Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς"

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής

    Συνεργασία διάρκειας περίπου μιας ώρας είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

    Σε δήλωσή του ο κ.Σιούφας μετά το πέρας της συνάντησης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό "όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της Βουλής".

    Ο κ.Σιούφας είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο το οποίο ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και για τα θέματα "που αφορούν ζητήματα διευθέτησης για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των βουλευτών στη Βουλή".

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς"

    Για ακραία νεοσυντηρητική στροφή κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την κυβέρνηση, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με την: "φορολογική επιδρομή που ετοιμάζει στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, για τον κεφαλικό φόρο στην ιδιοκτησία και για την έλλειψη σχεδίου και μέριμνας για το μέσο και φτωχότερο πολίτη". Επίσης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για: "αλαλούμ της κυβέρνησης σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την άρνησή της να χορηγήσει το επίδομα σε όσους το έχουν ανάγκη", αλλά και για τις "αλχημείες", όπως είπε, του υπουργού Οικονομίας για το ΑΕΠ, το οποίο προσδιόριζε κατά 25% μεγαλύτερο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η αύξηση δεν ήταν παραπάνω από 9%.

    Η κυβέρνηση αυτή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ισορροπεί μεταξύ των ισχυρών, των εχόντων και των ημετέρων, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    Σήμερα, πρόσθεσε, αποκαλύπτεται η κρυφή της ατζέντα για το ασφαλιστικό, το οποίο αποδομεί και υπονομεύει μέρα με τη μέρα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και χαρίζει χρέη σε κακοπληρωτές και ασυνεπείς, επιβραβεύοντας την παρανομία και την εισφοροδιαφυγή.

    Χαρακτήρισε χωρίς ουσία και ρητορικές τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στο ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι με ευθύνη της διαμορφώνεται ένα δυσμενές τοπίο ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και μονομερείς αποφάσεις. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των εργαζομένων και να καταθέσει και εκείνη τις συγκεκριμένες θέσεις της στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να δώσει τα στοιχεία για τα δομημένα ομόλογα τα οποία, όπως ανέφερε, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των ταμείων.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε και το μοντέλο οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το οποίο όπως ανέφερε: "καθηλώνει τους μισθούς, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, αδικεί τον πολίτη με μέσο και χαμηλότερο εισόδημα και υποθάλπει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία". Είναι ένα μοντέλο, πρόσθεσε υποταγμένο στην εξυπηρέτηση των λίγων και οικονομικά ισχυρών.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, θα αποκαλύπτει συνεχώς τα σχέδια της κυβέρνησης και θα αναδεικνύει τις δικές του προτάσεις για το ασφαλιστικό με υπευθυνότητα απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και στον Έλληνα ασφαλισμένο.

    Δήλωση Βενιζέλου για το ασφαλιστικό

    "Η επιχείρηση κατατρομοκράτησης από την κυβέρνηση των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των εργαζομένων πρέπει να απαντηθεί από το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι, "μετά την 11η Νοεμβρίου πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάρει μόνο του την πρωτοβουλία ενός οργανωμένου και υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου" για το θέμα αυτό.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    «Ο δρόμος της πόλωσης και της οξύτητας είναι -αποδεδειγμένα- αδιέξοδος για όσους τον επιλέγουν», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για το ασφαλιστικό.

    «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επέλεξαν και ακολουθούν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Το μόνο δρόμο που -αποδεδειγμένα- οδηγεί σε στέρεες λύσεις, που παράγει χειροπιαστά οφέλη για όλους» τονίζει ακόμα στην δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Εγκύκλιοι Ν.Αθανασάκη για την εκλογή αρχηγού

    «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ-Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία» είναι το θέμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ η οποία θα συγκληθεί από τις 2-4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και οι διαδικασίες της οποίας ρυθμίζονται με σημερινή εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος, Νίκου Αθανασάκη.

    Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ η εκπροσώπηση σε αυτή θα είναι θεσμική σε αντιστοιχία με το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2007.

    Στην Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν θέματα ιδεολογικής ταυτότητας, πολιτικών θέσεων καθώς και οργανωτικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριό του, τον Φεβρουάριο του 2008. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Αθανασάκη, βάση του διαλόγου θα είναι τα κείμενα των ομιλιών και των δευτερολογιών των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ σε ειδικό σημείο του δικτυακού τόπου του ΠΑΣΟΚ (www.pasok.gr) δημοσιεύονται τα πλήρη πρακτικά της 12ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του.

    Επίσης, στην εγκύκλιο του κ. Αθανασάκη σημειώνεται ότι στην πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ οργανώνεται διάλογος στις οργανώσεις του με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

    Από 12 έως 18 Οκτωβρίου σύγκληση Δημοτικών Συνελεύσεων στις Δημοτικές Οργανώσεις και Συνελεύσεις Εργαζομένων στις Οργανώσεις Εργαζομένων.

    Από 19 έως 23 Οκτωβρίου σύγκληση Νομαρχιακών Συμβουλίων και Τομεακών Επιτροπών.

    Από 24 έως 27 Οκτωβρίου σύγκληση Περιφερειακών Συμβουλίων.

    Ο κ. Αθανασάκης υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει στο διάλογο με ειλικρίνεια και αυτογνωσία, με κατάθεση θέσεων και προτάσεων, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και με συναίσθηση της ευθύνης όλων απέναντι στην παράταξη και καλεί στην αξιοποίηση αυτού του διαλόγου «για να σχεδιάσουμε το μέλλον, για να αντιπαρατεθούμε σε μια κυβέρνηση που λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές δείχνει ξανά το πραγματικό της πρόσωπο και διαψεύδει απροσχημάτιστα, για μια ακόμη φορά, όσα έλεγε προεκλογικά».

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με δεύτερη εγκύκλιό του εξειδικεύει τα της εκλογής προέδρου του κόμματος η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, ενώ σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, αυτή θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου τις ίδιες ώρες.

    Τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνουν ανοιχτά για εγγραφές νέων μελών και φίλων μέχρι την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ. Μέχρι την ημερομηνία αυτή οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα παραμένουν ανοιχτές κάθε απόγευμα σε ώρες που θα έχουν ανακοινωθεί, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εγγραφής.

    Οι εγγραφές νέων μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ γίνονται μέσω των Δημοτικών Οργανώσεων, των Νομαρχιακών Επιτροπών, του Διαδικτύου και στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, ενώ στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι Δημοτικές Οργανώσεις θα πρέπει να έχουν αποστείλει στις Νομαρχιακές Επιτροπές όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις μέχρι την 29η Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, οι Νομαρχιακές Επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρώσουν κάθε εργασία εισαγωγής στοιχείων μέχρι την 1η Νοεμβρίου με καταληκτική ώρα την 8η βραδινή.

    «Αυτονόητο είναι ότι στο ίδιο διάστημα μπορούν να γίνουν και μετεγγραφές μελών και φίλων» σημειώνεται στην εγκύκλιο του κ. Αθανασάκη.

    Επίσης τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ενημερώνονται για το που είναι εγγεγραμμένοι στο τηλέφωνο 2103896600 από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

    Τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 1η Νοεμβρίου, τα οποία σχετίζονται και με τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών θα αποτελέσουν ανά Δημοτική Οργάνωση και Νομαρχιακή Επιτροπή τη βάση των εκλογικών καταλόγων που θα αποσταλούν στις Εφορευτικές Επιτροπές.

    Τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξουν ξανά την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη ή φίλοι, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Οι νεοεγγραφέντες θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής στην οποία θα υπάρχει η φράση «σύμφωνα με το άρθρο 18 του Καταστατικού, τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό κόμμα και αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος».

    Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο Αθανασάκη, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις Δημοτικές Οργανώσεις και στις Οργανώσεις Εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλα τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που θα ψηφίσουν στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου θα καταβάλλουν το ποσό των 2 ευρώ.

    Χρέη Εφορευτικής Επιτροπής θα αναλάβουν οι Συντονιστικές Επιτροπές των Δημοτικών Οργανώσεων με την συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων, ενώ όπου δεν υπάρχει Συντονιστική Επιτροπή ή η σύνθεσή της δεν επαρκεί θα ορισθούν μέλη της εφορευτικής επιτροπής με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης.

    Η εκλογική διαδικασία θα υποστηριχθεί με χειρόγραφο σύστημα πιστοποιημένων εντύπων της ΕΚΑΠ και με δίκτυο υπολογιστών (on line) και λογισμικό που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και του αποτελέσματος βάσει και του ενιαίου εκλογικού αριθμού των εκλογικών καταλόγων του υπουργείου Εσωτερικών.

    Όλοι όσοι θα ψηφίσουν θα το πράξουν αποκλειστικά με την αστυνομική τους ταυτότητα, οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ με διαβατήριο και οι μετανάστες κατβ αρχήν με την άδεια παραμονής, ενώ η ΕΚΑΠ καθορίζει τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά για την διασφάλιση του αδιάβλητου.

    Οι ενστάσεις κατά των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων των εφορευτικών επιτροπών υποβάλλονται εντός 4 ωρών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην ΕΚΑΠ, ενώ η ένσταση υποβάλλεται επί του πιστοποιημένου εντύπου και συνοδεύεται από τυχόν παραστατικά. Η ΕΚΑΠ εκδίδει την απόφασή της αφού λάβει τις απόψεις της Εφορευτικής Επιτροπής εντός 48 ωρών.

    Μέχρι την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, όλες οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλουν στην διευκόλυνση όλων των υποψηφίων, όταν αυτοί ζητούν την συνδρομή τους για την προσωπική τους δραστηριότητα. Η διευκόλυνση περιλαμβάνει την διάθεση χώρων, την ενημέρωση μελών, φίλων και ΜΜΕ καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής των υποψηφίων σε οποιαδήποτε διαδικασία που θα προγραμματιστεί σε δημοτικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο Αθανασάκη η ΕΚΑΠ είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες και την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και το άρθρο 17 του Κανονισμού Λειτουργίας της. Επίσης είναι αρμόδια να αποφασίζει δεσμευτικά για κάθε θέμα ερμηνείας και διατάξεων του Καταστατικού και όλες οι διαδικασίες θα διενεργηθούν βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της. Επίσης μέχρι την μέρα της εκλογής ο Τομέας Πληροφορικής και το Call Center λειτουργούν υπό την εποπτεία της.

    Η εγκύκλιος του κ. Αθανασάκη καταλήγει τονίζοντας την σημασία που έχει η εύρυθμη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και η έκδοση των αποτελεσμάτων, η διεξαγωγή των διαδικασιών με άψογο τρόπο και η απόλυτη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα τους, ενώ καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάθε πολίτη που ανήκει στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, ακόμα και να δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, να «έρθει και να εμπιστευθεί τις δημοκρατικές μας διαδικασίες που μόνο στο ΠΑΣΟΚ δίνουν φωνή και δύναμη σε κάθε ενεργό πολίτη».

    Γ.Λαλιώτης-Εδωσε στη δημοσιότητα δωδεκασέλιδο κείμενο

    Την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κώστας Λαλιώτης δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα το δωδεκασέλιδο κείμενο, το οποίο είχε παραδώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών.

    Οπως τονίζει ο κ.Λαλιώτης "για λόγους ηθικής τάξης θα είμαι πολιτικά μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, όποια και να είναι η πολιτική του απόφαση, ακόμα και αν διαφωνώ με αυτή".

    Αναφέρει επίσης ότι η στήριξή του είναι δεδομένη αλλά προτρέπει τον κ.Παπανδρέου "να ακούσει τους "άπιστους" που μπορούν να δουν καθαρά και μακριά και όχι τους "τυφλούς πιστούς" που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δουν καθαρά και μακριά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 October 2007 - 8:30:27 UTC