάσπαση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σβ αυτή, άλλωστε, τη σκοπιμότητα εντάσσεται και η διαρκώς καλλιεργούμενη από τα ΜΜΕ, φιλολογία για το τέλος του δικομματισμού. Μην ξεχνάτε και την προεκλογική παραφιλολογία περί του ενδεχομένου ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ως «εθνική ανάγκη» προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται μια τολμηρή πολιτική στα εξωτερικά θέματα και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά αδιανόητο, αφού οι όποιοι «εμπνευστές» του θέλουν να αγνοούν τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που προέρχεται από το λαό και αντλεί τη δύναμή του από το λαό και της ΝΔ που εκφράζει μια ταξική και σκληρή Δεξιά.

    Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλέσει όλα τα μέλη σε μια ενωτική πορεία , μετά την 11η Νοεμβρίου, για να μην νιώσουν οι ηττημένοι ξένο σώμα στο χώρο που έχουν υπηρετήσει", τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Τηλέμαχος Χυτήρης, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι σήμερα το στοίχημα για το κόμμα".

    ΕΡ: Τι συντέλεσε και οξύνθηκαν τόσο τα πνεύματα στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ ώστε να δημιουργηθεί χάσμα ακόμη και ανάμεσα σε φίλους, όπως εσείς και ο κ. Βενιζέλος;

    Δύο πράγματα αντικειμενικά. Το ένα ο πρωτόγνωρος τρόπος που διεξάγεται η ανοιχτή αυτή διαδικασία. Στα περισσότερα κόμματα η εκλογή προέδρου γίνεται σε συνέδριο. Το δεύτερο είναι ότι γίνεται σε απευθείας μετάδοση. Τα ΜΜΕ και κυρίως τα ηλεκτρονικά, όπως είναι φυσικό, μεταδίδουν τα πάντα και απόψεις και αντεγκλήσεις και κυρίως τα "πιπεράτα" σχόλια. Όλα αυτά δημιουργούν την ένταση, αλλά πιστεύω ότι θα σταματήσουν με την εκλογή του προέδρου. Και στο μέλλον όλες αυτές οι διαδικασίες μετά την τωρινή εμπειρία θα εξελίσσονται πολύ καλύτερα.

    ΕΡ: Εσείς διατελέσατε και υπουργός Τύπου. Πιστεύετε ότι υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ από τα ΜΜΕ πριν από το 2004 και διαφορετική μετά;

    Τα ΜΜΕ κάνουν κατ' αρχήν την δουλειά τους και η δουλειά τους είναι η ενημέρωση και η κριτική. Το πόσο ποιοτικά την κάνουν θα το κρίνουν οι πολίτες και οι αναγνώστες τους. Αυτό που καταγγέλλεται από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι γίνονται άμεσες παρεμβάσεις στις εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος. Τα ΜΜΕ πρέπει να λένε τη γνώμη τους ελεύθερα, αντικειμενικά για να μη θεωρούνται μέρος της όλης διαδικασίας.

    ΕΡ: Βέβαια τα κόμματα ενοχλούνται από τις αρνητικές μόνο παρεμβάσεις, όχι από τις θετικές.

    Ναι γιατί οι αρνητικές για ένα χώρο είναι ταυτόχρονα θετικές για την άλλη πλευρά. Επομένως καλύτερα να αποφεύγονται και οι θετικές και οι αρνητικές παρεμβάσεις, με την έννοια ότι θα πρέπει να αποφεύγουν να ξεπερνούν τα όρια.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι έχει βάση η πρόβλεψη του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη για ενδεχόμενη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Νομίζω ότι αυτή την άποψη την εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σαν ένα φόβο για να την ξορκίσει. Και θα σας έλεγα ότι και εγώ θα ήθελα να ξορκίσω κάτι τέτοιο, γιατί πιστεύω ότι τα μεγάλα κόμματα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο από την Μεταπολίτευση και μετά στην εμπέδωση της δημοκρατίας της χώρας. Αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ, τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στην περίοδο του Κώστα Σημίτη, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Τα κόμματα αυτά δεν έγιναν τώρα μεγάλα, εκφράζουν τα δύο μεγάλα ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας από τις αρχές του περασμένου αιώνα, εκφράζουν την πλειοψηφία του λαού και πρέπει να μείνουν στο πολιτικό μας σύστημα με θέσεις, προτάσεις για το καλό της χώρας.

    ΕΡ: Πως σχολιάζετε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι σε περίπτωση ήττας του κ. Βενιζέλου μπορεί να επακολουθήσει διάσπαση και ενδεχομένως δημιουργία νέου κόμματος;

    Εγώ τον ξέρω πολύ καλά τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο. Είμαστε φίλοι από το 1989, έχουμε συνεργαστεί στενά και δεν πιστεύω ότι θα ήθελε σώνει και καλά ένα δικό του κόμμα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει φιλοδοξίες, απόλυτα θεμιτές για έναν πολιτικό και δεν τις κρύβει, θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι αυτή είναι η επιδίωξή του σήμερα. Το αύριο είναι κοινό για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 November 2007 - 17:30:25 UTC