Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Λισσαβόνα ο πρωθυπουργός
  • [02] Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

  • [01] Στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Λισσαβόνα ο πρωθυπουργός

    Για τη Λισαβώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Ατυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, αναχώρησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Ατυπο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στη Λισσαβόνα, το οποίο θα εξετάσει το τελικό κείμενο της Μεταρρυθμιστικής συνθήκης που έχει υποβληθεί από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και έχει καταρτιστεί στη βάση της λογικής που συμφωνήθηκε σε προηγούμενο συμβούλιο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως η επίτευξη συμφωνίας επί αυτού του κειμένου είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει τους ηγέτες και πως θα εξεταστεί η στρατηγική της Λισσαβόνας με έμφαση στην εξωτερική της διάσταση για την θέση της Ευρώπης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κυρίως για θέματα χρηματοοικονομικών αγορών και κλιματικής αλλαγής.

    Μιλώντας για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη νέα Συνθήκη ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και από την ομάδα των νομικών εμπειρογνωμόνων και στο προχθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. «Η κυβέρνηση υιοθετεί το κείμενο όπως οριστικοποιήθηκε στις πρόσφατες συζητήσεις και των εμπειρογνωμόνων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση αν είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, τόνισε πως οι συζητήσεις αυτές δεν γίνονται εν κρυπτώ και ανέφερε πως ό,τι προβλέπεται από τη διαδικασία θα ακολουθηθεί.

    Χθές συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης.

    Μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια δύο και πλέον ωρών, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα της αρμοδιότητάς του.

    [02] Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Αρχισε σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό .Από τις 9.30 το πρωί πραγματοποιείται η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής , στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν και οι κοινωνικοί εταίροι.Στη συνεδρίαση θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών , Γιώργος Αλογοσκούφης .

    Με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Βασίλης Μαγγίνας, τους καλεί στην έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 9:30 το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

    Στην επιστολή του ο κ. Μαγγίνας διαπιστώνει ότι οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών εταίρων είναι έτοιμοι να προσέλθουν στη Βουλή για το διάλογο αυτό και τους ευχαριστεί για την ανταπόκριση στην πρόσκληση για ουσιαστικό διάλογο.

    Ο κ. Μαγγίνας υπογραμμίζει ότι κατά τη συνεδρίαση οι αρμόδιοι υπουργοί θα απευθυνθούν προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθούν απόψεις για τα ζητήματα οργάνωσης του διαλόγου και ιδίως τις σχετικές ενότητες του ζητήματος και τη σειρά συζήτησής τους.

    Ο κ. Μαγγίνας καταλήγει στην πρόσκλησή του ότι σκοπός των συζητήσεων θα είναι να προσεγγιστούν τα θέματα κατά τρόπο συστηματικό και οργανωμένο και να αναζητηθούν εφικτές λύσεις ώστε να διασφαλιστεί δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Η πρόσκληση απεστάλη στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπύρο Παπασπύρο, στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο, στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Αρμενάκη Δημήτρη και στον πρόεδρο της ΟΚΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

    Γραφεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο

    Στο μεταξύ γραφεία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο, δημιουργούνται με εγκύκλιο του υπουργού Απασχόλησης. Τα γραφεία αυτά δημιουργούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση, για την καταβολή εντός 15 ημερών από το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, προσωρινής σύνταξης που θα ισοδυναμεί με το 80% της κανονικής,σε όσους συνταξιοδοτούνται .

    Αυτό διευκρίνισε η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εφαρμογή του μέτρου, κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των ασφαλιστικών ταμείων.

    «Αν επιμείνετε στο 15νθημερο θα κινδυνεύει να μείνει ανενεργή η διάταξη», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι, κάθε περίπτωση χρειάζεται ενάμιση μήνα για τη διεκπεραίωσή της.

    Απαντώντας, η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, επεσήμανε ότι η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και άρα, όπως είπε, θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την καλύτερη οργάνωση του συστήματος.

    Αμφιβολίες για τη διασφάλιση του απορρήτου των στοιχείων κοινωνικής ασφάλισης που διαχειρίζεται το κεντρικό σύστημα ΗΔΙΚΑ, εξέφρασαν τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και ότι το σύστημα έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας και κανένας ιδιώτης ή συνταξιούχος δεν έχει παραπονεθεί για κακή χρήση των στοιχείων του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 October 2007 - 8:30:19 UTC