Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας

  • [01] Συμφωνία για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας

    Σε ομόφωνη απόφαση για τις διαδικασίες της εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος στη σημερινή του συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου, χωρίς να υπάρξει εισήγηση από το Πολιτικό Συμβούλιο.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Κριτική στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες επιλογές της άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ έκανε και αναφορά στις διαδικασίες εκλογής προέδρου και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ προσδοκά να διασφαλιστούν δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι την ενότητα του Κινήματος και τη διασφάλιση των διαδικασιών την εγγυάται η ίδια η βάση του Κινήματος, τα συντεταγμένα όργανά του και ο ίδιος προσωπικά.

    Επανέλαβε ότι οι κάλπες πρέπει να είναι ανοικτές μέχρι τέλους και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας σε ό,τι αφορά στην έγκριση των υποψηφιοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, μπορεί να γίνουν ψηφοφορίες.

    Σχετικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει μια πρώτη αξιολόγηση δύο φορές, την ημέρα των εκλογών, και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Η πορεία του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να βασίζεται σε μια επίπλαστη ενότητα, αλλά σε μία νέα πραγματική, νικηφόρα ενότητα, η οποία προϋποθέτει την ισχυρή πολιτική ταυτότητα, την ισχυρή δημοκρατική επιβεβαίωση της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος και την εγγυημένη διασφάλιση της διαφάνειας, της δεοντολογίας και της δημοκρατικής διαδικασίας στην εσωκομματική εκλογική μάχη.

    Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ παραμένει πάντα η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού απέναντι σε μία νεοσυντηρητική πολιτική, που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων η κοινοβουλευτική ομάδα απέδειξε ότι είναι ικανή και αξιόμαχη.

    Εκανε αναφορά στον προϋπολογισμό και τους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση, καθώς και στην κρυφή ατζέντα, που ανοίγει, όπως είπε, σιγά - σιγά και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το μέσο και τον φτωχότερο Ελληνα.

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα παιδείας, τονίζοντας ότι ο νέος υπουργός παγώνει την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, διότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εφαρμογή του θα συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ανοίγει το μέτωπο, διότι είναι αναγκασμένη, καθώς τα πράγματα είναι δραματικά, για την εξέλιξη των οποίων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια, όπως υπεύθυνη είναι και για τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την κρυφή της ατζέντα στο ασφαλιστικό.

    Γ. Ραγκούσης

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι ισχύει στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την ανάδειξη του προέδρου που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με την απόφαση στην οποία κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο, η εκλογή προέδρου για τέσσερα χρόνια θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου, η εθνική συνδιάσκεψη, στην οποία θα υπάρξει θεσμική εκπροσώπηση, θα διεξαχθεί στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και το Τακτικό Συνέδριο τον προσεχή Φεβρουάριο. Το θέμα της εθνικής συνδιάσκεψης θα είναι "Η πορεία του ΠΑΣΟΚ, πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα κοινωνική και προοδευτική πολιτική πλειοψηφία". Εξ άλλου, σε περίπτωση που θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου αυτή θα διεξαχθεί στις 18 Νοεμβρίου.

    Μακρά συζήτηση έγινε για το θέμα του μητρώου μελών και ποιοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το Πολιτικό Συμβούλιο, οι κατάλογοι των μελών και φίλων του Κινήματος θα κλείσουν την 1η Νοεμβρίου και θα αποσταλούν στις κατά τόπους οργανώσεις για να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις και πιστοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Το μητρώο θα ανοίξει και πάλι την ημέρα εκλογής του προέδρου και θα έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου όσοι γραφούν εκείνη την ημέρα. Το αντίτιμο εγγραφής είναι για τα μέλη 10 ευρώ και για τους φίλους 2 ευρώ, προκειμένου, κυρίως, για να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας.

    Η ψηφοφορία θα γίνει με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ οι εφορευτικές επιτροπές θα αποτελούνται κατά κανόνα από μέλη των συντονιστικών επιτροπών των δημοτικών οργανώσεων του Κινήματος. Επίσης, θα υπάρξει διασταύρωση του μητρώου μελών και φίλων με τους καταλόγους των εθνικών εκλογών, ενώ εξετάζονται και όλα τα θέματα που μπορεί να έχουν σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

    Σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, αυτή αποφασίστηκε για τους τρεις υποψηφίους (Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο και Κώστα Σκανδαλίδη) να γίνει από το εθνικό συμβούλιο. Αν κάποια υποψηφιότητα από τις μέχρι τώρα τέσσερις γνωστές ή και άλλη δεν εγκριθεί από το εθνικό συμβούλιο τότε ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα πρέπει μέσα σε δέκα μέρες να συγκεντρώσει τον αριθμό υπογραφών μελών του Κινήματος που προβλέπεται από το καταστατικό, αριθμός, ο οποίος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανέρχεται περίπου στις 35.500.

    Δηλώσεις στελεχών

    Για υπεύθυνη, σοβαρή και δημοκρατική συζήτηση η οποία διεξήχθη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο το μέλος του οργάνου Θανάσης Τσούρας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το μητρώο μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πώς αυτό θα λειτουργήσει θα αποφασιστεί από μια Επιτροπή αποτελούμενη από τους κκ Αθανασάκη, Ανωμερίτη και τους μηχανογράφους.

    Το μητρώο θα "λειτουργήσει", σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσούρας, με βάση το υπάρχον μητρώο του ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν χρειάζεται ανησυχία, το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα, μπορεί να περιφρουρήσει την ενότητα και κυρίως να ανοίξει τις διαδικασίες" είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σε επισήμανση περί "δύο πλευρών" είπε ότι "υπάρχει μόνο μία πλευρά αυτή του ΠΑΣΟΚ" τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο πρέπει να "ξανακάνουμε ελκυστικό το κόμμα μας" και υπογραμμίζοντας την σημασία που έχει προς τούτο, η συμμετοχή των πολιτών.

    Από την μεριά του ο κ. Νίκος Μπίστης τόνισε ότι οι διαδικασίες δεν είναι τυπικά ζητήματα, αλλά πολιτικά και πρόσθεσε ότι "υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, θα υπάρξει και συζήτηση, οι υπερβολές θα ξεπεραστούν".

    "Όλη αυτή η διαδικασία και η συζήτηση θα αποτελέσει άσκηση δημοκρατίας για εμάς, αλλά με τεράστια παιδαγωγική αξία για όλη την ελληνική κοινωνία" δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ρέππας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2007 - 18:30:24 UTC