Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ενισχύει την αισιοδοξία μας για το μέλλον"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Εθνική επιταγή η αλλαγή"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ενισχύει την αισιοδοξία μας για το μέλλον"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 10.30 θα συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά τους υποψήφιους υπουργούς Επικρατείας Π.Χηνοφώτη και Φ.Πατριανάκου.

    Ο πατριωτισμός που επέδειξαν οι Ελληνες στις ημέρες της κρίσης ενισχύει το αίσθημα αισιοδοξίας μας για το μέλλον, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, όπου συγκεντρώνεται η βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

    Οι Ελληνες αποδεικνύουν το φιλότιμο και την ανθρωπιά τους, τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια.

    Η άμιλα προσφοράς είναι αναγκαία συνθήκη για μια κοινωνία συνοχής, είπε ακόμη ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η σημερινή του επίσκεψη στη γραμμή 1555 και στην αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού είχε σκοπό να αναδείξει τα θετικά μηνύματα από τη δοκιμασία που περνάει η χώρα.

    Αυτές τις δύσκολες μέρες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, γίναμε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου κύματος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Νωρίερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πυρόπληκτων, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου λειτουργεί και η γραμμή 1555

    Στο Κέντρο τον κ.Καραμανλή υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας και ο υπεύθυνος Παναγιώτης Δρόσος, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν.

    Μέχρι στιγμής, το Κέντρο έχει δεχθεί 170.000 κλήσεις, ενώ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός εκείνων που καλούν και ρωτούν για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους και πώς μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν. Το Κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

    Το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Β.Μαγγίνα, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκου, του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπ.Φλογαίτη και του Πρ.Παυλόπουλου. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν είναι η αποτίμηση και ανάλυση των εμπειριών από την κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Εθνική επιταγή η αλλαγή"

    Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 10.00 π.μ. Το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες, Δικαιώματα - Δεσμεύσεις - Προοπτικές», στο Περιστέρι.

    "Δεν είμαστε απλώς καλύτεροι, θέλω να αποδείξω ότι είμαστε και ριζικά διαφορετικοί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Ολγα Τρέμη και Γιάννη Πρετεντέρη, ενώ πρόσθεσε ότι ζητά ισχυρή πλειοψηφία και θα σχηματίσει μετά τις εκλογές κυβέρνηση από έμπειρα στελέχη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγάλο και τόνισε ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να βοηθήσει την χώρα και γι' αυτό ζητά από τους πολίτες να τον εμπιστευθούν προκειμένου να εφαρμόσει ριζικά διαφορετικές από την ΝΔ πολιτικές.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι "αποδείχθηκε πως είναι λίγος γι αυτή τη χώρα" και ότι "δεν κάνει για τη θέση που έχει. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και ο ίδιος θέλησε αρχικά να δώσει ευκαιρίες στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, δεχόμενος κριτική από το κόμμα του, όμως η κυβέρνηση όχι μόνο απέρριψε την προσφορά, αλλά δεν έχτισε κάν σε αυτά που είχε αφήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Εκτιμώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στα οποία η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός πέρασε ένα "σοκ απογοήτευσης" το οποίο "αφομοιώνει" ακόμα και πρόσθεσε ότι ο λαός "αυτήν την στιγμή δεν μπόρεσε να στρέψει αμέσως την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που είχε τιμωρήσει στις προηγούμενες εκλογές".

    Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο λαός μπροστά στις κάλπες θα σκεφθεί το μέλλον της χώρας, και θα πορευθεί στην κάλπη με την λογική η οποία λέει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή.

    Σε ότι αφορά, το θέμα των πυρκαγιών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ αναφερόμενος στα "3000 ευρώ" τα χαρακτήρισε "ναύλα για να μεταναστεύσουν οι πυρόπληκτοι σε άλλη περιοχή της χώρας".

    Σε ότι αφορά, την χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού, ο κ. Παπανδρέου είπε πρώτον ότι "ο λαός δεν θα έλεγε όχι αν του ζητούσαμε μια θυσία" και συνέχισε λέγοντας ότι τα χρήματα υπάρχουν σε αυτά που χάνει η κυβέρνηση από το Γ ΚΠΣ, τα οποία υπολόγισε σε 2,5 δισ. ευρώ, στα περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να επιστρέψουμε, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, και τα οποία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και στην έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ τα οποία είναι περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις "ασύμμετρες απειλές" ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε κυβερνητική προπαγάνδα για να καλυφθούν οι ενοχές και επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διασύρει την χώρα διεθνώς και διχάζει τον ελληνικό λαό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν δέχομαι" πως τα περί ασύμμετρων απειλών δεν ακούστηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού, λέγοντας οτι η κυβέρνηση "παίζει με το τι είναι επίσημο και τι ανεπίσημο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άλλο σημείο κάλεσε την κυβέρνηση "να απολογηθεί" για τα ομόλογα και πρόσθεσε ότι πιθανόν να οδηγηθήκαμε σε εκλογές για να μην φθάσει στην Βουλή το πόρισμα Ζορμπά.

    Εκτιμώντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων όπου ο κ. Καραμανλής προηγείται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "κυβέρνηση που λειτουργεί ως τηλεοπτικός σταθμός με κωμωδίες και τραγωδίες" και τόνισε ότι "η πολιτική δεν είναι καλλιστεία".

    Αναφερόμενος στο θέμα της Φώφης Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο στα 33 χρόνια της μεταπολίτευσης, παρέμβαση του Αρείου Πάγου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε το πάν για να υποβαθμίσει τους θεσμούς. Απαντώντας στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ είχε γνώση πιθανού κωλύμματος της κ. Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ξεκάθαρη είναι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ξεκάθαρο είναι ότι μέτρησαν τα λευκά για να βγεί ο κ. Αχ. Καραμανλής βουλευτής".

    Επίσης, σε σχέση με την Βούλα Πατουλίδου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "προσέφερα εκλόγιμη θέση, δεν την δέχθηκε, τελεία και παύλα".

    Σε ότι αφορά την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν κερδίσει τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα συνδυάζει την εμπειρία με την καινοτομία, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει την δομή της πριν τις εκλογές.

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ήττας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πρόβλημά του δεν είναι ο εαυτός του, αλλά το μέλλον της χώρας, και αυτό είναι και ο "πήχυς" που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι του είναι αδιανόητο πως μετά από όσα έχουν συμβεί, ο λαός θα επιβραβεύσει την ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ισχυρή πλειοψηφία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της "παραδοσιακής Αριστεράς". Ταυτόχρονα απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία κατά το "γερμανικό μοντέλο", τονίζοντας " εδώ η Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Να μιλάγαμε για ένα σοβαρό κόμμα..."

    Απαντώντας τέλος στην ερώτηση αν το "ΚΚΕ αβαντάρει την ΝΔ", ο κ. Παπανδρέου είπε : "Θέλω να βλέπω μπροστά, λέγοντας ότι ως κυβέρνηση αύριο εμείς θα είμαστε ανοιχτοί΄να ακούσουμε όλες τις προτάσεις ακόμα και την κριτική σε πολλά από αυτά τα οποία λένε τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς".

    Την πρώτη φάση της εκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Κ. Λαλιώτης

    Την πρώτη φάση της εκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεκίνησε από την Τρίτη, παρουσίασε ο Κώστας Λαλιώτης. Η καμπάνια θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις και θα έχει ως κεντρικό σύνθημα το "Φτάνει πιά".

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Λαλιώτης, προχωρεί με πίστη στη νίκη σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές ως εκλογές της αλήθειας.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Λαλιώτης στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα κυκλοφορήσει την Κυριακή ως ένθετο στις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και θα φτάσει, όπως ανέφερε ο κ. Λαλιώτης, σε ενάμιση εκατομύριο ελληνικά σπίτια.

    Ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τον κ. Καραμανλή και τη ΝΔ να δώσουν το δικό τους πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει θέσεις και προτάσεις. Χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της ΝΔ ξέπνοους και ανίκανους. Και πρόσθεσε ότι στο μόνο εκλογικό κέντρο κόμματος, που δεν υπάρχει πρόγραμμα είναι στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ζητά λευκή επιταγή, την οποία όμως δεν θα υπογράψει ποτέ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είπε.

    Αντίθετα, τόνισε ο κ. Λαλιώτης, το ΠΑΣΟΚ έχει το πρόγραμμά του, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται προσωπικά για την εφαρμογή του και το ΠΑΣΟΚ το εγγυάται συλλογικά.

    Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι η ΝΔ έχει "κρυφή ατζέντα" και απέδωσε σ΄αυτό την άρνησή της να μετέχει ο κ. Καραμανλής σε προσωπικό διάλογο στην τηλεόραση με τον κ. Παπανδρέου.

    Η πρώτη φάση της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τρία τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα τα οποία αναφέρονται στην εθνική αναγέννηση και την εθνική αφύπνιση. Τα δύο πρώτα εστιάζουν στις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές, ενώ το τρίτο θέλει να δώσει την προοπτική, χρησιμοποιώντας τη φράση "ΠΑΣΟΚ, μαζί μπροστά, ψηλά, δυνατά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 September 2007 - 4:30:22 UTC