Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Ανούσιες εκθέσεις ιδεών"
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: "Αντιπαράθεση και σύγκρούση"

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Ανούσιες εκθέσεις ιδεών"

    "Ανούσιες εκθέσεις ιδεών" χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις ο Γιώργος Παπανδρέου στη δευτερολογία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι "πίσω από τα μεγάλα λόγια κρύβεται η πραγματική ατζέντα της κυβέρνησης". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ακόμα ότι περιμένει τον ελληνικό λαό "περισσότερη κοινωνική αδικία, κομματικοκρατεία και ανασφάλεια", λέγοντας ότι "δεν υπάρχουν σχέδιο, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για τη χώρα".

    Το Σάββατο, ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας «νέας κοινωνικής δημοκρατικής πλειοψηφίας» στη βάση της αντίθεσης στον νεοσυντηρητισμό της κυβέρνησης και την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης.

    «Θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς, μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Να ενώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τέλος στον μονόδρομο της υποταγής στους νόμους μιας ασύδοτης αγοράς, που θέλουν να βάλουν τέλος στο φάσμα των κοινωνικών αποκλεισμών και της απαξίωσης των εργασιακών σχέσεων και του ανθρώπινου κεφαλαίου. Τις δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της αλαζονείας των "κολλητών" και της ειρωνείας των επιτηδείων. Τις δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τέλος στην ανάγκη να γίνει η παγκοσμιοποίηση το άλλοθι μιας κοινωνίας που ισοπεδώνει τα πάντα κάτω από το κέρδος με ετικέτες που αναγράφουν την τιμή αλλά σκεπάζουν την αξία» ανέφερε σχετικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κος Παπανδρέου ανέφερε ότι το κόμμα του «θα σταθεί απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα και κατεστημένα» και θα ασκήσει «προγραμματική αντιπολίτευση με δυναμισμό και υπευθυνότητα, τεκμηριωμένο λόγο και εναλλακτικές προτάσεις».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «άτυπη συνεργασία με την ακροδεξιά» στην περίπτωση του βιβλίου της Ιστορίας της Στβ Δημοτικού, για να καταθέσει αργότερα την πρότασή του για δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, «γιατί και αυτοί είναι μια νέα εργατική τάξη που πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνία μας».

    Σε ότι αφορά τις διακηρύξεις του Κώστα Καραμανλή για την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου αντιπαρέβαλε τη διακήρυξη ότι «η αγορά οφείλει να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι τις ανάγκες της αγοράς» και εξέφρασε επανειλημμένα την εναντίωσή του στον ενδεχόμενο «αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας» με την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων:

    «Παρακολουθούμε τις κινήσεις στον ΟΤΕ, την προετοιμασία της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω του 51% στη ΔΕΗ, την καθημερινή απαξίωση της Ολυμπιακής και την προετοιμασία για το κλείσιμο της. Για μας τα δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας είναι εθνική υποδομή. Δεν τα εκποιούμε σε τιμή ευκαιρίας. Δεν τα παραχωρούμε σε ξένους κολοσσούς. Θέλουμε να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει στις υπηρεσίες που τα δίκτυα αυτά προσφέρουν, πάντα σε όφελος του πολίτη. Δεν θέλουμε, στην περίπτωση της Ολυμπιακής, ένα κρατικό μονοπώλιο να αντικατασταθεί από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Θέλουμε στη θέση της σημερινής Ολυμπιακής, ένα νέο σχήμα με προοπτική και βιωσιμότητα, βασισμένο και σε ιδιωτικά κεφάλαια, που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση: Όλα αυτά θα μας βρουν απέναντι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ανάπτυξη της Περιφέρειας, ο κος Παπανδρέου έκανε λόγο για "καθήλωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων" και ανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για "αύξησή τους στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ", ενώ σημείωσε, ότι "η Ελλάδα δεν κατάφερε να απορροφήσει το 1/3 των πόρων του Γβ ΚΠΣ για το 2006" και πρότεινε να διεκδικήσει η χώρα μας, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, τη διάσωση όλων των πόρων που δεν απορροφήθηκαν και γενικότερα μια πιο ήπια αντιμετώπιση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, όπως έχει ήδη πράξει η Γαλλία.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο κος Παπανδρέου χαρακτήρισε «ρητορικού χαρακτήρα δεσμεύσεις, άνευ περιεχομένου τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις», επιμένοντας πως η κυβερνητική πολιτική κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και επαναφέροντας την πρόταση του κόμματός του, για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων».

    «Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση: Τριμερής χρηματοδότηση, το κράτος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τα Ταμεία, δημιουργία του νέου Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες γενεές, ανάγκη ενίσχυσης των συντάξεων μέσα από την αναμόρφωση του ΕΚΑΣ και τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνική σύνταξη που όμως αλλάζει τη φυσιογνωμία του ασφαλιστικού μας συστήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλή σύνταξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, χωρίς κανένα κίνητρο ασφάλισης για τους εργαζόμενους και επιβάρυνση του εργαζομένου με ιδιωτική ασφάλιση».

    Αντίστοιχα, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κος Παπανδρέου τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ θα αρνηθεί να στηρίξει ένα νόμο που θα ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς πιστοποίηση ποιότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κος Παπανδρέου στα περιβαλλοντικά προβλήματα, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την άρνησή της να προχωρήσει στην ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος και να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    «Με 2,5 εκ στρ. καμένες εκτάσεις μέρος των οποίων βρίσκεται σε παράκτιες περιοχές, η προώθηση του νομοσχεδίου θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως, για να μην πριμοδοτήσει την εξαγορά γης των πυρόπληκτων για κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση και για την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως επεσήμανε, «αιφνιδιάστηκε επανειλημμένα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων», «άφησε ανεκμετάλλευτες μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες για προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου», χωρίς από την άλλη να καταγράφει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Πρότεινα να χαραχθεί μια "Νέα Εθνική Στρατηγική", την οποία θα στήριζα και εγώ. Αυτή η πρότασή μου παραμένει στο τραπέζι» συμπλήρωσε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος, χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος «κενό γράμμα» και «τελειωμένη υπόθεση», θεωρώντας υπεύθυνη γιβ αυτό τη Νέα Δημοκρατία.

    «Η αναθεώρηση τελείωσε στην προηγούμενη Βουλή με δικιά σας ευθύνη, γιατί προσπαθήσατε με νοθεία, να προχωρήσετε σε αυτήν και γιατί, καμιά ουσιαστική διάθεση διαλόγου σοβαρής κοινωνικής διαβούλευσης, αλλά και ουσιαστικής Αναθεώρησης δεν δείξατε» ανέφερε σχετικά, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Αλ. Αλαβάνος: "Αντιπαράθεση και σύγκρούση"

    "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης με την κυβέρνηση" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την παρέμβαση του επί των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ακόμα ότι το κόμμα του έχει "ιδέες και αξίες που απηχούν στη νεολαία".

    «Η κυβέρνηση δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση γιατί είναι μειοψηφία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απαντήστε κε πρωθυπουργέ τι θα κάνετε; Μήπως χρειάζεται να κάνουμε νέα προεκλογική εκστρατεία γιατί φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνετε τις 180 ψήφους».

    Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «συνεδρίαση μαϊμού», γιατί όπως είπε δεν συζητούνται τα πραγματικά προβλήματα. Έφερε ως παράδειγμα τον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τον οποίο όπως είπε, ο κ. Αλογοσκούφης δεν ενημερώνει ούτε καν τους βουλευτές της ΝΔ.

    «Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να δώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Γιατί δεν το δώσατε να το έχουμε υπόψη μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πρέπει να ρωτάμε τις χαρτορίχτρες για να μάθουμε;» πρόσθεσε.

    Ο κ Αλαβάνος υποστήριξε στο σημείο αυτό ότι με την πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει επίθεση τόσο στους νέους, με το ασφαλιστικό και με τους περιορισμούς στις προσλήψεις όσο και στις μητέρες και γυναίκες με την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας αλλά και στους φτωχούς.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέκος Αλαβάνος άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

    «Είναι αλήθεια ότι η συνεδρίαση είχε πλάκα. Το αστείο όμως μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Ακούστηκαν επικίνδυνες κορώνες και από την κυβέρνηση και από την ακροδεξιά. Ο εθνικισμός που δήθεν θέλει να αντιμετωπίσει η κ. Μπακογιάννη εντείνεται όμως. Τι θέλουμε; Πίεση στα Σκόπια, πίεση απέναντι στη Τουρκία; Η ένταση όμως φέρνει κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε έτοιμα τα όπλα. Έρχονται εδώ στη Βουλή και εκθειάζουν ως πρότυπο, όχι μόνο την δικτατορία του Μεταξά αλλά και τη Χούντα που οδήγησε στον Αττίλα και στη κατεχόμενη Κύπρο. Παρουσιάζονται εδώ στη Βουλή δυνάμεις πολιτικές, να λένε ότι ο Μεταξάς και η Χούντα είναι πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να προστατέψουμε τους νέους μας».

    Ομιλία Αλαβάνου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Τα πραγματικά ζητήματα έρχονται με τον προϋπολογισμό και έρχεται σειρά σκληρών μέτρων που δεν πρέπει να περάσουν, τόνισε στη δευτερολογία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος χαρακτήρισε ως "συζήτηση μαϊμού" την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο κ. Αλαβάνος προέβλεψε ότι τα μέτρα που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό ή σε άλλους τομείς πρέπει να συναντήσουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και όπως σημείωσε, "η Αθήνα θα ξαναζήσει μέρες όπως με τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στη νέα γενιά και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί τη νομιμοποίηση και τη διεύρυνση, της γενιάς των 400 ευρώ.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική , και κυρίως στο θέμα της ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πολιτική έντασης με ρόλο φυσικού αυτουργού την ακροδεξιά, αναφερόμενος έμμεσα στον ΛΑΟΣ. Όταν δημιουργούνται κρίσεις, είπε ο κ. Αλαβάνος, τότε έχουμε νέους εξοπλισμούς, ενώ κατηγόρησε "δεξιά και αρκοδεξιά" για δημαγωγία.

    Τόνισε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί και θα δώσει τη μάχη του κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Κατά τον κ. Αλαβάνο το θέμα αυτό δεν είναι πρωτεύον, ούτε καν δευτερεύον, καθώς όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, πατριωτισμός είναι η ανάδειξη της Μακεδονίας, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, οι καινοτομίες, η πολιτιστική της κληρονομιά και η ήπια τουριστική ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση.

    Μιλώντας στη συνέχεια για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε με έμφαση ότι η επιτυχία οφείλεται και στην ικανότητα σύνθεσης και στη συλλογικότητα που επέδειξε το κόμμα το τελευταίο διάστημα.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στη δομή και στη σύνθεση των οργάνων του και κυρίως να δοθεί χώρος στη νέα γενιά. Οι αλλαγές που γίνονται σε περίοδο ακμής είναι πιο σημαντικές, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι θα είναι ένα δύσκολο συνέδριο, γιατί, πέραν των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μετά το επιτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα και κατέληξε λέγοντας ότι οι οιωνοί είναι καλοί.

    Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ΣΥΝ - Διαδικασίες προετοιμασίας συνεδρίου

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας του συνεδρίου του κόμματος στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμάται ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σε μήνυμά της "χαιρετίζει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που έδωσαν την εκλογική μάχη και συνέβαλαν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα, τα μέλη και τους φίλους των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές που μετέφεραν το ενωτικό, αγωνιστικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας".

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ δεσμεύεται ότι "θα συνεχίσει με την ίδια διάθεση, από καλύτερες θέσεις μετά την εκλογική επιτυχία, τους αγώνες για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης".

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    Τον «δεκάλογο» του ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο ως πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κατέθεσε το Σάββατο από την Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τες «έκθεση ιδεών» και συμπλήρωσε πως η συζήτηση που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από μια προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην προηγούμενη Βουλή. «Σαν να μην έγινε τίποτα, σαν να βγήκε αυτή η κυβέρνηση με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, από μια διαδικασία ρουτίνας» είπε και χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση», λέγοντας ότι «δεν απηχεί την απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ενώ έκανε λόγο για «εξαγορά ψήφων την περίοδο των πυρκαγιών» και προσπάθεια οικοδόμησης πελατειακού κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τον λόγο για τον οποίο προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε σαν «κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Δεξιάς και ακροδεξιάς» λέγοντας πως η πρώτη της ενέργεια ήταν να «παραδώσει στην πυρά» το βιβλίο της έκτης Δημοτικού. Μίλησε για «επικίνδυνο εθνικισμό» και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ξέχασε τον «νέο πατριωτισμό» που επικαλούνταν προεκλογικά.

    Ο κ. Αλαβάνος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως «πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι εξοπλισμοί, η επιβάρυνση με 400 ευρώ ετησίως του κάθε Έλληνα» και είπε πως για το κόμμα του πατριωτισμός είναι «λιγότερα F16».

    Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επανέλαβε την θέση του κόμματός του για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως το τοπίο πλέον άλλαξε και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση, αφού «στο παρελθόν ή όταν η κυβέρνηση της ΝΔ χτυπούσε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεπουλούσε τις ΔΕΚΟ, δεν μονιμοποιούσε τους συμβασιούχους, το έκανε γιατί ήξερε ότι ακριβώς τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα ο δικομματισμός εξαντλείται και οι εξελίξεις θα είναι πλέον πολύ δύσκολες» είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ξεχώρισε, όπως είπε: «την επίθεση στη νέα γενιά των 300 ευρώ με την μείωση των δικαιωμάτων τους, την συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, την αδυναμία συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών αλλαγών».

    «Σβ αυτές τις δηλώσεις εμείς απαντάμε με τις δικές μας προγραμματικές, με μέτωπα συγκρούσεων» τόνισε ο κ. Αλαβάνος και εξειδίκευσε σημεία του «δεκάλογου» του κόμματός του, τον οποίο - όπως είπε - προτείνει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μεταξύ άλλων:

    - Απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για Αναθεώρηση του Συντάγματος (στο σημείο αυτό δήλωσε την συμφωνία του με τον Γ. Παπανδρέου)

    - Ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης

    - 5% για την Παιδεία

    - 1400 ευρώ στους δασκάλους και καθηγητές.

    - Στήριξη της νεολαίας, με νέες θέσεις εργασίας χωρίς να αγγιχτούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

    - Όχι στο ρατσισμό «ίση αμοιβή για ίση εργασία»

    - Λαϊκά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα

    - Στήριξη του ΕΣΥ

    - Στήριξη του κοινωνικού κράτους

    - Αύξηση του επιδόματος ανεργίας

    - Αναγνώριση ως Ελλήνων, όσων γεννιούνται στα ελληνικά μαιευτήρια

    - Αναγνώριση σύμφωνου συμβίωσης των ομοφυλοφίλων

    - Αποχώρηση από Αφγανιστάν και την Μέση Ανατολή των ελληνικών στρατευμάτων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 September 2007 - 20:30:19 UTC