Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη συνεδρίαση της Βουλής
  • [02] «Κατάργηση αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων»
  • [03] "Κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων"
  • [04] Κορυφαία διάκριση σε Έλληνα σεφ

  • [01] Πρώτη συνεδρίαση της Βουλής

    Συγκαλείται στις 11.00 το πρωί, σε πρώτη συνεδρίαση, η Ηβ Αναθεωρητική Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ο προσωρινός πρόεδρος του σώματος Γ. Σούρλας θα ανακοινώσει τον κατάλογο των εκλεχθέντων, και στη συνέχεια, οι βουλευτές θα δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να απόσχουν από την ορκωμοσία και να καταθέσουν γραπτή δήλωση αντίρρησης στο θρησκευτικό όρκο, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να ορκιστούν «στην τιμή και στη συνείδησή τους».

    Αύριο, 27 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής, δηλαδή του προέδρου, 5 αντιπροέδρων, 3 κοσμητόρων και 6 γραμματέων. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας έχει προταθεί από τη ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της νέας Βουλής.

    Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

    Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θα γίνει την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

    Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

    Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2004. Ενενήντα πέντε από τους 300 δεν συμμετείχαν στις εργασίες της προηγούμενης Βουλής, ωστόσο, εννέα εξ αυτών είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Επίσης, 15 μέλη της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές της 16/9, είτε αποσυρόμενοι από την πολιτική είτε λόγω μη συμπερίληψής τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

    Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει πως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι 52-53 ετών, ενώ ως προς την επαγγελματική τους ιδιότητα πλειοψηφούν οι δικηγόροι (65) και οι γιατροί (36), ενώ ισχυρές «ομάδες» αποτελούν οι οικονομολόγοι (32), οι δημοσιογράφοι (23) και οι πανεπιστημιακοί (19).

    Η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες κατά τα 5/6. Μόλις 49 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, ωστόσο εξελέγησαν περισσότερες από το 2004 (37) και ακόμα περισσότερες από το 2000 (24). Από τη ΝΔ εξελέγησαν 17 γυναίκες σε σύνολο 152 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ 21 (Σ=102), από το ΚΚΕ επτά (Σ=22), από το ΣΥΡΙΖΑ δύο (Σ=14), και από το ΛΑΟΣ μία (Σ=10).

    Συναντήσεις Κ.Καραμανλή

    Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει συνεργασία ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον κ. Μιλτιάδη Εβερτ.

    [02] «Κατάργηση αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων»

    "Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι. Τα νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα είναι ήδη προαποφασισμένα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με την οποία σχολιάζει πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κατεύθυνση της ΕΕ, που και η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί, σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με πολλούς τρόπους και με δήθεν κίνητρα, μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών, πλήρη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων. Και μόνο η εφαρμογή του νόμου 3239/2002 του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει εξέλιξη της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους "ανεξαρτήτως κλάδου και ηλικίας, να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" και της πλουτοκρατίας, την ταξική συναίνεση και τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο". Χωρίς καμιά καθυστέρηση να οργανώσουν ενιαίο αγώνα στη γραμμή της αντεπίθεσης, διεκδικώντας:

    Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1992 ως σήμερα. Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 μέρες εργασίας. Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.120 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων. Επιστροφή των κλεμμένων και χρωστούμενων, κατάργηση του τζόγου".

    [03] "Κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων"

    Συνέρχεται στις 9.30 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.Το μεσημέρι,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με την Γραμματεία Συμβασιούχων της ΓΣΕΕ.

    Σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης και τις προτάσεις Αναλυτή για το ασφαλιστικό, ο Δημ. Στρατούλης μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, αξιοποιεί ως «πολιτικό λαγό» τον πρόεδρο της δήθεν «επιτροπής σοφών» κύριο Αναλυτή, για να προωθήσει την κατεδάφιση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως των νέων εργαζομένων.

    Ο λαϊκός ξεσηκωμός που θα προκαλέσουν αυτά τα μέτρα αλλά και οι παρεμβάσεις στη Βουλή και στους δρόμους του ισχυροποιημένου ΣΥΡΙΖΑ, θα ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλισμένων.»

    [04] Κορυφαία διάκριση σε Έλληνα σεφ

    Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον πολυβραβευμένο Ελληνοαυστραλό σεφ Γιώργο Καλομπάρη, λάτρη της ελληνικής κουζίνας και της ''μοριακής γαστρονομίας'' ο οποίος χάρη στις καινοτομίες του τα τελευταία δυο χρόνια έχει "ανοίξει" την ελληνική κουζίνα στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία-και όχι μόνο.

    Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε "Σεφ της Χρονιάς για το 2008" από την εφημερίδα The Age (αν και είναι μόλις 28 ετών, αυτή είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει τον ίδιο τίτλο ο οποίος θεωρείται και η "ανώτατη διάκριση" για τους σεφ). Επίσης το εστιατόριό του The Press Club στο κέντρο της Μελβούρνης, αναδείχθηκε "Το καλύτερο νέο εστιατόριο".

    Ο Καλομπάρης εκπροσωπεί την Αυστραλία σε διεθνείς διαγωνισμούς ιδιαίτερου κύρους όπως τον Βocuse d'Οr στη Λυών, έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, αλλά συμμετέχει και σε εκδηλώσεις του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών με τον γενικό τίτλο "Κέρασμα" και μ' αυτή την ιδιότητα επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου και "δημιουργεί" σε καλά εστιατόρια.

    Σήμερα, στο τελευταίο του και πολυσυζήτητο εγχείρημα, το Ρress Club, στο παλιό κτίριο του εκδοτικού συγκροτήματος Ηerald & Weekly Τimes στη Μελβούρνη, έχει προσθέσει ένα τρίτο στοιχείο στο κλασικό- σουρεαλιστικό του δίδυμο: το ελληνικό.

    Ο Καλομπάρης πιστεύει ότι το ελληνικό φαγητό είναι εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται καλά και επιδίδεται σ' αυτό με έμφαση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα την οποία δίνει με μια μοντέρνα αντίληψη.

    Το εστιατόριό του με το "ελληνικό χρώμα" (όπου σερβίρει και τα καλύτερα ελληνικά κρασιά και ούζα) έχει γίνει το στέκι των καλοφαγάδων της Μελβούρνης. Ουσιαστικά έχει κάνει "μόδα" την ελληνική κουζίνα και σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον ίδιο και το μαγαζί του ενώ θεωρείται πολύ "in" για τους επώνυμους να θεαθούν στο συγκεκριμένο στέκι.

    Το γεγονός ότι η πλέον έγκυρη ημερήσια εφημερίδα της Μελβούρνης είχε χθες ένα δωδεκασέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά κρασιά δεν είναι άσχετο με την απήχηση που έχει η παρουσία του Καλομπάρη στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 September 2007 - 6:30:28 UTC