Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου το αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε δύσκολη καμπή.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έδωσε μεγάλη μάχη, την οποία δεν κατόρθωσε να κερδίσει, μάχη στην οποία, όπως είπε, όλοι είχαμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες και "πρώτος απ' όλους εγώ".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό και θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της λαϊκής βάσης του κόμματος, προκειμένου να προχωρήσει σε βαθύτερες και τολμηρότερες αλλαγές.

    Απόφασή μου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες που θα κάνουν το κίνημά μας πλειοψηφικό ρεύμα, με οδηγό το καταστατικό. Θα δούμε, πρόσθεσε, τι έφταιξε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εγγυάται την άμεση προσφυγή στην βάση του κινήματος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο ΠΑΣΟΚ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και έδωσαν από κοινού τη μάχη να φύγει η Δεξιά από την κυβέρνηση. Κάναμε, πρόσθεσε, μια μεγάλη προσπάθεια να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είχε απέναντί του τις επιφυλάξεις των πολιτών για το αν πράγματι αποτελεί εναλλακτική λύση, καθώς και τον καταλογισμό και σ' αυτό ορισμένων αρνητικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία. Και πρόσθεσε ότι το μήνυμα του λαού είναι ότι και εμείς έχουμε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Ζήτησε, απευθυνόμενος ουσιαστικά και στα στελέχη του κινήματος, να ακούσουν όλοι μαζί το μήνυμα, να το αξιολογήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις απαραίτητες τομές στη λειτουργία, στην πολιτική δράση και στις προτάσεις του κόμματος.

    Ο λαός, πρόσθεσε, μας θέλει ανατρεπτικούς και καινοτόμους και τόνισε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό καλούμαστε να το αποδείξουμε. Τόνισε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των εργαζομένων, των αγροτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των νέων και των κεκτημένων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων ξεκινάει από αύριο.

    Δίπλα στον κ. Παπανδρέου στη διάρκεια των δηλώσεών του βρίσκονταν οι κύριοι Βενιζέλος, Καστανίδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Αθανασάκης ενώ μέσα στην αίθουσα ήταν και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Λαλιώτης, η κα Β. Παπανδρέου, ο κ. Ρέππας, η κα Αποστολάκη κλπ.

    Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου

    Μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Ζάππειο όπου σε δήλωσή του ανέφερε ότι είναι παρών στις εξελίξεις που αναμένονται στο ΠΑΣΟΚ, συνέστησε ενότητα και ψυχραιμία, ενώ εξήρε τη γενναιότητα, όπως είπε, του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε να κινήσει με ταχύτητα τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό.

    Τόνισε επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ αρμόζει καλύτερη τύχη, ενώ χαρακτήρισε οδυνηρή και μεγάλη τη σημερινή εκλογική ήττα.

    Η διαδικασία που θα κινηθεί με βάση το καταστατικό, τόνισε, επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα αποτελέσει μια αρχή για την ανανέωση του κινήματος και ευχαρίστησε με τη σειρά του τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και όσους βοήθησαν στην προεκλογική περίοδο.

    Συνάντηση Βενιζέλου-Σημίτη

    "Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός της χώρας επί οκτώ χρόνια και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ίδια περίοδο, νιώθει μεγάλη ευθύνη για την παράταξη και λειτουργεί, από τη φύση του και εκ των πραγμάτων, ως ένας εγγυητής της ενότητας και των δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών, ώστε να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει, με τον καλύτερο τρόπο για το Κίνημα και τη χώρα και βεβαίως με δημοκρατικά άψογο τρόπο", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Κώστα Σημίτη, στο γραφείο του δεύτερου.

    "Τον ευχαρίστησα γιατί αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, εφόσον βεβαίως αυτός ο ρόλος είναι αποδεκτός -και από τη μεριά μου είναι με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση αποδεκτός - και στη συνέχεια συζητήσαμε για το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει και κυρίως για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε να είναι η προοπτική στραμμένη προς το μέλλον της χώρας", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Κληθείς να διευκρινίσει αν στο "εμείς" περιλαμβάνεται και ο Κώστας Σημίτης, ο πρώην Υπουργός έκανε λόγο για "το όλον ΠΑΣΟΚ", τονίζοντας ότι "εγώ δεν μιλάω ούτε εκ μέρους του εαυτού μου, ούτε εκ μέρους ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ. Μιλάω, γιατί έτσι νοιώθω εκ μέρους όλης της δημοκρατικής παράταξης".

    Διαβεβαίωσε ότι "οι πρωτοβουλίες μου δεν είναι ατομικές. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εναρμονίζεται και συζητά σε βάθος για τους πολιτικούς όρους ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να λυθεί σύντομα ώστε να αντιμετωπιστεί ο κ. Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του με τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους όρους μέσα και έξω από τη Βουλή.

    "Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με εσωτερικές διαδικασίες και ο Κώστας Καραμανλής να θεωρεί ή μάλλον να έχει την ψευδαίσθηση ότι ξεκινά μια νέα περίοδο ως πρωθυπουργός", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ ως επίπλαστο και το οποίο, είπε, δεν αξίζει στο κόμμα.

    "Ο κ. Καραμανλής το γνωρίζει αυτό. Ο κ. Καραμανλής έχει υποκλέψει, εννοώ πολιτικά και κοινωνικά μια θνησιγενή νομιμοποίηση", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης του Κινήματος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα-παράταξη και εκφράζει ένα πλειοψηφικό ρεύμα και μάλιστα το παρομοίασε με ποδήλατο στο οποίο πρέπει να ασκείται συνεχώς δύναμη στα πετάλια για να μην πέσει.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Παπανδρέου, ωστόσο είπε ότι είναι έτοιμος για επικοινωνία μαζί του, καθώς, όπως είπε, είμαστε δυο άντρες που αγωνίζονται για την ίδια παράταξη και ο ρόλος του κ. Παπανδρέου θα είναι πάντα διακεκριμένος και κορυφαίος στο ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι στις δημοψηφισματικού τύπου διαδικασίες, ωστόσο τόνισε την αναγκαιότητα να εκφραστεί η ελπίδα, η ενότητα και η δυναμική του χώρου με τον καλύτερο και φυσιολογικότερο τρόπο.

    Επτά καθηγητές για υποψηφιότητα Βενιζέλου

    Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιώργος Γραμματικάκης, Γιάννης Κουκιάδης, Αδαμάντιος Πεπελάσης, Μιχάλης Σταθόπουλος, Δημήτρης Τσάτσος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Δημήτρης Φατούρος με δήλωση - παρέμβασή τους υποστηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο ως λυση για το ΠΑΣΟΚ.

    "Πιστεύουμε ότι λύση υπάρχει,είναι ενωτική και έχει όνομα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε τις ευθύνες του και έπραξε καλώς.Η χώρα δεν έχει περιθώρια", αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 7 καθηγητές.

    Στην παρέμβασή τους οι "7" αναφέρουν επίσης:

    "Έχουμε συνείδηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτό και, εκφράζοντας τις βαθιές ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες πολλών σκεπτόμενων ανθρώπων,τοποθετούμαστε σήμερα απέναντι στις εξελίξεις που μόλις ξεκίνησαν. Η λαϊκή ετυμηγορία δεν επιδέχεται δύο αναγνώσεις. Ο ελληνικός λαός βρέθηκε μπροστά σε ένα δραματικό δίλημμα και τελικά δεν αισθάνθηκε ότι υπήρξε πρόταση της αλλαγής που επειγόντως χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Η προοδευτική παράταξη της χώρας στάθηκε ανήμπορη να πείσει ότι με τη σημερινή της μορφή και έκφραση αποτελεί εναλλακτική λύση, κάτι που ήταν εμφανές τα τελευταία 3,5 χρόνια. Είτε μας στενοχωρεί είτε όχι γεγονός είναι ότι στις σύγχρονες Δημοκρατίες οι λαοί δεν κρίνουν μόνο προγράμματα αλλά και εμπιστεύονται ηγέτες.Πιστεύουμε ότι λύση υπάρχει,είναι ενωτική και έχει όνομα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλαβε τις ευθύνες του και έπραξε καλώς.Η χώρα δεν έχει περιθώρια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 September 2007 - 16:30:36 UTC