Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2008

  • [01] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2008

    Επιδόθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού (οικονομικού έτους 2008) στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, πρόκειται «για ένα πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό καθώς είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στο οποίο μας είχαν οδηγήσει λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος και είναι ο προϋπολογισμός που σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της οικονομικής εξυγίανσης, την οποία έχει ανάγκη η χώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και να είμαστε συνεπείς με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις».

    Παραλαμβάνοντας το προσχέδιο, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η κατάθεση του «είναι ένα σημαντικό κοινοβουλευτικό γεγονός» και ευχήθηκε να επιτευχθούν οι στόχοι του.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

    Ρυθμό ανάπτυξης 4% για το 2008 προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού 2008 που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εδραιώνει τη δημοσιονομική εξυγίανση εφόσον βασικοί άξονές του είναι:

    -Η κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και η μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.

    -Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    -Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και την καθιέρωση εθνικής σύνταξης.

    -Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων

    -Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο, και

    -Η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2008 είπε ότι αναμένεται αύξηση των επενδύσεων κατά 10,5%, αύξηση της απασχόλησης στο 1,9% και μείωση της ανεργίας στο 7,4%. Επίσης προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,3% και αύξηση των εισαγωγών κατά 7,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% έναντι του 2,7% που αναμένεται να "κλείσει" το 2007.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ότι το φορολογικό που προβλέπει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις θα ενσωματωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού και ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.

    Βασικά μεγέθη Στον προϋπολογισμό του έτους 2008 τα καθαρά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 59.780 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 26,7% του ΑΕΠ από το 25,8% του έτους 2007.

    Επίσης προβλέπεται ότι οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (πλην χρεωλυσίων) θα περιοριστούν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 30,1% το 2008 από το 30,4% του 2007.

    Σε ό,τι αφορά το όριο πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2008 θα φθάσει τα 9.200 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 6.700 εκατ. ευρώ για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και σε 2.500 εκατ. ευρώ για τα έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.

    Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2008 η υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει τα εξής:

    Το εθνικό σχέδιο προγραμμάτων το οποίο θα αναπτύσσεται σε λειτουργίες και προγράμματα που θα καλύπτουν τις δράσεις του κράτους σε κεντρικό επίπεδο.

    Επίσης θα περιλαμβάνεται μια περιγραφή του περιεχομένου κάθε προγράμματος. Επίσης θα παρουσιαστεί περαιτέρω ανάλυση των προγραμμάτων σε δράσεις της λειτουργίας "πολιτισμός, θρησκεία, αθλητισμός". Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να πραγματοποιείται μια ενημέρωση των φορέων για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος τρόπος κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να βελτιωθεί και να αναλυθεί το εθνικό σχέδιο προγραμμάτων.

    Σε ό,τι αφορά τις χρηματικές δοσοληψίες με την ΕΕ προβλέπεται ότι το 2008 το καθαρό δημοσιονομικό όφελος θα φθάσει τα 5.050 εκατ. ευρώ έναντι των 4.718 του 2007.

    Το καθαρό αυτό όφελος θα προκύψει από τη διαφορά μεταξύ των εισπράξεων εσόδων από την ΕΕ που αναμένεται να φτάσουν τα 7.552 εκατ. ευρώ και των αποδόσεων (καταβολών που θα φθάσουν τα 2.502 εκατ. ευρώ)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 October 2007 - 10:30:25 UTC