Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος

    Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ θα μιλήσει το πρωί ο πρωθυπουργός.Ο κ.Κ.Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα εξέφρασε την ικανοποίησή του "για την επιτυχή κατάληξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και για την υιοθέτηση του σχεδίου κειμένου για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη".

    Ο κ. πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά τη σύνοδο τόνισε πως "ολοκληρώνεται με επιτυχία η δύσκολη προπάθεια διαπραγμάτευσης επί του κειμένου και μετά την επίσημη υπογραφή της Συνθήκης τον επόμενο Δεκέμβριο, αρχίζει πλέον μια εξίσου απαιτητική διαδικασία για την επικύρωσή της εντός του 2008".

    Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής, θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επικυρώσουν τη Μεταρυθμιστική Συνθήκη.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο εξετάστηκε η δράση που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής "τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η διάσταση της εξωστρέφειας στη Στρατηγική της Λισαβόνας προς όφελος των ευρωπαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα όπως η προσβασιμότητα των εξαγωγών και των επιχειρήσεων σε νέες ανερχόμενες αγορές, η προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαίσιου που διέπει τις χρηματοπιστωτικές ροές".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι εξετάστηκαν και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη σε διεθνές επίπεδο στη μετά-Κιότο εποχή.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκόζι και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, καθώς η Σλοβενία αναλαμβάνει από τις αρχές του νέου χρόνου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Α.Μέρκελ

    Η συμφωνία για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και το Κόσοβο και το θέμα της ΠΓΔΜ, κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τη Γερμανίδα καγκελάριο `Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

    Σε ό,τι αφορά τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και η κ. Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς ανοίγει "μια νέα σελιδα στην ΕΕ". Επίσης εκτίμησαν ότι δεν αναμένονται μεγάλα προβλήματα κατά τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης και εκτίμησαν ότι η ΕΕ βγαίνει ενισχυμένη και προχωρά προς τα εμπρός.

    Επίσης, έκαναν ανασκόπηση της κατάστασης στα δυτικά Βαλκάνια και σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου και οι δυο εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει λύση. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, θα προτιμούσε να υπάρξει μια απόφαση του ΟΗΕ και ένα συμφωνημένο αποτέλεσμα.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

    Δεν είναι νοητό, ανέφερε ο πρωθυπουργός να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο ζήτημα του ονόματος.

    Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά "τα Σκόπια δεν εκπληρώνουν τη λογική του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τη συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των 27, αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα, τερματίζοντας έτσι την κρίση αξιοπιστίας των τελευταίων δύο χρόνων για το μέλλον της Ευρώπης.

    "Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται... Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο στο οποίο είχαμε βρεθεί", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.

    Οι ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον με ανακούφιση και επικύρωσαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με σαμπάνια. Η συμφωνία θα υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου.

    Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην Ένωση μία προεδρία με μακρά θητεία, έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά κοινοβούλια.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους, το 2005. Η απόρριψη του ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό που πολλοί Ευρωπαίοι τον θεωρούν γραφειοκρατικό.

    Αυτή τη φορά μόνον η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης απευθείας από τον λαό.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι "όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς τώρα, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας".

    Για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, η Ιταλία κέρδισε άλλη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πολωνία εξασφάλισε εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνον με ομοφωνία και επιπλέον οι Πολωνοί κέρδισαν μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπήρξαν επίσης συμβιβασμοί σε θέματα που έθεσαν η Αυστρία και η Βουλγαρία.

    Η Βαρσοβία, που πριν από τη σύνοδο της Λισαβόνας είχε απειλήσει ότι θα καθυστερήσει τις συνομιλίες εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της για το νέο τρόπο ψηφοφορίας επί των συμφωνιών, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε αυτό το βασικό ζήτημα που έθεσε. "Η Πολωνία πέτυχε όλα όσα ήθελε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη.

    "Σε κάθε σημείο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι διαφυλάττονται τα συμφέροντα του βρετανικού λαού", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, χρησιμοποιώντας 19 φορές τον όρο "βρετανικά εθνικά συμφέροντα" στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

    Η Ιταλία πήγε στη σύνοδο επιμένοντας στη διατήρηση της ισοτιμίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία στις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το νέο υπολογισμό για την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου με βάση τον πληθυσμό των κρατών-μελών. Η πορτογαλική συμβιβαστική πρόταση, δίνει στην Ιταλία 73 έδρες, όπως η Βρετανία, αλλά μία λιγότερη από τη Γαλλία.

    Ένα εμπόδιο ήρθη όταν η Αυστρία αποδέχτηκε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των νομικών ενεργειών εναντίον της για πέντε χρόνια, με αφορμή τις ποσοστώσεις που θέτει στην αποδοχή ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της. Οι ποσοστώσεις ορίστηκαν για να σταματήσει το κύμα των φοιτητών από τη γειτονική Γερμανία στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της Αυστρίας.

    Ένα άλλο εμπόδιο που ρυθμίστηκε ήταν η επιμονή της Βουλγαρίας στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να ταιριάζει στην κυριλλική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε να εκφέρεται η λέξη "Ευρώ" με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Βούλγαρους να λένε το νόμισμα όπως ταιριάζει στη γλώσσα τους και έτσι επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 October 2007 - 4:30:19 UTC