Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Σε τροχιά εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Στην ανάγκη δημιουργίας ενός επιτελικού και αποκεντρωμένου κράτους που θα απέχει από το σημερινό συγκεντρωτικό και πελατειακό, προκειμένου να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Γ' Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Ο κ. Παπανδρέου που παρουσίασε γενικότερα τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία και την ανάπτυξη αναφέρθηκε σε μια νέα στρατηγική που θα πρέπει να υιοθετηθεί με επίκεντρο την γνώση και τον άνθρωπο και την ουσιαστική ανατροπή της πελατειακής σχέσης που σήμερα υπάρχει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι χρειάζεται εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, αποκέντρωση της εξουσίας, χτύπημα της διαφθοράς και τελικά ουσιαστική ανατροπή του τρόπου που σήμερα λειτουργεί το κράτος καθώς και η θεμελίωση μιας συνεταιριστικής και αναπτυξιακής σχέσης μεταξύ κράτους και επιχειρηματία, και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις.

    Για μια ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση για το θέμα της απογραφής, η οποία, όπως τόνισε, έβαλε τη χώρα σε μια επικίνδυνη ατραπό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ταμείων τόνισε ότι τελούν σε τραγική εγκατάλειψη και ότι τα ελλείμματα δεν έχουν επιστραφεί σε αυτά.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στον υποτιθέμενο διάλογο με κλειστά χαρτιά και δεν πείθει κανέναν ότι έχει την πολιτική βούληση να λύσει το θέμα. Εξάλλου, σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι το κράτος θα εγγυάται τις συντάξεις με τριμερή χρηματοδότηση καθώς και τον δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που του παραθέτει η επιτροπή στήριξης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος στη Λάρισα, ενώ αύριο στο πλαίσιο των περιοδειών ανά την Ελλάδα για την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου θα μιλήσει σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας.

    Ευ.Βενιζέλος: "Μια νέα ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ"

    Σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η πόλη της Ζαχάρως, όπου ενημερώθηκε για την διαδικασία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία και τον Κρόνιο Λόφο και κατέληξε στον Πύργο, όπου συναντήθηκε με τον νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα και τον δήμαρχο Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλο, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ηλεία. Επίσης επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "τα έργα αποκατάστασής στην Αρχαία Ολυμπία προχωρούν με αργό ρυθμό" και πρόσθεσε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να επιταχυνθούν οι εργασίες. Επίσης εκτίμησε ότι "είναι επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και συγχρόνως να εφαρμοστεί ένα καινούργιο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Ηλείας".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στη συνέχεια ότι "υπάρχει ανάγκη για ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους", ενώ αναφερόμενος στην εσωκομματική διαδικασία υπογράμμισε ότι "η 11η Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει όπως το 1974 και το 1977 να πρωτοπορήσει και να γίνει ένα κόμμα θεσμικό και δημοκρατικό".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε να σχολιάσει και να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την πρωτοβουλία του το βράδυ των εκλογών να κάνει τη δήλωση από το Ζάππειο, είπε πως "τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναρωτηθούν τι τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση και ποια δήλωση είχε προηγηθεί". Και πρόσθεσε: "Εάν ήταν άλλη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, θα ήταν διαφορετική και η δική μου".

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η Πάτρα, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με την πρόκληση της Περιφερειακής Ελλάδας», προσθέτοντας πως «το Περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης σημαίνει χειραφέτηση της Περιφέρειας». «Η Πάτρα» συνέχισε «μαζί με τα ιστορικά και φυσικά της πλεονεκτήματα έχει προέχουσα θέση».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «μου άρεσε το σύνθημα άλλαξε τα όλα, αλλά δεν υλοποιήθηκε» και πρόσθεσε: «αν μου δοθεί η εντολή να τα αλλάξω όλα, θα τα αλλάξω».

    Όσον αφορά στην εσωκομματική διαδικασία ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «στις 11 Νοεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά το μέλλον του πολιτικού συστήματος». Είπε ακόμη ότι «στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται και το αποτέλεσμα των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών» προσθέτοντας την εκτίμηση ότι «αυτές δεν θα αργήσουν». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι ο «Κ. Καραμανλής επαναφέρει τους προεκλογικούς εκβιασμούς και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαντήσει».

    Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι αγωνίζεται για ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό και όχι ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών, ενώ έκανε αναφορά στην δική του συμβολή, από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, για τον ορισμό της Πάτρας, ως Ολυμπιακής πόλης και ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Ο Κ.Σκανδαλίδης στην Κρήτη

    "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει με οποιοδήποτε πρόεδρο εκ των τριών υποψηφίων αν αλλάξει, αλλά δεν μπορεί να κερδίσει με κανένα πρόεδρο αν δεν αλλάξει". Αυτό δήλωσε σήμερα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, που περιοδεύει το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ξεκαθάρισε ότι στις 4 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, θα δηλώσει με ποιον από τους άλλους δύο υποψηφίους βρίσκεται πιο κοντά.

    Παράλληλα εξήγησε ότι αυτό δε συνιστά μη κάθοδό του στις εκλογές. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσω -δήλωσε χαρακτηριστικά- και πρόσθεσε ότι η κάθοδος του έχει αυτόνομα χαρακτηριστικά και παράλληλα συνιστά πολιτική πράξη, με στόχο να γίνει πραγματικά πολιτικός διάλογος.

    Ο ίδιος απέρριψε τα σενάρια που τον θέλουν να παίζει το ρόλο του "λαγού" είτε του Ε. Βενιζέλου είτε του Γ. Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής. Έχω συνεργαστεί και με τους δύο εξαιρετικά- επεσήμανε.

    Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε ότι αφορά τις δηλώσεις της μίας πλευράς σε βάρος της άλλης.

    Είπε επίσης ότι η κάθοδος του έχει και τα χαρακτηριστικά της εκτόνωσης της κρίσης και της αντιπαλότητας ανάμεσα στα στρατόπεδα Παπανδρέου και Βενιζέλου.

    Σχετικά με όσα προβάλλονται από ορισμένα ΜΜΕ ότι έρχεται διάσπαση τόνισε ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένη.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου για επίθεση κατά Μ. Μπούτο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο εξέφρασε την συμπαράστασή του προς την ίδια και τον λαό του Πακιστάν μετά την βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου την διαβεβαίωσε ότι, θα είναι κοντά της, προσωπικά αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις προσπάθειες της για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην χώρα της.

    Η Μπεναζίρ Μπούτο, αναφερεται στην ίδια ανακοίνωση, ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την συμπαράστασή του και με ιδιαίτερη συγκίνηση του περιέγραψε την άφιξή της στο Πακιστάν, που όπως είπε, «ξεκίνησε με χορούς και τραγούδια για την Δημοκρατία και κατέληξε σε τραγωδία με πτώματα και αίμα στους δρόμους».

    Η Μπεναζίρ Μπούτο ζήτησε επίσης από τον Γιώργο Παπανδρέου και με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να διαμηνύσει προς την διεθνή κοινότητα και τους ηγέτες των κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ότι πρέπει,

    «? Να ασκήσουν την επιρροή τους - και να συμβάλουν νομικά και τεχνικά - στην διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης, ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

    ? Να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Μουσάραφ να εγγυηθεί την ασφάλεια της ίδιας και των στελεχών της, καθώς όπως είπε «η αίσθησή της ήταν ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και ασφάλεια κατά την άφιξή της».

    ? Να εκφράσει η διεθνής κοινότητα την αλληλεγγύη της προς τους δημοκρατικούς αγώνες του Πακιστανικού λαού και του κόμματός της, με την παρουσία πολιτικών ηγετών στην χώρα της και συναντήσεων με την ίδια και τον Πρόεδρο Μουσάραφ, και τέλος,

    ? Να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι, τα τελευταία τραγικά γεγονότα συνδέονται με την επιθυμία του Πακιστανικού λαού για αλλαγή και Δημοκρατία, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την σιγουριά των πολιτών στην χώρα της».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαίωσε την Μπεναζίρ Μπούτο, ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μεταφέρει τα μήνυμά της στην διεθνή κοινότητα και να συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης ώστε να καρποφορήσουν οι αγώνες του Πακιστανικού λαού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 October 2007 - 18:30:15 UTC