Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταφορά μνημείων στο νέο Μουσείο Ακρόπολης

  • [01] Μεταφορά μνημείων στο νέο Μουσείο Ακρόπολης

    Με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες έγινε το πρωί η δοκιμαστική ενάερια μεταφορά κιβωτίου, με το σύστημα των τριών γερανών, από το παλαιό στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σε λιγότερο από δυόμισι ώρες, από το Μουσείο του Βράχου της Ακρόπολης, στο νέο Μουσείο.

    Το περιεχόμενο του κιβωτίου ήταν σήμερα, δοκιμαστικά, ένας μαρμάρινος ογκόλιθος, βάρους 2,5 τόνων. Μαζί με τα 500 κιλά που ζυγίζει το κάθε κιβώτιο, το βάρος έφτασε τους 3 τόνους, το μέγιστο, δηλαδή, επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο που σηκώνει ο βραχίονας κάθε γερανού. Καθημερινά θα μεταφέρονται από το προαύλιο του παλαιού Μουσείου στο εσωτερικό του νέου Μουσείου, επί της οδού Αρεοπαγίτου, τέσσερα κιβώτια. Ο χρόνος μεταφοράς κάθε κιβωτίου θα είναι δυόμισι ώρες.

    Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, η πρώτη κάθοδος από τον ιερό Βράχο, με κιβώτιο που θα περιέχει τη δεύτερη λίθο από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα.

    Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 21 κιβώτια, τα οποία μοιάζουν με κοντέινερ, αλλά έχουν μεγάλη αντοχή, είναι άκαμπτα, στο εσωτερικό τους έχουν αφρώδη υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς κλπ.

    Το σύστημα των γερανών και των κιβωτίων, εξασφαλίζει "τις ελαχιστότατες αιωρήσεις. Ακόμα κι ένα φλυτζάνι καφέ δεν θα είχε χυθεί σε αυτή τη μεταφορά", διαβεβαίωνε σήμερα ο μηχανικός και υπεύθυνος του έργου Κώστας Ζάμπας.

    "Είμαι βέβαιος ότι η μεταφορά θα περατωθεί με ασφάλεια", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, που ήταν παρών στη σημερινή γενική δοκιμή, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ Χρήστο Ζαχόπουλο.

    "Πριν 30 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίστηκε αυτό το Μουσείο", είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού. "Αυτή η συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ο καλύτερος υποστηρικτής του παγκόσμιου αυτού χρέους -της επιστροφής των Μαρμάρων- είναι οι χιλιάδες επισκέπτες που θα βλέπουν τα ανάγλυφα και τα κενά που υπάρχουν γιατί βρίσκονται 4000 μίλια μακριά από τον χώρο του προορισμού τους", είπε ο κ. Λιάπης.

    Η υπαίθρια μεταφορά των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς από το μουσείο της Βράχου της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο θα κοστίσει 1.606.500 ευρώ και η ασφάλισή τους είναι 400 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

    Τα εκθέματα που θα μεταφερθούν είναι 246 αντικείμενα, συνολικού βάρους 113 τόνων. Στις αποθήκες του παλαιού μουσείου έχουν καταγραφεί 80 αντικείμενα προς μεταφορά, κυρίως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που έχουν αποσυναρμολογηθεί

    από τα μνημεία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, 4.200 μικρότερα αντικείμενα, κυρίως μαρμάρινα, επίσης από τις αποθήκες, που το βάρος τους εκτιμάται σε 124 τόνους.

    Η διαδρομή που ακολουθεί η εναέρια μεταφορά των κιβωτίων είναι από το προαύλιο του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης, στο θέατρο του Διονύσου και από εκεί, διασχίζοντας την οδό Αρεοπαγίτου, στον τελευταίο όροφο του νέου Μουσείου, στη λεγόμενη "Αίθουσα του Παρθενώνα", η οποία θα εγκαινιστεί πρώτη - υπολογίζεται με το νέο έτος.

    Οι τεχνικοί, στις τρεις φάσεις της μεταφοράς περνούν κάθε φορά τον ιμάντα του κιβωτίου στον βραχίονα κάθε γερανού.

    Υπολογίζεται ότι τα εκθέματα του μουσείου του Βράχου και τα προς έκθεση στο νέο Μουσείο θα μεταφερθούν σε έξι εβδομάδες. Οι τρεις γερανοί θα παραμείνουν στη νότια πλευρά του Βράχου της Ακρόπολης τρεις μήνες (για κάλυψη τυχόν καθυστερήσεων και προκειμένου να μεταφέρουν πολυάριθμα αντικείμενα από τις αποθήκες).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 October 2007 - 14:30:17 UTC