Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.
  • [02] Σεισμός στην Κάρπαθο

  • [01] Έντονες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

    Έντονες διεργασίες παρατηρούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου καταγράφονται ζυμώσεις και συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών του κινήματος, ενώ εντείνεται η φημολογία για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.

    Την ίδια ώρα νέα δημοσκόπηση δίνει σαφές προβάδισμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στη κούρσα για την αρχηγία του κόμματος.

    Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πιστός στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ και εξηγώντας την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα το ίδιο βράδυ των εκλογών, σημειώνει : «Δεν μπορούσα να βλέπω να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας και εμείς να νομίζουμε ότι ψηλώσαμε και αγγίξαμε τα σύννεφα». Υποστηρίζει ακόμα ότι το Κίνημα πρέπει να επιδιώξει στροφή προς τα αριστερά και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία φέρεται να έχει επαφές με στελέχη του κινήματος, σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τονίζει ότι είναι χρέος της προς το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να είναι η ίδια η τρίτη λύση, προσθέτει ότι η νέα ηγεσία πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών να απαντά στο κοινό αίσθημα, να δημιουργεί πρωτοπορίες, με δυναμισμό, πολιτική επάρκεια και όρεξη για δουλειά.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα "το Πρώτο Θέμα" και στο ερώτημα ποιον προτιμάτε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος διατηρεί προβάδισμα με ποσοστό 38,0% έναντι του Γ. Παπανδρέου, που λαμβάνει ποσοστό 21,8% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό αυτό φτάνει 52,8% για τον κ. Βενιζέλο, και το 22,9% τον κ. Παπανδρέου.

    Στις 11 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου

    Στις 11 Νοεμβρίου θα γίνει η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και θα ακολουθήσει Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 6 και 7 Οκτωβρίου το οποίο θα συγκαλέσει Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Εκεί θα γίνει πολιτική συζήτηση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις για το τακτικό συνέδριο το ποίο θα συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και συντεταγμένο στην πορεία για την εκλογή προέδρου. Επίσης, ομόφωνη και ομόθυμη ήταν η απόφαση των μελών του οργάνου, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, να μετατρέψει την δύσκολη εποχή σε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανανέωση και την ανασυγκρότηση του κινήματος.

    Στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα παρουσιαστεί εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε σήμερα από τα μη κοινοβουλευτικά μέλη του οργάνου, τα οποία είναι οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Μαριλένα Κοπά, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Το σώμα το οποίο θα εκλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε, θα αποτελείται από μέλη και φίλους του κινήματος, τα οποία θα μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την ημέρα ανάδειξης του προέδρου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει σοβαρή και σε βάθος αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική και στατιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε μερικά διλήμματα, όπως εάν τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι επιφανειακά ή προβλήματα σε βάθος, συγκυριακά, ή διαχρονικά. Επίσης, έθεσε το ερώτημα τί είναι αυτό που θα κινητοποιήσει το λαό, αν θα είναι η προοπτική μιας νίκης ή μια άλλη προγραμματική προσέγγιση, η οποία θα φέρει τον πολίτη πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στη νίκη.

    Τόνισε επίσης ότι είναι κυρίαρχο το θέμα της δημοκρατίας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, η οποία εθίστηκε στις πελατειακές σχέσεις οι οποίες υπονομεύουν αρχές, θέσεις και αξίες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι απαραίτητος ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση του πολιτικού συστήματος από πολιτικές πατρωνίες και προσωπικές υστεροβουλίες και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει ευρύτερες συγκλίσεις με τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα θεμελιώδες δίλημμα, όπως είπε. Θέλουμε, τόνισε, την αναπαραγωγή ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την επιστροφή και τη διαχείριση της εξουσίας ή ένα προοδευτικό κοινωνικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει την επιστροφή στην εξουσία, αλλά για να την κάνει εργαλείο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής;

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα διλήμματα αυτά υπήρχαν και το 2004, αλλά πρόσθεσε ότι σήμερα είναι ανάγκη να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος για να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε λύσεις και λυτρωτική διέξοδο.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να διεξάγεται η εσωκομματική συζήτηση με τρόπο που να αποτρέπεται η υλοποίηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Τα του οίκου μας, πρόσθεσε, δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από τη συμπαράταξη με το λαό.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της εξουσίας, της αγοράς και των "μίντια" και διαπίστωσε ότι μέχρι τώρα η εικόνα που δίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα κανάλια είναι ότι το επιδιωκόμενο είναι οι καρέκλες, κάτι το οποίο καταδίκασε ο λαός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να φύγουν από τα κανάλια οι εσωκομματικές κόντρες και πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση και η κριτική πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι αντιπαραθέσεις σε πλαίσια αρχών και κανόνων, με αφοσίωση στο Καταστατικό, στην ενότητα του κόμματος, στην προστασία των λαϊκών συμφερόντων και στην αντιπαράθεση με τη δεξιά.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρωινό επεισόδιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όχι μόνο το καταδικάζει, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει κανένα να αμαυρώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος. Σε αυτό πρόσθεσε θα είμαι αμείλικτος και ανυποχώρητος.

    [02] Σεισμός στην Κάρπαθο

    Iσχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Καρπάθου, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν ζημιές.

    Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3:54 τα ξημερώματα σε απόσταση 400 χιλιμέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

    Το επίκεντρό της εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Καρπάθου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 September 2007 - 6:30:22 UTC