Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης
  • [02] Προεκλογικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΚΚΕ για Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη
  • [04] Αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Επιτυχής μεταφορά στο Νέο Μουσείο

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ.Φώλια, θα έχει σήμερα στις 10.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Κ.Καραμανλής στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ. Λ.Ζαγορίτη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρέσβη κ. Μπουρτσούογλου και τον επικεφαλής της επιτροπής θεσμικών μεταρρυθμίσεων της Γαλλικής κυβέρνησης κ. Τζακ Λανγκ.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με Αλογοσκούφη και Μαγγίνα

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης Γιώργο Αλογοσκούφη και Βασίλη Μαγγίνα, είχε το Σάββατο,στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για τον διάλογο σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Μαγγίνας ανέφερε ότι "μετά τη θετική εξέλιξη της αποδοχής εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων της πρόσκλησης της κυβέρνησης για συμμετοχή στο διάλογο για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και τον κ. Αλογοσκούφη διάφορα στοιχεία γύρω από την καλύτερη οργάνωση αυτού του διαλόγου". Ο κ. Αλογοσκούφης δεν έκανε δηλώσεις.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή-Χριστόδουλου

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο Μαϊάμι είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ταχεία ανάρρωση.

    [02] Προεκλογικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για την προεδρεία του κόμματος. O κ. Γ.Παπανδρέου μίλησε σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιόδευσε σε Αργολίδα και Κορινθία.

    Τέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην δυτική Ελλάδα με την επίσκεψή του στην Πρέβεζα και στα Ιωάννινα.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Χαϊδάρι

    Στην πρώτη δημόσια κομματική εκδήλωση μετά τις εκλογές παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου προσκεκλημένος σε κέντρο στο Χαϊδάρι.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία δημάρχων και νομαρχών που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου και συντάσσονται μαζί του στη διεκδίκηση της αρχηγείας ενόψει της διαδικασίας που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου.

    Στο γεύμα παραβρέθηκαν 30 περίπου εν ενεργεία δήμαρχοι και 140 παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλο το λεκανοπέδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους διότι συμπαρατάσσονται στην " νέα αρχή για το κίνημά μας που θέλει και η ελληνική κοινωνία". Οπως σημείωσε "έχουμε μπροστά μας πολλά να αλλάξουμε και κατ' αρχήν ένα πολιτικό σύστημα που χειραγωγεί τις πολιτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση". Υπεραμυνόμενος της νέας φυσιογνωμίας που προτείνει δήλωσε ότι κατακτώντας την, το ΠΑΣΟΚ, θα έχει " τις δυνάμεις για να πορευθούμε νικηφόρα". Ασκώντας κριτική στην πρότερη πορεία του κόμματός του μίλησε για τις " μεγάλες σοβαρές τομές που δεν τολμήσαμε και πρέπει να τολμήσουμε, ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι έτσι όπως λειτουργεί χειραγωγείται η αυτοδιοίκηση".

    " Ξέρω ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να κάνουμε τομές. Ξέρω ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι σαράκι που δεν επέτρεψε ούτε σε μας να κάνουμε τομές. Αυτές τις αντιλήψεις πολεμάμε και θέλουμε να σπάσουμε", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη θα μιλήσει εφ όλης της ύλης, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, σε συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ.

    Προβάδισμα Γ.Παπανδρέου σε νέες δημοσκοπήσεις

    Σημαντικό προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" δίνει προβάδισμα 34 μονάδων στον κ. Παπανδρέου, στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη Προέδρου, διαφορά που μειώνεται στις 12 μονάδες στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου προηγείται με μεγάλη διαφορά και σε ερωτήσεις όπως "ποιόν εμπιστέυεστε περισσότερο για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", ή "ποιός μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας", για την αυτονιμία απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα, για το ποιός μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παράσταση νίκης.

    Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου κατά 65,6%, με αντίπαλο τον Ε.Βενιζέλο τον οποίο θα ψηφίσει το 30,4%. Με αντίπαλο, στο β΄γύρο, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 80,5% και τον αντίπαλό του το 17,6%.

    Οι ψηφοφόροι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο σύνολο του εκλογικού σώματος πιστεύουν ότι το Κίνημα θα παραμείνει ενωμένο, ενώ η πρώτη κατηγορία, σε ποσοστό 63%, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται "αριστερή στροφή", κάτι που πιστεύει και το 46,4%.

    Προβάδισμα στον κ. Παπανδρέου, το οποίο φθάνει τις 18 μονάδες μεταξύ των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue η οποία δημοσιεύεται στην "Καθημερινή". Ο κ. Παπανδρέου παίρνει το 50% των θετικών απαντήσεων, έναντι του 32% που παίρνει ο κ. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τον κ. Καραμανλή, στις απαντήσεις είτε των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είτε σε εκείνες του συνόλου των εκλογέων. Ωστόσο και στα δύο σώματα, ο κ. Παπανδρέου θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής και θα επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου.

    Ε.Βενιζέλος:"Νέο τύπο ηγέτη χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ"

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από έναν άλλο τύπο πολιτικού ηγέτη, τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στο Άργος, σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Αργολίδα.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε, να κάνουμε αξιοποίηση όλων των στελεχών που να μπορούν να εκφράσουν το λόγο του παντού στη Βουλή, τα μμε και το λαό. Χρειάζεται είπε ένα νέο άφθαρτο ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο στην πράξη, γνήσια δημοκρατικό. Η παράταξη θα διαλέξει τι θέλει για τον τόπο. Το δίλημμα είναι ιστορικό. Για να δούμε ποιός εκφράζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφυλάξουμε το κλίμα συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού. Η διαδικασία δεν είναι εσωστρεφής είναι ανάγκη να μπει στην κοινωνία το Κίνημα . Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει χάριν του κόσμου στον οποίο πρέπει να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο ελπίδας και προοπτικής σε όλον τον ελληνικό λαό.

    Τέλος ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στην Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Γεννηματά, λέγοντας ότι λίγες φορές ηγέτες και πολιτικά στελέχη αναπτύσουν τόσο ιδιαίτερες σχέσεις με το λαό.

    Κ. Σκανδαλίδης:"Από το ΠΑΣΟΚ λείπουν η συλλογικότητα και η εσωκομματική Δημοκρατία"

    Για συλλογικότητα και εσωκομμματική Δημοκρατία που είναι αναγκαία και λείπουν από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης τόσο το μεσημέρι στην Πρέβεζα, όσο και απόψε στα Γιάννινα, όπου ολοκλήρωσε την διήμερη προεκλογική του περιοδεία στην Ήπειρο και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών και υποστηρικτών του σε κεντρικό ξενοδοχείο. «?Και τα δύο -τόνισε-, δεν έλειπαν μόνο στην θητεία του κ. Παπνδρέου, αλλά από το 1992-93. Τότε που τα βήματα του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ακολουθήσουν όλα αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη νέα αριστερά?».

    Ο κ Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος, δεν φοβάται διάσπαση, γιατί κανένας δεν μπορεί να διασπάσει ένα ΠΑΣΟΚ που η βάση του είναι ενωμένη σε μια αδιάσπαστη ενότητα όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί όμως να συνεχιστεί η συρρίκνωση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «?αυτό δεν το χρωστάμε στον ελληνικό Λαό».

    «Όσοι οραματίζονται, -συνέχισε-, ένα ΠΑΣΟΚ που ψαρεύει σε θόλα νερά χωρίς να πείθει, δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία του Λαού. Πρέπει να παλαίψουμε για ένα μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ. Και να παλαίψουμε μόνο αν συνειδητοποιήσουμε τα βήματα της Ιστορίας, την πορεία μας, τις ανάγκες μιας νέας εποχής και δώσουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις?».

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Δεν έχει καμία σημασία τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις" αναφέρει και προσθέτει: "Η κάλπη θα δείξει και πιστεύω ότι θα πάω πάρα πολύ καλά".

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει την ψήφο στον ίδιο ως "ψήφο απαλευθέρωσης από κάθε καταναγκασμό" και "μια πραγματική στάση της βάσης".

    Σχετικά με την επόμενη μέρα της αναμέτρησης ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι "όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη το νέο Πρόεδρο, όπως κι αν λέγεται".

    Υποστηρίζει πως μετά την ήττα θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, αν και στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, κάτι τέτοιο θα ήταν μια "πράξη δημαγωγίας".

    Σχετικά με όσα λέγονται περί υπονόμευσης, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι για τον ίδιο είναι αδιανόητο να πιστέψει ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος που υπονομεύουν συνειδητά την ηγεσία του για να το οδηγήσουν στην ήττα.

    Εκπλήσει για το γεγονός ότι παρόλο που είναι ο συντάκτης του εκλογικού νόμου, ο οποίος δοκιμάστηκε μια μόνο φορά, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του. Δεν υποστηρίζει, όμως, "την αλλαγή που θέλει ο κ. Καραμανλής". Αυτό που υποστηρίζει είναι "να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές, όπως ο βουλευτής της περιφέρειας, οι μονοεδρικές, το μικτό σύστημα σταυρού-λίστας και η διπλή κάλπη".

    [03] ΚΚΕ για Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι η κ.Αλ.Παπαρήγα.

    "Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνωστόν, εκφράζει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να απαλλαγεί από την Κοινωνική Ασφάλιση, που την θεωρεί βάρος, και γενικά να προωθηθούν ταχύτερα όλες οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις». Οι θέσεις του ταυτίζονται με τις προτάσεις Αναλυτή, τις δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ Χ. Αλμούνια, τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παρουσίαση της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2007 από την ΤτΕ.

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι "όλοι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας είναι συστρατευμένοι και συντονισμένοι στην προώθηση των νέων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων" και τονίζει ότι "απέναντι στην ενότητα της πλουτοκρατίας, των μηχανισμών και των κομμάτων της, πρέπει να εκφραστεί χωρίς καθυστέρηση η λαϊκή ενότητα στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας".

    Καμπάνια της ΚΝΕ στα σχολεία

    Καμπάνια Πολιτικής Δράσης στα σχολεία όλης της χώρας ξεκινά από σήμερα η ΚΝΕ, με θέμα "τι σχολείο θέλουμε και σε ποια κοινωνία".

    Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στόχος της νεολαίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η συζήτηση με χιλιάδες μαθητές, εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες στα σχολεία όλης της χώρας.

    Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ έκανε η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ:

    «Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ πραγματοποίησε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς πλατιά Σύνοδο όπου αποφάσισε με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους να οργανώσει μεγάλη πολιτική καμπάνια της ΚΝΕ στα σχολεία.

    Στόχος μας, πατώντας και στην πείρα από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν πέρυσι είναι να συζητήσουμε με τους μαθητές για την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο, για την εκπαίδευση γενικότερα, να συζητήσουμε για τις πολιτικές προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόταση. Στόχος μας ήταν, είναι και παραμένει, μέσα από την εμπειρία της οργάνωσης της πάλης, μέσα από την ανάδειξη των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα, όλο και περισσότεροι νέοι να παίρνουν την απόφαση να ακολουθήσουν την οργανωμένη πάλη, να ενταχθούν στην ΚΝΕ.

    Στο επίκεντρο της προσοχής μας θα βρεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).

    Α) Το κόστος της εκπαίδευσης: η οικογένεια θέλει μέχρι και 400 ευρώ το μήνα για την προετοιμασία για τις πανελλαδικές, χωρίς να υπολογίζονται οι ξένες γλώσσες, οι υπολογιστές, η προετοιμασία για τα ειδικά μαθήματα, όπως σχέδιο κλπ. Ταυτόχρονα, πληρώνει πολλά και για τα απαραίτητα μέσα στο δημόσιο σχολείο, όπως ξενόγλωσσα βιβλία (μέχρι και 70 ευρώ), εκδρομές κλπ. Σοβαρό ζήτημα στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ είναι η επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους με το κόστος του εργαστηριακού εξοπλισμού. Στις εξορμήσεις μας π.χ. έχουμε συναντήσει μαθητές στα ΤΕΕ στις ειδικότητες Αισθητικής - Κομμωτικής που χρειάζεται να πληρώνουν ένα σημαντικό κονδύλι για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων τους.

    Β) Η σχολική διαρροή και ο βίαιος προσανατολισμός στην κατάρτιση. Στην Ελλάδα το 14,5% των παιδιών ηλικίας 13-18 ετών δεν πηγαίνει στο σχολείο, ενώ η σχολική διαρροή από την ΤΕΕ φτάνει μέχρι και το 20%. Ιδιαίτερα τώρα με την εφαρμογή του νόμου για τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, είναι ακόμη πιο σαφές ότι ο στόχος τους είναι η στροφή του 70% των μαθητών στην κατάρτιση - όπως ορίζει η Λευκή Βίβλος.

    Γ) Η είσοδος των επιχειρήσεων στα σχολεία: Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά παραδείγματα επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα σχολεία, που παρεμβαίνουν και στο πρόγραμμα μαθημάτων. Έχουμε παραδείγματα από την ?Tasty? να κάνει Αγωγή Διατροφής, τη ?Renault? να κάνει Kυκλοφοριακή Αγωγή κλπ.

    Δ) Το περιεχόμενο των μαθημάτων: Το περιεχόμενο των μαθημάτων χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και ανακρίβειες. Το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά τέτοια θα συναντήσουμε πολλά το επόμενο διάστημα. Τα πράγματα θα γίνουν πιο αντιδραστικά, στο βαθμό που θα προχωράει και η αποκέντρωση.

    Ε) Ο αυταρχισμός: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών ακόμη ισχύει. Πέρσι υπήρχαν πολλά κρούσματα συζήτησης για τοποθέτηση κάμερας σε σχολεία (π.χ. στο Βαρβάκειο και αλλού). Το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» προέβλεπε από πέρσι ατομικό φάκελο για κάθε μαθητή,

    ΣΤ) Οι ελλείψεις: Υλικοτεχνικές, σε εξοπλισμό, σε παιδαγωγικό υλικό - βιβλία και βεβαίως σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καθόλου βιβλία, καθηγητές και αίθουσες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία τους.

    Με τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους να παλεύουν μαζί για το σχολείο και τη ζωή που έχουμε ανάγκη. Για εμάς έχει σημασία μέσα από την καμπάνια να αναδειχθεί τι μαθητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα, προκειμένου το ίδιο το κίνημα όχι απλά να αμύνεται, αλλά να διεκδικήσει ένα άλλο σχολείο. Το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο. Για να εξασφαλίζεται η μόρφωση για όλους σε ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν. Για να μαθαίνουν όλοι οι μαθητές σε ένα ενιαίο σχολείο και σε όμοιες συνθήκες χωρίς να εξαναγκάζονται σε επιλογές ζωής πριν τα 18. Για να αποκτούν τα εφόδια να κατανοούν τον κόσμο και να μπορούν να τον κάνουν καλύτερο.

    Θέλουμε μέσα από την καμπάνια να συζητήσουμε με τους μαθητές για το ότι σήμερα δεν αρκεί να γίνουν μικροβελτιώσεις. Χρειάζεται πραγματικά ένα διαφορετικό σχολείο. Ένα σχολείο που θα έχει στόχο να διαμορφώσει έναν άλλο άνθρωπο, που θα αναπτύσσει αρμονικά όλες τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, τη νόηση, τη βούληση και τον συναισθηματικό κόσμο.

    Για εμάς είναι σαφές πως ένα τέτοιο σχολείο για να φτιαχτεί χρειάζεται να πραγματοποιηθούν συνολικές αλλαγές. Χρειάζεται μια εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όχι το κέρδος .Χρειάζεται μια εξουσία λαϊκή.

    Καλούμε τους μαθητές να κάνουν μαζί μας ένα βήμα μπρος! Να παλέψουν μαζί μας για την κοινωνία που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη μόρφωση και τη ζωή που δικαιούμαστε κι ονειρευόμαστε. Για το σοσιαλισμό. Τους καλούμε να έρθουν μαζί μας, να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές της ΚΝΕ.

    Όλες τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα ένα πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις. Θα περιοδεύσει σε πολλά σχολεία ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματός μας, Γιάννης Πρωτούλης, καθώς και πλήθος στελεχών της ΚΝΕ.

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λίμνη Κορώνεια

    Την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της Κορώνειας προτού η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα για την προστασία της λίμνης και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στον Άγιο Βασίλειο.

    Τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη σωτηρία της Κορώνειας παρουσίασε ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που διατέθηκαν για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων, να τεθεί τέρμα στην ασυδοσία των βιομηχανιών και να περιοριστεί η άντληση νερού.

    Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη ρύπανση και για την εκτροπή χειμάρρων ώστε να καταλήγουν στην Κορώνεια, να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης, να ολοκληρωθούν τα έργα για το βιολογικό καθαρισμό των δήμων και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη χρήση γης.

    Η αναστροφή της κατάστασης είναι εφικτή, εκτίμησε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Κώστας Κατσιφαράκης τονίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα μέτρα για την επαναφορά της στάθμης του νερού της λίμνης και τη διατήρηση του ισοζυγίου του με προσωρινή εκτροπή χειμάρρων που καταλήγουν στη Βόλβη.

    Όσον αφορά τα σενάρια που διατυπώνονται για αποξήρανση της λίμνης και χρήση της έκτασής της για αγροτικές δραστηριότητες, είπε ότι δεν αποδεικνύεται η καταλληλόλητά της για καλλιέργειες και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της λίμνης Κάρλας.

    [04] Αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

    Αρχίζει σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 60 και 64 λεπτών το λίτρο. Ελέγχους στην αγορά θα πραγματοποιούν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την πάταξη της κερδοσκοπίας.

    Σχετικά με την επιστροφή του φόρου , ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι εξετάζονται οι λεπτομέρειες ενός συστήματος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.

    Στο μεταξύ για σήμερα έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια.

    [05] Επιτυχής μεταφορά στο Νέο Μουσείο

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταφορά αρχαιοτήτων από τον βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο στην αίθουσα του Παρθενώνα.

    Παρόντες ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάππης, ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ Δ.Παντερμαλής, ο γ.γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, ο έφορος Ακροπόλεως Αλ. Μάντης, ο μηχανικός Κ. Ζάμπας, που έχει το γενικό πρόσταγμα της μεταφοράς και τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης της Επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα Άγγελος Δεληβοριάς και Μανουέλα Παυλίδου. Τη μεταφορά παρακολούθησαν και οι 25 πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Γκας. Οι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν, στη συνέχεια, σε δεξίωση που έδωσαν στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου, ο υπουργός Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου.

    Στην επιχείρηση της μεταφοράς, που την κάλυψαν τα Ελληνικά και τα Διεθνή Μέσα, οι τρεις γερανοί μετέφεραν τον δεύτερο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, που το ανάγλυφό της παριστά την πομπή της θυσίας των ζώων .

    Το γλυπτό, βάρους 2,3 τόννων, είναι ένα από τα πιο βαριά φορτία που θα μεταφέρουν τα ειδικά μεταλλικά κιβώτια, κατά την εκτέλεση της επιχείρησης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες.

    Σημειώνεται ότι μεταφορές δεν θα πραγματοποιούνται όταν οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ τα πώρινα αγάλματα δεν θα μεταφέρονται όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες υγρασίας .

    Επάνω στην Ακρόπολη, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάππης, σε μια συμβολική χειρονομία, υπέγραψε το πρώτο δελτίο μεταφοράς και το πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής του φορτίου από το Μουσείο του Βράχου, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    ``Ιστορικό γεγονός με οικουμενική ακτινοβολία προκαλεί η σημερινή μεταφορά`` δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού τονίζοντας ότι `` το νέο υπερσύγχρονο μουσείο , προστατεύει , εξασφαλίζει και συντηρεί τις αρχαιότητες με συνέπεια. Εύλογα, συνέχισε ο κ. Λιάππης, αναφύεται το αίτημα για την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα. Αίτημα οικουμενικό ανάλογο με αυτό της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων``.

    Την επιχείρηση της μεταφοράς κινηματογραφεί για λογαριασμό του Οργανισμού Ανέγερης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με το συνεργείο του.

    Στο μεταξύ, μπροστά στο νεοκλασικό κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει αποχαρακτηριστεί από το ΚΑΣ, με σκοπό να κατεδαφιστεί, γιατί πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, είχε από το πρωί αναρτηθεί πανώ διαμαρτυρίας της "Ανοιχτής Πόλης", με σύνθημα ``Μην τα γκρεμίσετε δεν έχουμε πολλα``.

    Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν οι Γ. Μπανιάς, και Α. Τσίπρας, μαζί με κατοίκους της περιοχής και άλλους υποστηρικτές της διατήρησης των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17-19 .

    Οι αρχαιότητες που θα μεταφερθούν

    Τα κιβώτια μεταφοράς είναι μεταλλικά με ξύλινους σκελετούς στο εσωτερικό και αφρώδες υλικό, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι ειδών κιβώτια για τα 154 γλυπτά που θα μεταφερθούν με τους γερανούς.

    Ανάμεσα στα πολύτιμα έργα που θα μεταφερθούν σταδιακά είναι οι Καρυάτιδες, Κούροι και Κόρες που βρέθηκαν πάνω στην Ακρόπολη και άλλα μικρότερα αντικείμενα.

    Το συνολικό βάρος των 246 γλυπτών που θα μεταφερθούν στο νέο Μουσείο φτάνει τους 113 τόνους.

    Ειδική έρευνα έγινε επίσης και για τους γερανούς που θα μεταφέρουν τα αντικείμενα. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 54 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων. Οι γερανοί θα παραδίδουν ο ένας στον άλλο τα κιβώτια μέχρι την ασφαλή εναπόθεσή τους στο νέο Μουσείο.

    Το κόστος της μεταφοράς φτάνει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 October 2007 - 6:30:25 UTC