Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:Είμαι πεπεισμένος οτι ο ελληνικός λαός θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Θα πάμε την Ελλάδα μπροστά

  • [01] Κ.Καραμανλής:Είμαι πεπεισμένος οτι ο ελληνικός λαός θα μας δείξει την εμπιστοσύνη του

    Με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 9.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλής θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

    Την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου "θα τον τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και θα αναθέσουν στη ΝΔ την εντολή να προχωρήσει το έργο της και τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις" εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η άποψη που διατύπωσε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα προχωρήσει σε εκλογές: "δεν έχει την έννοια της πίεσης ή του εκβιασμού αλλά αποτελεί απλά την αλήθεια. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες και είναι αυτονόητο ότι έτσι οδηγούμαστε σε εκλογές", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες ζητούν να κινηθεί η κυβέρνηση με πιο εντατικούς ρυθμούς και πιο αποφασιστικά και διαφώνησε με την εκτίμηση ότι "οι εκλογές είναι ντέρμπι". Σημείωσε ότι τα περί εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας αποτελούν ειλικρινή εξήγηση, σημειώνοντας ότι έχει πρώτιστο καθήκον να λέει την αλήθεια στους πολίτες. Σήμερα, εξήγησε, σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες συνεργασίας. Δεν θα ζητήσω από τους πολίτες να πάμε σε εκλογές αλλά είναι φυσικό επακόλουθο αφού δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, να πάμε σε εκλογές και αυτή είναι μια ευθεία και ειλικρινής τοποθέτηση.

    Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι τη ΝΔ με καθαρή πλειοψηφία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση που η αυτοδυναμία είναι οριακή τόνισε πως: "έχω την πολιτική βούληση να προχωρήσω στις αλλαγές και στις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν είναι θέμα αριθμών αλλά πολιτικής βούλησης για το τι πρέπει να γίνει".

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι "η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά", πρόσθεσε ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και πως ούτε ο ίδιος είναι ικανοποιημένος και τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την απόφασή του να μην μπει σε οξεία πολιτική αντιπαράθεση, ούτε να ακολουθήσει την λογική της πόλωσης, καθώς όπως σημείωσε, έχει βλάψει τον τόπο στο παρελθόν. Ούτε οι πολίτες, ανέφερε, δέχονται την πόλωση, την οξύτητα και τον φανατισμό και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι "ο κ. Καραμανλής είναι συμπαθής αλλά λίγος" τόνισε ότι "ο λαός μας ζυγίζει όλους και κρίνει το έργο και τα λόγια του καθενός".

    Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη και ο νέος πατριωτισμός που αναδείχθηκε μετά την τραγωδία των πυρκαγιών σφράγισε οριστικά η απόφασή του να μην μπει σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Χαρακτήρισε ως αίτημα για εντυπώσεις την πρόταση του κ. Παπανδρέου για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο με τις πυρκαγιές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γιατί δεν έκανε αλλαγές προσώπων που είχαν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τόνισε ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται εν θερμώ, αλλά χρειάζονται περίσκεψη και σύνεση καθώς το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί εξιλαστήριο θύμα ή οι εφήμερες εντυπώσεις, αλλά η αποτελεσματικότητα. Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση των πυροπαθών.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στοχεύει σε πιο ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος και ο χρόνος χρειάζονται προσοχή καθώς το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα. Αυτά τα θέματα δεν έχουν σχέση με εικόνες ή εντυπώσεις αλλά έχουν σχέση με τις αλλαγές και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται. Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αφού προηγουμένως υπενθύμισε ότι είχε γίνει συζήτηση εντός του 2007 και αποφάσισε να μην το κάνει. Ανέφερε ότι ο νέος εκλογικός νόμος που ισχύει σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί για μια φορά και από τα αποτελέσματα της εφαρμογής θα αποφασιστεί αν θα αλλάξει ή όχι.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει αν ηττηθεί στις εκλογές και πρόσθεσε πως είναι 51 ετών σημειώνοντας "σαν νωρίς δεν μου λέτε να βγω στη σύνταξη. Έχουμε δύσκολο έργο σημαντικά βήματα να κάνουμε και βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου".

    Σε άλλη ερώτηση ποιος είναι το νούμερο "2" στο κόμμα του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αυτή τη θέση βρίσκονται πάρα πολλά στελέχη και ο ίδιος αισθάνεται ως πρώτος μεταξύ ίσων. Σημείωσε επίσης ότι όλοι έχουν το ζήλο να προσφέρουν και πως υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των στελεχών, πολύ καλύτερο σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι όλα τα στελέχη αξιολογούνται και κρίνονται, άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές στη νέα κυβέρνηση θα υπάρξει ανανέωση προσώπων, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για εθελούσιες συνενώσεις των μονάδων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά από ευρύ διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος για τα δάση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το πραγματικό δάσος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι προβληματισμοί.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των προδιαγραφών για να προστατευθεί το περιβάλλον στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης όπου προχωρούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις υποκλοπές τόνισε ότι "θα ήθελα να μάθω και εγώ πρώτος ποιοι μου παρακολουθούσαν το τηλέφωνο".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση "τι δεν θα ήθελε να ξανασυμβεί" είπε ότι αυτό που δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει εκ νέου ως πρωθυπουργός είναι "να σε παίρνει τηλέφωνο ο υπουργός Άμυνας και να σου λέει ότι σε 10 λεπτά θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα καταρρίψεις ένα αεροπλάνο με επιβάτες ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά".

    Σε ότι αφορά το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι και ο ίδιος προσωπικά διαφωνεί έντονα με πολλές από τις αναφορές που περιείχε, αλλά πρόσθεσε ότι μια σοβαρή κυβέρνηση, που σέβεται τους θεσμούς και τους νόμους, δεν αποσύρει το βιβλίο. Ανέφερε ότι ανατέθηκε στους αρμόδιους οργανισμούς και στην Ακαδημία Αθηνών να κάνουν παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν όλες αποδεκτές και οι αλλαγές προχώρησαν. Για την ευρύτερη γνώση του θέματος της Μικρασιατικής καταστροφής, πρόσθεσε, διανέμεται δωρεάν και το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου. Μετά την αξιολόγηση που θα γίνει και φέτος τόνισε ο κ. Καραμανλής και αν κριθεί μετά και τις διορθώσεις ότι το βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί τότε θα πάμε σε νέο διαγωνισμό.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μουσουλμάνο υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνεται Τούρκος ανέφερε ότι το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας διέπεται από τη συνθήκη της Λωζάνης. Επίσης πρόσθεσε ότι στο χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιλαμβάνεται η έννοια του αυτοπροσδιορισμού και πρόσθεσε ότι "δεχόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό σε ατομικό αλλά όχι σε ομαδικό επίπεδο". Σε ότι αφορά τη θρησκευτική μειονότητα αυτή αποτελείται από διάφορες εθνότητες ανάμεσά τους Πομάκοι, Αθίγγανοι και Τουρκογενείς. Η υποκρισία και οι ακραίες θέσεις καταδικάζονται είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη μειονοτική πολιτική.

    Για τα Εθνικά θέματα

    Η ελληνική πλευρά έχει κάνει βήματα κι έχει δείξει την καλή της διάθεση απέναντι στην ΠΓΔΜ, και μένει, και η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

    «Αν δεν το κάνει, δεν μπορούμε να στηρίξουμε, στην πράξη, τον ευρωατλαντικό της προορισμό», είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Η χώρα δεν θα αφήσει αναξιοποίητο όποιο μέσο διαθέτει. Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτό λέω, αυτό αν θέλετε στέλνω ως ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε πλευρά. Από κει και πέρα σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν θα αποκαλύψουμε εκ των προτέρων όλους τους χειρισμούς που πρέπει και μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός, αλλά και σε κανέναν δεν επιτρέπω να δηλώνει περισσότερο ευαίσθητος, σε αυτό το θέμα που έχει σχέση με τη Μακεδονία, από εμένα».

    Σε ερώτηση αν η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας πως είναι μια εσωτερική εξέλιξη της Τουρκίας. Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρίας ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του, που συνοψίζεται στο "πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη".

    Σε ότι αφορά το Κόσοβο είπε ότι η λύση που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι άνωθεν και πρέπει να εντάσσεται σε μια προοπτική ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες της περιοχής.

    Σε ερώτηση, αν η συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας διαταράξει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Καραμανλής απάντησε πως από την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια πολιτική είναι επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας την ακολουθεί, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις σχέσεις με όλους τους άλλους εταίρους και συμμάχους.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα μετά τις πυρκαγιές, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλής χώρα κι αυτό έχει εμπεδωθεί διεθνώς. Ανέφερε ενδεικτικά ότι, τις μέρες που κάποιοι κινδυνολογούσαν, το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ άρχιζε τη διαδικασία να μην χρειάζονται βίζα οι Έλληνες που επισκέπτονται την Αμερική.

    Ασφαλιστικό, φοροαπαλλαγές, πανωτόκια, καρτέλ γάλακτος, ήταν από τα οικονομικά θέματα που κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο πλαίσιο της 72ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Σε ερώτηση, από πού θα προέλθουν τα έσοδα για τις φορολογικές απαλλαγές, είπε ότι "εμείς έτσι και αλλιώς μειώνουμε τις δημόσιες δαπάνες" και υπενθύμισε ότι στην τριετία σημειώθηκε μείωση δημοσίων δαπανών κατά 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Για το ασφαλιστικό, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από διάλογο, είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε και να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά μίλησε για ανάγκη ενοποίησης ταμείων και αλλαγών στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών. "Έχουμε την πολιτική βούληση να ανοίξουμε το θέμα του ασφαλιστικού και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή του", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Για το θέμα των ομολόγων είπε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι έπρεπε, το αποκάλυψε, το έστειλε στη δικαιοσύνη και μερίμνησε για την επιστροφή των χρημάτων, και αυτό που περιμένει τώρα είναι η δικαστική εξέλιξη.

    Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες με το θέμα των πανωτοκίων είπε ότι υπάρχει συνεννόηση με την ΑΤΕ για ρυθμίσεις κατά περίπτωση σε όσους αγρότες δεν είχαν καλυφθεί από την προηγούμενη συνολική ρύθμιση.

    Ερωτηθείς για το θέμα της φτώχειας, είπε ότι παρά τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες το ποσοστό αυτών που ζουν σε καθεστώς φτώχειας περιορίστηκε από 23% σε 20% και αυτό πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει μια καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινωνικών δαπανών. Υπενθύμισε τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τις αυξήσεις ΕΚΑΣ και ΟΓΑ και την κατώτατη εθνική σύνταξη.

    Για τη υπόθεση των καρτέλ και τις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση πορισμάτων είπε ότι και ο ίδιος, όπως όλοι, περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως και ότι θα επιθυμούσε ταχύτερους ρυθμούς. Τόνισε ωστόσο ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και αποτελέσματα.

    Τέλος, σε ερώτηση αν θα καταργηθούν τα πάγια τέλη στις ΔΕΚΟ που έχουν ιδιωτικοποιηθεί είπε ότι είναι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης.

    Κ.Καραμανλής:"Οι Έλληνες απαιτούν θετικές λύσεις"

    "Είναι ώρα ευθύνης, ο τόπος χρειάζεται μία κυβέρνηση με σταθερότητα, είναι η ώρα των θετικών επιλογών και όχι της άρνησης γιατί η άρνηση οδηγεί σε τέλμα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα έχει τη στήριξη των πολιτών σε αυτό το κρίσιμο, όπως είπε, σταυροδρόμι που είναι οι εκλογές και εξαπέλυσε επίθεση, αν και χωρίς να το κατονομάζει, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Νιώθουν πολιτικά αδύναμοι, γι΄ αυτό επιδιώκουν την πόλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι σήμερα οι Ελληνες πολίτες απαιτούν θετικές λύσεις. Οσοι επιδιώκουν την πόλωση, θα μείνουν μόνοι τους, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Δεν έχει νόημα να ασχοληθώ με το χθες που κοιτάζει μόνο πίσω".

    Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στα αγροτικά θέματα. Μίλησε για το θέμα των "πανωτοκίων", λέγοντας ότι 54.000 αγρότες επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση. Για όσους δεν καλύφθηκαν από τη γενική ρύθμιση, συνέχισε, η Αγροτική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα για ρυθμίσεις κατά περίπτωση. Είμαστε δίπλα σας και ακούμε τη φωνή σας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

    Αγωνιζόμαστε για μακροχρόνιες και στέρεες λύσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εκανε ειδική αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ των αγροτικών μηχανημάτων, λέγοντας ότι το αίτημα για μείωση εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν εγκαταλείπεται. Ημασταν και θα είμαστε κοντά σας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα διατεθούν στους αγρότες συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μαζί με τις κρατικές επιχορηγήσεις το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τις κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των πυροπαθών και στην αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητά του πάντα, τόνισε, είναι η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. Υπογράμμισε ακόμη την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και τη συνέχιση των αλλαγών για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Τόνισε δε, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στη μείωση του ελλείμματος, τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 4% του ΑΕΠ, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Αυτά που οι άλλοι τα θεωρούσαν ανέφικτα, για μας δεν είναι αρκετά, σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα έγιναν τέλεια και ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες. Ωστόσο, λέω τα πράγματα με το όνομά τους", είπε.

    Τέλος, μιλώντας για τις κυβερνητικές δράσεις ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στον αυτοκινήτοδρομο Ε65 που είναι στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς και σε μια σειρά άλλων οδικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

    Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής κατέβηκε από την εξέδρα και περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο, ο οποίος τον χαιρετούσε.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Θα πάμε την Ελλάδα μπροστά

    Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα το απόγευμα, θα επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ και της HELEXPO, ενώ θα επισκεφθεί το Περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και ανέφερε πολλά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται ο ίδιος να κυβερνήσει τη χώρα.

    Οπως τόνισε, επιδιώκει μεν την ισχυρή πλειοψηφία και την ισχυρή κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να μείνει με αυταρέσκεια στην αυτοδυναμία. Από την πρώτη κιόλας μέρα, είπε, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Επίσης, τόνισε ότι θα κάνει προτάσεις προς τα κόμματα της άλλης Αριστεράς για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου για την αναγέννηση της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη δομή της κυβέρνησής του είπε ότι δεν θα είναι ούτε υδροκέφαλη ούτε πολυκέφαλη, αλλά μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

    Ειδικά για τον Συνασπισμό τόνισε ότι σε πολλά σημεία του προγράμματός τους τα δύο κόμματα έχουν κοινές θέσεις και ανέφερε περίπου 10-15 περιπτώσεις προγραμματικής σύγκλισής τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη θέση του κ. Καραμανλή ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα πάει σε εκλογές, τον κατηγόρησε για άγνοια του Συντάγματος, καθώς, όπως είπε, δεν είναι θέμα του κ. Καραμανλή η απόφαση για εκλογές, αλλά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα προβλέπει μια σχετική διαδικασία, αυτήν των διερευνητικών εντολών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια πολύ επιτυχημένο πρόεδρο με τον οποίο, όπως είπε, μας συνδέουν δεσμοί αγώνων και ζωής.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη συγκυρία, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή ύστερα από τα τελευταία γεγονότα, που πόνεσαν τη χώρα και τα οποία θα μπορούσαν, όπως είπε, να είχαν αποφευχθεί. Δεν ήταν μονόδρομος η καταστροφή, ανέφερε, όπως δεν ήταν μονόδρομος τα ομόλογα, η ευνοϊκή μεταχείριση των ισχυρών και οι "γαλάζιες" συνεντεύξεις.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Παπανδρέου στην επισήμανση των διαφορών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, καθώς και στους βασικούς άξονες της πολιτικής του. Με βασικότερους, την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία και την Παιδεία. Ο δεύτερος στόχος είναι η άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στη βάση ενός μοντέλου που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα και το οποίο θα βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Τρίτο στοιχείο θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του κύρους της χώρας σε διεθνές επίπεδο και της εικόνας της, η οποία, όπως είπε, διασύρθηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ομόλογα ανέφερε ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των υπουργών και των διευθυντών των ταμείων με κεντρική καθοδήγηση "για να υπάρξει μαύρο χρήμα", αυτό που ο κ. Ζορμπάς, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποκαλεί "πολιτικό χρήμα".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ζορμπάς θα παραμείνει στη θέση του και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εξιχνίαση της υπόθεσης κυρίως μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής και της εξεταστικής της επιτροπής που θα συσταθεί για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δεν θα υπάρξει, πρόσθεσε, ρεβανσισμός, αλλά απόδοση δικαιοσύνης και καταλόγισε και προσωπικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έδειξε από την αρχή μεγάλη ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, με προτάσεις που έκανε για συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα, όπως αυτό της Παιδείας και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου "να μπει τάξη στο σκορποχώρι". Ομως η ΝΔ, πρόσθεσε, ήθελε την εμπορευματοποίηση και γι' αυτό προκάλεσε την αντίδραση της νεολαίας.

    Για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή των εισφορών και επίσης δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Ο διάλογος που θα γίνει, πρόσθεσε, θα γίνει με βάση το νόμο Ρέππα, ενώ σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Ασφαλιστικό είναι όπως η μέρα με τη νύχτα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θεμα των συμβασιούχων, επικρίνοντας τον κ. Καραμανλή ότι τους εξαπάτησε προεκλογικά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα ξαναδεί το θέμα με κριτήρια που δεν θα είναι κομματικά. Αυτό που θα γίνει, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να εξεταστεί ποιες είναι οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες θα καλύπτονται από υπαλλήλους με μόνιμη σχέση και όχι με διάφορες συμβάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του κ. Καραμανλή για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα δείγμα τι περιμένει το λαό από μια κυβέρνηση Καραμανλή. Με το μέτρο αυτό, πρόσθεσε, θα πληρώνουν φόρο και όσοι δεν πλήρωναν, διότι υπάρχει απαλλαγή για κατοικίες αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εξετάσει τη δυνατότητα του διπλασιασμού αυτού του ορίου.

    Σχετικά με το ΦΠΑ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η μείωση της ψαλίδας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων. Ο ΦΠΑ, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ ανέφερε ότι αργότερα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μείωσής του.

    Σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση, τόνισε ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν από ψηλά, από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τους γενικούς διευθυντές. Πρέπει να εξαλειφθεί, πρόσθεσε, η αντίληψη ότι η χώρα θα διοικείται από "κολλητούς" και "κουμπάρους". Αναφορά στους "κουμπάρους" έκανε ο κ. Παπανδρέου και στην απάντησή του σε ερώτηση για την ακρίβεια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την πάταξή της παρά μόνο πωλούσε προστασία σε καρτέλ που μπορούσαν να διαμορφώσουν πολύ ψηλά τις τιμές. Υποσχέθηκε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει την ακρίβεια.

    Σχετικά με το θέμα της απογραφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ακόμα και σήμερα πληρώνουμε τα αποτελέσματά της και πρόσθεσε ότι κανένας δεν ζήτησε απογραφή. "Διέσυρε τη χώρα και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα", είπε. Σε ερώτηση αν θα κάνει απογραφή σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, απάντησε ότι απογραφή θα κάνει αλλά δεν πρόκειται να διασύρει τη χώρα. Θα κάνουμε, τόνισε, ό,τι και το ΄93 που σηκώσαμε τα μανίκια, δουλέψαμε και βάλαμε τη χώρα στην ΟΝΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αμφισβήτησή του από κομματικά στελέχη (έγινε συγκεκριμένη αναφορά στον κ. Βενιζέλο) τόνισε ότι είναι όφελος για το ΠΑΣΟΚ να έχει πολλά και ικανά στελέχη όπως και ο διάλογος που γίνεται στο εσωτερικό του έστω και αν είναι έντονος, αντίθετα με τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "κόμμα - νεκροταφείο ιδεών", και την κυβέρνηση "παιδική χαρά".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για τον ίδιο δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία, ενώ αναφέρθηκε και στην οικογενειακή του παράδοση που είναι η προσφορά, ενώ κληρονομιά του είναι η κληρονομιά των αξιών και αγώνων υπέρ της δημοκρατίας και της χώρας.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα υπέρ των πυρόπληκτων περιοχών ώστε οι πληγέντες να μείνουν στον τόπο τους, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που έκανε μέχρι στιγμής είναι να δώσει στους πυροπαθείς τα ναύλα για να φύγουν από τον τόπο τους. Οσα έδωσε η κυβέρνηση δεν αρκούν, πρόσθεσε και ο ίδιος ανέλαβε δεσμεύσεις να μην καταπατηθεί ούτε ένα στρέμμα γης και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση ή προσδοκία σε κανέναν καταπατητή ότι μπορεί να περιγράψει το νόμο.

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για την επιλογή ενός πρωθυπουργού να ρίξει ευθύνες σε έναν πολίτη που δεν μπορούσε να απαντήσει και πρόσθεσε ότι είναι ο κ. Καραμανλής τώρα που οφείλει να αποδείξει την αλήθεια των καταγγελιών του. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής, όπως δεν απάντησε εκείνο το βράδυ στη Βουλή για το θέμα των ομολόγων, έτσι δεν έχει απαντήσει και τώρα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ, Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός της εθνικής αναγέννησης, δεν θα είναι ο πρωθυπουργός των δημοσκοπήσεων και δεν θα έχει κυβέρνηση της ραδιοτηλεόρασης. Οταν δεν είσαι πρωθυπουργός των δημοσκοπήσεων, τόνισε, μπορείς να πας και κόντρα στον άνεμο, αρκεί να ξέρεις πού πηγαίνεις, αλλιώς, πρόσθεσε, πας όπου σε πηγαίνει ο άνεμος.

    Από τον κ. Παπανδρέου ζητήθηκε να σχολιάσει όσα περί υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων τα οποία του καταλογίζονται και απάντησε με ερώτηση: "Πόσα ντεσιμπέλ βάζετε ως πλαφόν όταν λέμε ότι πρέπει να γυρίσουν τα λεφτά των ταμείων;". "Να ψιθυρίζουμε για να μην ενοχλήσουμε τον κλέφτη;", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: "Φωνάζουμε για να υπερασπίσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού".

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα κάνει ό,τι δεν έκανε η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι αυτό που εννοεί είναι ότι δεν θα καταθέσει τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο CNN. Συνέδεσε τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με το αν η θέση της χώρας θα είναι ισχυρή και θα έχει διαπραγματευτική ισχύ. Σε αυτά, πρόσθεσε, δεν βοήθησαν ούτε η απογραφή, ούτε η υπόθεση της γαλοπούλας, ούτε τα ομόλογα, ούτε ο βασικός μέτοχος, ούτε οι ασύμμετρες απειλές. Αυτό που θα κάνω, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκαταστήσω την εικόνα και το κύρος της χώρας και σε κάθε περίπτωση οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι αμοιβαία αποδεκτές.

    Σειρά μέτρων εξήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς

    «Η ώρα της αλήθειας και της Νέας Αλλαγής έφτασε. Από τη Δευτέρα, 17 του Σεπτέμβρη, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιάνει δουλειά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    «Μαζί με όλους τους Έλληνες, με όλες τις Ελληνίδες, με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. Μακριά από ανώφελες πολώσεις και διχαστικές πρακτικές. Για να φέρουμε ξανά στην πατρίδα ασφάλεια και αισιοδοξία, σιγουριά και χαμόγελο», είπε ο κ. Παπανδρέου και παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι «αφήνει πίσω της μια οικονομία αποδιαρθρωμένη. Με την ανάπτυξη να βασίζεται στα πήλινα πόδια τού υπερδανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Με την ακρίβεια να καλπάζει και τις τιμές στο ράφι να απέχουν όλο και περισσότερο από τις τιμές στο χωράφι. Με την ανεργία να μειώνεται με στατιστικές αλχημείες, με ρουσφετολογικές προσλήψεις μιας νέας γενιάς συμβασιούχων του Δημοσίου και με επισφαλείς θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που είναι ο καθρέπτης της πραγματικής οικονομίας εμφανίζει πρωτοφανές έλλειμμα στο 12% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν παράγει, αλλά καταναλώνει προϊόντα που παράγουν άλλοι. Το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει σε ιλιγγιώδη ύψη. Μέσα σε 4 χρόνια η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 27 δισ. ευρώ. Το χρέος των νοικοκυριών διπλασιάστηκε, από 40 δισ. ευρώ το 2003 σε 80 δισ. ευρώ το 2006».

    Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε κατάρρευση, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ υπονομεύεται, η δημόσια εκπαίδευση διαλύεται. "Τα ασφαλιστικά Ταμεία λεηλατήθηκαν. Η περιφέρεια μαραζώνει. Η δικαιοσύνη χειραγωγείται. Η εγκληματικότητα αυξάνεται δραματικά. Ο αυταρχισμός των ΜΑΤ θριαμβεύει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απαιτείται μια μεγάλη εθνική ανασυγκρότηση στη χώρα, μια πραγματική εθνική αναγέννηση και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου. Είναι η ώρα ενός νέου πατριωτισμού, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο και στην καθημερινότητα τις συλλογικές αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση έργου και προσφοράς που θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: "Θέλουμε να εγγυηθούμε για το μέλλον της χώρας μας μία μόνιμη ανταγωνιστική θέση στην οικονομία μας, σιγουριά για την απασχόληση, εισοδήματα αξιοπρέπειας, ουσιαστικές και όχι ευκαιριακές ξένες επενδύσεις, αλλά και ποιότητα ζωής για όλους. Βασικός άξονας της αναπτυξιακής πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι η στροφή της χώρας προς την ``πράσινη οικονομία``. Ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας είναι και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απαιτείται και αποκτάται τώρα μέσα από την υποχρέωσή μας να κλείσουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Πρέπει να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ. Θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να κατακτήσουν αγορές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων καταναλωτών. Θα υποστηρίξουμε τους ισχυρούς επαγγελματίες αγρότες και θα ανοίξουμε προοπτική στους νέους. Η ανάπτυξη μιας οικολογικής γεωργίας συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη της άλλης μας πράσινης βιομηχανίας, του τουρισμού".

    Για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων επισήμανε: «Τετραπλασιάζουμε τον αριθμό των δικαιούχων για υποτροφίες εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και δεκαπλασιάζουμε τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές του εξωτερικού που παρέχει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Θέλω να τονίσω ότι οι δικαιούχοι αυτών των υποτροφιών θα υποχρεούνται μετά το πέρας των σπουδών να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα».

    Για τον τομέα της Παιδείας είπε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ με 1 δισ. ευρώ περισσότερα, ήδη από τον προϋπολογισμό του 2008 της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής είναι:

    1ο. Προτεραιότητα στην επιχορήγηση των εταιρειών περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

    2ο. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες για επενδύσεις σε έρευνα με στόχο περιβαλλοντική και ενεργειακή τεχνολογία.

    3ο. Ενσωμάτωση όρων βιώσιμης κατασκευής σε όλα τα δημόσια έργα.

    4ο. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης όλων των δημοσίων κτιρίων.

    5ο. Αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, με προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, σε γεωργικές καινοτομικές πρακτικές και μεθόδους βελτίωσης της διαχείρισης των δασών και των αγροτικών περιοχών.

    6ο. Υποχρεωτική κατάρτιση σχεδίων περιβαλλοντικής διαχείρισης στις δραστηριότητες του παραγωγικού και τριτογενούς τομέα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου.

    7ο. Πλήρης δημοσιοποίηση της περιβαλλοντικής πληροφορίας.

    Οπως είπε, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, που απαιτούν:

    Ισχυρούς ελληνικούς ομίλους με πολυεθνική παρουσία οι οποίοι αναδιατάσσουν τις δραστηριότητές τους με βάση τα σύγχρονα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, και αναδεικνύονται σε περιφερειακούς πρωταθλητές,

    Ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων, και να διευκολυνθεί η ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε «ανατέλλουσες» δραστηριότητες,

    Ισχυρή υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος από την ελληνική διπλωματία και στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό.

    Οι πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποβλέπουν:

    1ο. Στη μείωση του χρόνου έκδοσης των αδειών.

    2ο. Στη στήριξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις,

    3ο. Στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πτωχευτικού δικαίου που δίνει δεύτερη ευκαιρία.

    4ο. Στη στήριξη των μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που αλλάζουν ουσιαστικά τα οικονομικά ενός πλέγματος ή μιας περιοχής, μέσα από φοροαπαλλαγές συνδεδεμένες με την επένδυση,

    5ο. Στη φοροελάφρυνση των κερδοφόρων επιχειρήσεων με βάση το ρυθμό πραγματοποίησης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

    6ο. Στη συγχρηματοδότηση μικρών επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί το επιχειρείν σε μικρή κλίμακα.

    7ο . Στη φορολογική απαλλαγή για πέντε χρόνια επιχειρήσεων νέων στις ορεινές και αγροτικές περιοχές.

    Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το φορολογικό σύστημα να γίνει απλό, αποτελεσματικό, διαφανές, σταθερό, αντικειμενικό και προβλέψιμο με βασικά μέτρα:.

    1ο. Την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και των διαδικασιών

    2ο. Τη σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που αποτελεί βρόγχο των μικρών επιχειρήσεων

    3ο. Την κατάργηση των περισσότερων χρηματικών προστίμων και την αντικατάσταση από το point system, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ

    4ο. Την ασυμβίβαστη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που επί ΝΔ αυξήθηκε σε πάνω από 4 δισ. ευρώ με: ριζική αλλαγή της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση της πληροφορικής, εισαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων, αποτελεσματική εφαρμογή του "πόθεν έσχες".

    Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), καθώς και κατοχύρωση και ουσιαστική ανεξαρτησία όλων των αρχών.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην ανατροπή της κοινωνικής αδικίας με την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των πολλών. Δεσμεύτηκε επίσης να μην αυξήσει το ΦΠΑ και να καθιερωθεί μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.

    Θα φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, αλλά τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων των εξωχωρίων εταιριών και στη φορολόγηση της υπεραξίας από τις βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές καταργώντας το σημερινό τέλος των συναλλαγών του 1,5 τοις χιλίοις.

    Επίσης, θα αυξηθεί μέχρι και στο διπλάσιο το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας και το αφορολόγητο όριο για τη μεταβίβαση από την κληρονομιά.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι «δουλειά για όλους και δεσμεύτηκε για:

    Πραγματική εξατομικευμένη στήριξη των ανέργων.

    Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και μετατροπή του, όπου αυτό είναι δυνατόν, σε επίδομα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.

    Θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ατόμων με αναπηρία, μητέρων, μελών πολύτεκνων οικογενειών.

    Ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων με πλήρη απασχόληση σβ όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε επίσης για ένα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις, αξιοπρεπείς παροχές, για ένα ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτές. Επίσης, δεσμεύτηκε για την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ, καθώς και για 3.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών επιπλέον όσων αποχωρούν κάθε χρόνο.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, εγγυάται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, για κάθε πολίτη. Με ορίζοντα τετραετίας η δέσμευση είναι εξειδικευμένη και περιλαμβάνει:

    550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και 950 ευρώ για το ζευγάρι. Το ίδιο και για τις συντάξεις του αγρότη και της αγρότισσας.

    Την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Την ενίσχυση των μη χρηματικών παροχών με προγράμματα όπως «βοήθεια στο σπίτι», προληπτική ιατρική, σύστημα τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 24ωρης λειτουργίας.

    Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

    Για το ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα είναι δημόσιο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο.

    Μίλησε για:

    "1ο. Διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Θα χορηγηθεί σε 300.000 επιπλέον συνταξιούχους για την ενίσχυση όχι μόνο των χαμηλών αλλά και του μεσαίου επιπέδου συντάξεων.

    2ο. Αναμόρφωση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος, έτσι ώστε να μη διακόπτεται η καταβολή του όταν υπάρχουν οριακές μεταβολές στο εισόδημα.

    3ο. Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία για την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης των αποφάσεων συνταξιοδότησης.

    4ο. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών. Ούτε ένας εργαζόμενος ανασφάλιστος , ούτε μια μέρα ασφάλισης χαμένη.

    5ο. Διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται με τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόμους που ψηφίσαμε ως κυβέρνηση, για τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους η κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει τις συντάξεις μέχρι 30% πριν λίγους μήνες".

    Διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Θα δημιουργηθεί το Εθνικό Κεφάλαιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα είναι ένα νέο «κλειδωμένο» αποθεματικό, που θα αξιοποιηθεί για να ενισχύσει οικονομικά το σύστημα και να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι η ώρα για μια σοβαρή θεσμική μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος, ένα κράτος φιλικό στον καταναλωτή, τον φορολογούμενο και τον επιχειρηματία, αλλά ταυτόχρονα αυστηρό στον μεσάζοντα, τον επιτήδειο, τον «κουμπάρο».

    Εγγυήθηκε ότι ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτελικής κυβέρνησης, με λιγότερα υπουργεία και με ξεκαθαρισμένες τις αρμοδιότητες μεταξύ τους. Με ενισχυμένο και χωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Με τη συγχώνευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με βασικές αρμοδιότητες αποκεντρωμένες στη περιφέρεια. Με αιρετό περιφερειάρχη και λιγότερες Περιφέρειες. Με έναν νέο «Καποδίστρια» και νέες συνενώσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρούς δήμους.

    Την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 September 2007 - 4:30:25 UTC