Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

  • [01] Προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

    Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του Κινήματος συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

    «Βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αχαΐα. Θα έχουμε σίγουρα μια εποικοδομητική συζήτηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας. Σκοπός μου είναι να φωτίσω τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα και πρώτα απ' όλα την αδιέξοδη πολιτική της Ν.Δ., μιας παράταξης που μόλις εκλέχτηκε, αλλά βρίσκεται ήδη σήμερα σε μια μεγάλη εσωτερική κρίση λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, στην Πάτρα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι στη συζήτηση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει επίσης την ευκαιρία να φωτίσει «τις απαραίτητες τομές και αλλαγές που το δικό μας κόμμα χρειάζεται για να είμαστε έτοιμοι, δυναμικοί για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει ποιοτικά δημόσια αγαθά, στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, αλλά και που θα στρέψει την αναπτυξιακή μας πορεία σε ένα άλλο πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, ποιοτική, θα δίνει δουλειές και θα συνδέεται με την αξία που πρέπει να έχουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες».

    «Σκοπός μου είναι πάντα να είναι αυτός ο διάλογος παραδειγματικός και να συνάδει ακριβώς με τις αξίες και τις παραδόσεις του Κινήματός μας, με τη δημοκρατική μας παράδοση, αλλά και να μην τραυματίζει τις προσδοκίες και τις ελπίδες των μελών μας και των φίλων μας. Ακριβώς αυτό είναι το περιεχόμενο του διαλόγου, είναι η νέα εντολή για την 11η Νοεμβρίου, εντολή για μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ και μια νέα ελπίδα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην συνεδρίαση παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας και Κώστας Σπηλιόπουλος, ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Φούρας και ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος.

    Αύριο ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Αγρίνιο και στην Πάτρα.

    ¶ψογη προέβλεψε ότι θα είναι η συνεργασία του με τον Γιώργο Παπανδρέου την 12η Νοεμβρίου, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της πρότασης για συσκέψεις των τριών υποψηφίων για την προεδρία, χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργετική την πρόταση της ¶ννας Διαμαντοπούλου για σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου και τέλος, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου πολιτικό με πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολύ μεγάλη, όπως είπε, ιστορία στην παράταξη, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και μακρά υπουργική εμπειρία.

    «Είναι γνωστός στο εξωτερικό, μπορεί να παίξει ένα ρόλο που να βοηθήσει παρά πολύ και την αντιπολίτευση αλλά και την μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με όλο το σεβασμό που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα στελέχη του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιοποιεί και να σέβεται όλο το ανθρώπινο δυναμικό του με ένα τρόπο που να δημιουργεί δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης».

    Σε άλλη ερώτηση πώς βλέπει την συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου αν αυτός εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε: «Αυτό θα το ρωτήσετε στον κ. Παπανδρέου».

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργητική την πρωτοβουλία της ¶ννας Διαμαντοπούλου για σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου ενώ τάχθηκε υπέρ των συσκέψεων των τριών υποψηφίων προέδρων, λέγοντας ότι αυτό ήταν και δική του πρόταση.

    «Η κ. Διαμαντοπούλου έχει εδώ και μερικές μέρες προτείνει σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου για τα θέματα των διαδικασιών που έχουν και αυτά την θεσμική και παιδαγωγική τους σημασία, γιατί πρέπει να φέρουμε την κοινωνία σε μια διαδικασία η οποία είναι εγγυημένη και διαφανής. Και με την ευκαιρία να πω ότι αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και ευεργετική πρωτοβουλία. Τις δε συσκέψεις των τριών υποψηφίων τις έχω και εγώ προτείνει κατ' επανάληψη γιατί μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πολύ πιο εύκολα, από ότι μέσω εκπροσώπων.

    Εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιος θέλει να συζητούμε για την ουσία, εάν κάποιος θέλει να κοιτάμε την κοινωνία στα μάτια και να την καλούμε να έρθει στο ΠΑΣΟΚ, εάν κάποιος θέλει να μην ασχολούμαστε με την παραπολιτική με συκοφαντίες, με ύβρεις, με συνομοσιολογίες, αυτός είμαι εγώ γιατί βλέπετε δεν επιδιδόμαστε στην λειτουργία μηχανισμών δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουμε είναι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας το ΠΑΣΟΚ του αύριο.

    Έχω λοιπόν κάθε λόγο να αποδέχομαι μια τέτοια προσέγγιση. Είναι υποχρέωση μας να κινηθούμε στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

    Αυτό που λέγεται δημοκρατικό ήθος, πολιτικός πολιτισμός, δημοκρατική νοοτροπία δεν είναι μια απλή ρητορεία που μπορούμε να διατυπώσουμε όταν είμαστε μόνοι μας χωρίς αντίπαλο μέσα σε μια διαδικασία. Αυτά όλα έχουν σημασία όταν οι διαδικασίες έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν υπάρχουν περισσότεροι που ζητούν να παίξουν ένα ρόλο.

    Όταν υπάρχει μια ένταση, τότε αποδεικνύεται εάν κάποιος διατυπώνει απλώς ρητορικές και εμβληματικές φράσεις χωρίς περιεχόμενο ή αν πιστεύει βαθιά ως βίωμα και ως συνείδηση αυτό που λέγεται δημοκρατία, συλλογικότητα και πολιτικός πολιτισμός».

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε και την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρνει κοντά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    «Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι έχει στενέψει ο ορίζοντας, ο πολιτικός και εκλογικός. Η αυτοδύναμη πλειοψηφία του κ. Καραμανλή είναι οριακή, κρέμεται από δύο πολύ λεπτές κλωστές γιατί έχει μόλις δύο βουλευτές πάνω από το όριο και ήδη έχει ανοίξει μόνος το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Τα κοινωνικά μέτωπα άνοιξαν με ένα τρόπο οξύ και άγαρμπο, με μια σκληρή ταξική διάθεση της κυβέρνησης.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές αναμονές δεν έχει πολλά περιθώρια. Πρέπει λοιπόν η εσωστρέφεια να μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό κεφάλαιο. Και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με την ΝΔ που είναι μάχη στο όνομα των πολιτών που θέλουν μια άλλη λύση και εγκλωβίσθηκαν σε ένα συσχετισμό δυνάμεων εν πολλής επίπλαστο, στις 16 Σεπτεμβρίου» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Στο χρέος του ΠΑΣΟΚ έναντι της κοινωνίας να κερδίσει τις επόμενες εκλογές οι οποίες, όπως είπε, προβλέπει ότι είναι κοντά, αναφέρθηκε απόψε σε ομιλία του στα Χανιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος, αφού χαρακτήρισε "επίπλαστο το αποτέλεσμα των εκλογών" τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα.

    «Πρέπει να είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας, οι εκλογές δεν είναι κάτι μακρινό, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχει σταματήσει η ιστορία προκειμένου να περιμένει το ΠΑΣΟΚ να επιλύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Ότι κάνουμε τώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει άμεση αντανάκλαση στο πολιτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα των επόμενων, κοντινών βουλευτικών εκλογών θα διαμορφωθεί στις 11 του Νοέμβρη, μέσα στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει την επιρροή του στην κοινωνία.

    Πριν την ομιλία του κ. Βενιζέλου που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, διαβάστηκε επιστολή στήριξης του πρώην βουλευτή Χανίων Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Την βεβαιότητά του ότι "το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγεννηθεί" εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στον Πειραιά, στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας, ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης και ο υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές Δημήτρης Καρύδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για "δραματικές στιγμές τις οποίες ζει το ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε το φόβο του ότι "μπορεί να γίνει περίγελος των αντιπάλων του", ενώ κάλεσε "να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις".

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία κτίζει καθεστώς, που ο πολίτης αφήνεται έρμαιο να πληρώσει τα σπασμένα της πολιτικής της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε την πολυτέλεια, ούτε το χρόνο να τρώει τα σωθικά του. Τόνισε δε, ότι "όσοι ψαρεύουν στα θολά νερά για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς ταυτότητα ή για ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική διαδρομή του Κινήματος και την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει".

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η εκλογή της 11ης Νοεμβρίου πρέπει να θεωρείται σταθμός στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και όχι αυτοσκοπός και κάλεσε στη δημιουργία δεσμευτικού πλαισίου στη συνδιάσκεψη, ώστε να διασφαλίζεται η πορεία του Κινήματος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας και τόνισε ότι αυτά δεν ταυτίζονται με πρόσωπα εξ' ολοκλήρου, αλλά έχουν τις ρίζες τους και στη συνολική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόνισε, ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το ΠΑΣΟΚ έχασε την μεταρρυθμιστική του πνοή, ενώ ο κατήφορος ξεκίνησε από το ασφαλιστικό και μετά.

    Tο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από διοικητικά μέτρα,τόνισε, αλλά από δομές που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα αναπαραχθούν φαινόμενα του παρελθόντος και τόνισε, τέλος, ότι τώρα πρέπει να απαντήσουμε "μετά την ΟΝΕ τί;" και τώρα πρέπει να μιλήσουμε για ανασύνταξη της πολιτείας και θέσπιση επιτέλους μιας κοινωνίας με κανόνες για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 October 2007 - 18:30:26 UTC