Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προετοιμασία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου

  • [01] Προετοιμασία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρέσβη της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Αδ.Βασιλάκη, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση, κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Σκοπιανού ομολόγου της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", που δείχνει ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί σκληρή γραμμή, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε "η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε να σηκώσει τους τόνους ούτε να προχωρούμε σε προκλητικές δηλώσεις. Για τη σκοπιανή ηγεσία υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο διακύβευμα: από τη μια μεριά η θετική προσέγγιση, η αποδοχή του θετικού μηνύματος της χώρας μας, η ευρωατλαντική προοπτική τους, η οικονομική και περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη μεριά μπορούν να μείνουν πιστοί στην αδιαλλαξία τους.''

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε "υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει σε ενδεχόμενες προσκλήσεις για τις τρεις χώρες - που και αυτό δεν είναι απόλυτο διότι η Κροατία προηγείται - στην επόμενη σύνοδό του. Αρα το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο".

    Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που είχε στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε "πρέπει να έχεις επιμονή και υπομονή και όταν τα έχεις νομίζω ότι επιτυγχάνεις".

    Σε άλλη ερώτηση αν έχει προσωπικές σχέσεις με τον διαπραγματευτή των Σκοπίων, ο κ. Βασιλάκης απάντησε συζητάμε αλλά δεν βρίσκουμε λύσεις. Επαναλαμβάνουμε αυτά που λέμε και δημοσίως.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Πρ.Παυλόπουλου

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Κ. Καραμανλή για το θέμα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων ενόψει του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα διοργανωθεί η 20η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα αρχίσει η εφαρμογή όσων έχουν σχεδιαστεί με δεδομένο ότι πάνω από το 80% του Δ' ΚΠΣ πάει στην περιφέρεια.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχασαν ενάμισι χρόνο στο Γ' ΚΠΣ και η απορροφητικότητα που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 ήταν 15,6% για τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι όταν αρχίσει κάτι στραβά, μετά από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα.

    Οργανώνεται, υπογράμμισε, όλη η περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του τόπου και την κοινωνική συνοχή να πάει ομαλά, όπως ταιριάζει σε μία χώρα με τις προοπτικές που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία.

    Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή, είναι η νέα δομή της πολιτικής προστασίας ενόψει του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών, όπου συνεργάζονται όλοι οι φορείς, είτε λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε Σώματα Ασφαλείας, είτε κάθε άλλου είδους δημόσια υπηρεσία, έτσι ώστε από την αρχή να υπάρχει ο σχεδιασμός και ο συντονισμός που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση οιασδήποτε χρήσης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν ετέθη θέμα για αλλαγή στις ηγεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι "δεν είναι δουλειά ενός υπουργού από τη στιγμή που δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε τον απασχολεί τέτοιο θέμα, να απαντά σε φήμες οι οποίες κυκλοφορούν".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι "ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης και όπως ξέρετε αυτό σημαίνει έως το τέλος της πρώτης Συνόδου της Βουλής". Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν είναι επίκαιρο το ζήτημα, ούτε θα συζητηθεί στην αυριανή κυβερνητική επιτροπή.

    Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση περί πρόωρων εκλογών, πως "η φροντίδα της κυβέρνησης, η οποία έχει πολύ πρόσφατη τη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή εμπιστοσύνη, είναι να λύσει τα προβλήματα του τόπου και όχι να ασχολείται με πράγματα, που μπορεί να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά από πλευράς πολιτικής και από πλευράς στόχων δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Επομένως επί σεναρίων δεν απαντώ και δεν χρειάζεται να απαντήσω".

    [02] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου

    Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος προεδρεύει των διήμερων εργασιών της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

    Στη Σύνοδο συμμετέχουν εκ μέρους του Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ, καθώς επίσης και ο Γιόσι Μπεϊλίν ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Μερέτζ.

    Σημαντική εξέλιξη θεωρήθηκε το γεγονός ότι παλαιστινιακή αντιπροσωπεία της Φατάχ αλλά και του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου στο Τέλ Αβίβ, ενώ αντιστοίχως αύριο αντιπροσωπείες του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και του Μερέτζ θα μεταβούν στη Ραμάλα συμμετέχοντας και αυτοί στις εργασίες της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκεί.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "αν και έχω βρεθεί πολλές φορές εδώ στο παρελθόν, αν και παρακολουθώ στενά το Μεσανατολικό, οι υποχρεώσεις μου αυτή την περίοδο και ο χρόνος μου εστιάζονται στις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

    Παρόλα αυτά ένοιωσα υποχρεωμένος να έρθω στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού οι εξελίξεις είναι κρισιμότερες από κάθε άλλη φορά".

    Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου ο Εφραίμ Σνεχ αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τόνισε ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την ευαισθησία και την αφοσίωση που επιδεικνύει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεσανατολικό, αφού εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ ο ίδιος επέλεξε να έρθει εδώ και να στηρίξει τις προσπάθειες Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

    Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Παλαιστινιακό. Ηδη οι ηγεσίες Παλαιστίνιων και Ισραηλινών έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας κοινής πλατφόρμας για τα θέματα τα οποία θα κληθούν να διαπραγματευθούν στη Σύνοδο που θα γίνει στην Ανάπολη των ΗΠΑ , στις 26 Νοεμβρίου.

    Εντύπωση ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός, ότι ενώ οι δυο πλευρές επιχειρούν ή δείχνουν να επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εγκατέλειψε τις εργασίες της Συνόδου πριν την άφιξη της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

    Τα θέματα τα οποία συζητούνται αφορούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη σημερινή πραγματικότητα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ καθώς επίσης και τις πιθανότητες επιτυχίας της Συνόδου στην Ανάπολη.

    Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ' και αμέσως μετά θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Ραμάλα όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Ο Γ. Παπανδρέου στα Γιάννενα

    «Καλούμαστε να κάνουμε μεγάλες τομές στη χώρα μας, να φύγουμε από τα αδιέξοδα και την στασιμότητα, να φύγουμε από ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί την περιφέρεια, που δημιουργεί ανισότητες, που απογοητεύει δημιουργικές δυνάμεις και βάζει εμπόδια στην πρωτοβουλία, που δημιουργεί εξαρτήσεις πελατειακές», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου από τα Γιάννενα όπου παρακολούθησε την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε στη δήλωσή του ότι πρέπει «να πάμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα και σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που επενδύει στον άνθρωπο, που επενδύει στο περιβάλλον μας, που επενδύει στην παράδοσή μας και την ιστορία, που αναδεικνύει τις αξίες μας και κάνει την Ελλάδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο». Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε, γιβ αυτήν αγωνιζόμαστε, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, που το βράδυ του Σαββάτου μίλησε σε συγκέντρωση στην ίδια πόλη.

    Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

    «Όσα γίνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    «Στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον του τόπου και το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών που δεν θα αργήσουν να έρθουν», είπε και πρόσθεσε: «Επειδή, όμως, η επέτειος είναι εθνική πρέπει να σκεφτούμε εθνικά. Πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στραμμένο στο μέλλον της πατρίδας. Γι αυτό ας αγωνιζόμαστε, ας αντιστεκόμαστε, ας ελπίζουμε και ας δημιουργούμε. Η 28η Οκτωβρίου στέλνει ένα μήνυμα. Το δικαίωμα στην αισιοδοξία και στη χειραφέτηση».

    Το βράδυ ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών στο Μουσείο Μπενάκη.

    Στη Λαμία ο Κ.Σκανδαλίδης

    Την πολιτική του πλατφόρμα θα παρουσιάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Σκανδαλίδης.

    Ιδιαίτερα ενωτικός και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης που μίλησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε συγκέντρωση στελεχών στη Λαμία.

    «Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε μια ρότα που είναι δεδομένη. Η πορεία του δεν εξαρτάται απλά από έναν καπετάνιο, αλλά από το πλήρωμα, από τους κωπηλάτες, από τους αχθοφόρους των ιδεών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης προσδιόρισε τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ όχι σε προσωπικά στοιχεία αλλά κυρίως γιατί «έχασαν οι ιδέες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Χάσαμε γιατί πολιτικά δεν πείσαμε με τις πρωτοβουλίες μας. Χάσαμε γιατί προγραμματικά δεν ήταν ευκρινείς οι στόχοι μας. Χάσαμε γιατί οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ ήταν το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 2004».

    Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοίδη

    Αμεση συνάντηση των τριών υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και των αρμοδίων οργάνων προκειμένου να αποφασιστούν διαδικασίες και αδιάβλητος τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, ζητά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    "Παρακολουθώ με πολύ μεγάλη ανησυχία την πολιτική αντιπαράθεση" - αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσοχοΐδης. "Πιστεύω ότι δεν έχουμε κατορθώσει αυτό για το οποίο γίνεται η ψηφοφορία, δηλαδή να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Εχω προσωπικά πολύ μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο τελικά όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, στις εκλογές. Γι'αυτό εκείνο που προέχει σήμερα είναι να πέσουν οι τόνοι και να δείξουμε ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό, ώστε να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση που δεν τιμά ούτε τη διαδρομή μας, ούτε την προσφορά μας στη χώρα".

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, ο οποίος σε δηλώσεις του από το Λονδίνο αμφισβήτησε τη διαδικασία εκλογής, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι σωστός γιατί δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε όμορο με το ΠΑΣΟΚ χώρο να συμμετάσχει στην ψηφοφορία".

    Ερώτηση: Ορισμένοι θεώρησαν αυτή την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού σαν προοίμιο για να αμφισβητηθεί αργότερα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Απάντηση: Για να αποκλειστεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συνάντηση των τριών υποψηφίων και των αρμοδίων οργάνων, ώστε να κλειδώσουν οι διαδικασίες και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για το τι πρέπει να γίνει στις 11 του μήνα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά ούτε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι που να μπορεί ο καθένας να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

    "Το ΠΑΣΟΚ -τονίζει- δεν έχει ανάγκη από προσωπικές αντιπαραθέσεις. Εχει ανάγκη από αυτογνωσία, βαθιά ανάλυση του εαυτού του και της κοινωνίας και εν συνεχεία καινοτόμες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών".

    Δεν θεωρεί επίσης "σοβαρά" όσα ακούγονται περί διαγραφών. Πιστεύει ότι "όποιος εκλεγεί θα προσπαθήσει να συσπειρώσει όλους, διαφωνούντες και μη, για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο νικηφόρο ΠΑΣΟΚ".

    Το ερώτημα κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι "αν έχει αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ τους λόγους της ήττας και κυρίως τη βασική αιτία που ήταν ότι δεν απάντησε με θετικό τρόπο στις αναζητήσεις της μεσαίας τάξης της χώρας και τις ανάγκες των νέων μη προνομιούχων βαυκαλιζόμενο με τα περί αριστερής στροφής χωρίς νόημα και περιεχόμενο". Αν συνεχίσει έτσι, είναι βέβαιο ότι θα οδηγεί σε συρρίκνωση.

    Ερ: Και το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στη βάση του κόμματος νομίζετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί;

    Απ: Πράγματι έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στη βάση αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα κλείσουν. Θα υπάρξουν και ανοιχτές πληγές αλλά είναι στο χέρι του αυριανού προέδρου να προσπαθήσει μαζί με την ηγετική ομάδα και όλους εμάς να τις κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα.

    Ερ: Ακούγεστε αισιόδοξος σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης που προέβλεψε στη Βουλή διάσπαση και των δυο μεγάλων κομμάτων.

    Απ: Οχι, εγώ δεν βλέπω καμιά διάσπαση. Βλέπω μια αναδιάταξη στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως και της κεντροδεξιάς με το ΛΑΟΣ, αν συνεχίσει και η ΝΔ να υποχωρεί σε μια σειρά ζητήματα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για μας αν συνεχίσουμε τα λεγόμενα περί αριστερής στροφής η οποία θα είναι αυτοκαταστροφική με κατεύθυνση στο γκρεμό. Αν "αριστερή στροφή" εννοούμε να γίνουμε πιο "κοινωνιστές" θα έλεγα ότι υποσχεθήκαμε ήδη πολλά κοινωνικά μέτρα αλλά κανείς δεν μας άκουσε. Και μερικές φορές ήταν πιο κοινωνιστής ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για πρώτη φορά μια ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει το φάσμα της κοινωνικής υποβάθμισης σε σχέση με την προηγούμενη.

    Ερ: Πόσο σαφής ήταν ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια;

    Απ: Ηταν τόσο ασαφής που δεν τον καταλαβαίναμε ούτε εμείς οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να παλινωδούμε από τη μια θέση στην άλλη δημιουργώντας σύγχυση στον κόσμο.

    Ερ: Με ποιά κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου;

    Απ: Με δυο κριτήρια.Το ένα είναι ποιός μπορεί να ανατάξει το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και οργανωτικά μέσα από την ενότητα και το δεύτερο ποιός μπορεί να ρυμουλκήσει ξανά την κοινωνία πίσω από το ΠΑΣΟΚ, με καθαρά μηνύματα και ανατρεπτικές πολιτικές.

    Συνέντευξη Γ. Παπαντωνίου

    Την ανάγκη επιστροφής στην πολιτική και στην ποιότητα του διαλόγου, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εκφράζει και την ανησυχία του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφεύγει να σχολιάσει τις προσωπικές επιθέσεις, θεωρεί ότι "δεν αξίζει τον κόπο" γιατί είναι ενδεικτικές του πολύ κακού κλίματος που έχει επικρατήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ελπίζει όμως, ότι θα έχουν ημερομηνία λήξης.

    "Η επόμενη μέρα -σημειώνει- είναι πηγή ανησυχίας γιατί οι τόνοι ξέφυγαν με ευθύνη φοβάμαι της πλευράς Παπανδρέου και των στελεχών που τον υποστηρίζουν, αλλά ελπίζω ότι μετά θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης μεταξύ μας που να εξασφαλίζει μια συνεκτική λειτουργία και μια αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ χωρίς να διαταραχθεί η ενότητα. Αυτό όμως είναι μια ευχή".

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν διαγραφές, αποκλεισμοί ή εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις των στελεχών που βρέθηκαν στην άλλη όχθη αν επικρατήσει ο κ. Παπανδρέου;

    Απάντηση: Ετσι δείχνει το κλίμα και έτσι προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου για "δίκαιες διαγραφές". Εζησα και εγώ τι σημαίνει "δίκαιες διαγραφές" τον Αύγουστο του 2006 και εν συνεχεία με τις κινήσεις αποκλεισμού. Αλλωστε, πρόσωπα που είναι κοντά του, μιλάνε ακόμη πιο ωμά για τέτοια ενδεχόμενα και έχω την αίσθηση ότι η πλευρά Παπανδρέου βλέπει ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ από το μεγάλο και ευρύτερο δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε και μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ερ: Εκτιμάτε ότι πίσω από τις αντιθέσεις υπάρχουν σημαντικές ιδεολογοπολιτικές διαφορές ή διαφορετικές οργανωτικές αντιλήψεις;

    Απ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφορές αν και διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία των προσώπων και στελεχών που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του 1974 και του 1981 και εκφράζουν αντιλήψεις εκείνης της εποχής, που τότε μεν είχαν πολιτικό νόημα, σήμερα όμως είναι τελείως αναντίστοιχες με τις σύγχρονες προκλήσεις. Αρα το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου θα πάει αναγκαστικά μερικά βήματα πίσω όσον αφορά την αναγκαία προσαρμογή στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Αλλωστε, αριστερός δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην παγκοσμιοποίηση και τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική χωρίς να προϋπάρχει ισχυρή οικονομία. Και σηκώνει πολύ συζήτηση ποιός είναι αριστερός και δεξιός, σήμερα.

    Ερ: Δεν υπάρχει όμως συλλογική αυτοκριτική για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρότι όλοι οι πρωταγωνιστές διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη;

    Απ: Το βέβαιο είναι ότι η οκταετία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 1996-2004 αλλά και τα προηγούμενα τρία χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας. Ασφαλώς έγιναν λάθη και παραλείψεις. Εκείνο όμως που πράγματι με εκπλήσσει είναι η διαπίστωση ότι πολλοί από τους κεντρικούς υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη, που τον βοήθησαν να πάρει την αρχηγία το 1996 είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, η Βάσω Παπανδρέου και ο Θόδωρος Πάγκαλος οι οποίοι σήμερα έχουν σταθεί εναντίον του και μιλούν μάλλον απαξιωτικά για το έργο των κυβερνήσεων που και οι ίδιοι συμμετείχαν σε σημαντικές θέσεις.

    Ερ: Ποιά κριτήρια πρέπει να πρυτανεύσουν στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

    Απ: Σαφήνεια πολιτικών θέσεων για να αντιληφθεί η κοινή γνώμη τι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση και εσωκομματική δημοκρατία για ελεύθερη έκφραση απόψεων και ανοιχτές κεραίες ώστε να προσλαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων είχε ιδεολογοπολιτική σύγχυση. Παράδειγμα το άρθρο 16 όπου υπήρξαν τόσες και τόσες μεταλλάξεις των θέσεών μας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της 11ης Νοεμβρίου δεν είναι τι έγινε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε και πώς θα το κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα.

    Ερ: Ποιές είναι οι προβλέψεις σας για την έκβαση της ψηφοφορίας;

    Απ: Νομίζω ότι θα είναι ντέρμπι. Θα κριθεί τις επόμενες μέρες που δεν είναι πολλές αλλά ούτε και λίγες και είναι ικανές να οδηγήσουν τα πράγματα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία είναι πού θα κινηθεί η ευρύτερη κοινωνία. Και έχω τη γνώμη ότι ο κ. Βενιζέλος θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια καλή πρόσβαση προβάλλοντας την εικόνα ενός ευρύτερου ΠΑΣΟΚ που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη ΝΔ και να τη νικήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι οποίες μάλιστα μπορεί να γίνουν και πολύ σύντομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 October 2007 - 13:30:37 UTC