Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα και Σκόπια θα επισκεφθεί ο Μ.Νίμιτς

  • [01] Αθήνα και Σκόπια θα επισκεφθεί ο Μ.Νίμιτς

    Ο ειδικός μεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ότι στο «κοντινό μέλλον» θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για επαφές με τις δυο κυβερνήσεις.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Ντίμιτροφ, ο κ.Νίμιτς ανέφερε ότι έδωσε στους δυο συνομιλητές του εισηγήσεις για κριτήρια στο θέμα της ονομασίας για να μελετηθούν από τις δυο πλευρές.

    Η συνάντηση κράτησε δυόμισι ώρες και έγινε στο γραφείο του κ. Νίμιτς στο Μανχάταν. Τόσο ο κ. Νίμιτς, όσο και οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ντίμιτροφ δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και «ήταν έντιμη», όπως τόνισε ο Ελληνας αντιπρόσωπος.

    Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «ο καθένας παρουσίασε τις προτάσεις του, όπως τις γνωρίζετε και η συνάντηση θα χρησιμεύσει και στους δυο να σκεφτούν το μέλλον».

    Σε ερώτηση αν η σημερινή συνάντηση είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «είχε βελτιώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δυο θέλουν να βρουν λύση».

    Δήλωση του Μ. Νίμιτς

    Μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δόθηκε από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών η ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση:

    «Με πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, και όπως προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, συναντήθηκαν στο γραφείο του ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ πρέσβης κ. Νικόλα Ντίμιτροφ.

    Ο πρέσβης κ. Νίμιτς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Κατά τη συνάντησή μας ο πρέσβης κ. Βασιλάκης παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησής του και ο πρέσβης κ. Ντίμιτροφ παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησής του, και οι δυο με σεβασμό στη διαφορά σε σχέση με το "όνομα" και τα σχετικά θέματα.

    Προέτρεψα τις δύο πλευρές να εξετάσουν όλες τις πιθανότητες ώστε η λύση σε αυτή τη διαμάχη να εξευρεθεί μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι η λύση σε ένα ζήτημα το οποίο χωρίζει δυο γειτονικές χώρες είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και θα συμβάλει επίσης σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

    Σε μια προσπάθεια παροχής βοήθειας και στις δυο πλευρές για την εξεύρεση λύσης, έκανα κάποιες εισηγήσεις με τη μορφή ενός προσχεδίου για να το εξετάσουν ως βάση για μια έντιμη και δίκαιη λύση.

    Κάλεσα τους δύο πρέσβεις να μεταφέρουν αυτές τις εισηγήσεις στις κυβερνήσεις τους οι οποίες θα πρέπει να τις μελετήσουν.

    Αυτές οι συζητήσεις, υπό την αιγίδα πάντοτε του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα συνεχιστούν σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Εξέφρασα την επιθυμία μου στο κοντινό μέλλον να επισκεφθώ την Αθήνα και τα Σκόπια, έτσι ώστε να έχω περαιτέρω επαφές με τις δύο κυβερνήσεις. Και οι δύο πρέσβεις θα κρατούν τις κυβερνήσεις τους ενήμερες για την έκβαση αυτής της αποστολής».

    Μήνυμα να σταματήσει την αδιαλλαξία και να προσέλθει στο διάλογο με καλή πίστη, απηύθυνε προς τα Σκόπια η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Την ερχόμενη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

    Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο,όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με τον οποίο θα συζητήσουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην ΕΕ, το Κυπριακό, την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κόσοβο, ενώ η ίδια θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Στο Λονδίνο θα συναντηθεί επίσης με την Οργανωτική Επιτροπή επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Την Τετάρτη, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην ΕΕ, στα Δ. Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο.

    Ρουσόπουλος για την ΠΓΔΜ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πώς απαντά η κυβέρνηση στα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για το θέμα της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως ξεκινά, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ένας νέος γύρος διαλόγου για τη γνωστή διαφορά της χώρας μας με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Μάλιστα ανέφερε πως αυτός ο γύρος είναι ο κρισιμότερος όσων έχουν προηγηθεί απβόταν ανέκυψε το θέμα και πρόσθεσε πως είμαστε, ως χώρα και ως λαός, σε θέση μάχης και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε καλή λύση.

    «Αυτή την ώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία. Οι Έλληνες αξιώνουν από όλα τα κόμματα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούν να βάζουμε στα εθνικά θέματα πάνω απβόλα το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο με σεβασμό στην ιστορία, με ρεαλισμό και ξεκάθαρες θέσεις. Η πολιτική είναι μία και ενιαία και έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο», τόνισε.

    Σε ερώτηση για το ποια θεωρείται καλή λύση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει δημόσια για το θέμα όσο πρέπει και δεν θα πει τίποτα περισσότερο.

    Συνέντευξη πρέσβη ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    "Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση που παρατηρείται μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας", αναφέρει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ". "Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες και στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, τα Σκόπια προέβησαν σε κάποιες κινήσεις οι οποίες ερέθισαν την Αθήνα. Πιστεύω ειλικρινά, ότι κάποιες από αυτές της κινήσεις ήταν προϊόν εσφαλμένων συμβουλών", δηλώνει η κ. Νούλαντ.

    Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, δηλώνει στην ίδια συνέντευξη: "Την παρούσα χρονική στιγμή σάς χρειάζονται φίλοι και σύμμαχοι στη Βορειαοατλαντική Συμμαχία. Θα χρειαστεί και οι 27 χώρες-μέλη της Συμμαχίας να δείξουν ότι είναι έτοιμες να σας υποστηρίξουν".

    Η κ. Νούλαντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία και τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. "Είναι καιρός, τα Σκόπια και η Αθήνα να βρουν τρόπο για να μειωθεί η ένταση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν συστατικό στοιχείο των διεργασιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ", προσθέτει η κ. Νούλαντ. Αναφέρει επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει από τους συνομιλητές της με τους οποίους είχε επαφές, τη λέξη "βέτο".

    Η κ. Νούλαντ θα επισκεφθεί τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα και το μήνυμα που θα μεταφέρει, όπως γράφει η εφημερίδα, είναι το εξής: "Πρέπει να εκμεταλλευθείτε τους επόμενους μήνες, πριν αποφασίσει το ΝΑΤΟ τι θα πράξει σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης. Να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με την Ελλάδα, αποφεύγοντας προκλητικές κινήσεις και πράττοντας ό,τι είναι δυνατό για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες γειτνίασης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2007 - 15:30:23 UTC